منطقه جنوب و جنوب شرقی سوریه، بیش از هر زمان دیگر، صحنه صف آرایی بازیگران داخلی و خارجی بحران سوریه شده است. در این زمینه، رقابت عمده ای میان آمریکا و ایران برای تسلط بر این منطقه و به ویژه استان دیرالزور و مرزهای جنوبی و شرقی سوریه آغاز شده است.
به گزارش «تابناک»، در همین راستا، وبسایت انگلیسی «صدای آمریکا» در مطلبی به رقابت ایران و آمریکا برای تسلط بر استان دیرالزور سوریه که هم اکنون تحت سیطره داعش است، پرداخته است.
در این مطلب به آموزش دو گروه از معارضان در این منطقه از سوی آمریکایی ها اشاره شده است؛ نیروهایی که به گفته مقامات آمریکایی برای مقابله و مبارزه با داعش آموزش داده می شوند.
در همین زمینه، جورج ژاک، سخنگوی فرماندهی مرکزی ایالات متحده، گفت: «ایالات متحده دو گروه متشکل از گروه های مخالف سوریه را برای مبارزه با داعش در جنوب شرقی سوریه آموزش داده است».
یکی از این گروه ها، مغاویر الثوره (Maghawir al-Thawra) است و دیگری «لواء شهداء القریتین»(Shohada al-Quartayn). اعضای این گروه بیشتر از منطقه کوه های قلمون، دره رودخانه فرات و صحرای حماد هستند که از مرزهای اردن در شمال تا امتداد مرز عراق به سوی دره فرات نیز برای خود حوزه نفوذ تعیین کرده اند.
آمریکایی ها حمایت از این دو گروه را در ذیل بند 1209 مجوز پشتیبانی از معارضین سوری آورده اند. بندی که بر اساس آن وزارت دفاع آمریکا مجاز می شود، از این گروه ها در برابر ارتش سوریه حمایت مالی، تسلیحاتی و عملیاتی داشته باشد.
بنا بر گزارش صدای آمریکا، علاوه بر کمک های اولیه، ائتلاف تحت رهبری آمریکا، آموزش تیراندازی و پاکسازی، استفاده از سلاح های سبک، ابزارهای ناوبری زمینی و تجهیزات پزشکی را برای این دو گروه فراهم کرده است.
جورج ژاک در این رابطه گفت: «من به دلایل امنیتی و عملیاتی نمی توانم به جزئیات این حمایت ها بپردازم اما ائتلاف این دو گروه مخالف نظام سوریه شامل چند صد جنگجو می شود که هر روز برای مبارزه علیه داعش به کار گرفته می شوند».
سخنگوی فرماندهی مرکزی ایالات متحده در ادامه گفت: این گروه های معارض سوگند یاد کردند که تنها با داعش مبارزه کرده و قانون درگیری های مسلحانه را رعایت کنند و به حقوق بشر احترام بگذارند.
با این حال، این مقام آمریکایی گفت: قسم و تعهد آن ها برای مبارزه با داعش می تواند برای آینده سوریه در پایین دست دره فرات مشکل ساز شود؛ جایی که نیروهای ارتش سوریه در آن جا حضور دارند و می تواند منجر به درگیری آن ها با نیروهای اسد شود.
گفتنی است، بسیاری از اعضای این دو گروه جدا شدگان از ارتش آزاد سوریه هستند که پیش از این نیز از ارتش عربی سوریه جدا شده بودند و به همین جهت نیز هدف نهایی آن ها ساقط کردن بشار اسد و نظام سوریه است.
نکته مهم در رویکرد عملیاتی آمریکا در بحران سوریه این است که واشنگتن معمولا در هر نقطه ای از سوریه که اولویت عملیاتی پیدا می کند، اقدام به تسلیح و آموزش گروه های جدیدی برای پیشبرد اهداف میدانی خود می کند. در شمال سوریه از ارتش آزاد و یگان های مدافع خلق حمایت همه جانبه داشته است و در جنوب و جنوب شرق نیز مشغول آموزش نیروهای جدیدی است که حمایت از این دو گروه فوق در همین راستا ارزیابی می شود.