برخورد متناقض دولت ايران با ساخت سدها؛

توقف ساخت سد ايلي سو در تركيه، آبگيري سد بزرگ گلورد در مازندران

در همايش بين المللي گرد و غبار كه در روزهاي گذشته در تهران برگزار شد، حسن روحاني رئيس جمهور ايران با انتقاد شديد از رفتار تركيه در رابطه با ساخت سدهاي متعدد در جنوب شرق اين كشور، ساخت اين سدها را عاملي در ايجاد بحران هاي زيست محيطي براي ايران معرفي كرد. اين موضع رئيس جمهور ايران، در حالي است كه در روزهاي گذشته، وزير نيرو پنجمين سد بتني كشور را در استان پر آب مازندران افتتاح كرد.
کد خبر: ۷۰۹۹۷۸
|
۱۷ تير ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۱ 08 July 2017
|
15295 بازدید
|
توقف ساخت سد ايلي سو در تركيه، آبگيري سد بزرگ گلورد در مازندران
در همايش بين المللي گرد و غبار كه در روزهاي گذشته در تهران برگزار شد، حسن روحاني رئيس جمهور ايران با انتقاد شديد از رفتار تركيه در رابطه با ساخت سدهاي متعدد در جنوب شرق اين كشور، ساخت اين سدها را عاملي در ايجاد بحران هاي زيست محيطي براي ايران معرفي كرد. اين موضع رئيس جمهور ايران، در حالي است كه در روزهاي گذشته، وزير نيرو پنجمين سد بتني كشور را در استان پر آب مازندران افتتاح كرد.

به گزارش «تابناك»؛ در شهرستان نكای مازندران و در منطقه اي كه به دليل بارندگي هاي چشمگیر و بالا بودن سطح آب زير زميني تحت هيچ شرايطي مشكل آب كشاورزي و شرب وجود ندارد، سدي بزرگ و پر هزينه ساخته شد كه بررسي ها نشان مي دهد، خسارات زيست محيطي اش به مراتب از منافع جمعي اش بيشتر است؛ سدي كه شايد تنها سود قابل ذكرش، توليد انرژي برق باشد كه البته براي اين موضوع کاری نشده است.

در روزهاي گذشته و با حضور وزير نيرو، عمليات آبگيري سد گلورد به عنوان سومين سد بزرگ استان مازندران آغاز  شد. اين سد كه با اعتباري بالغ 230 ميليارد تومان ساخته شد، قرار است، نقش مثبتي در مهار آب هاي سطحي و تأمين آب شرب شهر و روستاهاي همجوار از جمله شهر نكار داشته باشد؛ سدي كه البته انتقادات فراواني به ساخت آن وجود دارد و بررسي ها نشان مي دهد، خسارات زيست محيطي فراواني در پي خواهد داشت.

سد گلورد، يكي از بزرگ ترين سدهاي ساخته شده در دولت يازدهم است كه با تكميل عمليات آبگيري، خواهد توانست چيزي حدود 100 ميليون مترمكعب آب را ذخيره كند و طبيعتاً مناطق پايين دست اين سد و به ويژه درياي مازندران، حجم زيادي از منابع طبيعي خود  را از دست خواهد داد.

در حالي در بيان اهداف ساخت اين سد، تكميل  شبكه هاي آب شرب شهرهايي مثل نكا و بهشهر مورد تأكيد مسئولان دولت يازدهم از جمله وزير نيرو قرار دارد كه در مناطق شمالي كشور و با توجه به بارندگي هاي زياد و نيز بالا بودن سطح آب هاي زير زميني، مشكلي به نام تأمين آب آشاميدني وجود ندارد.

در رابطه با هدف ديگري كه مسئولان براي ساخت سد گلورد به آن اشاره دارند، يعني تأمين آب كشاورزي منطقه نيز دو نكته قابل تأمل وجود دارد؛ نخست اينكه با ساخت اين سد به ميزاني كه براي مناطق نزديك به سد آب كشاورزي تأمين خواهد شد، حجم قابل توجهي از منابع آب كشاورزان پايين دست از بين خواهد رفت و از سوي ديگر بخش قابل توجهي از زمین ها و جنگل هاي طبيعي پشت سد براي هميشه به زير آب خواهد رفت.

البته مسئولان در رابطه با ساخت سد گلورد بر كاركرد آن در كاهش خسارت هاي ناشي از سيل  و نيز نقش آن در توليد انرژي برقابي نيز تأكيد دارند كه در مجموع با همين دلايل توانسته اند زمينه هاي تأمين بودجه و احداث اين سد را فراهم كنند.

جدا از اينكه تا چه حد مناطق شمالي كشور ـ كه بارندگي هاي طبيعي چشمگیري دارند ـ نيازمند احداث چنين سدهايي هستند، مسأله ديگر اين است كه با ساخت چنين سدهايي، مسئولان در پي برطرف كردن كدام مشكل محلي مردم شهرستان نكا و بهشهر هستند؟

مشكلاتي كه در زمينه تأمين آب شرب و كشاورزي مردم اين منطقه به آن اشاره مي شود و يا موضوع مقابله با خسارات سيل احتمالي، همگي از جمله بهانه هايي است كه در عالم واقع مصداق مشخصي ندارد و صد البته راهكار منطقي مقابله با مشكلاتي نظير سيلاب احداث سد نيست.

مي دانيم اگر زمين خواري ها و تجاوز به حريم رودخانه ها كه نقض صريح قانون است در مناطقي مثل شمال كشور نباشد، سيلاب خسارتي براي انسان نخواهد داشت و در قالب مكانيزمي مشخص و طبيعي، هر از چندگاهي به لايروبي طبيعي بستر رودها كمك خواهد كرد.

در رابطه با تأمين انرژي برق از اين سد، جدا از اينكه آيا اين مناطق كشور با مشكل تأمين برق مواجه هستند يا خير، نكته مهم تر اين است كه هنوز اقدام مشخصي براي فراهم كردن شرايط توليد برق از اين نيروگاه صورت نگرفته و بر اساس آنچه در زمان افتتاح سد گلورد مازندران گفته شد، قرار است در آينده و با كمك بخش خصوصي اين موضوع پيش برود.

از اين موارد كه بگذريم، مسأله مهمتري كه در فرايند ساخت و افتتاح سد، اعتراضات بسياري را ايجاد كرد و البته مسئولان دولت يازدهم به آن توجه نكردند، اعتراضاتي بود كه مردم منطقه در مورد تبعات زيست محيطي اين اقدام سازه اي داشتند.

منتقدين احداث سد بر این باورند که ساخت سد گلورد، سبب خواهد شد آب رود مهربان رود ـ که از گرگان به سمت نکا در حركت بود ـ به سمت بهشهر  منحرف شود و نه تنها حاصلي براي مردم شهرستان نکا نداشته باشد، بلكه به بی‌آب شدن سفره‌های آب زیرزمینی و چاه‌های آب این شهر و از بین رفتن گونه‌های گیاهی همچون شمشاد و چلم و گونه‌های جانوری همچون پلنگ و شوکا منجر شود.

به اين انتقاد زيست محيطي، بايد اين مهم را نيز افزود كه بنا بر اظهارنظر مسئولان و كارشناسان دبي آب رود مهربان رود كه سد بر روي آن احداث شده، در سال هاي گذشته، چيزي حدود 47 درصد كاهش داشته است.

منتقدين در پاسخ به مسئولاني كه ساخت اين سد را راهكاري براي جلوگيري از خسارت هاي سيل اعلام مي كنند، مي گويند: ساخت سد تحت هيچ شرايطي راهكار منطقي مقابله با سيل نيست و براي جلوگيري از تحميل خسارات سيل بايد قوانيني مثل رعايت حريم طبيعي رودخانه ها و از بين بردن موانع بر سر جريان رود دنبال شود.

حالا در شهرستان نكای مازندران و در منطقه اي كه به دليل بارندگي هاي چشمگیر و بالا بودن سطح آب زير زميني تحت هيچ شرايطي مشكل آب كشاورزي و شرب وجود ندارد، سدي بزرگ و پر هزينه ساخته شد كه بررسي ها نشان مي دهد، خسارات زيست محيطي اش به مراتب از منافع جمعي اش بيشتر است؛ سدي كه شايد تنها سود قابل ذكرش، توليد انرژي برق باشد كه البته براي اين موضوع اقدامي نشده است.

بنا بر آنچه رفت، قرباني كردن محيط زيست و منافع ساكنين پايين دست رودها و محروم كردن درياچه ها و تالاب ها از حقابه قانوني دقيقاً همان نگراني است كه مردم ايران و عراق نسبت به كشور تركيه در ساخت سدهاي بزرگ و خانمان براندازي مثل ايلي سو دارند و جالب اينكه رئيس جمهور ايران نيز در اين اعتراض با مردم همگام است. با اين حال، هنوز در دولت يازدهم شاهد ساخت و افتتاح سدهايي هستيم كه كاركردهاي مشابه سدهاي تركيه دارند و دست ديپلمات هاي ايراني را براي رايزني هاي بين المللي خالي مي كنند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲۳
انتشار یافته: ۴۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
مجید جان متناقض نیست سد مازندران برای اینه که اب به دریا نره و هدر نره
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
ناشناس جان، با همین استدلال ترکیه سد سازی را انجام می دهد
می خواهد ب به دریا نره و هدر نره
حجت
| Sri Lanka |
۱۹:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
با نظر شما کاملا موافقم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
مجیدجان متنو بخون معایب و مزایا را ببین بعد نظر بده دلبندم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۸
دریای مازندران دریاچه هستش و اگه آب تازه واردش نشه گنداب میشه چون همینجوری هم فاضلاب های خانگی وصنعتی زیادی وارد آن میشه و چون به جایی راه نداره و فقط با تبخیر شدن سطحش کاهش پیدا میکنه حتما باید آب رودخانه های واردآن شود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۸
اکوسیستم طراحی شده توسط خداوند رو برهم نمیزنه؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۸
شلم جان، پس دریا باید خشک بشه؟؟؟؟ آب دریا هم از همین رودهای منتهی به دریا تامین میشه دیگه.
در ثانی، سد ایلیسو هم برای همین هدف( هدر نرفتن آب )داره ساخته میشه ببم جان.
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۸:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
مازنداران منبع آب نیست محل تخلیه آب است.... آب مازنداران به جایی نمی ره فقط میره تو دریا خزر. برا همین سد می سازند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
چرا این دو مطلب را در کنار هم نوشته اید؟؟!!!یعنی شما موافق ساخت ایلیسو ترکیه هستین؟؟!!! چرا تاریخ شروع ساخت سد را ننوشته اید؟؟!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
علی بركت‌الله
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
قیاس مع الفارق به این میگن. ساخت ایلیسو موجب خشک شدن بخشهای وسیعی از سوریه و بخصوص عراق شده و بعدا تشدید و موجب گسترش بیابان در این دو کشور خواهد شد که تبعات آن ایران را نیز در بر خواهد گرفت. اما سد گلورد قرار نیست جایی را خشک کند. اگرچه شاید همانطوریکه نویسنده مدعیست خیلی ضرورتی هم در ساختش نبوده باشد. چرا بی جهت گزک به دست ترکیه و افغانستان میدیم.
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۹:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
نشین اون بیرون بگی لنگش کن تابی!
قطعا منتشر نمیکنی چون تاییدت نمیکنم اما بدون ما توی نکا هم مشکل آب شرب داریم
کمی تحقیق کن بعد انتقاد کن اقا جون
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
ساخت سد مسئله داخلی میبشد
زمانیکه ما سد غیر علمی گتوند را ساختیم بدون اینکه درنظر بگیریم کوه نمکی اطراف دریاچه را و همین باعث از بین رفتن پوشش گیاهی منطقه شد آیا مقصران ساخت سد را محاکمه کردیم که حالا بخواهیم سد ایلی سوی ترکیه را مقصر بدانیم
حجت
|
Sri Lanka
|
۱۹:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
مقاله قابل قبولی نیست. کیفیت آب شرب شهرهای شمال بعلت نحوه دفع فاضلابی که سالهای سال در دل خاک منطقه رفته است و از چاهها تامین می شود، بسیار پایین است و جزو بدترین آبهای ایران به لحاظ کیفی جهت شرب می باشد. به همین دلیل یکی از امنیتی ترین داده های ایجاد شده در کشور (مخصوصاً شمال کشور) داده های کیفی منابع آب شرب هستند که شرکت فاضلاب به هیچ وجه در اختیار حتی محققان قرار نمی دهد (البته برخی مواقع نتایج فیلتر شده ارائه می شود!).
به همین خاطر تامین آب شرب شمال از آبهای سطحی که بیشتر به دریا ریخته میشه و هدر میره یک اقدام هوشمندانه است (آب شرب با کیفیت پایین اختلالات ژنتیکی را نیز به همراه خواهد داشت).
مسئله دیگه پایین اقلیم دست سد می باشد. با توجه به حق آبه پایین دست که تخصیص داده می شود و هچنین بالا بودن سطح آب زیرزیینی و از همه مهمتر رطوبت بالای موجود در کل نوار شمالی رشته کوههای البرز تغییرات بسیار جزئی و شاید ناچیز در پایین دست خواهیم داشت و نمی توان ادعای جدی در خصوص آسیب مطرح کرد (در مقاله بالا بدون دلیل فنی فقط کورکورانه حمله شده است!)
غرقاب شدن بخشی ازمحیطهای جنگلی در مقابل کل طیعت منطقه بسیار ناچیز است و مطرح کردن این مسئله نشان دهنده این است که نویسنده با اهداف غیر فنی وارد بحث و نقد شده است.
مسئله کنترل سیلاب هم بصورت کاملا غیرحرفه ای کم اهمیت جلوه داده شده است و سکوتی در خصوص مسئله تولید برق شده است بصورتیکه انرژی برقابی سبزترین انرژی دنیا به حساب می آید.
حوزه آبریز دریای خزر و مسئله سد سازی در این حوزه:
متاسفانه با توجه به شکل پستی بلندی های (توپوگرافی) سمت نوار شمالی رشته کوههای البرز تا ساحل دریا، پتاننسیل سدسازی و ذخیره سازی آب سطحی قبل از آلوده شدن و یا هدر رفت به دریا پایین می باشد و پیدا کردن کوههایی با حجم ذخیره مناسب یک فرصت بسیار طلایی و غنیمتی برای مردم شمال به حساب می آید.
البته در برخی دیگر از نقاط کشور با بررسی های جمعیتی و زیست محیطی ممکن است احداث سد مشکل ساز باشد ولی در منطقه شمال ایران این مسائل صدق نمی کند.
با آرزوی ایرانی آباد
درود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
کی گفته هیچ مشکلی در شرق مازندران در مورد تامین آب شرب و کشاورزی وجود نداره؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۷
مگه ساختن هر سدی در هر جا بده؟سد ایلی سو با اون شرایط و موقعیت و وسعت نقش احتمالیش در مورد محیط زیست عراقو ایرانو با سد گلورد مقایسه میکنید که با ساحل هم فاصله زیادی نداره؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟