بازنشر

برای شکایت از قضات باید چه اقداماتی انجام داد؟

یکی از پرسش‌هایی که ممکن است پس از مراجعه به دادگستری برای ما پیش بیاید، این است، در صورتی که قاضی در تشخیص موضوع یا صدور رأی دچار اشتباه یا قصور شود، چاره چیست؟ فرض کنید که حقی از شما ضایع شده است.
کد خبر: ۷۱۴۰۶۰
|
۱۴ آذر ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۲ 05 December 2017
|
245907 بازدید
|

مطمئنا در دنیای پرتلاطم امروزی، یکی از موضوعاتی که می تواند جوامع بشری را از اختلافات شخصی و جمعی در امان بدارد، «آشنایی با حقوق متقابل افراد با یکدیگر و قانون» است که مهمترین اثر این آشنایی و آگاهی را می توان در پیشگیری از وقوع بسیاری از مشکلات حقوقی دانست؛ بنابراین، امروز تلاش داریم تا موضوع «شکایت از قضات» را بررسی کنیم.

یکی از پرسش‌هایی که ممکن است پس از مراجعه به دادگستری برای ما پیش بیاید این است، در صورتی که قاضی در تشخیص موضوع یا صدور رأی دچار اشتباه یا قصور شود، چاره چیست؟ فرض کنید که حقی از شما ضایع شده است؛ برای نمونه، مالی را به شخصی فروخته‌اید، ولی او بهای آن را پرداخت نمی‌کند. یا آنکه مال خود را جهت نگهداری و امانت به دیگری سپرده‌اید، ولی او با سهل‌انگاری آن را تخریب کرده یا از بین می‌برد. در همه این موارد جهت احقاق حق خود، شکایت به دادگستری می‌برید؛ یعنی جایی که قرار است به داد شما برسد.

می‌توانید تصور کنید چه حال بدی به شما دست می‌دهد اگر همین مرجعی که قرار است حق را به حق‌دار برساند با اشتباه یا حتی از روی عمد موجب تضییع مضاعف حق شما شود؟ فرض کنید قاضی بدون بررسی دقیق مدارک، خریدار را به پرداخت ثمن معامله محکوم نکرده یا از شما در قبال خسارت وارده از جانب شخصی که ملزم به نگهداری از مال‌تان بوده، حمایت نکند. آن وقت شما باید بنشینید و از دست رفتن مالتان را تماشا کنید؟

خوشبختانه، می‌توانید در صورت لزوم از قاضی پرونده‌تان شکایت کنید. مهمترین قانونی که در این موارد به کمک ما می‌آید، قانون اساسی کشورمان است. اصل ۱۷۱ این قانون می‌گوید در صورتی که به دلیل تقصیر یا اشتباه قاضی ضرر مادی یا معنوی به کسی وارد شود، این ضرر باید جبران شود. اگر این ضرر به دلیل قصور قاضی باشد، خود او مسئول جبران خسارت است و در صورتی که به علت اشتباه او باشد، دولت مسئول جبران خسارت خواهد بود.

نحوه شکایت از قاضی

حال پرسش این است که نحوه شکایت از قاضی چگونه است و برای جبران خسارت ناشی از اشتباه او باید به کجا مراجعه کرد؟ در وهله‌ی نخست، شاید به نظر برسد که مثل بقیه‌ی موارد جبران خسارت، دادگاه‌های حقوقی صلاحیت رسیدگی به این موارد را نیز دارند. یعنی شما دادخواست بدهید و از دادگاه عمومی حقوقی (دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به همه پرونده‌های حقوقی را دارد مگر در مواردی که قانون، دادگاهِ دیگری را صالح دانسته باشد) بخواهید که چون یک قاضی در رسیدگی به پرونده شما مرتکب اشتباهی شده و به این خاطر به شما ضرری وارد شده، آن قاضی را به جبران خسارت شما محکوم نماید. این‌طور نیست. همه‌ی قضات صلاحیت رسیدگی به اشتباهات یا تقصیرات همکارانشان را ندارند. برای این منظور دادگاه خاصی پیش بینی شده است که به آن دادگاه عالی انتظامی قضات می‌گویند. منظور از وصف انتظامی این است که در این دادگاه به تخلفاتی رسیدگی می‌شود که قضات به مناسبت شغلشان مرتکب آن می شوند. در کنار تخلفات قضات، یکی دیگر از مواردی که در صلاحیت دادگاه عالی انتظامی قضات است، رسیدگی به دعاوی‌ است که بر اساس اصل ۱۷۱ قانون اساسی مطرح می‌شوند.

مطابق با ماده‌ی ۳۰ قانون نظارت بر رفتار قضات، در صورتی که مدعی هستید به دلیل اشتباه یا تقصیر یک قاضی ضرری به شما وارد شده است، ابتدا باید دادخواستی برای اثبات تقصیر یا اشتباه قاضی به دادگاه عالی انتظامی قضات تقدیم کنید و بعد در صورتی که این دادگاه حکم به وجود تقصیر یا اشتباه مورد ادعای شما صادر کرد، با این حکم مجددا دادخواستی به دادگاه عمومی حقوقی تهران بدهید تا بر مبنای این حکم میزان خسارت را تعیین و حکم به جبران خسارت دهد. باید بدانید در صورتی که دادگاه عالی انتظامی قضات تقصیر یا اشتباه قاضی را احراز کرده باشد، دادگاه عمومی باید از این نظر تبعیت کند و صرفا در مورد میزان خسارت امکان اظهارنظر دارد، نه اصل جبران خسارت. حال بسته به این که ضرر وارده به خاطر اشتباه قاضی بوده باشد یا تقصیر او، دولت یا خود قاضی مسئول جبران خسارت خواهند بود.

نکاتی که باید در نظر بگیرید

اما باید چند نکته را هم مد نظر داشت. نخستین مسأله این است که احراز اشتباه یا تقصیر قاضی از یک طرف و ایجاد رابطه بین این اشتباه و تقصیر و ضرر وارده به شما، ضروری است و امر ساده‌ای هم نیست. یعنی وقتی به دادگاه عالی انتظامی قضات مراجعه و شکایت از قاضی می‌کنید، باید بتوانید اثبات کنید که اولا قاضی مرتکب اشتباه شده است، ثانیا به شما ضرری وارد شده و ثالثا این ضرر به دلیل آن اشتباه یا تقصیر به شما وارد شده است؛ به این مورد آخر «رابطه سببیت» می‌گویند.

نکته‌ی مهم بعدی این است که در هر امر انسانی خطا وجود دارد (همان جمله‌ی معروف انسان جایز الخطاستِ خودمان). بنابراین باید بدانیم که قضاوت نیز از این مسأله مستثنی نیست و به دلیل ماهیت کار خطاهای بیشتر و مهمتری را نیز به وجود می‌آورد. مهم این است که این خطاها جبران شوند که قوانین کشور ما این امکان را فراهم آورده‌اند. حال در نظر بیاورید که هر قاضی این ترس را داشته باشد که نکند به خاطر هر خطای کوچکی مجبور شود از حساب خود خسارت را جبران کند. این ترس شاید تا جایی به دقت وی کمک نماید، اما از جایی به بعد تنها اثر مخرب خواهد داشت. قضاوت از شریف‌ترین مشاغل جامعه است. قضات باید با تمرکز و اطمینان خاطر به مشکلات مردم رسیدگی نمایند. به همین دلیل است که در بعضی نظام‌های حقوقی، حتی در صورت تقصیر قاضی هم جبران خسارت با دولت خواهد بود. همه‌ی اینها یعنی به خاطر هر خطای کوچک و هر ضرر قابل اغماضی انگشت اتهام را به سوی قضات نگیریم. و البته که از حقوق خود هم نگذریم.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۷
در انتظار بررسی: ۱۸۲
انتشار یافته: ۴۴
ناشناس
|
New Zealand
|
۰۷:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۹
جک قشنگی بود
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۹
از قاضی شکایت کنی؟اونم تو ایران؟عجب !!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۹
من توی این 30 سال گذشته حتی یک بار هم در شکایتهام برنده نبودم
ناشناس
|
Germany
|
۰۸:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۹
اگر در دادگاهها دوربين فيلم برداري و ضبط صدا بگذاريد متوجه ميشويد قضات با بي ادبي كامل با متهمان و شاكيان و بقيه افراد صحبت ميكنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۹
این موضوع برای اینجانب روی داده و قاضی پرونده به صراحت مرا تهدید کرد که اگر دیگر دنبال پرودندۀ سرقت خودروات آمدی ، سه سال برایت زندانی می برم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۹
من ساکن یکی از شهرهای جنوبی هستم یه روز بدلیل مریضی خانم و عدم وجود امکانات پزشکی مجبور شدیم اورژانسی به سمت شیراز بریم که تو جاده جلوی ماشین ما رو گرفتن ~ مامور لباس شخصی و مواد مخدر ~بخاطر اینکه ازشون حکم بازرسی خواستیم کل ماشین رو زیر رو کردن وبعدش پلاک رو کندند از مامور شکایت کردیم که حکم ویژه برای ماشین ما صادر نشده بود چرا اینکار رو کرده ؟ متاسفانه تو جلسه دادگاه مشخص شد که حکم ویژه براش صادر شده به اسم ما و پلاک ماشین ..ومامور به راحتی تبرئه شد ....در حالیکه خود من یکساعت قبلش نمیدونستم قراره برم شیراز ,حکم بازرسی و توقف خودرو یک روز قبل به اسم ! پلاک ماشین ! صادر شده بود
حسين
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۹
به نظر بنده رسيدگي به تخلفات پزشكان توسط همكاران خودشان در سازمان نظام پزشكي و رسيدگي به تخلفات قاضي توسط همكاران خودشان در قوه قضائية كه بأهم رابطه حرفه اي و كاري دارند صحيح نيست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۹
در این کشور هر کار کوچکی داشته باشید، اولین سوال و راهنمایی از اطرافیان اینه که "آشنا داری؟"
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۹
دادگاه عالی انتظامی قضات علنا وعملا تعطیل است وبه هیچ شکایتی رسیدگی نمیکنه اگر کرده دو نمونه اعلام کنید
پرویز سویس
|
Switzerland
|
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۹
ما ایرانیان با حقوق خود آشنا نیستیم
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟