پس از آنکه انتشار بدون مجوز «بازی تاج و تخت» با اعتراض «تابناک» همراه و این پرسش از سازمان سینمایی مطرح شد که «آیا انتشار این مجموعهها آزاد است و هر رسانهای از جمله «تابناک» میتواند اقدام به انتشار این سریالها نماید؟»، یکی از مدیران میانی سازمان سینمایی، از غیرقانونی بودن این اقدامات و توقف این رویه سخن به میان آورد؛ اما در عمل اتفاق خاصی رخ نداد و رویهای که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی غیرقانونی خوانده، همچنان استمرار دارد.
به گزارش «تابناک»؛ سریال «بازی تاج و تخت / Game of Thrones» اثر دیوید بنیاف و دی. بی. وایس، مجموعه ای تلویزیونی آمریکایی است که قسمتهای هفتمین فصل آن، هفتگی از شبکه HBO در حال پخش است و در ایران نیز مخاطبان بسیار گستردهای دارد و گروه متنوعی از مردم این سریال را همچون دیگر سریالها و فیلمهای مهم دنیا پیگیری میکنند. این سریال، روایتی حماسی ـ افسانهای از مجموعه خاندانهای حکمرانی است که بر سر قدرت با هم رقابت میکنند.
در روزهای اخیر، بنرهای بزرگ در سطح پایتخت، مبنی بر دعوت به دیدن این سریال با عکس کیت هرینگتون ـ که نقشی کلیدی در این سریال دارد ـ نصب شده است. این بنرها از مردم دعوت میکنند، در وبسایت فیلیمو ـ که ظاهراً یکی از VOD های دارای مجوز است ـ سریال بازی تاج و تخت را تماشا کنند. با مراجعه به این وب سایت، همه قسمت های فصل تازه این سریال با زیرنویس فارسی عرضه شده، که اتفاقی بیسابقه است.
«تابناک» در روزهای اخیر از مسئولان سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پرسید: چگونه بدون صدور پروانه نمایش برای تک تک قسمتهای سریال «بازی تاج و تخت»، یک عرضه کننده فیلم و سریال در ایران میتواند این سریال را بفروشد؟! چرا همین امکان برای دیگر وبسایتهای عرضه کننده فیلم و سریال ـ که شامل تعدادی قابل توجهی از دارندگان IPTV و VODاست، فراهم نشده؟ آیا اگر سایر وبسایت های فارسی زبان نیز بدون مجوز، نسخه کامل این سریالها را با زیرنویس منتشر کنند، مشمول برخوردی نمیشوند؟
فیلیمو هنوز حاضر به حذف این سریال نشده؛ آیا سایر وبسایتها نیز میتوانند از این مزیت بهرهمند شوند؟
از سوی دیگر پرسیده شد، چگونه این وب سایت مجوز تبلیغات شهری در تهران با تصویر یک بازیگر غربی را در دورانی گرفته که چهره بسیاری از بازیگران شناخته شده ی ایران، مجوز تبدیل شدن به بنر و نصب در سطح شهر را دریافت نمیکند؟ اگر چنین مجوزی صادر میشود، بنابراین بسیاری از عرضه کنندگان محصولات مختلف دوست دارند تبلیغاتشان را با تصویر لئوناردو دیکاپریو یا جورج کلونی در سطح شهر تبلیغ کند. آیا چنین مجوزی برای آنها نیز صادر میشود یا همه اینها یک «استثنا»ست؟!
بخشی از این پرسشها را حسین پارسایی، مدیرکل شبکه نمایش خانگی سازمان سینمایی پاسخ داد و با رد اعطای مجوز برای عرضه این سریال گفت: «سریال «بازی تاج و تخت» مجوز ندارد، رایت آن هم خریداری نشده است و اساسا این سریال و آثار مشابه علاوه بر محتوای نامناسب با توجه به قوانین کپی رایت نیز غیرقابل خریداری برای عرضه در ایران هستند. هیچ سایتی از جمله سایت فیلمیو، مجاز به عرضه این اثر و یا استفاده تبلیغاتی از سریال و آثار مشابه نیست و هیچ مجوزی هم از سوی دفتر نمایش خانگی سازمان سینمایی برای این منظور صادر نشده، بنابراین بارگزاری این قبیل آثار تخلف آشکار است.»
مدیرکل شبکه نمایش خانگی سازمان سینمایی تأکید کرد: «با توجه به توضیحات ارایه شده به استناد ماده ٢ قانون نحوه مجازات مجموعه قوانین و مقرارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مصوبه مجلس شورای اسلامی، از طریق مراجع ذیربط پیگیری و برخورد خواهد شد. کلیه سایتها و مؤسسات vod دارای مجوز، موظف هستند، همچون سایر مؤسسات ویدیو رسانه برای محتوای آثار برابر قوانین و مقررات از دفتر نمایش خانگی سازمان سینمایی پروانه نمایش دریافت کنند.»
با وجود گذشت زمان قابل توجهی از انتشار این گفت وگو، سایت فیلیمو حاضر به حذف این سریال نشده است. شواهدی به چشم نمی آید که نشان می دهد، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان عضو ثابت کارگروه تعیین مصادیق و از طریق این کارگروه و یا از طریق مؤسسه رسانه های تصویری که به این سایت مجوز سند (سامانه نمایش درخواستی) داده، خواستار حذف این محتواها شده باشد.
اگر واقعاً سازمان سینمایی فاقد قدرت اجرایی است و هشدارهای قانونی اخیر، تهدیدهای توخالی نیست و یا صرفاً برای خالی نبودن عریضه مطرح شده، انتظار میرود، در روزهای آینده، شاهد اعمال قانون باشیم. در غیر این صورت، دلیلی وجود ندارد که سایر وبسایتها به خود این حق را ندهند که از این ضعف مدیریت سازمان سینمایی استفاده نکنند و از مواهب انتشار این مجموعه از جمله کسب درآمد بهره نگیرند. وقایع آینده همچنین به خوبی نشان خواهد داد که آیا زور آنهایی که می توانند تصویر جان اسنو را در خیابانهای تهران منتشر کنند، از قانون یک وزارتخانه بیشتر است یا نه؟