جریمه 30 هزار تومانی در انتظار رانندگانی است که روی خودروشان شعر و شعار مینویسند یا استیکر و برچسب روی آن میچسبانند؛ این خبری است که روز گذشته مخابره شد و به شدت مورد توجه کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفت؛ اما نه تازه است و نه اتفاق جدیدی پیرامون آن رخ داده یا قرار است رخ دهد.
به گزارش «تابناک»، از جمله عادات جا افتاده و رایج در میان رانندگان در کشورمان، به ویژه رانندگانی که فواصل بین شهری را طی میکنند، شعر و شعارنویسی بر بدنه خودروهاست. علاقهای که تا یکی دو دهه پیش بیشتر در آن قشری از رانندگان دیده میشد که در حمل و نقل بین شهری فعالیت داشتند یا با انواع وانت امرار معاش میکردند، ولی اکنون به علاقهای عمومی تر تبدیل شده و جلوه های فراوانی در معابر شهری یافته است.
کافی است چرخی در خیابان ها زده و کمی دقیق شویم تا از شعر و ضرب المثل گرفته تا جملات و تکه کلام های با نمک و بی نمک و حتی انواع برچسب و استیکر، تنوع بی مثالی از تابلوهای نقش بسته بر قسمت انتهای خودروهای مختلف را شاهد باشیم؛ تابلوهایی که مخاطبشان سرنشینان خودروهایی هستند که در مسیر تردد روزانه، لحظاتی در پشت سر این خودروها قرار میگیرند.
عادتی جاافتاده در جوامعی مانند کشورمان که به دلایل مختلف، جذاب جلوه کرده و مانع از شکل گیری واکنشی به آن شده یا دست کم هرگز واکنشی جدی به دنبال نداشته است؛ وضعیتی که گویا قرار است با انتشار خبر جریمه 30 هزار تومانی در نظر گرفته شده، تغییر کند اما کنکاش در این خبر ثابت میکند این گونه نیست!
ماجرا از آنجایی آغاز شده که رواج روزافزون شعار نویسی و نصب استیکرهای عجیب (برای مثال به
اینجا بروید) روی خودروها موجب شده تا خبرنگاران از سرهنگ جهانی، معاون اجتماعی پلیس راهور ناجا در این خصوص بپرسند و او در پاسخ این گونه توضیح دهد؛
«این روزها برچسبها و استیکرهایی با نمادهای مختلف همچون نمادی از یک نوع ماده مخدر روی بدنه خودروها نصب میشود که نگاه رانندگانهای خودروهای عبوری را به خود جلب میکند. گاهی این برچسبها در قالب یک جمله روی خودرو نصب شده و رانندگان خودروهای عبوری برای خواندن آن چند ثانیهای محو آن جمله می شوند و همین امر موجب میشود راننده دچار حواس پرتی شده و این حواس پرتی احتمال بروز تصادف را افزایش میدهد.
برای مثال [دیدم] روی خودرویی برچسبی درج شده بود با این مضمون که "من من نکن نمیتونی بخونی" و همین نوشته حدود ۱۰ ثانیه حواسم را پرت کرد؛ خوشبختانه من راننده نبودم و حادثهای رخ نداد اما راننده متخلف را متوقف و اعمال قانون کردم.
نقاشی و دست نوشتههایی که روی شیشه و بدنه خودرو در ایام محرم انجام میشود هم ممنوع است چرا که دید راننده را مختل میکند. حتی یک رانندهای استیکری روی بدنه خودرو نصب کرده بود که فردی با سلاح قصد کشتن فردی را دارد که به خودروی وی نزدیک شده و متنی با مظمون "don't touch my car" در کنار استیکر نصب کرده است؛ این استیکرها غیر اخلاقی و خشونت آمیز است.
در قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی آمده است که نصب هرگونه استیکر و یا برچسب که شعاع دید راننده را کم میکند ممنوع ست حتی در این بند ذکر شده است که اگر برچسب باعث حواس پرتی رانندگان خودروهای عبوری شود نیز ممنوع است؛ البته نصب برچسب در داخل خودروهای شخصی در صورتی که مانع از دید راننده نشود بلامانع است.
برابر قانون هر خودرویی که اقدام به نصب استیکر و برچسب بر روی بدنه خودرو کند توسط عوامل پلیس اعمال قانون شده و ۳۰۰ هزار ریال جریمه خواهد شد. این اعمال قانون مطابق کد تخلفی 2069 مصوب سال 90 انجام میشود.»
بدین ترتیب مشخص میشود که قانون گذار خیلی پیشتر این تخلف را دیده و برای مقابله با آن جریمه در نظر گرفته اما نه این قانون و نه نقض مکرر آن در این سالها موجب نشده پلیس راهور با این کار مقابله کرده و دست کم، شعارنوشته های سخیف و غیراخلاقی را با جریمه رفع و رجوع نماید. امثال شعارهایی ضد زنان یا حتی نوشته های بی ادبانه و گاه برخلاف مبانی اخلاقی.
کوتاهیای که اگر بگوییم منجر به رواج این پدیده در کشورمان شده و خساراتی به دنبال داشته، دور از انصاف نیست اما ظاهرا هنوز زمان رفع آن فرا نرسیده است؛ این را میشود از بایگانی شدن این قانون بازدارنده توسط پلیس راهور دریافت که برنامهای برای احیایش تدارک دیده نشده یا دست کم نشانه ای از آن در سخنان معاون پلیس راهور دیده نمیشود!