با نفوذ تلفن های همراه هوشمند به داخل خانوارهای ایرانی کم کم این وسیله از یک وسیله ارتباطی ساده به یک وسیله همه کاره برای کاربران آن تبدیل شده است. حالا خبرها حکایت از آن دارد که سامانه های موبایلی در راهند که مردم می توانند از طریق آن به راحتی نقل و انتقالات پول خرد را برای خریدهای زیر 10 هزار تومان انجام دهند. سئوالی که مطرح می شود این است که آیا این سامانه موبایلی می تواند در این زمینه جانشین اسکناس و کارت های بانکی شود؟
به گزارش
تابناک اقتصادی، با نفوذ تلفن همراه به داخل کشورمان کسی شاید فکر آن را هم نمی کرد که این وسیله ارتباطی روزی به یک وسیله همه کاره برای کاربرانش تبدیل شود. با ورود تلفن های همراه هوشمند کاربرد این وسیله برای کاربران از گذشته بیشتر هم شد. امروزه این وسیله نقش ویژه ای را در عرصه اقتصادی ایفا می کند و جای خود را در معاملات خرد و کلان باز نموده است. در چین حدود 700 میلیون نفر از جمعیت به هیچ عنوان از اسکناس در معاملات خود استفاده نمی کنند و حتی گدایان در این کشور در ته کاسه گدایی، بارکد حساب بانکی خود را چسبانده اند تا شهروندان چینی از طریق تلفن همراه به حساب شخص متکدی وجوه خود را به صورت آنلاین واریز کنند!
حالا در معادلات اقتصادی ایرانی هم پرداخت های موبایلی کم کم دارد جای خود را باز می کند. نصرالله جهانگرد معاون وزیر ارتباطات در 17 مرداد ماه 1396 در نشست خبری اعلام کرد: برای تراکنش روی تلفن همراه با بانک مرکزی به توافق رسیدهایم تا برای سهولت بیشتر مردم، بتوان امکان نقل و انتقال پول خرد برای خریدهای زیر ۱۰ هزار تومان نیز از طریق شبکه بانکی روی موبایل فراهم شود. وی با بیان اینکه بر اساس آمارها بیش از ۵۰ درصد پرداخت های خرد زیر ۱۰ هزار تومان است، افزود: بر این اساس شرایطی در حال فراهم شدن است که کاربران بتوانند این پرداخت ها را نیز از طریق گوشی های موبایل خود و بدون اتصال لحظه ای به سیستم بانکی کشور انجام دهند؛ به این ترتیب قرار است یک حساب بانکی از سوی هر کاربر احراز شود تا پس از پرداخت های خرد انجام شده از سوی کاربر، یک گزارش کلی به سیستم بانکی ارائه شده و از حساب کاربر این مبلغ تجمیع شده، کسر شود. جهانگرد گفت: این سرویس در راستای اجرای موبایل بانکینگ در کشور و تسهیل خرید و فروش اینترنتی و پرداخت پول خرد از طریق موبایل صورت می گیرد.
سئوالی که در این بین مطرح می شود این است که چه دلایلی وجود دارد که مردم از این سامانه استقبال کنند و این سامانه بتواند جای اسکناس و کارت های بانکی را در پرداخت های خرد بگیرد؟
برای پاسخ به این سئوال باید به سراغ مزایای این سامانه رفت. یکی از مزیت های این سامانه این است که دارندگان کسب و کار می توانند رفتار مصرف کنندگان خود را در زمینه خرید رصد کنند و از این طریق به شناسایی تقاضا و نیازهای آن ها بپردازند. از طرفی مشتریان بخاطر سهولت در پرداخت و همچنین امنیت بالای این سامانه بیشتر به این شیوه روی خواهند آورد. ناصر حکیمی مدیر کل فناوری اطلاعات بانک مرکزی در زمینه امنیت این سامانه طی مصاحبه ای عنوان نمود که در حال حاضر زمانی که مردم از کارت های مغناطیسی موجود برای پرداخت های خود استفاده می کنند تنها یک لایه امنیتی برای آن ها به نام رمز کارت وجود دارد اما زمانی که مردم بخواهند از سامانه موبایلی برای پرداخت های خود استفاده کنند سه لایه امنیتی برای آن ها وجود دارد. اولین لایه امنیتی رمز تلفن های همراه آنان است دومین لایه امنیتی رمز برنامه مورد نیاز برای پرداخت است و سومین لایه امنیتی نیز رمز پرداختی است. از دیگر مزایای این طرح این است که بوروکراسی را کاهش و امکان کنترل های مالی را افزایش خواهد داد.
حال باید دید که این سامانه موبایلی از چه زمانی می تواند با اخذ مجوزهای لازم از بانک مرکزی به نظام پرداخت ورود پیدا کند. شایان ذکر است که طی مصاحبه مسئولین قرار بود این سامانه از اواخر شهریور ماه سال جاری به نظام پرداخت ها ورود پیدا کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.