چند روز پیش، بغداد از کشورهای خارجی خواست تا پروازهای مستقیم خود را به فرودگاه های بین المللی اردبیل و سلیمانیه واقع در اقلیم کردستان متوقف کنند.
مخالفت احزاب سودانی با همه پرسی استقلال اقلیم کردستان احزاب مختلف کشور سودان که خود شاهد دو تکه شدن این کشور بوده، طرح همه پرسی اقلیم کردستان عراق را یک توطئه دانستند.
به گزارش سومریه نیوز، محمد ضیاءالدین سخنگوی حزب سوسیالیست بعث سودان گفت: همه پرسی اقلیم کردستان به معنی جدایی این اقلیم و تجزیه عراق به نظام های کوچک است. طرح تجزیه عراق در برگیرنده بخش کردنشین در شمال و سنی نشین در مرکز و شیعی نشین در جنوب این کشور و یک طرح آمریکایی صهیونیستی برای تضعیف خاورمیانه و بازسازی دوباره آن است.
اسامه توفیق، یکی از رهبران جنبش «اصلاح اکنون» تأکید کرد، همه پرسی یک طرح صهیونیستی آمریکایی برای تجزیه منطقه از طریق ایجاد آشوب و تعیین سرنوشت و جدایی و در نهایت ایجاد کشورهای کوچک ضعیف در منطقه است. این طرح در چهارچوب سیاست تفرقه بینداز حکومت کن، می گنجد.
محمد حسن عربی، سخنگوی حزب کنگره سودان نیز گفت: جهان به سمت همزیستی مسالمت آمیز حرکت می کند. ما به تصمیم ملت ها احترام می گذاریم، ولی گزینه جدایی مثبت نیست.
اخراج نماینده حزب دموکرات کردستان عراق از ترکیه دولت ترکیه عمر میرانی، نماینده حزب دموکرات کردستان عراق را از آنکارا اخراج کرد.
مقامات ترک تاکنون بارها مخالفت شدید خود با این همه پرسی را اعلام کرده اند. مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه امروز در اظهاراتی اعلام کرد، همه گزینه ها در واکنش به برگزاری همه پرسی در اقلیم کردستان از جمله عملیات مشترک با عراق مطرح است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز امروز ضمن هشدار به مقامات اقلیم و انتقاد شدید از برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان تأکید کرد، آنکارا زمانی که جلوی صادرات نفت کردستان عراق را بگیرد، کار تمام می شود.
واکنش نوری المالکی نوری المالکی معاون رئیس جمهور عراق در جریان دیدار با مارکو کارنیلوس سفیر ایتالیا در عراق تاکید کرد: پیامدهای همه پرسی اقلیم کردستان عراق بر این کشور و منطقه فاجعه بار خواهد بود.
وی در ادامه بار دیگر خواهان تحریم سیاسی و اقتصادی و امنیتی اقلیم کردستان عراق و عدم همکاری با مسئولان این اقلیم شد.
مالکی تأکید کرد: هر طرح جدید برای گفت وگو باید پس از آن صورت پذیرد که طرفداران همه پرسی مغایر با قانون اساسی که وحدت عراق را هدف قرار می دهد، دست از آن بردارند. مالکی پیشتر همه پرسی اقلیم کردستان عراق را یک اعلان جنگ علیه وحدت این کشور خوانده بود.
از سوی دیگر، سفیر ایتالیا در عراق نیز بر حمایت کشورش از وحدت عراق و ضرورت حل مشکلات میان اربیل و دولت مرکزی عراق از طریق گفت وگو تأکید کرد.
نخستین سخنرانی بارزانی پس از همه پرسیمسعود بارزانی، رئیس منطقه کردستان عراق شامگاه سهشنبه برای اولین بار بعد از برگزاری همهپرسی جدایی در برابر تلویزیون حاضر شد و سخنرانی کرد.
وی مدعی شد، این همهپرسی پیروزی مردم کردستان بود و بغداد به جای توسل به زبان تهدید، به خواست مردم کردستان احترام بگذارد.
رئیس منطقه کردستان عراق ادعا کرد، شرکت کنندگان در همهپرسی جدایی به آن «آری» گفتند و جهان باید به آن احترام بگذارد.
بارزانی همچنین مدعی شد، دولتهای بغداد بود که به «ائتلاف کردی-شیعی» پایان داد.
وی گفت: از نقش ایران و ترکیه در حمایت از مردم کرد در سختیهای گذشته آنها تقدیر و تشکر میکنم.
بارزانی افزود: کشورهای همسایه باید به صدای مردم کردستان گوش دهند.
وی نخست وزیر عراق را به تلاش برای بستن باب گفتوگو متهم کرد و از دولت مرکزی این کشور خواست درهای گفتوگو بین اربیل و عراق را نبندد، چون این تنها راهکار است.
رئیس منطقه کردستان عراق، ادعاهای خود را تکرار و بغداد را به عدم پایبندی به قانون اساسی عراق متهم کرد.
بارزانی با بیان اینکه قانون اساسی عراق، اجازه برگزاری همهپرسی را به کردستان میدهد، مدعی شد: بغداد به قانون اساسی عراق پایبند نبود. به همین دلیل ما به سمت صندوقها حرکت کردیم تا سرنوشت خود را مشخص کنیم.
وی به آینده کردستان عراق پس از همهپرسی اشاره کرد و گفت: به رغم موانع، «آینده درخشانی» در انتظار منطقه کردستان است.
مسعود بارزانی دامه داد: کردستان عراق بعد از همهپرسی استقلال، وارد مرحله جدیدی شده است.