تحولات اقلیم کردستان در روزهای پساهمه پرسی به سمت نامشخصی حرکت می کند و دورنمای مشخصی برای بحران ایجاد شده وجود ندارد. در این میان، در 24 ساعت گذشته، تحولات مهم دیگری پیرامون این بحران ایجاد شد که مهم ترین آن را باید ایجاد منطقه پرواز ممنوع در اقلیم کردستان و همچنین بیانیه تیلرسون وزیر خارجه آمریکا در مورد همه پرسی دانست.
به گزارش «تابناک»؛ روز گذشته، مقامات عراقی از ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز آسمان اقلیم کردستان عراق خبر دادند.
بر اساس این گزارش، مقامات عراقی اعلام کردند که این تصمیم از عصر روز جمعه عملیاتی شد.
این در حالی است که اقلیم کردستان عراق، پیشتر به این اقدام بغداد اعتراض کرده بود.
گفتنی است، پس از برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق، بغداد برای حفظ حاکمیت ملی این کشور سلسله تدابیر مختلفی اتخاذ کرده است.
پیشتر چندین کشور از جمله قطر، لبنان، مصر و اردن پروازهای خود به سمت اربیل را به حالت تعلیق درآوردند.
تسلط بر گذرگاههای کردستان عراق با هماهنگی ایران و ترکیه وزارت دفاع عراق در بیانیهای اعلام کرد تسلط بر گذرگاههای مرزی منطقه کردستان عراق که از شنبه (امروز) آغاز خواهد شد، با هماهنگی ایران و ترکیه انجام خواهد گرفت.
روز گذشته، رسانههای عراقی اعلام کردند، سه کاروان ارتش عراق برای تحت اختیار گرفتن کنترل گذرگاههای مرزی اقلیم کردستان عراق، روز شنبه اعزام خواهند شد.
در همین باره این رسانهها از مردم خواستهاند تا در منطقه کراده بغداد تجمع کرده و از اقدام ارتش عراق حمایت کنند.
یک منبع نظامی در همین باره به المیادین اعلام کرد، یکی از این گذرگاهها، «ابراهیم خلیل» است که در مرز ترکیه قرار دارد و قرار است یکی از کاروانها از طریق هوایی و خاک ترکیه وارد منطقه شده و کنترل این گذرگاه مرزی را به دست بگیرد.
اما درباره دو گذرگاه مرزی دیگر باید گفت، کلا بین اقلیم کردستان و ترکیه و ایران، سه گذرگاه بینالمللی وجود دارد که حاج عمران و باشماق دو گذرگاه بینالمللی ایران هستند.
گفتنی است، «عثمان الغانمی»، رئیس ستاد ارتش عراق که هفته گذشته به ایران سفر کرده بود، روز پنجشنبه به همراه تیم ایرانی از مرزهای مشترک دو کشور دیدار کرد.
درخواست بارزانی از آمریکا برای کمک به کردستان عراق در ادامه اظهارنظرها درباره همهپرسی غیرقانونی مقامات منطقه کردستان عراق، «مسرور بارزانی» رئیس شورای امنیت این منطقه در مصاحبه با رسانه آمریکایی، بر لزوم حمایت واشنگتن از کردستان عراق تأکید کرد.
پسر مسعود بارزانی، رئیس منطقه کردستان عراق در ایمیلی به رسانه آمریکایی، درباره همه پرسی جدایی کردستان از عراق نوشت: «ما مجبور به این کار شدیم، چون حکومتهای عراق بسیاری از بندهای قانون اساسی را نقض کرده است».
او به «دیوید ایگناتیوس»، روزنامهنگار واشنگتن پست گفته که حیدر العبادی، نخستوزیر عراق، «تدابیر و اقدامات خطرناکی برای تنبیه و مجازات کردستانیها اعلام کرده است».
رئیس شورای امنیت منطقه کردستان عراق همچنین تأکید کرد، پس از برگزاری همهپرسی، «کردستان (عراق) اکنون به دنبال مذاکره و گفت وگو (با بغداد) بر اساس احترام متقابل است».
بارزانی افزود: «آمریکا باید از متحدانش حمایت کند و تنشها (ناشی از همه پرسی جدایی کردستان عراق) را کاهش دهد. هیچ کشور دیگری در موقعیت بهتری از آمریکا (برای حمایت و کاهش تنشها) قرار ندارد. من درباره انفعال آمریکا با توجه به تهدیدات نظامی که کردستان (عراق) با آن روبه روست، نگرانی دارم».
ایگناتیوس در گزارش خود درباره این ایمیل نوشت: «در قلب و مرکز پیام بارزانی، درخواست او برای جلب کمک آمریکا بود. هرچند شاید همه پرسی کردستان از نظر زمانی در زمان مناسبی برگزار نشده باشد، این کار، از سوی یک دوست (آمریکا) انجام شد».
این روزنامهنگار ارشد آمریکایی میافزاید: «آمریکا در برابر کردها این مسئولیت را دارد که به میانجیگری برای مذاکرات آنها با بغداد کمک کند. بهترین جا برای شروع این کار، توافق برای تضمین سفرهای هوایی بینالمللی و ارتباط کردستان با جهان است».
تیلرسون: همهپرسی کردستان عراق فاقد مشروعیت استرکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که این کشور همهپرسی جدایی کردستان عراق و نتایج آن را به رسمیت نمیشناسد.
در بیانیه وزیر خارجه آمریکا آمده است: «ایالات متحده آمریکا همهپرسی یکجانبه دولت منطقهای کردستان که روز دوشنبه برگزار شد را به رسمیت نمیشناسد.»
در این بیانیه آمده است: «این رأیگیری و نتایج آن فاقد مشروعیت هستند و ما همچنان از عراق متحد، فدرال، دموکراتیک و کامیاب حمایت میکنیم.»
این بیانیه میافزاید: «ما همچنان درباره تبعات منفی احتمالی این اقدام یکجانبه نگران هستیم. قبل از این رأیگیری با دولت منطقهای کردستان و دولت مرکزی بغداد برای پیگیری مسیری سازندهتر و ارتقا ثبات و رفاه برای مردم منطقه کردستان همکاری میکردیم. با اقدامات یکجانبهای مانند این همهپرسی نمیتوان آن اهداف را به پیش برد.»
این بیانیه خواستار حفظ آرامش و اجتناب از اتهامزنیهای علنی و تهدید به اقدامات متقابل شده است.
«ما خواستار آرامش و پایان اتهامزنیهای علنی و تهدیدهای اقدامات متقابل هستیم. از مقامهای کردستان عراق میخواهیم به نقش تصریح شده دولت مرکزی در قانون اساسی احترام بگذارند. ما دولت مرکزی را به نفی تهدیدها یا حتی اشارات به استفاده احتمالی از زور دعوت میکنیم.»
این بیانیه تأکید میکند: «ایالات متحده از همه طرفها از جمله همسایگان عراق میخواهد از اقدامات یکجانبه و استفاده از زور بپرهیزند.»
وزارت خارجه آمریکا تصریح کرده است: «مبارزه با داعش به پایان ترسیده و گروههای افراطی به دنبال سوءاستفاده از بیثباتی و اختلافات هستند. از شریکان عراقیمان میخواهیم همچنان بر شکست داعش متمرکز باشند. تمامی طرفها را به گفتوگوهای سازنده با هدف بهبود آینده تمام مردم عراق، ترغیب میکنیم.»
سفر العبادی به فرانسه برای مذاکره درباره همه پرسیمنبعی در دفتر ریاست جمهوری فرانسه اعلام کرد، حیدر العبادی نخست وزیر عراق، روز جمعه دعوت امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه را از او برای سفر به پاریس در پنجم اکتبر با هدف برگزاری مذاکرات درباره همه پرسی جدایی کردستان عراق پذیرفته است.
به گزارش رویترز از تالین، مکرون در تماس تلفنی با العبادی همچنین گفت، فرانسه آماده است به کاهش تنش ها بین بغداد و دولت منطقه ای کردستان عراق برسر همه پرسی روز دوشنبه کردستان کمک کند.
دفتر مکرون پس از گفت وگوی تلفنی رئیس جمهور فرانسه با العبادی، در بیانیه ای اعلام کرد، مکرون از نخست وزیر عراق برای دعوت به پاریس دعوت کرد؛ اما هشدار داد هر دو طرف باید در اولویت خودشان درخصوص شکست گروه داعش و حفظ ثبات در عراق متحد بمانند.
در این بیانیه آمده است: از هر گونه تشدید تنش ها باید خودداری شود. رئیس جمهور فرانسه همچنین بر اهمیت حفظ وحدت و تمامیت ارضی عراق تأکید کرد. مکرون گفت، با توجه به اولویت جنگ علیه داعش و برقراری ثبات در عراق، عراقی ها باید متحد بمانند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.