در پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، نفت و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکنیم.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه موضوعاتی همچون وجود گوگرد در بنزین تهران اتفاقی بود، روسیه در انتظار نفت ۴۰ دلاری، سبزپوشی دوباره حافظ با حمایت بازیگران روز قبل، محدودیت واردات برنج به کشور با ابلاغ مقررات جدید، بزرگترین تهدید علیه قیمت طلا، افزایش قیمت سکه تمام در بازار تهران، حمایت دولت فرانسه از برجام در دیدار دو وزیر اقتصادی، کاهش صادرات نفت ایران در مهر ۹۶ بهدلیل تعمیرات و عقب نشینی دلار آمریکا در مرز 4000 تومان را در بر دارد.
وجود گوگرد در بنزین تهران اتفاقی بود
وزیر نفت در پاسخ به اینکه به تازگی سازمان استاندارد اعلام کرده است، گوگرد بنزین ارائه شده در تهران بالاست، گفت: کیفیت بنزین کاهش پیدا نکرده و معمولاً روند یکنواختی دارد، در تهران و کلانشهرها نیز باید معاینه فنی خودروها را نیز در نظر گرفت. وی گفت: میزان گوگرد در بنزین ناچیز است و اگر هم چنین چیزی اعلام شده اتفاقی و گذرا بوده است. زنگنه در ادامه با اشاره به آخرین وضعیت پالایشگاه ستاره خلیج فارس و اینکه گفته شده بود این پالایشگاه با مشکلات مالی مواجه است، تصریح کرد: این پالایشگاه در حال حاضر بنزین تولید میکند و دو واحد بعدی نیز باید راهاندازی شود که این موضوع باید در دستور کار سهامداران قرار گیرد و توسط آنها پیگیری شود.
روسیه در انتظار نفت ۴۰ دلاری
نفت برنت روز جمعه بالای ۵۷ دلار در هر بشکه معامله شد اما آنتون سیلوآنوف، وزیر دارایی روسیه گفت: به منظور به حداقل رساندن نوسانات قیمت در بازارهای خارجی، ما بودجهای آماده کردهایم که بر مبنای قیمت ۴۰ دلار برای هر بشکه نفت است. وی به شبکه سیانبیسی گفت: تصور میکنم این قیمت محافظهکارانهای است که برای سه سال آینده به حساب آورده شده است. وزیر دارایی روسیه اظهار کرد: اتفاقا تراز پرداخت ما در حساب جاری بر قیمت ۴۰ دلار در هر بشکه نفت استوار بوده است. بنابراین درصد بودجه فدرال از درآمدهای نفت و گاز از ۶۰ به ۴۰ درصد کاهش پیدا کرده است. قیمت نفت امسال نوسان پیدا کرده و به پایین ۴۵ دلار در هر بشکه سقوط کرده و سپس به بالای ۵۹ دلار در هر بشکه رسیده است. به نقل از ایسنا، اما برخی از تحلیلگران کاهش قیمت نفت را پیش بینی کرده اند. آژانس بین المللی انرژی در گزارشی که هفته گذشته منتشر شد، اعلام کرد رشد ذخایر نفت جهانی، رشد تولید غیراوپک و کندی رشد تقاضا بر قیمت نفت تاثیر منفی خواهد گذاشت.
اتفاقی تأثیرگذار در تاریخ تجارت گاز جهان
همکاری اولین و چهارمین واردکننده بزرگ الانجی جهان موجی از تأثیرات بر تجارت الانجی جهان میگذارد، چون هند و ژاپن با «بند تعیین مقصد» در قراردادها که فروش الانجی وارد شده را محدود میکند، مخالف هستند. انتظار میرود این نوع همکاری باعث وارد فشار بیشتر به تامینکنندگان الانجی برای حفظ مسئولانه قیمتها بشود. قرارداد سوآپ محمولههای الانجی بین هند و ژاپن به تایید شورای وزیران هند رسید. این قرارداد بخشی از توافق دوجانبه گستردهتر این دو کشور برای ایجاد یک سیستم تبادل گاز است که میتواند هزینههای لجستیکی هند را برای واردات گاز طبیعی کاهش دهد. همچنین این توافق برای این انجام شده است که «بند مربوط به مقصد» در قراردادهای تجارت جهانی الانجی حذف شود. طبق این بند محدودیتی اعمال میشود که گاز وارد شده از یک منبع بهخصوص تنها در مقاصد ذکر شده قابل فروش میباشد. ژاپن دارای توافق مشابهی با قطر و اتحادیه اروپا است که این به هند در مذاکره بر سر قیمت الانجی با سایر کشورها کمک میکند. متخصصان میگویند این توافق میتواند منجر به افزایش شدید عرضه در بازار الانجی شود و در نهایت بر قیمتگذاری فشار وارد کنند. ژاپن بزرگترین واردکننده الانجی جهان است و هند هم از این لحاظ در رتبه چهارم جهان قرار دارد.
جزئیات بیشتر
سبزپوشی دوباره حافظ با حمایت بازیگران روز قبل!
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز یکشنبه بیست و سوم مهرماه 96 با افزایش 131 واحدی معادل 0.15 درصد به رقم 85 هزار و 263 واحد رسید. تالار شیشه ای در دومین روز کاری هفته باز هم شاهد روند صعودی شاخص های منتخب بود. بر این اساس، شاخص قیمت (وزنی-ارزشی) با افزایش 42 واحدی به رقم 27 هزار و 591 واحد رسید. شاخص کل هم وزن با رشد 35 واحدی، عدد 17 هزار و 521 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش 27 واحدی به رقم 13 هزار و 255 واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور با رشد 0.16 درصد، 147 واحد افزایش را رقم زد و به سطح 92 هزار و 360 واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با 100 واحد افزایش به رقم 59 هزار و 117 واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز با افزایش 243 واحد معادل 0.13 درصد همراه بود و عدد 189 هزار و 970 واحد را به نمایش گذاشت. همانند روز قبل، شاهد تاثیر مثبت نمادهای معاملاتی فولاد، کگل، شتران و شپنا بودیم. بر این اساس، نماد فولاد (فولاد مباركه اصفهان)، نماد شتران (پالايش نفت تهران)، نماد كگل (معدني و صنعتي گل گهر)، نماد فخاس (فولاد خراسان)، نماد شپنا (پالايش نفت اصفهان) و نماد فخوز (فولاد خوزستان)، بیشترین تاثیر مثبت را در رشد شاخص کل بورس داشتند.
محدودیت واردات برنج به کشور با ابلاغ مقررات جدید
در ابلاغیه مدیرکل مرکز واردات و امور مناطق آزاد و ویژه گمرک ایران خطاب به کلیه گمرکات مستقر در مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی آمده است: با توجه به محدودیت های ابلاغ شده نسبت به واردات برنج از سوی وزارت جهاد کشاورزی مقتضی است دستور فرمایند در زمان محدودیت و عدم امکان ثبت سفارش و ورود برنج به قلمرو گمرکی، واردات برنج از طریق واحدهای بسته بندی مستقر در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به داخل کشور که صرفا نسبت به ورود برنج به صورت فله به محدوده منطقه و سپس بسته بندی آن اقدام می کنند در قالب درصد مجاز قابل ورود امکانپذیر نیست. ضمنا در ایام اعمال محدودیت، واردات برنج به سرزمین اصلی توسط واحدهای فرآوری برنج مستقر در مناطق مزبور، پس از انجام عملیات فرآوری و پردازش در منطقه و بر اساس مصوبات کمیسیون تعیین ارزش افزوده و به میزان درصد مجاز قابل ورود کالا تعیین شده از سوی کمیسیون مزبور خواهد بود. /ایبنا
بزرگترین تهدید علیه قیمت طلا
تام کندال تحلیلگر ارشد مؤسسه سرمایه گذاری آی سی بی سی استاندارد بانک بر این باور است که روند صعودی قیمت طلا در شرایط کنونی ادامه خواهد یافت و اعتماد سرمایه گذاران بین المللی نسبت به بازار طلا احیا شده است. بر اساس این گزارش وی تأکید کرد: بزرگترین تهدید علیه چشم انداز قیمت طلا، سیاست های سختگیرانه پولی فدرال رزرو آمریکاست. این استراتژیست ارشد اقتصادی افزود: در عین حال با توجه به نااطمینانی مربوط به سیاست های پولی فدرال رزرو و همین طور پازل حل نشده تورم در اقتصاد آمریکا، قیمت طلا در سال 2018 میلادی با تهدیدات جدی روبرو خواهد بود.
افزایش بهای سکه تمام در بازار تهران
در جریان معاملات روز گذشته بازار سکه، هر سکه تمام طرح قدیم با رشد 3 هزار تومان به رقم یک میلیون و 270 هزار تومان رسید. همچنین هر سکه تمام بهار آزادی نیز با افزایش 3 هزار و 100 تومانی همراه بود و به قیمت یک میلیون و 312 هزار و 800 تومان فروخته شد. هر نیم سکه و ربع سکه بهار آزادی بدون تغییر نسبت به روز شنبه، 663 و 383 هزار تومان قیمت گذاری شدند.
حمایت دولت فرانسه از برجام در دیدار دو وزیر اقتصادی!
در دیدار وزیر اقتصاد با همتای فرانسوی که در حاشیه اجلاس سالانه بانک جهانی و در فضایی بسیار صمیمی برگزار شد، وزیر دارایی فرانسه طی سخنانی با اشاره به اهمیت توافق هستهای (برجام) پایبندی به آن را مهم خواند و بر علاقه مندی کشورش به گسترش روابط اقتصادی با ایران تأکید کرد. وزیر دارایی فرانسه با ذکر این نکته که به خوبی با ایران آشناست و سفر های متعددی در گذشته به کشورمان داشته است بر عزم جدی دولت فرانسه برای تحکیم و توسعه روابط با ایران تاکید کرد. لومیر ضمن با اهمیت خواندن اقدامات خوب ایران در حوزه شفافیت مالی و نظارتهای انجام شده توسط سیستم بانکی، دستیابی به سطحی از استاندارد های بین المللی در این راستا را خواهان و آن را در تحقق اهداف رو به گسترش تعاملات مالی بین المللی ایران بسیا مؤثر دانست و آمادگی کشورش برای همکاری در این زمینه را اعلان کرد. بنا بر این گزارش، مسعود کرباسیان وزیر اقتصاد کشورمان نیز طی سخنانی در این دیدار، با اشاره به سطح رو به افزایش حجم روابط بین دو کشور، آمادگی جمهوری اسلامی برای همکاری در حوزه های مختلف را اعلام کرد.
کاهش صادرات نفت ایران در مهر ۹۶ بهدلیل تعمیرات
بر اساس آمارهای گمرکی، پنجمین واردکننده بزرگ نفت جهان در ماه سپتامبر روزانه 1.83 میلیون تن، معادل 446 هزار و 148 بشکه در روز نفت از ایران وارد کرد. این رقم 22.8 درصد نسبت به حدود 1.5 میلیون تن صادر شده یک سال پیش رشد نشان میدهد. کره جنوبی عمدتاً نفت بسیار سبک (میعانات) از ایران وارد میکند، اما آمارهای منتشره آمار تفکیکی میزان نفت خام و میعانات واردشده را مشخص نکرده است. از زمان لغو تحریمها در سال گذشته، ایران به توسعه تولید نفت خود ادامه داده است. ایران قصد دارد میزان صادرات نفت خام و میعانات خود را تا پایان سال جاری در حد 2.6 میلیون بشکه در روز حفظ کند. هرچند میزان واردات نفت کره جنوبی از ایران در ماه سپتامبر نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته، اما به گفته منابع صنعتی، شرکت ملی نفت ایران به مشتریان آسیایی خود از جمله کره جنوبی اطلاع داده که ممکن است میزان صادرات میعانات خود را در ماه اکتبر بهدلیل انجام تعمیرات در میدان پارس جنوبی کاهش دهد. بر اساس آمارها، میزان واردات نفت کره جنوبی از ایران در بازه زمانی ژانویه تا سپتامبر با 43.1 درصد رشد به 14.03 میلیون تن، معادل 377 هزار و 59 بشکه در روز رسید، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته 9.81 میلیون تن بود. به نقل از تسنیم، میزان کل واردات نفت چهارمین اقتصاد بزرگ آسیا در ماه سپتامبر نسبت به مدت مشابه سال قبل در حد 12.3 میلیون تن، معادل 3 میلیون بشکه در روز ثابت مانده است.
عقب نشینی دلار آمریکا در مرز 4000 تومان
در پایان روز یکشنبه، هر دلار آمریکا به طور میانگین 44 ریال کاهش قیمت داشت و به سطح 40 هزار و 12 رسید. هر چند روز گذشته شاهد بازگشت دلار آمریکا در ساعاتی از روز به کانال 3900 تومان هم بودیم. هر یورو نیز با افت 232 ریال مواجه شد و در پایان روز به رقم فروش 47 هزار و 427 ریال بسنده کرد. همچنین هر درهم امارات در بازار آزاد، 10 هزار و 933 ریال قیمت گذاری شد که نسبت به روز شنبه، افت اندک 4 ریال را به طور میانگین ثبت کرد. روند کاهشی بازار امروز و دیروز، مهر تاییدی بر پیش بینی روز چهارشنبه تابناک مبنی بر عدم رشد بیشتر در هفته آتی است. یادآوری می کنیم که در تحلیلی که روز چهارشنبه توسط تابناک از روزهای پیش رو برای بازار ارز به خصوص نرخ دلار ارائه شد، پیش بینی شده بود که گروهی پیش از اعلام رای نهایی ترامپ با افزایش هیجان پیرامون سخنان احتمالی ترامپ و افزایش تقاضا در بازار، دلار را در کانال 4100 تومان بالا برده اند و در این صورت دیگر نباید در روزهای پس از سخنرانی رئیس جمهور آمریکا، انتظار رشد چشمگیر در بازار ارز را داشته باشند، زیرا در گذشته نیز چنین اتفاقی در بازار بورس تهران نیز افتاده بود.
اما و اگر برای پیشبینی نفت ۱۰ دلاری
واتلینگ که پیشبینی او از رسیدن قیمت نفت به ۱۰ دلار طی شش یا هشت سال آینده توجهها را به خود جلب کرده است، هرچند تأکید دارد که «انتظار کاهش شدید قیمت نفت در هفتهها یا ماههای آینده را ندارد» بر این باور است که «نقش وسایل نقلیه الکتریکی در بلندمدت بسیار مهم و تأثیرگذار است»، چراکه حدود ۷۰ درصد از نفت جهان برای بخش حملونقل مورد استفاده قرار میگیرد. اشاره به نقش وسایل نقلیه الکترونیکی و گسترش روزافزون آنها و همچنین افزایش چشمگیر سرمایهگذاری در زمینه تولید انرژیهای تجدیدپذیر درحالی نقطه اتکا واتلینگ برای پیشبینی نفت ۱۰ دلاری است که در مقابل، دیگر تحلیلگران عقیده دارند، نمیتوان تنها با در نظر گرفتن یک عامل، سرنوشت بازار نفت را رقم زد. به نقل از دنیای اقتصاد، این نکتهای است که پیر اندیرون در پیشبینی خود از نفت ۱۰۰ دلاری به آن اشاره کرده بود. اندیرون در حالی تابستان امسال اعلام کرد «بر این باور است که تا سال ۲۰۲۰ نفت بار دیگر به ۱۰۰ دلار باز خواهد گشت» که به این نکته نیز تأکید داشت که «من براساس احتمال کاهش تقاضا برای نفت به دلیل گسترش خودروهای برقی یا کاهش هزینههای تولید معامله نمیکنم. مولفههای دیگری نیز در بازار وجود دارند.»