قانون کاتسا که در روز چهارشنبه 11 مرداد ماه 1396 به امضای دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا رسید، طرح تحریمی جدید آمریکا علیه سه کشور ایران، روسیه و کره شمالی است. این قانون از شخص به شرکت و حتی سازمان تسری می یابد و در بخش پنجم آن به تحریم سپاه و کلیه نهادها و افراد وابسته به آن پرداخته است. طبق گفته مسئولین این تحریم ها نقض آشکار برجام است اما چرا اروپا در این رابطه سکوت کرده است و از ایران حمایت های لازم را انجام نمی دهد؟
به گزارش
تابناک اقتصادی، قانون کاتسا مخفف قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریم است. این قانون که سه کشور ایران، روسیه و کره شمالی را نشانه گرفته است در بامداد چهارشنبه 4 مرداد ماه 1396 با 419 رای موافق و تنها سه رای مخالف به تصویب مجلس نمایندگان آمریکا رسید. این طرح نسخه اصلاح شده طرحی است که در مورخه پنجشنبه 27 خرداد 1396 در سنای آمریکا به تصویب رسید و مادر تحریم ها شناخته شد. قانون تحریم های کاتسا دارای 12 بخش اصلی است که در هر بخش حداقل 10 بند مربوط به تحریم های ایران است. بخش اول این قانون به کلیات تحریم ها علیه ایران می پردازد و اینکه تحریم ها طبق این قانون از شخص به شرکت و حتی سازمان تسری می یابد. بخش پنجم این قانون به تحریم سپاه پرداخته و با توجه به اینکه این تحریم قابل تسری است بنابراین کلیه افراد و نهادهایی که با سپاه در حال همکاری هستند را نیز شامل می شود. یعنی به عنوان مثال این تحریم بانک مرکزی ایران و 5 هزار پیمانکاری که با قرارگاه خاتم الانبیا در حال همکاری هستند را نیز شامل می شود. این قانون در تاریخ 11 مرداد ماه 1396 به امضای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا رسید.
این تحریم ها در حالی تصویب شده اند که به گفته مسئولین این موضوع نقض آشکار برجام است. در بند 26 برجام ذکر شده است: "ایالات متحده، با حسن نیت، نهایت تلاش خود را برای دوام این برجام و پیشگیری از ایجاد تداخل در تحقق متمتع شدن ایران از لغو تحریم های مشخص شده در پیوست دو به عمل خواهد آورد. دولت ایالات متحده، در چارچوب اختیارات قانونی رئیس جمهور و کنگره، از بازگرداندن یا تحمیل مجدد تحریم های مشخص شده در پیوست 2 که اعمال آنها را وفق این برجام متوقف کرده است، خودداری می نماید، فارغ از فرآیند حل و فصل اختلافات پیش بینی شده در این برجام". در بند 29 برجام نیز آمده است: "اتحادیه اروپایی و دولت های عضو و همچنین ایالات متحده، منطبق با قوانین خود، از هرگونه سیاست با هدف خاص تأثیرگذاری خصمانه و مستقیم بر عادی سازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران، در تعارض با تعهداتشان مبنی بر عدم اخلال در اجرای موفقیت آمیز این برجام خودداری خواهند کرد".
سئوالی که در اینجا مطرح است این است که با توجه به اینکه برجام نقض شده است چرا اروپا آن گونه که باید از دولت ایران در مقابل تحریم های جدید آمریکا حمایت نمی کند؟ تصویر زیر به صورت کامل پاسخی بر این سئوال است. همان گونه که ملاحظه می گردد کل تبادلات تجاری اروپا با آمریکا 1045 میلیارد یورو می باشد و این در حالی است که کل تبادلات تجاری اروپا با ایران 1 درصد مبلغ تبادلات تجاری اروپا با آمریکا یعنی 15.3 میلیارد یورو می باشد. اگر به صورت جزئی تر نیز به این تبادلات اروپا با آمریکا نگاه کنیم، صادرات کالای اروپا به آمریکا و واردات اروپا از آمریکا تفاوت های معناداری با ایران دارد. این شرایط در مورد صادرات و واردات خدمات نیز صادق است.
همین روابط گسترده تجاری اروپا با آمریکا خود گواهی بر این موضوع است که نفع اروپا در حمایت از آمریکا است تا ایران، حتی در صورت وجود یک توافق بین المللی چون برجام. بنابراین مسئولین ما نباید دل به حمایت های اروپا از ایران در مقابل تحریم های جدید آمریکا ببندند و بهتر است فکری به حال تقویت اقتصاد کشور کنند تا اثر قوانینی مانند کاتسا بر اقتصاد کشورمان به حداقل ممکن برسد.