به بهانه معرفی «اردکانیان» برای سکانداری وزارت نیرو؛

بازخوانی اندیشه‌های حقیقی، گزینه پیشنهادی وزیر نیرو در خصوص بحران آب در ایران

او در سال 2005 و در مقاله خود تأیید کرد، در کشور ایران دولت جدی وارد مسأله ساخت و ساز در حوزه آب شده و با حمایت از بخش خصوصی در این رابطه تولید انرژی و مهار سیلاب ها و تأمین آب مورد نیاز صنایع را مورد توجه قرار داده است. در بخش های مختلف مقاله، اردکانیان به نگاه اقتصادی خود به آب اشاره دارد و بر این باور است باید مدیریت پیشرفته ای بر منابع آب ایران حاکم شود که در همین راستا، تقویت روابط بین المللی و منطقه ای الزامی است.
کد خبر: ۷۴۱۰۶۹
|
۰۲ آبان ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۳ 24 October 2017
|
18635 بازدید
|
با اندیشه های حقیقی گزینه پیشنهادی وزیر نیرو در حوزه آب آشنا شوید!پس از هفته ها کش و قوس، رئیس جمهور وزیر پیشنهادی خود را برای سکانداری وزارت نیرو به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد و بر همه حدس و گمان هایی که در رابطه با شخصیت مورد نظر پیش آمده بود، پایان داد. روحانی فردی را برای این سمت مناسب دید که از تجربه بالایی در زمینه مهندسی و مدیریت منابع آب برخوردار است. در ادامه به اندیشه های حقیقی این وزیر پیشنهادی در حوزه آب اشاره می شود.

به گزارش «تابناک»؛ در دورانی که همگان بر بحران آب و تنش های پیش آمده از این مسأله اتفاق نظر دارند، وزارتخانه عریض و طویلی چون وزارت نیرو نیز به شدت متأثر از این مسأله است و سکان‌دار آن باید در این زمینه حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشد؛ واقعیت انکارناشدنی که رئیس جمهور نیز آن را درک و به همین دلیل، فردی مثل رضا اردکانیان را برای تصدی این سمت به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد.

هفته آینده، رضا اردکانیان، گزینه پیشنهادی وزارت نیرو، که دارای دکترای مدیریت منابع آب از دانشگاه مک مستر کاناداست و در سال های گذشته، سمت های اجرایی و علمی متعددی را در حوزه های ملی و بین المللی با محوریت آب تجربه کرده است ـ در برابر نمایندگان مجلس شانش خود را بری وزیر شدن امتحان خواهد کرد.

در روزهای پیش روی، منطقی ترین کار این است که اردکانیان در حوزه های مختلف و به ویژه مسأله آب، مباحثی را مورد توجه و تأکید قرار دهد که نه تنها مورد تأیید نمایندگان مردم در مجلس است، بلکه علایق و دغدغه های مردم و رسانه ها را نیز شامل شود؛ موضوعی که گزینه قبلی پیشنهادی یعنی حبیب الله بیطرف آن را نادیده گرفت و از حضور در کابینه دوازدهم بازماند.

بنابراین، چه بسا ملاک قرار دادن مواضع اخیر گزینه پیشنهادی وزارت نیرو برای قضاوت در مورد توانمندی های وی، شیوه مناسب و کارآمدی به نظر نرسد و رسیدن به یک قضاوت بهتر، نیازمند کنکاش در مواضع و دیدگاه های وی باشد؛ مقدمه‌ای برای بررسی اندیشه‌های وزیر پیشنهادی نیرو در حوزه آب در خلال مقالات ارائه شده توسط وی در سال های گذشته.

اردکانیان در سال 2005 و در یک کارگاه آموزشی که با عنوان «حفاظت از آب، استفاده مجدد و بازیافت» در آکادمی ملی علوم شهر  واشنگتن دی سی آمریکا برگزار شد، مقاله ای تحت عنوان «بررسی مدیریت منابع آب در ایران» ارائه کرد، موارد مهمی را از منابع و مسائل آب ایران مورد اشاره قرار داد که می تواند بیانگر و آشکار کننده مواضع حقیقی او در این حوزه باشد، چرا که در آن زمان و با تغییراتی که در ساختار دولت ایران پیش آمد، او شانسی برای حضور مجدد در دولت و ارتقا در ساختار اداری و رسیدن به جایگاه وزارت نداشت.

دوازده سال پیش اردکانیان در مقاله مذکور نوشت: هم اکنون ایران تحت تأثیر مدیریت های گذشته منابع آب، به شدت دچار پیامدهای اقتصادی و زیست محیطی است و شش برابر شدن جمعیت کشور در دوران معاصر در کنار افزایش زاد و ولد و کاهش مرگ و میر که موضوع پناهندگان افغانستانی را نیز باید به آن اضافه کرد، مصرف آب را در کشور در سه سطح صنعت، کشاورزی و شرب افزایش داده است.

وی با تأکید بر محدودیت های موجود در رابطه با منابع آب، ضرورت حفاظت از این منابع در کنار محیط زیست را مورد اشاره قرار داد و اضافه کرد: بعد از انقلاب اسلامی، نقش برنامه ریزی و بودجه و دولت در مدیریت منابع آب و سرمایه گذاری ها برای توسعه منابع آب افزایش یافت. تا سال 2005 بالغ بر 58 سد مخزنی بزرگ در کشور احداث شده و الگوی بهره برداری از منابع آب کشور از مدل سنتی قنات به برداشت از آب های زیرزمینی و حفر چاه های عمیق تغییر کرده است؛ شرایطی که بهره وری را تا سه برابر افزایش داده است.

معاون اسبق وزیر نیرو با اشاره به نقش تکنولوژی در بالا رفتن مصرف آب و تأکید بر این نکته که از دهه 1960 میلادی به بعد در ایران مدیریت منابع آب با ساخت و سازهایی مثل سد گره خورده است، نوشت: فاصله مراکز آب رسانی از محل مصرف افزایش یافته و نقش آفرینی و سرمایه گذاری های دولت، امکان جابجایی منابع آب را فراهم کرده است.

اردکانیان اضافه کرد: در شرایطی که منبع اصلی آب ایران، بارش های آسمانی و آب های سطحی است، به دلیل مدیریت ضعیف و شرایط اقلیمی نامناسب، چیزی حدود 72 درصد این منابع تبخیر و از دسترس خارج می شود.

وی بیشترین میزان مصرف آب را متعلق به بخش کشاورزی دانست و ادامه داد: 50 درصد منابع آبی که در بخش کشاورزی مصرف می شود، از زیر زمین و مابقی از سطح زمین تأمین می شود.

او در سال 2005 و در مقاله خود تأیید کرد که در کشور ایران دولت به صورت جدی وارد مسأله ساخت و ساز در حوزه آب شده است و با حمایت از بخش خصوصی در این رابطه تولید انرژی و مهار سیلاب ها و تأمین آب مورد نیاز صنایع را مورد توجه قرار داده است.

در مقاله مذکور و در بخش های مختلف آن، اردکانیان به نگاه اقتصادی خود به آب اشاره دارد و معتقد است، باید مدیریت پیشرفته و سودمند بر منابع آب ایران حاکم شود و در همین راستا تقویت روابط بین المللی و منطقه ای امری الزامی است.

وی با اشاره به اینکه کمتر از 8 درصد منابع آب ایران متأثر از آب های برون مرزی است، ضمن ابراز خرسندی از این موضوع، تأکید دارد، این مسأله بر خلاف بسیاری از کشورها ـ که امکان مدیریت مستقل منابع آب خود را ندارند ـ برای ایران یک فرصت عالی در راستای مدیریت مستقل منابع آبی است.

اردکانیان در بخش مهمی از نوشته خود، عدم تناسب جمعیت ایران با پراکندگی منابع آب را مورد اشاره قرار داد و با این استدلال، ضرورت اجرای طرح های کلان انتقال آب حوضه به حوضه و درون حوضه ای را الزامی دانست؛ مسأله ای که وی معتقد است در کنار مدیریت و کنترل سیلاب ها با ساخت سد ادامه یابد.

وی که اکنون در آستانه وزارت قرار گرفته و مهیای معرفی دیدگاه های خود، به ویژه در خصوص چالش بزرگ آب در کشور در نشست ویژه مجلس شورای اسلامی می‌شود، در مقاله دوازده سال پیش خود، ایران را کشوری توصیف می‌کند که دارای دوره های خشکسالی فراوان است و مدیریت های غلط آبی می تواند مشکلات و پیامدهای اجتماعی نامطلوبی برای آن به همراه داشته باشد.

او در بخش دیگری از مقاله‌اش، نتیجه ارزیابی‌هایش در خصوص مسأله آب در ایران را به پیش بینی وضعیت مصرف آب در کشورمان در سال 2021 گره زده و این گونه نتیجه می‌گیرد که به مرور از مصرف آب در بخش های بهره برداری، آب زیرزمینی و کشاورزی کاهش یافته و در بخش های آب سطحی، مصارف شهری و صنعتی، شاهد افزایش مصرف آب در ایران باشیم.

در ادامه به مهم ترین شاخص هایی که در مقاله وضعیت موجود آنها در سال 2000 و پیش بینی آنها برای سال 2021 انجام شده، مورد اشاره قرار می گیرد.

بازخوانی اندیشه‌های حقیقی گزینه پیشنهادی وزیر نیرو در خصوص بحران آب در ایران
عضو هیأت تحریریه یکی از معتبرترین نشریات برق‌آبی در جهان، در بخش پایانی نوشته خود مسائلی مثل تلاش برای سامان بخشی فاضلاب های شهری و صنعتی، ایجاد مؤسسات هماهنگ آبی، تمرکززدایی از کلانشهرها، ارتقای آگاهی اجتماعی از بحران آب، بهره گیری از نهادهای اجتماعی در راستای مدیریت منابع آب، تلاش برای کاهش هدررفت آب، کنترل آب های مرزی و افزایش همکاری های منطقه ای را لازمه مدیریت بهینه منابع آب عنوان کرد.

آنچه در بالا آمد، به دلیل اینکه دوازده سال پیش توسط یک متخصص منابع آب که تجربه بالایی در رابطه با مدیریت منابع آب در سطح کلان ملی نیز داشت مطرح شد، بااهمیت است و می تواند اندیشه های حقیقی وزیر پیشنهادی نیرو را بازنمایی کند؛ اندیشه هایی که در بسیاری موارد، حکایت از تسلط او بر مسأله مورد اشاره دارد و در برخی موارد نیز حاوی نگرانی های قابل تأملی است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، دلیل اصلی مشکلات کنونی آب در ایران است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۸
انتشار یافته: ۱۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
به خدا از هر کسی توی وزارت خانه در مورد اردکانیان بپرسید همه یک نظر بیشتر در مورد ایشان ندارد و آن این است که ایشان مناسب نیست
تورج
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
این انتقال کلان حوضه به حوضه به خشکاندن کارون که ربطی نداره..
بهتر نبود به جای وسیع کردن و صنعتی کردن مرکز وکویر - جمعیت رو متناسب با اقلیم ایران تنظیم و صنعتی و شهر سازی کنند؟
یا انتقال و احیای دریای مرکزی از حوضه خلیج فارس(که یک دریای آزاد است) - استفاده از آب شیرین کن ها ی بزرگ - کاش دولت ها در ایران بجای بودجه های بی مصرف .......- بودجه ای را جهت تحقیقات اساسی در آب شیرین کن های صنعتی می کردند..حداقل فکر میکنم دستاوردش کم از قدرت موشکی و قدرت آتی ایران ندارد....
خلاصه مطلب افکار ایشان حدود 16 الی 20 سال در صنعت آب به طور مستقیم ورود کرده ...بنظرتون همه چیز را تقصیر دولت احمدی نژاد گذاشتن درست است؟؟ در نهایت آنچه از وضعیت و بحران آب می بینیم دستپخت نظرات امثال ایشان است...
فکر می کنم در صنعت آب باید فرد و یک کارگروه ویژه از وزرا با در نظر گرفتن امنیت ملی در نظر گرفت...
تابناک جان تو این مقاله ایشان هم چیز خاصی وجود نداشت...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
دولتی از این بی عرضه تر از جمهوری اسلامی درتاریخ ایران نیوده. 2/5 ملیون افغان وارد ایران کرده اند وعرضه ندارند اینها را اخراج کنند کنند که هیچی حتی سهمیه اب ایران از هیرمند هم قطع کردهاند تا ده سال ایتده امریکا به اروزی خودش که ریشه ایرانی یه خشکانه می رسه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
کسی که انتقال آب رو یه راهکار برای مدیریت بی آبی میدونه صلاحیت وزیر شدن نداره ایشون به صراحت اعلام میکنه انتقال آب رو انجام میدم حتی به قیمت خشک شدن و نابود کردن خوزستان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
اینکه ایشان در واشنگتن دی سی امریکا مقاله ای درباره بحران آب در ایران ارائه کرده جای تأمل دارد ؟!! یک نقطه ضعف بزرگ از ما را با جزئیات در احتیار آمریکا گذاشته .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
ایشون چجوری دکترای منابع آب گرفتند که تو اون دانشگاه بهشون یاد ندادند انتقال بین حوضه ای آب یک فاجعه برای پایین دست اون حوضه محسوب میشه... اینو یه کاردانی آب هم میدونه!
ناشناس
|
Turkey
|
۱۷:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
سوال این است که ایشان در زمانی که مسولیت معاون اب وزیر نیرو بمدت ۸سال را داشتند و همین مدرک دکترای و مقالات این چنینی را ارایه دادند چرا اقدام‌موثری غیر از ادامه رویه های گذشته نداشتند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
آقای روحانی اینو بدون که ما مردم زاگرس نشین از انتخاب وزیر نیروی شما ناراضی هستیم. شما نیز دغدغه انتقال آب را دارید اما کمی بیندیشید آیا آبادی یک منطقه به قیمت نابودکردن سرزمین دیگر کار درستیست؟ آیندگان شما را خائن خواهند دانست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
لطفا برای تامین آب تهران پروژه انتقاذ آب دریای خزراجرائی شود
توانا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
تناقض گویی های اردکانیان:

۱- در مصاحبه با مجله دیپلماسی انرژی می گوید ما بحران آب نداریم ولی با مصاحبه با خبرگزاری آنا می گوید بحران آب را حل می کنیم و به وجود بحران آب اقرار می کند

۲- خود را دیپلمات آب می داند ولی از مهار آبهای مرزی در برنامه هایش ذکر میکند ودر جایی دیگر می گوید حقابه هایمان را از دیگر کشورها می گیریم
دیپلماسی بدون‌جنگ در یک رابطه برد برد و تعامل شکل می گیرد که وی در اینجا هم دچار تناقض است

۳- در مجله دیپلماسی انرژی می گوید آمایش سرزمین نداریم ولی از طرح های سدسازی و انتقال آب در مصاحبه با همان مجله دفاع میکند که اجرای آنها به شدت نیازمند آمایش سرزمین و اطلاعات است

۴-در مصاحبه با خبرگزاری دولت میگوید من شرکت سدسازی ندارم که نگران تعطیل شدن ان باشم ولی در مصاحبه با مجله دیپلماسی آب می گوید سدی سازی را دیر شروع کردیم و از دنیا عقبیم
۵- در مجله دیپلماسی انرژی بدون اشاره به اهمیت آمایش که قبلا خود لزوم آنرا اقرار کرده اظهار نظر می کند که باید ابها را منتقل کنیم چون جمعیت را نمی توان منتقل کرد در صورتیکه آمارهای مهاجرت جمعیتی کاملا بر عکس واز مناطق مبدا انتقال اب هست
۶- اردکانیان قائل به نقد گذشته است ولی گذشته خود را حاضر نیست نقد کند و از سدسازی ها و انتقال آب و طرح های دوران خودش که عامل آوارگی و بدبختی هزاران هزار نفر شده دفاع میکند ومعلوم‌نیست چه کسانی و چه کارهایی باید نقد شود

آیا چنین شخصی مناسب وزارت نیرو هست و آیا او از تجربه بیطرف درس گرفته که روراست نباشد اخلاق حرفه ای که ادعایش را دارد کجاس؟ اخلاق حرفه ای به شما نمی گوید که از آوارگی هزاران هزاران نفری که پشت سدهای گتوند و کارون 3 به حاشیه نشینی و جرم جنایت روی اورده اند عذرخواهی کنی و توبه کنی و بروی گوشه عزلت بگیری؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟