گزارشهای میدانی و عکسهای هوایی نشان میدهد که خسارات شدیدی پس از زلزله اخیر به مسکن مهر شهرستان سرپل ذهاب وارد شده و در این خسارات، اثری از مقاومت در برابر زلزله دیده نمیشود. همچنین اسلام آباد غرب دارای دو پروژه مسکن مهر با عضویت 2502 تن است که اکنون هر دو پروژه، آسیبهای جدی دیدهاند.
به گزارش «تابناک»؛ مسکن مهری که قرار بود، سرپناه قشرهای کم درآمد شود، به محل دفن آنها تبدیل شده است. آوار زلزله 7.2 ریشتری شب گذشته پس از خانههای خشتی و گلی، روی سر ساکنان مسکن مهر اسلام آباد غرب خراب شد.
این میزان خرابی با واکنش نمایندگان مجلس و اعضای کمیسیون عمران مجلس روبه رو شده است، به گونه ای که برخی از نمایندگان گفته اند، هیچ یک از اعتراضاتی که پیشتر به ساخت این مسکن ها می شده، از روی بغض های سیاسی نبوده و همه در راستای مطالبات مردم بوده است.
عبدالکریم حسین زاده، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با تابناک اظهار داشت: سال ها بود که فریاد می زدیم مسکن مهر ویژگی های واقعی یک مسکن را ـ چه به لحاظ پایداری، چه به لحاظ ستحکام و رعایت مقیاس انسانی و ارزش های انسانی ـ ندارد.
امروز این زلزله با این میزان ریشتر و تخریب وسیعی که در مساکن مهر ایجاد کرد، ثابت نمود، ما به دنبال تخریب جریان سیاسی و یا یک دولت نبودیم و در اصل پیگیر مطالبات مردم بودیم.
وی گفت: متأسفانه تخریب واحدهای مسکن مهر در پی این حادثه نشان داد که انتقادات وارده به این طرح، نه تنها حب و بغض سیاسی نیست، بلکه کاملا کارشناسی بوده است.
عبدالکریم حسین زاده افزود: اگر قرار است مسکنی در اختیار مردم گذاریم، باید مسکنی با شاخص و ویژگی های کامل یک خانه ـ که هم امنیت لازم و هم مقاومت کافی در مقابل حوادث غیر مترقبه را داشته باشد و هم به لحاظ طراحی، مکان یابی و امکانات مورد نیاز در اطراف آن ویژگی های یک مسکن را داشته باشد، نه ویژگی یک مسکن ارزان که فاقد کیفیت است ـ باشد.
نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه مسکن مهر نواقص بسیاری داشته و در زیرساخت ها و نحوه ساخت با مشکلات عدیده ای روبه رو بوده است، تصریح کرد: عدم استحکام بناهای مشمول این طرح با زلزله اخیر و تخریب آنها مشخص شد، زیرا ساختمان های نوسازی که تحمل زلزله را نداشته باشند، حتما با معیارهای مهندسی روز ساخته نشده است.
حسین زاده با بیان اینکه مسئولان باید میزان آسیب پذیری واحدهای مسکن مهر را قبل از وقوع حوادثی همچون زلزله می سنجیدند، گفت: متأسفانه بسیاری از واحدهای مسکن مهر نمره قبولی از حیث استحکام بنا و رعایت اصول مهندسی نمی گیرند.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه بسیاری از ساختمان ها از حیث ویژگی های ساخت در شرایط مناسبی نبوده و برخی دیگر در خطوط زلزله قرار دارند، یادآور شد: برای کاهش آسیب های ناشی از زلزله باید ساخت و سازهای ایمن در کشور افزایش یابد.
وی با تأکید بر اینکه اگر زلزله رخ داده در شب گذشته در نیمه های شب به وقوع می پیوست، فاجعه می شد و به مرگ شمار بسیاری از هموطنانمان می انجامید، افزود: هنوز بسیاری از روستاها آواربرداری نشده و به طور حتم شمار کشته ها بیش از میزان اعلام شده خواهد بود.
همچنین شهرام کوسه غراوی، دیگر نماینده عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت و گو با تابناک اظهار داشت: نفس مسکن مهر خوب بود و بسیاری از کسانی که تمکن مالی آنچنانی نداشتند، می توانستند با مبالغ بسیار ارزان تری صاحب خانه شوند.
وی گفت: اما این مسکن ها از نظر مکان یابی و جایابی مشکلات اساسی داشت. از سوی دیگر و متأسفانه در ساخت این مساکن و در انتخاب پیمانکارها هم دقت لازم نشده است. همچنین نظام مهندسی نیز قصورات زیادی در مورد این مسکن ها داشته است؛ علاوه بر این، در ساخت مسکن به سیمای شهری هم دقت نشد و در شهرستانی که ساختمان دو طبقه بیشتر نبود، ساختمان های بلند بالای شش طبقه ساختند.
این نماینده مجلس در پایان خاطرنشان ساخت: گویا باید بازنگری کلی در مسکن مهر همه کشور انجام شود. البته ممکن است جاهایی در کشور باشد که با زلزله های ریشتر پایین تر هم دچار مشکل شوند؛ بنابراین، باید حتی خانه هایی که ساخته شده اند نیز یک بار دیگر بازنگری شوند.
این نماینده مجلس گفت: وزارت راه و شهرسازی باید پیش از هر اقدام دیگر، دوباره مساکن مهری را که در سراسر کشور ساخته شده است، ارزیابی کند و اگر در جایی نیاز به بازنگری دارد، آنها را اصلاح کند تا اگر اتفاق دیگری در جای دیگری رخ داد، باز هم شاهد این گونه خسارات نباشیم.