«میدل ایست مانیتور» عنوان کرد؛

با چه مکانیسمی می توان از جنگ بین تهران و ریاض جلوگیری کرد؟

هم اکنون جنگ سرد بین ایران و عربستان، عمده ترین جنگی سردی است که خطر تبدیل شدن آن به یک رویارویی مستقیم وجود دارد؛ مثل تمامی جنگ های سرد، طرفین به نظر می رسد قصد ندارند به سمت رویارویی مستقیم حرکت کنند؛ هرچند شاید برخی عناصر در دو کشور خواهان این مسأله باشند.
کد خبر: ۷۵۸۸۲۸
|
۰۵ دی ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۲ 26 December 2017
|
18657 بازدید
|

جنگ سرد میان ایران و عربستان در سالیان اخیر بر خاورمیانه سایه افکنده و دو بازیگر تلاش کرده اند در این جنگ نفوذ منطقه ای خود را تقویت کنند. حال پرسش این است: این جنگ سرد تا کی قرار است ادامه پیدا کند و احتمال تبدیل شدن آن به جنگ داغ چقدر است؟

به گزارش «تابناک»، این پرسشی است که پایگاه «میدل ایست مانیتور» بدان پاسخ داده و نوشته است: جنگ های سرد برای مدت طولانی ادامه دارند. این جنگ در میان اسپارت ها و آتنی ها در نهایت داغ شد. جنگ سرد ایالات متحده و شوروی که تقریبا پنج دهه به سیاست جهانی را تعیین کرد، هرگز تبدیل به یک جنگ سخت نشد. اسرائیل و سوریه از سال 1973 تا سال 2011 در جنگ سرد بودند. هند و پاکستان نیز متناوب در یک جنگ سرد طولانی مدت به سر برده اند.

جنگ سرد، جنگی است که در آن تلاش های زیادی برای جلوگیری از رویارویی مستقیم در میدان جنگ صورت می گیرد، به طوری که عواقب جنگ در هر دو طرف مطلوبیت ندارد، به گونه ای که اگر جنگ سرد بین آمریکا و شوروی به جنگ گرم تبدیل می شد، با توجه به قدرت هسته ای دو طرف، کل حیات کره زمین به مخاطره می افتاد. هند و پاکستان نیز کلاهک های هسته ای دارند که باعث می شود آن ها جنگ میان خود را سرد نگه دارند.

یکی از ویژگی ها جنگ سرد این است که طرفین معمولا از نیروهای نیابتی در برابر یکدیگر به جای رویارویی مستقیم بهره می گیرند؛ برای مثال می توان به جنگ آمریکا در ویتنام و جنگ شوروی در افغانستان اشاره کرد.

هم اکنون جنگ سرد بین ایران و عربستان، عمده ترین جنگی سردی است که خطر تبدیل شدن آن به یک رویارویی مستقیم وجود دارد؛ مثل تمامی جنگ های سرد، طرفین به نظر می رسد قصد ندارند به سمت رویارویی مستقیم حرکت کنند؛ هرچند شاید برخی عناصر در دو کشور خواهان این مسأله باشند.

از آنجایی که هیچ یک از این دو کشور سلاح هسته ای در اختیار ندارند، به همین جهت درگیر مستقیم میان آن ها فاجعه بار نخواهد بود، ولی می تواند قابل توجه باشد.

برای ایران، این امر به معنای جنگ واقعی با کل دنیای عرب سنی و همچنین ایالات متحده است که به شدت از ریاض حمایت می کند. ایران همچنین ممکن است با سرمایه گذاری غربی ها که پس از توافق هسته ای در سال 2015 به سمت تهران سرازیر شد، خداحافظی کند.

 
با چه مکانیسمی می توان از جنگ میان تهران و ریاض جلوگیری کرد؟ 
ریاض نیز با عواقب ناشی از یک برخورد مستقیم با ایران روبه رو خواهد شد. هرچند عربستان سلاح های پیشرفته تری نسبت به ایران دارد، هنوز در میدان جنگ مورد آزمایش قرار نگرفته اند، به طوری که در یمن نیز نتوانست به اهدافش دست پیدا کند. سعودی ها در تلاش برای جذب میلیاردها دلار سرمایه گذاری برای اجرای برنامه اصلاحات اقتصادی بلندپروازانه خود هستند؛ اما باید توجه داشت که سرمایه بین المللی معمولا از مناطق جنگی فرار می کند.

به مانند تمامی جنگ های سرد در تاریخ، ایران و عربستان نیز مناطق و صحنه های دیگری را برای رقابت های میان یکدیگر پیدا کرده اند. آن ها اکنون درگیر جنگ نیابتی در یمن، سوریه و لبنان هستند.

ریاض و تهران همچنین به دیگر تاکتیک های جنگ سرد متکی هستند. از جمله فشار اقتصادی، سخنان مرعوب کننده و جاسوسی.

اگر فکر می کنید جنگ سرد میان دو کشور به جنگ داغ تبدیل نخواهد شد، به نظر می رسد، احتمال برخورد میان آن ها بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته است. بر خلاف ایالات متحده و شوروی، عربستان و ایران از نظر جغرافیایی به یکدیگر نزدیک هستند که همین، منجر به افزایش احتمال مواجهه مستقیم آن ها می شود.

گویا ایرانی ها مصمم هستند که کریدور ایران به لبنان از طریق خاک سوریه را ایجاد کنند. در این میان، با اینکه ایران خواهان درگیری با عربستان سعودی نیست، ممکن است دو کشور بر سر ایجاد این کریدور با یکدیگر درگیر شوند.

چه مکانیسم هایی برای جلوگیری از تبدیل شدن جنگ سرد عربستان و ایران به جنگ گرم وجود دارد؟

دانیل سرور، مدیر برنامه مدیریت منازعه در دانشکده مطالعات بین المللی توسعه دانشگاه جانز هاپکینز، گفت: یک ساختار منطقه ای، راه حل نهایی است، اما سال ها طول خواهد کشید تا چنین ساختاری ایجاد شود و به کار خود ادامه دهد. وضعیت فعلی مضر است و انتظار نمی رود ساختاری مانند سازمان امنیت و همکاری به وجود آید.

سیت جونز، مدیر مرکز سیاست دفاعی و امنیت بین الملل در این باره گفت: من فکر نمی کنم که نوعی از نهادهای چندجانبه بتوانند رقابت امنیتی عربستان و ایران را به حداقل برسانند.

جونز گفت: همکاری بین ایالات متحده و روسیه می تواند در پیشگیری از درگیری مستقیم بین ایران و عربستان سعودی مفید باشد.

با این حال، وی افزود: این امر نیاز به همکاری بیشتر میان واشنگتن و مسکو دارد. آیا رئیس جمهور دونالد ترامپ و رئیس جمهور روسیه ولادیمیر پوتین در این زمینه مایل و قادر به همکاری هستند؟
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۲
انتشار یافته: ۳۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
جلوگیری و تامل در سیاست زدگی در تمام امور امروزه کشورههایی که از نظر سیاسی زیادی وارد مقولات می شوند کشور را به سوی جنگ و یا مشکلات اقتصادی پیش می برند و مردم کشور تاوان آن را می دهند نه مسئولین و تصمیم گیران کشور
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
بهترین راهکار اینه اگه دوکشوردوست ندارن جنگ بشه تیم ملی فوتبال ایران و تیم ملی فوتبال عربستان در یک کشور ثالثی باهم مسابقه بدن و هر تیمی که بازنده شد دیگه نباید گنده گنده حرف بزنه و حق دخالت کردن نداره.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
راهکار ناشناس ساعت 17 پس از جنگ
تحمیلی و از سوی عربستان تحت عنوان جام صلح و دوستی اجرا شد و تیم های ملی ایران و عراق رو دروی هم قرار گرفتند. این حالت فعلا متصور نیست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
بیخود شل.غش نکنید! جنگی بین ایران و عربستان ایجاد نخواهد شد. به زودی وقایع جدیدی همه ی تحلیل ها را تغییر خواهد داد...
Farhad
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
بسيار ساده در امور كشورهاي ديگر دخالت نكنيم و كدخدا را ببينيم
احمدرضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
سعودی هیچوقت به ایران حمله نخواهد کرد حتی اگر تمام سلاحهای متعارف دنیا مال سعودی باشه.الان توی یمن تمام قدرت سعودیو میشه دید.تازه این با کمک چند کشور دیگه ای هست که با سعودی تشکیل یک جبهه دادن.مگر اینکه سعودی برای حمله به ایران بتونه روی نیروی دریایی و زمینیه امریکا حساب باز کنه.توی جنگ نیابتی هم تا حالا کهه هرجا بین ما و سعودی درگیری بوده ایران موفقتر بوده مانند عراق سوریه لبنان و یمن.اما توی بحرین سعودی موفقتر از ایران بوده.اما احتمالا توی بحرین هم با گذشت زمان بیشتری ایران بتونه موفقیتهایی بدست بیاره اما نه کامل.چون جمعیت شیعیان بر اهل سنت غلبه داره.این نطر بنده هست بدون هیچ ادعایی.و امیدوارم که درست باشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
تحلیل ناشیانه ای بود، میدل ایست مانیتور غرق در توهمان خود است تا شناخت واقعیات.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
تنها با عربستان نمی خواهیم بجنگیم با کل اعراب و اسرائیل و آمریکا و حامیانشان و هر کسی که حرف زیادی بزنه میجنگیم .
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
جنگ میان ایران با عربستان ویا هر کشور دیگری محال است چرا که از یک طرف مسولان ایرانی بخوبی میدانند جنگ هزینه دارد ومردم ایران به دلایلی دیگر حاضر به قبول هزینه های جنگ مخصوصا انسانی آن نخواهندکردواز طرف دیگر عربستان نفرات لازم را ندارد-
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
جنگ سرد بیشتر منافع غرب را تامین میکند با همین شیوه نه جنگ و نه صلح میتوانند بودجه این دو کشور را به سمت نظامی گری بیشتر سوق دهند با این روش هم خریدار تسلیحاتی خوبی پیدا میکنند و هم جلو پیشرفت این دو کشور را میگیرند ایران سهم فروش تسلیحاتی روسیه و چین عربستان سهم امریکا و اروپا
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۶:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
با تحريم تخم مرغ
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۵
تا زمانی که دو کشور همسایه ،منافع همدیگر را به رسمیت نشناسند ،و از زیاده خواهی دست نکشند ،وبجای منافع بی نتیجه ای که در نفوذ منطقه ای بدنبال آن هستند ،تغیر رویه بدهند ،وبه منافع مشترک منطقه ای نگرش داشته باشند ،هم خطر جنگ بر طرف میگردد ،و هم منافع ملی ،ومنطقه ای فراهم میشود ،در جنگ سخت هردو کشور ،ومنطقه ،وحتی منافع جهان بخطر میافتد ‌و نابود میگردد ،آیا رؤسا ،وسیاست مداران عاجزند که منافع خود را تشخیص دهند ،و از رقابت ویرانگر دست بکشند؟ آیا جنگ سخت بین ایران ،و عراق ،درس عبرتی برای ،کشورهای منطقه ،الخصوص عربستان ،وامارات ،و سابرن ،نمیباشد ؟ یقین بدانید ،همهٔ این ناآ امیها ،و ویرانیها ، بلحاظ بی خردی صدام حسین بود ،که اگر حملهٔ نظامب به ایران نمیکرد ،اکنون اوضاع خاور میانه اینگونه نبود ؟ فقط یک عامل میتواند به جنگ سخت میان ایران و کشورهای حاشیهٔ خلیج فارس را بر افروزد ،و آن این است که رؤسای این کشورها مامور ،شرکتهای تولید کنندهٔ اسلحه باشند ،که منافع آنها را بر منافع مردم ،وکشور خود ترجبج دهند ، والا هیچ چیزی این اقدامهای نا بخردانه را توجیح نمیکند ،،،،
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟