برپایی هفته حمایت از عفرین در کردستان عراق، نامه محرمانه حریری به العبادی و آیتالله سیستانی در مورد حشدالشعبی، تعویق نشست ویژه شورای امنیت در مورد غوطه شرقی دمشق، شرط مسکو برای موافقت با قطعنامه آتشبس در سوریه و ایران؛ محور گفت وگوی نتانیاهو با دو هیأت آمریکایی از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به انتقال سفارت آمریکا به «بیت المقدس» در هفتادمین سالروز اشغال فلسطین نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، خبر انتقال سفارت این کشور به «بیت المقدس» در هفتادمین سالروز اِشغال فلسطین به دست رژیم صهیونیستی را تأیید کرد.
به گزارش اِی بی سی نیوز، دو مقام رسمی در وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کردند، «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه این کشور ترتیبات امنیتی برای انتقال رسمی سفارت آمریکا از «تل آویو» به «بیت المقدس» در اواسط ماه می را تأیید کرده است؛ تاریخی که مصادف با هفتادمین سالروز تأسیس رژیم اشغالگر قدس (چهاردهم ماه مه/ ۲۴ اردیبهشت ماه) است.
«هیثر نائورت»، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز اندکی بعد اظهارات این دو مقام آمریکایی را تأیید کرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای اعلام کرد: «در ماه می، آمریکا در نظر دارد یک سفارت جدید در اورشلیم [بیت المقدس] بگشاید. افتتاح این سفارت، مصادف با هفتادمین سالروز شکل گیری اسرائیل خواهد بود».
در بخشی دیگر از این بیانیه آمده است: «ما از برداشتن این گام تاریخی هیجان زده ایم و مشتاقانه منتظر روز افتتاح این سفارتخانه در ماه می هستیم».
گفتنی است، «مایک پنس» معاون رئیس جمهور آمریکا در سفر اخیر خود به سرزمین های اشغالی، از انتقال سفارت آمریکا تا پایان سال ۲۰۱۹ میلادی خبر داده بود!
«دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا روز جمعه در یک سخنرانی در کنفرانس «اقدام سیاسی محافظه کاران» در ایالت مریلند، در خصوص تصمیم خود برای انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس و شناسایی رسمی این شهر به عنوان پایتخت رسمی رژیم صهیونیستی رجزخوانی کرد.
ترامپ در این سخنرانی ضمن اشاره به وعده های تحقق نیافته رؤسای جمهور پیشین آمریکا در شناسایی رسمی بیت المقدس به عنوان پایتخت رسمی اسرائیل، به خودستایی پرداخت و ادعا کرد در برابر فشارها، انتقادها و درخواست ها برای خودداری از انتقال سفارت مقاومت خواهد کرد، زیرا به زعم وی «این انتقال، اقدامی درست و بجاست!»
این در حالی است که رؤسای جمهور پیشین آمریکا به دلیل ترس از واکنش سیاسی اعراب و به بیراهه بردن روند مذاکرات صلح میان فلسطین- اسرائیل از دست زدن به چنین اقدامی پرهیز کردند.
گفتنی است، وزارت خارجه رژیم صهیونیستی تاکنون از هر گونه اظهارنظر در خصوص روز تعیین شده برای انتقال سفارت خودداری کرد.
اما ساعاتی پیش، «یسرائیل کاتز» وزیر حمل و نقل رژیم صهیونیستی از انتقال سفارت آمریکا در سرزمین های اشغالی به بیت المقدس در چهاردهم ماه می/ ۲۴ اردیبهشت ماه خبر داده بود.
کاتز روز جمعه با اعلام این خبر در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: «مایلم به دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به دلیل انتقال سفارت این کشور به پایتخت ما در اسرائیل مصادف با هفتادمین سالگرد استقلال (اسرائیل) تبریک بگویم. هیچ هدیه ای با ارزش تر از این نبود؛ مهمترین و صحیح ترین اقدام. ممنونم رفیق!»
اما «صائب عریقات» دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین، عنوان کرد، تصمیم واشنگتن به انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس در سالروز فاجعه اشغال فلسطین احساسات مسلمانان و عرب ها را تحریک می کند و راهکار دو دولتی را از بین می برد.
دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین در بیانیه ای افزود: «دولت دونالد ترامپ با اتخاذ چنین تصمیماتی تبدیل به بخشی از مشکل شده است و نمی تواند بخشی از راه حل باشد».
در ادامه این بیانیه آمده است: «این تصمیم نشان می دهد که دولت آمریکا خود را از هر گونه روند صلح در آینده کنار کشیده است».
برپایی هفته حمایت از عفرین در کردستان عراق
به منظور حمایت از مردم عفرین در شمال سوریه و محکومیت حمله نظامی ارتش ترکیه به این کشور هفته حمایت از عفرین در کردستان عراق اعلام شد.
بنا بر اعلام رسمی کمیته حمایت از عفرین در کردستان عراق از امروز هفته حمایت از شهر عفرین و محکوم کردن حملات ارتش ترکیه به این شهر در شمال سوریه با برپایی راهپیمایی اعتراضی در هشت شهر اقلیم کردستان عراق آغاز خواهد شد.
این کمیته تأکید کرد، همه مجوزهای لازم برای برپایی راهپیمایی در شهرهای اقلیم کردستان عراق از ارگانهای امنیتی دریافت شده است تا مشکلات قانونی برای شرکت کنندگان به وجود نیاید.
کمیته حمایت از عفرین در کردستان عراق تأکید کرد، همه قشرهای مختلف جامعه از جمله سازمان ها، شخصیت های دینی، احزاب سیاسی و عامه مردم در این اعتراض ها حضور فعالی خواهند داشت.
این کمیته در تلاش است از طریق راهپیمایی و صدور بیانیه توجه افکار عمومی جهان را به نقض حاکمیت سیاسی سوریه از سوی دولت ترکیه جلب کند.
بر اساس برنامه از پیش تعیین شده روز شنبه راهپیمایی در شهرهای اربیل، سلیمانیه، حلبجه، کلار، سوران، رانیه، کویه و دربندیخان برگزار خواهد شد.
این تجمع ها برای یک هفته در اقلیم کردستان عراق ادامه خواهد داشت. بیش از یک ماه است که ارتش ترکیه تحت عنوان عملیات شاخه زیتون با نقض حاکمیت سیاسی سوریه به شهر عفرین در شمال شرقی این کشور حمله کرده است.
نیروهای کرد سوری به تازگی با ارتش سوریه برای دفاع مشترک از این شهر به توافق رسیدند به نحوی که در سه روز گذشته شمار زیادی از نیروهای مردمی برای دفاع از این شهر وارد منطقه شده و در نقاط مرزی با ترکیه مستقر شدند.
نامه محرمانه حریری به العبادی و آیتالله سیستانی در مورد حشدالشعبی
حریری در نامههایی محرمانه به العبادی و آیت الله سیستانی ممانعت آنها از سفر فرماندهان حشد شعبی به لبنان را خواستار شده است.
«سعد حریری» که چندی پیش، ماجرای بازداشت و استعفای اجباریاش در عربستان توسط رژیم آل سعود جنجال آفرید، نامههای جداگانهای به «آیت الله سیستانی» و «حیدر العبادی» نوشت.
روزنامه «الوطن» عربستان به نقل از یک منبع در کمیسیون روابط خارجی پارلمان عراق نوشت که سعد الحریری نخست وزیر لبنان دو نامه محرمانه برای حیدر العبادی، نخست وزیر عراق عراق و آیت الله سیستانی مرجعیت عالی شیعیان این کشور نوشته است.
بر اساس این گزارش، سعدالحریری در نامه های خود به العبادی و آیت الله سیستانی از آنها خواسته تا مانع از سفر فرماندهان حشد شعبی به لبنان شوند.
حریری در نامه خود به العبادی اعلام کرد: از آنجایی که طبق مصوبه پارلمان، حشد شعبی زیر مجموعه نیروهای مسلح عراق تحت رهبری شماست، انتظار می رود، مانع از سفر فرماندهان این گروه به لبنان شوید.
گفتنی است، پیشتر دو تَن از فرماندهان حشد شعبی یعنی «قیس الخزعلی» دبیرکل جنبش عصائب اهل الحق و «اکرم الکعبی» دبیرکل جنبش «النجباء» به لبنان سفر کرده اند.
گفته میشود، این نامهها یک روز پس از سفر رئیسجمهور لبنان به عراق، ارسال شدهاند. وی عصر سهشنبه (بیستم فوریه) به بغداد سفر کرده بود.
تعویق نشست ویژه شورای امنیت در مورد غوطه شرقی دمشق
نماینده کویت در پایان نشست غیرعلنی شورای امنیت درباره بررسی قطعنامه پیشنهادی برای آتش بس 30 روزه در سوریه از موکول شدن رأی گیری به روز شنبه خبر داد.
این نشست که قرار بود در ساعت 11 روز جمعه به وقت محلی برگزار شد، به دفعات مختلف به تعویق افتاد و در نهایت در ساعت 5.10 به وقت محلی منصور العتیبی در حال خروج از نشست به خبرنگاران گفت که ما همچنان در حال کار بر این قطعنامه هستیم و امیدواریم که ظهر شنبه بتوانیم نشست رای گیری را برگزار کنیم.
نماینده کویت در سازمان ملل متحد ـ که ریاست دوره ای شورای امنیت را هم بر عهده دارد ـ اظهار کرد، نظرات اعضا خیلی به یکدیگر نزدیک شده است و امیدوارم شورای امنیت به اجماع برسد.
بررسی قطعنامه آتش بس سی روزه که به پیشنهاد کویت، سوئد و فرانسه مطرح شده است، از روز گذشته(پنجشنبه) در شورای امنیت مطرح شد؛ اما همچنان نتوانسته است نظر همه کشورها به ویژه روسیه را تأمین کند.
شرط مسکو برای موافقت با قطعنامه آتشبس در سوریه
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز جمعه با بیان اینکه کشورش آماده موافقت با قطعنامه شورای امنیت درباره آتشبس در سوریه است، گفت: مسکو خواهان تضمینهایی در خصوص آتشبس است.
وی افزود: هیچ تضمینی نیست که معارضان مسلح مناطق مسکونی در دمشق را هدف قرار ندهند.
لاوروف روز گذشته نیز گفته بود، مسکو آماده بررسی پیشنویس قطعنامه سازمان ملل درباره آتشبس بهشرط استثنا کردن داعش و النصره از این آتشبس است.
شب گذشته، نشست فوقالعاده شورای امنیت برای بررسی پیشنویس قطعنامه کویت و سوئد برای آتشبس سی روزه در سوریه برگزار شد، اما اعتراض برخی کشورها از جمله روسیه به دلیل بیتوجهی به ضمانتهای اجرایی برقراری آتشبس در سوریه، این نشست را بینتیجه گذاشت.
نشست شورای امنیت درباره بررسی پیشنهاد کویت و سوئد به امروز جمعه موکول شده است.
ایران؛ محور گفت وگوی نتانیاهو با دو هیأت آمریکایی
دو هیأت آمریکایی که به فلسطین اشغالی سفر کردهاند، اخیرا با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی دیدار کردند.
در این دیدار، نتانیاهو به گفت وگو با هیأت های آمریکایی در مورد حضور ایران در سوریه و چالشهای امنیتی فراروی منطقه پرداخت.
نتانیاهو از حمایتهای آمریکا از اسرائیل و تصمیم اخیر ترامپ مبنی بر اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی تقدیر و تشکر کرد.