دیدار جان کری و ظریف در حاشیه اجلاس مونیخ، مخالفت دولت عراق با خروج نیروهای خارجی از این کشور، پیشنهاد رسانه آمریکایی برای قطع کریدور هوایی ایران به سوریه، عدم دسترسی 15 میلیون یمنی به آب آشامیدنی، موج جدید بازداشت ها در عربستان با دستگیری رئیس پلیس ریاض و پیشروی ارتش سوریه در شرق و جنوب شرق غوطه، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به دیدار سعدالحریری با محمد بن سلمان نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ سعد الحریری، نخست وزیر لبنان که به ریاض سفر کرده، شب گذشته با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی دیدار کرده است.
وی که روز سه شنبه راهی عربستان شده، روز چهارشنبه نیز با «ملک سلمان» شاه سعودی دیدار و گفت وگو کرده بود.
این در حالی است که آخرین حضور نخست وزیر لبنان در عربستان با اعلام استعفای جنجالی وی، موجب تیره شدن روابط دو کشور شد.
گفتنی است، سعدالحریری به دعوت فرستاده ویژه شاه سعودی به این کشور سفر کرده است.
دیدار جان کری و ظریف در حاشیه اجلاس مونیخ
یک نشریه آمریکایی مدعی شده، «جان کری»، وزیر خارجه سابق آمریکا، در حاشیه نشست امنیتی مونیخ با «محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران دیدار کرده است.
نیویورکر ادعا کرده است: «این زوج دیپلماتیک در خلال دو سال مذاکرات پر تب و تاب بر سر توافق هستهای ایران، علنی و به دفعات زیاد با یکدیگر دیدار میکردند.»
رسانه آمریکایی در ادامه مدعی شده است: «دیدار مونیخ که سایر طرفهای دخیل در مذاکرات هم در آنجا حضور داشتند، ممکن بود با واکنشهای منفی ـ هم در واشنگتن و هم در تهران ـ مواجه شود. کری، از ایرانیها خواست صرف نظر از هر اقدامی که دولت ترامپ انجام میدهد، توافق هستهای را رها یا مفاد آن را نقض نکنند.»
دولت آمریکا، به عنوان یکی از اعضای گروه ۱+۵ از زمان اجرایی شدن «برجام» با سیاستهای مختلف تلاش کرده از متبلور شدن مزایای این توافق برای ایران جلوگیری کند. کارشکنیهای آمریکا در اجرای برجام از زمان روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهوری آمریکا شدت گرفته است.
مخالفت دولت عراق با خروج نیروهای خارجی از این کشور
«سعد الحدیثی»، سخنگوی رسمی «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق جمعه شب در پاسخ به پارلمان این کشور گفت: پارلمان عراق حق درخواست خروج نیروهای خارجی از کشور را دارد، ولی موضوع این است که ما همچنان به حضور این نیروها در کشور نیازمندیم.
الحدیثی در گفت وگوی مطبوعاتی با اشاره به این که حق مجلس است که بخواهد نیروهای نظامی خارجی به ویژه پس از شکست داعش از عراق خارج شوند، افزود: ما همچنان در زمینه آموزش نظامیان و مسائل لجستیکی و نیز مسائل مربوط به سوریه که تروریست های مستقر در آن، خطر جدی برای عراق به شمار می روند، به حضور نیروهای نظامی خارجی نیاز داریم.
وی البته در بخش دیگری از سخنانش گفت: با گسترش ثبات در عراق، می توان از شمار نیروهای بیگانه در خاک کشور کاست.
مجلس نمایندگان عراق پنجشنبه (10 اسفند 96) ضمن قدردانی از همه نیروهایی که از ارتش عراق در مبارزه با داعش حمایت کردند، از دولت این کشور خواست، جدول زمان بندی خروج نیروهای نظامی خارجی را تهیه کند.
آمریکایی ها که در سال 2011 به دلیل شکست ها و ناکامی های مکرر، مجبور به ترک عراق شده بودند، سه سال بعد و در سال 2014 به بهانه مبارزه با داعش و در راس یک ائتلاف خودخوانده بین المللی، بار دیگر وارد این کشور شدند.
پیشنهاد رسانه آمریکایی برای قطع کریدور هوایی ایران به سوریه
پایگاه فارینپالیسی نوشت: «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا باید کریدور هوایی ایران به سوریه را مسدود کند.
نویسنده این گزارش مدعی شده، جنگندههای ایرانی به «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه در کشتار کمک و زمینه را برای اقدام علیه اسرائیل فراهم میکنند.
در این گزارش آمده است: هم اکنون این فرصت برای آمریکا وجود دارد که حضور ایران را در سوریه محدود کند و این اقدام را با پایان دادن به سیاستهای اشتباهی که چنین دستاوردی داشته است، انجام دهد. ارزیابی اقدامات ایران در سوریه نشان میدهد، این اقدامات اغلب شامل ایجاد کریدوری از تهران به دریای مدیترانه است؛ به این ترتیب ایران به سوریه و لبنان متصل میشود.
ضمن اینکه هماکنون کریدور هوایی وجود دارد؛ هماکنون راههایی به مقصد سوریه باعث میشود که چندین تُن تدارکات و هزاران تَن از سال 2011 به دمشق منتقل شوند.
در ادامه این گزارش آمده است: آمریکا خروج خود از عراق را در سال 2011 نهایی کرد. همزمان دولت اسد هم تحت فشار شورشیانی قرار داشت که به دنبال بهار عربی سرکوب شده بودند. با اعمال نفوذ آمریکا، بغداد حریم هوایی خود را روی هواپیماهای ایرانی باز کرد و به آنها اجازه داد، از این مسیر به سوریه بروند.از آن زمان به بعد، نه «باراک اوباما» و نه ترامپ، هیچ یک تلاشی برای بستن این کریدور هوایی نکردند.
در ادامه این گزارش، نویسنده موارد متعددی از اتهامات را متوجه تهران کرده و مدعی شده که ایران به وسیله این مسیر هوایی، حزبالله را چنان از لحاظ تسلیحاتی تجهیز کرده که در زمان جنگ علیه اسرائیل در سال 2006 هم تا این اندازه مجهز نبود. تهران همچنین اطلاعات و فناوری برای ساخت کارخانههای موشکی در اختیار حزبالله قرار داد که به این وسیله حزبالله تقویت شد و به دنبال آن موج جدیدی از بحران میان این گروه و اسرائیل در گرفته است.
فارین پالیسی مدعی شد: این کریدور هوایی به ایران این امکان را داده که هزاران تن از شیعیان را به سوریه منتقل کند تا از دولت اسد حمایت کنند. علاوه بر همه این موارد، ایران هژمونی خود را در دمشق تثبیت کرده و این امکان را برای نیروهای سپاه فراهم آورده تا به مرز اسرائیل با سوریه بروند.
فارینپالیسی نوشت: ترامپ باید این موضوع را روشن کند که آمریکا تنها در صورتی با فروش هواپیما موافقت میکند که ایران به انتقال غیرقانونی تسلیحات و نیروهای مبارز از راه هوایی پایان دهد. ضمن اینکه مجوز دادن برای فروش هواپیما به ایران به این معنا خواهد بود که کاخ سفید نمیتواند تهران را متوقف کند.
ماه گذشته، یک فروند هواپیمای بدون سرنشین (پهپاد) از خاک سوریه وارد حریم هوایی اسرائیل شد. تلآویو این پهپاد را سرنگون کرد و از آن زمان تاکنون، اسرائیل اقدام علیه ایران و سوریه را تشدید کرده است.
عدم دسترسی 15 میلیون یمنی به آب آشامیدنی
کمیته بین المللی صلیب سرخ در صفحه رسمی اش در توئیتر افزود: آبرسانی به ۹ شهر یمن که سال گذشته به علت کمبود سوخت دستگاه های پمپاژ متوقف شده، همچنان انجام نمی شود.
صلیب سرخ ادامه داد: توقف فعالیت دستگاه های پمپاژ آب به علت نبود سوخت باعث شده است تا ۹۰ درصد از شهروندان یمنی برای دسترسی به آب آشامیدنی منتظر تانکرهای آبرسانی باشند.
عربستان سعودی با ائتلاف چند کشور عربی از سه سال پیش حمله هوایی، دریایی و زمینی را به یمن شروع کرده است، نتیجه این حمله، ویرانی زیر ساخت های این کشور و کشته، زخمی و آواره شدن میلیون ها غیر نظامی شده است.
موج جدید بازداشت ها در عربستان با دستگیری رئیس پلیس ریاض
منابع خبری از بازداشت رئیس پلیس برکنار شده شهر ریاض پایتخت عربستان به همراه شماری دیگر از افسران سعودی خبر دادند.
به گزارش پایگاه خبری «عمون» اردن، مسئولان سعودی رئیس پلیس ریاض را که چند روز پیش برکنار شده بود، به همراه شمار دیگری از افسران بازداشت کرده اند.
این پایگاه نوشت: مسئولان سعودی «عبدالعزیز الزمامی» رئیس پلیس منطقه الریاض را به همراه «مقبل ندی الشملانی العنزی» مدیر پلیس منطقه العلیا در این شهر و تعدادی افسر دیگر از جمله مدیر پلیس منطقه المعذر را بازداشت کردند.
به نوشته پایگاه مذکور، این افسران بلندپایه به احتمال زیاد در ارتباط با پرونده های مرتبط با فساد و سوء استفاده از قدرت بازداشت شده اند.
محمد بن سلمان ولیعهد سعودی از چند ماه پیش طرح مبارزه با فساد را آغاز و کارگروهی را به این منظور تشکیل داد و در این ارتباط شمار زیادی از شاهزادگان و بازرگانان سعودی را بازداشت و به هتل ریتز کارلتون ریاض منتقل کرد.
پیشروی ارتش سوریه در شرق و جنوب شرق غوطه
روز جمعه گروه دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد، نیروهای دولت سوریه در عملیاتشان در منطقه غوطه شرقی دمشق پیشروی داشته و مناطقی را از شورشیان بازپس گرفتهاند.
به گزارش رویترز، دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد: نیروهای دولت سوریه در منطقه مرج واقع در شرق و جنوب شرق غوطه شرقی پیشروی کرده و روستاهای حوش زریکا و حوش الظواهره را تصاحب کردهاند.
همزمان با تحولات غوطه، شورای حقوق بشر سازمان ملل به درخواست انگلیس امروز (جمعه) جلسهای را درباره وضعیت در منطقه غوطه شرقی تشکیل داده است.
دولت سوریه طی ماههای اخیر به سرعت در حال بازپسگیری مناطق مهم از اشغال شورشیان بوده است.
روز شنبه گذشته، شورای امنیت سازمان ملل قطعنامهای را برای برقراری یک آتشبس سی روزه در سوریه تصویب کرد.