حاشیه‌سازی دیگر توسط سازمان محیط زیست؛

واگذاری پنجمین شکارگاه اختصاصی بر خلاف قوانین و مقررات موجود!

مخالفت‌ها تاکنون هیچ تأثیری در سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان نداشته است؛ این را می‌شود از خبر فوق دریافت که حکایت از دایر شدن «پنجمین» قرق اختصاصی در کشورمان دارد. اتفاقی که اگر بدانیم دایر کردن قرق‌های اختصاصی، تنها دو سال است شروع شده و سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان از شناسایی و تعیین حدود بیست منطقه دیگر برای تبدیل آن‌ها به قرق‌های اختصاصی خبر داده، ترسناک جلوه می‌کند!
کد خبر: ۷۸۰۰۱۱
|
۱۵ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۷ 06 March 2018
|
17374 بازدید
|
چرا حاشیه‌ها دست از سر سازمان محیط زیست کشورمان برنمی‌دارند؟ آیا دشمنی با این سازمان عامل آن است یا «حاشیه‌ها»، نتیجه و برایند رفتار عجیب مدیران این سازمان است؟ پاسخ این پرسش برای اهالی مهدیشهر واضح‌تر از دیگران است!
 

به گزارش «تابناک»؛ یازدهم دی‌ماه بود که پرتال سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان، از صدور مجوز فعالیت «پنجمین قرق اختصاصی ایران» در استان سمنان خبر داد؛ خبری به نقل از علی تیموری، مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار و صید این سازمان که در آن آمده بود: «محدوده تعیین شده برای قرق اختصاصی «جاشلوبار» در حوزه شهرستان مهدیشهر استان سمنان با مساحتی حدود ۲۳ هزار هکتار به تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست رسید و پروانه فعالیت آن پس از تکمیل روند‌های قانونی با امضای عیسی کلانتری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ابلاغ و مدیریت این قرق اختصاصی برای مدت پنج سال به شخص حقیقی که از بومیان و دامداران منطقه است واگذار شد.»

اما قرق اختصاصی یعنی چه و معنای این خبر چیست؟

آن گونه که مصوبه نشان می‌دهد و مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان [بله! سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان «مدیریت شکار و صید» دارد!]می‌گوید، قرق اختصاصی یعنی: «بر اساس قانون شکار و صید مصوب سال ۱۳۴۶ و آیین نامه اجرایی آن، قرق‌های اختصاصی محدوده‌ای از زیستگاه‌های طبیعی خارج از مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست هستند که سازمان حفاظت محیط زیست مجوز حفاظت از حیات وحش در این محدوده‌ها و بهره‌برداری خردمندانه از آن‌ها را پس از اخذ موافقت مراجع ذیصلاح وزارت جهاد کشاورزی، به اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار می‌کند.»

به عبارت بهتر، سازمان حفاظت محیط زیست که متولی حفاظت از گونه‌های جانوری کشورمان نیز هست، برخی مناطق را که زیستگاه طبیعی برخی گونه هاست، به عده‌ای واگذار می‌کند تا از آن محافظت کرده و به ازای خدمتشان، در آن شکار کنند. شکار از نوع «بهره برداری خردمندانه» که معنای آن، تبدیل این مناطق به شکارگاه است؛ شکارگاهی که در آن به دام‌ها علوفه می‌دهند تا پروار شود و وقتی این گونه شد، به گونه‌ای که منقرض نشود، برخی شان را شکار می‌کنند تا هم تفریح شکارچیان و هم بساط خوردن از گوشت شکار برایشان فراهم شود!

اتفاقی که کمترین اثر منفی آن در جامعه، ایجاد این تلقی و باور در عموم است که شکار گونه‌های حفاظت شده هیچ اشکالی ندارد، اما برخی به دلیل ارتباطاتی که دارند یا به دلیل بهره‌مندی شان از منابع ثروت، این کار برایشان قانونی است و برای دیگران که از این مواهب محرومند، غیرقانونی است! اشکالی که مخالفان این دست واگذاری‌ها معتقدند با تکیه بر آن باید به شدت با تشکیل هرگونه قرقی مقابله کرد، چون نسل تمامی گونه‌های حیات وحش را در معرض تهدید قرار می‌دهد.

البته این مخالفت‌ها تاکنون هیچ تأثیری در سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان نداشته است؛ این را می‌شود از خبر فوق دریافت که حکایت از دایر شدن «پنجمین» قرق اختصاصی در کشورمان دارد. اتفاقی که اگر بدانیم دایر کردن قرق‌های اختصاصی تنها دو سال است که شروع شده و سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان از شناسایی و تعیین حدود بیست منطقه دیگر برای تبدیل آن‌ها به قرق‌های اختصاصی خبر داده، ترسناک جلوه می‌کند!


واگذاری پنجمین شکارگاه اختصاصی برخلاف قوانین و مقررات موجود!

اما ماجرا به این اندازه محدود نمی‌شود و وضعیت عجیب و غریب‌تر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد. این را می‌شود از توماری دریافت که بومیان منطقه قرق پنجم امضا کرده‌اند. توماری که در آن نسبت به واگذاری پنج ساله این منطقه در قالب قرق اختصاصی اعتراض شده و این اعتراض، مستند به موادی قانونی است که حکایت از آن دارد که روند واگذاری منطبق با قانون نبوده است. از جمله بند ح. از ماده ۱۰ دستورالعمل واگذاری قرق‌های اختصاصی که ظاهرا ندید گرفته شده است.

بر اساس این بند، باید صلاحیت متقاضی قرق اختصاصی از نمایندگان، شورا‌های بخش، شهرستان و بخشداری‌ها استعلام شده و با تأیید همراه باشد که در این مورد این گونه عمل نشده است. مثل بند الف. ماده ۱۳ دستورالعمل واگذاری قرق‌های اختصاصی مبنی بر لزوم برخورداری فرد متقاضی از اطلاعات و سوابق تجربی مناسب و یا مدارج علمی مرتبط با حیات وحش، که در تومار اشاره شده فرد مذکور فاقد این شرایط است.

وضعیتی که سید امیرمسعود احمدپناه، رئیس شورای شهرستان مهدیشهر در توضیح آن می‌گوید: «همان طور که در طومار قید شده و بر اساس دستورالعمل نحوه واگذاری قرق‌های اختصاصی، باید نخست استعلامی درباره متقاضی از شورای روستا، شورای شهر، شورای شهرستان و بخشداری گرفته شود، ولی این موضوع درباره واگذاری قرق اختصاصی جاشلوبار رعایت نشده است.»

وی می‌افزاید: «در ایجاد قرق اختصاصی هم مزایایی برای حیات وحش وجود دارد و هم منافعی برای بومیان، اما شخص مذکور نزد اهالی مهدیشهر مقبولیت و صلاحیت نداشته، فردی دلسوز حیات وحش دانسته نشده و به علاوه، بر اساس طرحی که ارائه داده، منافع مرتع‌داران را هم تهدید می‌کند.»

احمدپناه با اشاره به نامه‌نگاری‌های عشایر مهدیشهر در اعتراض به واگذاری قرق اختصاصی جاشلوبار به فرد مذکور می‌گوید: «این موضوع را در شورای شهرستان مهدیشهر مطرح کردم و موافقت شد که موضوع با استانداری و بازرسی در میان گذاشته شود. مکاتبات انجام شده، اما تا کنون هیچ دستگاهی پاسخگو نبوده است. نمی‌دانیم فرد مذکور بر چه اساسی بدون رعایت ضوابط قانونی برای مدیریت یکی از ارزشمندترین زیستگاه‌های استان انتخاب شده است.»

همه این‌ها در حالی است که به گفته مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست، زیستگاه ارزشمند جاشلوبار، به دلیل موقعیت جغرافیای و برخورداری از زیرگونه متفاوتی از قوچ، با سایر قرق‌های کشور متفاوت است. تفاوتی که نه تنها موجب نشده این منطقه به قرق اختصاصی تبدیل نشود، که حتی نتوانسته سخت گیری در این واگذاری را به دنبال داشته باشد، تا جایی که می‌بینیم مواد قانونی نیز زیر پا گذاشته شده است؛ بماند که برخی اخبار، از سوابق ناخوشایند مالک فعلی این شکارگاه در شکار حکایت دارد!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۹
در انتظار بررسی: ۱۹
انتشار یافته: ۶۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
باباجون بالاخره اربابان که نمیتوانند کارهای مهمشان را ول کنند برای شکار راهی غربت شوند باید زمینه تفریحشان در مملکت فراهم شود
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
اتفاقا قرق اختصاصی خیلی هم مفیده هم برای محیط زیست هم مردم. تمام کشورهای پیشرفته دارند انجام میدن. بعد شما به جای فرهنگ سازی داری مانع تراشی می کنی؟؟؟! برو آلمان برو کانادا برو آفریقا ببین چخبره بعد بیا نظر منفی بده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
تو کانادا و آفریقا یه تعداد انسان وسط سرزمین حیوانات زندگی میکنن اینجا یه تعداد انگشت شمار حیوون داریم یعنی فهمیدنش انقدر براتون مشکله؟
عادی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
اگر این افراد خاص دست به شکار بزنند چی؟ اونوقت فرهنگ سازی میشه که اگر شما خواستی شکار کنی باید قرق اختصاصای داشته باشی !!! کلا همه چی شده حریم خصوصی
راستی نکنه تو هم از این خواص هستی که همایت میکنی؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
برداشت ازاموال ملی متعلق به مردم شاخ و دم نداره
زینال بندری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
اتفاقا اگر حرکت مثبتی در این ۴۰ سال محیط زیست انجام داده باشد همین واگذاری قرق های اختصاصی است که در کشورهای متمدن و پیشرفته از حدود یک قرن پیش تا کنون انجام و ادامه دارد در این مکان ها اگر درست مدیریت شود انواع پرنده و چرنده تکثیر و رها سازی شده و در فصل شکار بعد از سرشماری مجوز شکار تعدادی از آنها به افراد علاقه مند صادر می شود هر کدام از این قرق ها می تواند تا ۱۰۰ نفر اشتغال زایی ایجاد کرده و پروتین مورد نیاز ۵ هزار نفر را تامین کنند لذا شما به عنوان یک رسانه تاثیر گذار از این موارد که خدمت بزرگی به محیط زیست است حمایت کنید
پاسخ ها
آریو برزن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
زینال جان برای من شکارچی فرض کن دادن 300 یا 400 دلار خیلی سخته بخوام برم تو اون قرق ولی برای خرجیها راحته،حالا به نظرت سهم من از منابع طبیعی کشورم چیه؟
زینال بندری
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
جناب آریوبرزن جاهای قرق شده با هزینه و سرمایه خصوصی ایجاد شده لذا اگر شما پول نداشته باشی حق نداری وارد حریم خصوصی برای شکار شوی لذا تلاش بیشتری کن تا به امید خدا ثروتمند شویو اما مملکت ما به قدری بزرگ است و منابع طبیعی دارد که نیاز نیست من و شما چشم طمع به چند هکتار منطقه قرق شده داشته باشیم و سهم خواهی کنیم
میر طاهر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
درود بر شما آقای بندری به واسطه دید باز و کارشناسنانه مردم ما افراد احساسی هستند و فکر نکرده نظر می دهند کافی است به منفی ها نگاه کنی
صبری بندری
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
دایی زینی کوگوش شنوا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
خیانت شاخ و دم نداره اقایان برای ضعف شدید مدیریتی شان به تنها منابع طبیعی باقیمانده حمله کردن و تاراج می کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
دولت روحانی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
مشخص است چطور انتخاب شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
با پول همه کار میشه کرد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
هرکی زور بیشتر داشت هرکار دلش خواست میکنه ....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۵
ولی اینکه طرح خوبیست و باعث تکثیر و داخله مثبت در گونه های در معرض خطر می شود اگر نظارت خوبی صورت گیرد
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟