هر بار که لودرها غرش میکنند، بافت تاریخی شهر یک گام بزرگ به سمت انقراض بر میدارد؛ میراثی ارزشمند که حکم گنجینه را دارد، اما از بین میرود تا جایش را به آستان مقدسی پیوند بزنند که متأسفانه نامش را به این اتفاق گره زدهاند!
به گزارش «تابناک»؛ به فاصله یک هفته از
تخریب دو خانه تاریخی و ثبت ملی شده در شیراز، جز چند اعتراض تند، اما شفاهی مسئولان هیچ اتفاقی رخ نداده و حتی معلوم نشده عامل این تخریبهای پرهزینه کیست. تخریبهایی که ظاهرا مسئولان میراث فرهنگی هم عاملان آن را نمیشناسند و تنها از طریق وکلایشان پیگیر ماجرا هستند.
این در حالی است که به باور بسیاری، عامل آن، مجریان طرح توسعه حرم مقدس شاهچراغ(ع) و ناظران آن هستند که با انتشار یک آگهی تأکید کرده اند مالکان پیرامون این حرم تنها میتوانند ملک خود را به ایشان بفروشند تا در راستای طرح توسعه حرم، تخریب شده و جایش را تأسیسات جدیدی بگیرد.
رویهای مرسوم در تمام نقاط کشور که منحصر به آستانهای مقدس و حرمها هم نیست و برای توسعه وزارت خانه ها، نهادها، دانشگاهها و ... هم به کار میرود تا جایی که این اواخر شاهد بودیم شامل خیابانها هم میشود؛ اتفاقی که در ضلع شرقی مجلس شورای اسلامی رخ داد و به افزودن خیابان «مردم» به ملک قوه مقننه منجر شد و البته خیلی پیشتر در شاهچراغ صورت گرفته است.
کافی است، به عکسهای هوایی گرفته شده از حرم شاهچراغ دقت کنیم تا دریابیم در یکی دو دهه اخیر، دو خیابان مجاور این حرم در قالب طرح توسعه به آن پیوند زده شده است. طرح توسعهای که به این زودیها پایان نخواهد یافت، به ویژه اکنون که به مساحت بزرگی در شرق این آستان رسیده و تخریب اخیر نیز در همان محدوده رخ داده است. همان اتفاقی که مسئولان استان مدعی هستند درباره عاملش اطلاعات چندانی در اختیار ندارند و بی اسم بردن از هیچ کسی، به آن اعتراض میکنند!
تخریبهایی که دست بر قضا در ارزشمندترین بافت تاریخی شیراز در حال رقم خوردن است. در بافت ۳۶۰ هکتاری فرهنگی و تاریخی پایتخت قبلی کشورمان که به تنهایی میتوانست بار گردشگری جنوب کشور را به دوش بکشد، اما روز به روز از آثار و بناهای ثبت ملی شده در آن هم کاسته میشود و آب از آب تکان نمیخورد؛ خزانی که بر این گنجینه افتاده و ظاهرا قصد ندارد تا انقراض آن متوقف شود.
ماجرا زمانی تلختر میشود که وقتی از مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس میپرسند مگر این تخریبها در راستای طرح توسعه حرم نیست؟، میگوید: «آنچه امروز در بافت تاریخی در حال اجراست، طرح مصوب توسعه نیست. طرحی نانوشته در اطراف حرم شاهچراغ (ع) در حال اجراست که ما از آن بیخبریم. در طرح توسعه حرم مطهر شاهچراغ همه مکانهای میراثی با ارزش با ستاره مشخص شده و اجرای طرح توسعه مشروط به حفظ مکانهای تاریخی بود.»
اظهارنظری که نشان میدهد، همه تلاش مسئولان برای حفاظت از بافت تاریخی شیراز، مشخص کردن برخی قسمتهای آن با ستاره است؛ ستارههایی که اگر لودر از رویشان بگذرد، پاک خواهند شد و آن زمان مسئولان تنها اظهار تعجب میکنند و تمام؛ انگار نه انگار که آن ملکهای ستاره دار مالک دارند و میشود و میبایست مالکشان را صدا کرد و به قانون سپرد؛ چه مالکشان مردم باشند و چه متولیان حرم شاهچراغ که بارها و بارها به همه اعلام کرده اند خریدار این املاک، ولو ثبت ملی شده هستند!