احمد افتخاری علی آبادی- گزارش بانک مرکزی پیرامون آمارهای اقتصادی نشان می دهد که کل بدهی خارجی (تعهدات بالفعل) کشور تا دی ماه 1396 با رشدی 17 درصدی نسبت به ماه ابتدایی سال به 10 میلیارد و 346 میلیون دلار رسیده است. بیشتر این رشد مربوط به رشد بدهی خارجی کوتاه مدت بوده است.
به گزارش تابناک اقتصادی، در دی ماه سال 1394 توافق جامع و نهایی هسته ای وین با عنوان شناخته شده و رسمی برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام بین ایران، اتحادیه اروپا و گروه موسوم به 5+1 شامل چین، فرانسه، روسیه، انگلیس، آمریکا و آلمان صورت گرفت. کارشناسان معتقد بودند که این توافق باعث خواهد شد تا وضعیت اقتصادی ایران بهبود یابد که البته در مواردی شاید این توافق توانست اندکی در بهتر شدن اوضاع اقتصادی ایران دخیل باشد اما در بسیاری موارد نیز پیش بینی ها درست از آب در نیامد. به عنوان مثال کارشناسان پیش بینی می کردند که با اجرای برجام و آزاد شدن دلارهای بلوکه شده ایران در خارج، بدهی های خارجی سررسیده شده و معوق پرداخت شود و حجم بدهی ها کاهش یابد اما آمارها نشان می داد که حتی دو سال بعد از اجرایی شدن برجام این امر محقق نشد و بدهی های خارجی کاهش که نیافت هیچ، حتی رشد چشمگیری نیز داشت.
طبق آخرین آمار ارائه شده توسط بانک مرکزی، کل بدهی های خارجی (تعهدات بالفعل) ایران در دی ماه 1396 به 10 میلیارد و 346 میلیون دلار رسیده است. این در حالی است که در فروردین ماه سال گذشته میزان کل بدهی خارجی ایران حدود 8 میلیارد و 819 میلیون دلار بوده است. با کنار هم قرار دادن این دو رقم به این نتیجه خواهیم رسید که تا دی ماه 96 رشد کل بدهی های خارجی ایران حدود 17 درصد بوده است.
طبق همین گزارش از 10 میلیارد و 346 میلیون دلار، 6 میلیارد و 336 میلیون دلار مربوط به بدهی های خارجی میان مدت و بلندمدت و 4 میلیارد و 10 میلیون دلار نیز مربوط به بدهی های خارجی کوتاه مدت می باشد.
رشد بدهی های خارجی کوتاه مدت در فاصله فروردین ماه 96 تا بهمن ماه 96 حدود 25.1 درصد بوده و رشد بدهی های خارجی میان مدت و بلندمدت در مدت مذکور 12.8 درصد بوده است. این نشان می دهد که عمده رشد بدهی های خارجی از محل رشد بدهی های کوتاه مدت بوده است.
همان گونه که از نمودار بالا نمایان است روند بدهی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت و در مجموع کل بدهی خارجی کشور در سال 96، صعودی بوده است.
نمودار و آمار نشان می دهند که کل بدهی خارجی در تیر ماه از 9 میلیارد دلار و در دی ماه از 10 میلیارد دلار عبور کرده است. همچنین بدهی خارجی کوتاه مدت در دی ماه 96 به بیش از 4 میلیارد دلار رسیده است.
شایان ذکر است که این آمار بدهی خارجی تنها مربوط به ده ماه از سال 96 می باشد و برای بررسی دقیق تر میزان بدهی خارجی در سال 96 باید منتظر انتشار گزارش مربوط به اسفندماه 96، بانک مرکزی ماند.