«استفن والت» در «فارین پالیسی»: خروج ترامپ از برجام به قصد تغییر حکومت ایران است

تندروها دو مسیر محتمل برای تغییر رژیم می‌بینند. مسیر اول مبتنی بر افزایش فشار اقتصادی است تا درنهایت نارضایتی‌های داخلی رشد کرده و نظام مبتنی بر روحانیت ایران به‌سادگی فروپاشد. مسیر دوم تحریک ایران برای ازسرگیری مجدد برنامه اتمی است که بهانه لازم برای یک جنگ پیشگیرانه را به آمریکا خواهد داد.
کد خبر: ۷۹۷۴۱۱
|
۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۵ 09 May 2018
|
20473 بازدید
|

همان‌گونه که انتظار می‌رفت، دونالد ترامپ در برابر نفس خود تعظیم کرد: حسادت شرم‌آورش نسبت به باراک اوباما، باج‌هایی که از تندروها گرفته است، مشاوران جدید و تندروی وی و بالاتر از همه جهالت و نادانی‌اش و خروج از توافق هسته‌ای و برجام و توافقی بین‌المللی که از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری می‌کند. همراه با تصمیم احمقانه‌اش برای خروج از موافقت‌نامه همکاری ترانس پاسیفیک این ظاهراً اثرگذارترین اشتباه سیاست خارجی او است.

اهمیت زیادی دارد که به‌خوبی درک کنیم چه اتفاقی در حال رخ دادن است. تصمیم ترامپ در راستا و به‌قصد جلوگیری از ایران برای دستیابی به سلاح اتمی نیست. اگر چنین بود بسیار عاقلانه‌تر بود که خیلی محکم و دقیق در این توافق باقی‌مانده و برای دائمی کردن تعهدات آن مذاکره کند. بهر حال آژانس انرژی اتمی و نهادهای اطلاعاتی آمریکا توافق دارند که ایران از زمان امضای برجام در تطابق کامل با تعهدات آن بوده است. درواقع آن‌گونه که «پیتر بینارد» بیان کرده این ایالات‌متحده بوده است که به شکلی قابل‌توجه از تطابق با تعهدات خود بازمانده است.

همین‌طور باید گفت که تصمیم ترامپ بنا به خواست وی برای مقابله با فعالیت‌های مختلف منطقه‌ای ایران همچون حمایتش از بشار اسد در سوریه و حزب‌الله در لبنان هم نیست. اگر هدف او این بود، مجموعه‌ای از اقدامات منطقی، منتج به باقی ماندن در توافق شده و در کنار آن با مذاکره با سایر کشورها برای فشار بر ایران در خصوص این مسائل همراه می‌شد. ترامپ نه‌تنها ایجاد یک ائتلاف بین‌المللی علیه ایران، مشابه آنچه منجر به برجام شد را غیرممکن خواهد یافت، بلکه از سوی دیگر اکنون ایران با توجه به این‌که به‌خوبی مشاهده کرده است که نمی‌توان به سخنان آمریکا اعتماد کرد، دو برابر قبل برای مذاکره با ترامپ بی‌میل خواهد بود.

هنر تغییر رژیم

پس چه اتفاقی در حال رخ دادن است؟ خیلی ساده است: خروج از برجام در راستای «نگه‌داشتن ایران در محوطه جریمه» و ممانعت از برقراری ارتباط نرمال از سوی این کشور با جهان خارج است. این هدف، اسرائیل، لابی تندروی اسرائیل  (مانند کمیته امور عمومی اسرائیلی‌های آمریکا، بنیاد حمایت از دموکراسی، و بنیاد اتحاد علیه ایران هسته‌ای) و تندروهای دولت همچون مشاور امنیت ملی جان بولتون، وزیر امور خارجه مایک پامپئو و بسیاری دیگر ازاین‌دست را باهم متحد می‌کند. بزرگ‌ترین ترس آن‌ها این است که درنهایت مجبور به آن شوند که ایران را به‌عنوان یک قدرت مشروع برتر منطقه‌ای شناسایی کنند و به این کشور میزانی از نفوذ منطقه‌ای را اختصاص دهند. یادآوری می‌کنم که نفوذ منطقه‌ای نه تسلط منطقه‌ای که ایران احتمالاً هرگز به دنبال آن نیست و چندین سال نوری با آن فاصله دارد، بلکه حتی از شناسایی این‌که ایران منافع منطقه‌ای خاص خود را دارد و این‌که ترجیحات این کشور نیازمند توجه برای حل و رفع معضلات منطقه‌ای است هم ابا دارند. این موضوع برای تندروهای آمریکا یک «نفرین» است و هدف اولیه آن‌ها این است که ایران «برای همیشه» مانند «نجس‌ها» منزوی بماند.

اما در مرکز این چشم‌انداز، نوای دل‌فریب تغییر رژیم شنیده می‌شود، چیزی که تندروهای آمریکا و نیروهای مخالف رژیم از  دهه‌ها پیش به دنبال آن بوده‌اند. این هدف غایی گروه‌هایی نظیر مجاهدین خلق است، گروهی تبعیدی که سابقاً در لیست تروریسم ایالات‌متحده بود. این گروه در داخل ایران بسیار منفور است اما در داخل آمریکا هم از سوی دموکرات‌ها و هم جمهوری خواهان (ازجمله بولتون) که در گذشته هزینه‌های بسیاری از سوی این گروه برای آن‌ها شده، موردحمایت هستند. چه کسی گفته که شما می‌توانید یک سیاست‌مدار آمریکایی را بخرید – یا حداقل او را اجاره کنید؟ - (درواقع دیگر کسی چنین چیزی نمی‌گوید).

تندروها دو مسیر محتمل برای تغییر رژیم می‌بینند. مسیر اول مبتنی بر افزایش فشار اقتصادی است تا درنهایت نارضایتی‌های داخلی رشد کرده و نظام مبتنی بر روحانیت ایران به‌سادگی فروپاشد. مسیر دوم تحریک ایران برای ازسرگیری مجدد برنامه اتمی است که بهانه لازم برای یک جنگ پیشگیرانه را به آمریکا خواهد داد.

بگذارید کمی با دقت و احتیاط بیشتر به این دو گزینه و مسیر نگاه کنیم.

با عنایت به مورد اول، باور به این‌که تحریم‌های سفت‌وسخت‌تر منجر به فروپاشی رژیم خواهد شد یک تفکر مبتنی بر آمال و آرزو است. تحریم‌های آمریکا بر روی کوبا بیش از 50 سال ادامه داشت و هنوز هم رژیم کاسترو در کوبا بر سر جای خود است (حتی در شرایطی که فیدل مرده است و برادر او نیز به نفع یک رئیس‌جمهور منتخب از قدرت کنار رفته). بیش از شصت سال تحریم‌های فزاینده حتی منجر به آن نشده که رژیم کره شمالی ذره‌ای به فروپاشی نزدیک شود و مانع از دستیابی این نظام به زرادخانه کاربردی هسته‌ای هم نشد. سال‌ها است که می‌شنویم که نظام ایران در آستانه فروپاشی است و به نظر این اتفاق هرگز رخ نخواهد داد. تحریم‌ها صدام در عراق و قذافی در لیبی را هم سرنگون نکرد. تندروها، وقتی چند ماه پیش تظاهرات ضد دولتی در چندین شهر ایران به راه افتاد بسیار خوشحال و هیجان‌زده شدند اما با این منطق، چندین و چند تظاهرات گسترده که از زمان به قدرت رسیدن ترامپ علیه او در شهرهای مختلف آمریکا برگزار شده، به معنی آن است که در آمریکا تغییر رژیم نزدیک است. این امر در هیچ‌کدام از این دو مورد موضوعیتی ندارد. فشار اقتصادی در برخی موارد می‌تواند طرف مقابل را وادار به مذاکره و بعضاً تغییر سیاست‌ها کند، همچنین در طی دوره جنگ می‌تواند اقتصاد دشمن را تضعیف کند، اما خروج از برجام منجر به زانو زدن ایران نمی‌شود.

اگر من اشتباه کرده باشم و نظام مبتنی بر روحانیت ایران از هم فروپاشید، چطور؟ همان‌طور که در یکسری دیگر از ترتیبات  سابق دیده‌ایم، نتیجه این فروپاشی قرار نیست یک نظام باثبات، با کارکرد کامل و مثبت و طرفدار آمریکا باشد. تغییر رژیم موردحمایت آمریکا در عراق منجر به یک جنگ داخلی، شورش خونین، و ظهور داعش شد. ایضاً در مورد تغییر رژیمِ از خارج هدایت‌شده در لیبی. ایالات‌متحده همچنین به شکلی مرتب در مکان‌هایی نظیر یمن، افغانستان، سومالی و سوریه طی سال‌های اخیر مداخله کرده است و نتیجه همه آن‌ها بی‌ثباتی مضاعف و زمین حاصلخیز برای تروریست‌ها بوده است. و بگذارید فراموش نکنیم که تغییر رژیم اصلی آمریکا در ایران – که منجر به اخراج نخست‌وزیر منتخب محمد مصدق و ابقای محمدرضا شاه پهلوی در 1953 شد – بذر گرایش‌های ضدآمریکایی را که ایالات‌متحده از زمان انقلاب 1979 با آن روبرو است در ایران پاشید. و فراموش نکنیم که بسیاری از منتقدان نظام– ازجمله رهبران جنبش موسوم به جنبش سبز – هم حامی برنامه هسته‌ای ایران بوده و اگر به هر طریق به قدرت برسند، قرار نیست پادو و فراش واشنگتن باشند.

در مورد گزینه دوم – جنگ – تندروها امیدوار هستند که اگر این فشار لغزشی ایجاد کرد و فرصتی برای جنگ دست داد، ترکیب شناخته شده‌ای از شوک و هراس هم‌زمان منجر به آن خواهد شد که زیرساخت‌های هسته‌ای ایران نابود شود و مردم ایران را برای طغیان و سرنگون کردن رهبران خود که احتمالاً مقصر کشیده شدن آن‌ها به این وضعیت تأسف‌بار هستند، تشویق کند. این سناریو مضحک است: اگر آمریکا بر سر ایرانی‌ها بمب بریزد می‌توانید به‌راحتی شرط ببندید که واکنش اولیه ایرانی‌ها قدردانی نخواهد بود. به‌جای آن کمپین حملات هوایی آمریکایی یا اسرائیلی علیه ایران منجر به طغیان روحیه ملی‌گرایی ایرانی‌ها خواهد شد و وفاداری حتی بیشتر مردم ایران به نظام را در پی خواهد داشت.

علاوه بر این حمله هوایی از سوی اسرائیل یا آمریکا منجر به عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی نخواهد شد و تنها آن را برای یک یا دو سال به تعویق می‌اندازد. یک چنین حمله‌ای تقریباً همه را در داخل ایران به این نتیجه می‌رساند که تنها راه امنیت داشتن ابزار بازدارندگی از جنگ علیه ایشان است، همان‌طور که کره شمالی این ابزار را دارد، و شرط محتمل و برنده این است که ایران تلاش‌های پنهان و مصون‌تر خود برای بمب هسته‌ای را دو برابر می‌کند. و زمانی که آمریکا ایران را مجبور به انتخاب این مسیر کند، احتمال زیادی هست که سایر کشورهای منطقه نیز به این مسیر بروند. اگر فکر می‌کنید که باوجود چندین دولت مجهز به سلاح اتمی در خاورمیانه، جهان جای بهتری خواهد بود، پس به هر وسیله‌ و طریق ممکن، این گزینه را انتخاب کنید. اما بعداً شکایت آن را پیش من نیاورید.

و اشتباه نکنید: اگر جنگ از راه برسد و نتیجه آن مرگ‌ومیر بیشتر و دلارهای هزینه شده بیشتری باشد، و یا حتی منجر به آتش تعارض منطقه‌ای گسترده‌تری شود، مسئولیت خطای آن تنها و تنها بر عهده مردی است که اکنون در کاخ سفید و اتاق بیضی نشسته است. دیگر در آن زمان خاک پاشیدن و سرزنش دیگران و توییت های از سر بی‌سوادی نمی‌تواند این واقعیت را منحرف کند.

درمجموع، این آخرین اشتباه ترامپ نشان می‌دهد که قرار نیست سیاست خارجی محکمی که وعده آن را در سال 2016 به مردم آمریکا داده بود برای آن‌ها به ارمغان آورد و یا اشتباهات بزرگ پیشینیان خود را جبران کند. بلکه درواقع ترامپ دارد ما را به سیاست خارجی ساده‌لوحانه، غیرحرفه‌ای، غیرواقع‌بینانه و فوق‌العاده نظامی دوره اول جرج بوش بازمی‌گرداند. انتصاب بولتون در شورای امنیت ملی، پامپئو در وزارت خارجه، و معرفی مباشر شکنجه‌گر سابق جینا هاسپل برای اداره CIA، بازگشت به‌واقع گرایی نیست، بلکه بازگشت به دیک چنی گرایی است.

اوتو فن بیسمارک، یک‌بار به طنز گفته بود: خوب است که از اشتباهات یک شخص درس گرفته اما ای‌کاش این درس را از کس دیگری می‌گرفت. این اپیزود آخر نشان می‌دهد که ایالات‌متحده قادر به یادگیری درس‌هایش به هیچ طریقی نیست. و بیان می‌کند که گفته مشکوک به جعل وینستون چرچیل در مورد ایالات‌متحده که «همیشه کار درست را می‌کند» نیازمند بازنگری است. تحت هدایت ترامپ به نظر می‌رسد که ایالات‌متحده همیشه کار اشتباه را می‌کند اما دقیقاً بعدازآنکه ابتدا همه گزینه‌های بهتر دیگر را موردتوجه قرار داده و رد کرده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۹
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۵۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
پس چی شد عکس العمل پشیمان کننده ایران ؟!!!!!!!!!!!!!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
فعلا موندن چه گلی سرشون بگیرن!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
داره دنبال کلیدش می گرده.
ناشناس
| China |
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
گر صبر کنی ز برجام حلوا سازم! حرکات احساسی و شتابی مثل کار ترامپ معنا ندارد. بشین و تماشا کن که اربابت به خاک ذلت خواهد نشست.
mojtaba
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
ملت ایران متحد در برابر خارجی ها و مزدورانش می ایستد, هر چند از گروه هایی دلخوری کامل داشته باشد.
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
یک دشمن خارجی چه بلایی بر سر ملک و ملت ایران می آورد که الان مبتلا نشده باشیم؟؟؟؟؟؟ از جانب خودت حرف بزن من هیچوقت برای آقازاده ها جنگ نمی کنم هر کس مرگ بر آمریکا می گوید خودش برود خط مقدم.
حمیدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
بی خاصیت ترین و مسخره ترین توافق تاریخ دیپلماسی بود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
اون روزی که بعضیا ایراد می گرفتند به این قرارداد بهشون می گفتید دلواپس و کاسب تحریم. یادتونه؟ اون روزی که زارعی نماینده مجلس زد زیر گریه؟ برید فیلماشون رو ببینید. فیلم رسایی و رشیدپور رو ببینید که انگار برای همین امروز ضبط شده بوده.
عبد الله
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
چه ترجمه خوب و روانی.
اسم مترجم چیست؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
ظاهرا ترجمه کیفیت خوبی داشت، اما اینجا تابناکه و ممکنه سانسور هم کرده باشن! مثل صدا و سیما
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
گوگل ترانسلیت
سالار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
یاد حرفای گلامپ ( سریال گالیور) افتادم .
کارمون ساختس من میدونم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
برجام از اول تله بود


الان ما اگه بخواهیم ب قبل توافق برگردیم متهم میشیم تلاش ب دستیابی برای ساخت بمب اتم

و بعد جنگ علیه ما

خاک بر سر دیپلماسی و رسانه های کثیف ک ملت انداختن توی تله ی برجام

چ گولی خوردیم
پاسخ ها
حسین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
داداچ قبل از برجام مگه متهم به چی بودیم؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
مثل FATF و ... که الان نماینده های امید دارن تصویبش می کنن.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
میشه بگید اگر توافق برجام انجام نمیشد چی میشد؟؟؟
اونوقت متهم به تلاش برای ساخت بمب اتم نمیشدیم و جنگ نمیشد؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
برجام فرصتی بود که خیلی بهتر میتوانستیم از ان استفاده کنیم اما حسادت گروه های رقیب دولت و تلاش گسترده کاسبان تحریم از طرق مختلف از جمله از طریق رسانه ها و همراهی عده ای از سر مطالعه و دانش اندک این فرصت طلایی را سوزاند
ناشناس
| Canada |
۱۷:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
تله نبود ناچار بودید مذاکره کنید چاره دیگه ای نداشتید الان هم هیچ چاره ای ندارید چون همه فرصت ها را در گذشته سوزانده اید.
جواد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
چند نکته بنظرم میرسه که بگم.
قبل از شروع بایست بگم خود من بعنوان یک تحصیلکرده در بالاترین مقطع از دانشگاه مادر از وضعیت(اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و...) امروز جامعه کاملا ناراضی هستم اما در این بحبوحه بفکر کشورم ایرانم.
نکته اول برخلاف آنچه که دلواپسان داخلی چند ساله که عنوان میکنن روحانی و ظریف قرارداد ننگینی را امضاء کردند، اینطور نبود چرا که اگر صرفا تأمین کننده منافع آمریکا میبود ازش خارج نمیشد، پس از این دو عذرخواهی کنید.
نکته دوم احتمال وقوع جنگ اندک است، به این دلایل : اسرائیل در بیخ گوشش حزب الله را دارد و در دیگر مناطق پایگاه های آمریکایی ، توسط گروه های غیردولتی مورد حمایت ایران آسیب پذیرند. و بحث دیگر موضوع انرژی و وابستگی کشور ها به نفت و گاز خلیج فارس است. و مهمتر از همه اینها بنظر نمیرسه که علیرغم تمام بدبینی های ملت نسبت به حکومت، از حمله نظامی آمریکا هم بخواهند حمایت کنند.
توصیه ایی هم که دارم اینه که واقع بینانه نگاه کنید مردم عزیز، آمریکا یا هرکشور دیگه ای مثل روسیه و چین دلسوز ما نیستند. حضور آنها تنها و تنها منجر به بی ثباتی، کشت و کشتار و تجزیه سرزمینی ایران است. اینقدر خوشحال نباشید.
نکته دیگه اینکه اگر بخواهیم رئالیستی به قضیه نگاه کنیم براساس اصل توازن قوا و وحشت ما نیز برای دفاع از خود نیازمند بمب اتم می باشیم اما، اما قبل از این مهم، توجه به داخل و به طور ویژه وضعیت اقتصادی و معیشتی ملت باید متقدم و جایگزین افزایش نفوذ منطقه ای و گسترش قلمرو ژئوپلیتیکی باشد.
در پایان منم مثل خیلی از شما ها بیکارم و هیچ سنخیتی با بسیج هم ندارم فقط واقعیات رو سعی می کنم ببینم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند بخند بخند بخند تمام زندگیت به آمریکا بستگی دارد به غلط آمریکا بوارنداری برو بازار برو کارخونه برو..........
ناشناس
| Germany |
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
والا تا حالا که هر غلطی خواسته کرده!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
تو این شرایط بازار . الان مزخرف ترین حرف رو تو زدی .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
خيلي هم مطمئن نباش
ناشناس
| United States of America |
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
ولی تو میتونی سعیتو بکن دلاور
ناشناس
| Germany |
۱۷:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
دوست عزیزم شما بفرمائید چه غلطی مونده که
نکرده باشه ؟

همون غلط رو هم انجام بده
ناشناس
| Canada |
۱۷:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
جناب بوقچی داری با تکنولوژی آمریکا نظر می نویسی هر موقع تو هم تکنولوژی درست کردی که مردم آمریکا باهاش زندگی کنند بیا از این شعارهای پوچ فریاد بزن.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
چطوری ایرانی؟!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۴:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۰
دقیقا
واقع بین باشیم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
فقط میدونم آمریکا نیازمند انرژی منطقه است، آمریکا دلسوز ما نیست اگر حتی دلسوز ملت بود اسم ایران رو در کنار سومالی و سودان و... قرار نمیداد که مانع ورود به این کشور بشن و یا هرکی بیاد ایران دیگه اجازه ورود به آمریکا رو نداره.
ضمنا من ساندیسی هم نیستم و از وضع اسفناک امروز هم خودم متضررم اما اگر قراره کاری بکنیم خودمان باید بکنیم نه به آمریکا یا روسیه دل ببندیم
Allianz
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
با سلام
با اینکه انتقادهای زیادی داریم ولی این یکی را دیگه کور خواندید. البته با این شرط که مسئولین نیزبه مردم بها بدهند و به خود بیایند که چه خبر است.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۹
امارات خوش بگذره
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟