سرگردانی‌هایی که ظاهرا تمامی ندارند؛

نرخ دلار، شهروندان مسئول و مسئولانِ بی مسئولیت!

ابهامی که در ماجرای ارز به وضوح خودنمایی می‌کند. اینکه نمی‌توان با مراجعه به مراجع رسمی و اصولی، به نرخ واقعی ارز در کف بازار رسید. پاسخ به پرسش ساده و دم دستیِ «دلار چنده؟» سؤالی که اگر بخواهیم به آن پاسخ دهیم، راهی نخواهیم یافت، الا اینکه به شنیده‌ها و گمانه زنی‌ها اعتماد کنیم.
کد خبر: ۷۹۷۹۷۰
|
۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۲ 11 May 2018
|
20056 بازدید
|
«دلار چنده؟»؛ این پرسشی است که این روز‌ها بارها پرسیده می‌شود، اما پاسخ به آن از سخت‌ترین کار‌های ممکن است؛ آنقدر سخت که ممکن است پاسخ‌های ناصحیح نیز برایش قابل قبول باشد!

نخست؛

به گزارش «تابناک»؛ چند سال پیش، زمانی که دلار نخستین پرواز عمودی و خارج از قاعده خود را در کشورمان تجربه می‌کرد، دستورالعملی توسط دولت وقت صادر شد که بر اساس آن، اعلام نرخ ارز به صورت آنلاین ممنوع شد و خاطیان، به فیلتر و انسداد وبسایت شان تهدید شدند.

آن دستورالعمل خیلی زود اجرایی شد و به نتیجه رسید تا جایی که چند سایت فیلتر شدند و حتی نرخ ارز در جدول‌های ویژه خبرگزاری‌ها هم از عدد و رقم خالی گشت و جایش را خط تیره پر کرد؛ وضعیتی عجیب که حالا چندان عجیب هم نیست!

البته آن اوج‌گیری نرخ ارز نه با آن دستورالعمل، که با برخی اقدامات دیگر پایان یافت. مثل دستگیری جمشید بسم الله و چند تن دیگر و برخی اقدامات اقتصادی. پایانی که البته تا از راه برسد، نرخ ارز چندین برابر شده بود و باقی ماجرا را هم که همه می‌دانید.

بعد؛

سیاست «محدود کردن» نه سیاست جدیدی ا‌ست و نه ناآشنا برای جهانیان، اما تبدیل شدن این سیاست به نخستین و اساسی‌ترین راه مهار مشکل، شاید جز در کشورمان معادل چندانی در دیگر کشور‌ها نداشته باشد؛ راهکاری دم دستی که برای مقابله با مشکلات زیادی به کار بسته می‌شود.

این در حالی است که در سال‌های اخیر و با رونق گرفتن بازار شبکه‌های اجتماعی، به ویژه از نوع نرم افزار‌های پیام‌رسان موبایلی، میزان نسبت دادن مشکلات به فضای مجازی رونق بیشتری یافته و به تناسب آن، پیچیدن نسخه محدودسازی برای مهار مشکلات، بیشتر شده است.

درست مثل فیلترینگ پیام‌رسان محبوب ایرانیان در دی ماه سال گذشته که هدف از آن، مهار بحران ناشی از اعتراضات پراکنده، اما وسیع در کشور بود. نسخه‌ای که البته کارگر هم واقع شد، اما بعید است همیشه مفید فایده واقع شود؛ موضوعی که ظاهرا مسئولان نیز بر آن واقفند که تصمیم به اعمال تغییراتی در عرصه فعالیت پیام رسان‌ها گرفته‌اند.

ادامه؛

اگر محدودسازی را به عنوان یک راهکار و حتی بهترین راهکار مقابله با مشکلات بپذیریم و از کنکاش در مزایا و معایبش صرف نظر کنیم، باز این پرسش پابرجاست که تکلیف جریان عادی اطلاع رسانی چیست؟ آیا لازم نیست تدبیری هم برای این موضوع اندیشیده شود؟

ابهامی که در ماجرای ارز به وضوح خودنمایی می‌کند. اینکه نمی‌توان با مراجعه به مراجع رسمی و اصولی، به نرخ واقعی ارز در کف بازار رسید. پاسخ به پرسش ساده و دم دستیِ «دلار چنده؟»؛ پرسشی که اگر بخواهیم به آن پاسخ دهیم، راهی نخواهیم یافت، الا اینکه به شنیده‌ها و گمانه زنی‌ها اعتماد کنیم.

این در حالی است که گمانه‌زنی‌ها به اعداد بسیار متفاوتی ختم می‌شود که هیچ یک با نرخ ابلاغی توسط مسئولان همخوانی ندارد. اعداد و ارقامی که حتی اقتصاددانان نمی‌توانند به سادگی در خصوصشان سخن بگویند، چه برسد مردم عادی. مردمی که سال هاست درست یا غلط ارتباطی مستقیم میان نرخ دلار و زندگی‌شان یافته‌اند.

فرجام؛

همه این سردرگمی‌ها در حالی ا‌ست که همواره مسئولان از مردم تقاضا دارند که با ایشان، تصمیم هایشان و ضوابط و مقرراتی که وضع می‌کنند همراهی کامل نشان دهند و تأکید دارند، تنها راه عبور از بحران ها، این است؛ رویکردی که بسیاری از مردم به آن تن درمی‌دهند و در مقابل توقع دارند مسئولان نیز به وعده هایشان عمل کنند.

خواسته مردمِ مسئول از مسئولانی که وظیفه دارند، تمام تلاششان را برای اموری مانند ثبات اقتصادی کشور به کار ببندند، اما گاه جز ارتباطی یک سویه نیست. اینکه بسیاری از مردم برای خرید ارز و طلا و امثال آن صف نمی‌بندند، ولی سرانجام قیمت ارز و طلا افزایش می‌یابد و دولتمردان حتی زحمت عذرخواهی به خود نمی‌دهند.

وضعیتی مسبوق به سابقه که ظاهرا قرار نیست تغییر کند. این را می‌شود از تلاش شدید مسئولان برای بستن راه اطلاع‌رسانی از نرخ‌های کف بازار ارز و دلار دریافت که موجب شده، پاسخ دادن به یک پرسش ساده درباره نرخ دلار، دشوارترین کار باشد، ولو این پرسش را از یک مدیر بانکی یا دولتمرد عالی رتبه یا کارشناسان ارشد بازار بپرسیم!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۵۵
انتشار یافته: ۴۷
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
من سه سال پیش برای مهاجرت به کانادااقدام کردم اونموقع دلارکانادا ۲۶۰۰ تومان بود الان که کاربه انتهارسیده قیمت دلارکانادا نسبت به قیمت آنروزازدو برابر هم گذشته !!!! واقعا بااین اوضاع قمردرعقرب وضعیت آینده من وامثال من که برای مهاجرت اقدام کرده و منابع درآمدیمان ایران بوده بشدت زیرسوال رفته سه سال پیش قصدداشتم درکانادا ملکی بخرم اماحالابانصف شدن ارزش دارایی هایم آرزوی خریدخانه درکانادا عملابرباد رفت!!!
پاسخ ها
یکی نالد ز درد بی نوایی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
!آخی ی ی ی !!! آدم دلش کباب میخواد
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
خب همون موقع پولتو به دلار تبدیل میکردی. بردی گذاشتی بانک سود ۲۲ درصد بگیری بعد بیای دلار ۲۶۰۰ تومنی بخری خب معلومه نمیشه.
دکتر بی عقل
| Azerbaijan |
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
دو سال پیش کل زندگی را از آلمان آوردم و در ایران شروع به خیال خودم خدمت کردم شرکت دانش بنیان و فلان و فلان الان نمی تونم 1000 تا یورو با بخرم برای دخترم بفرستم بماند که ارزش داریی ام نصف شد
توصیه به بقیه اینه که در ایران سرمایه گذاری نکنید
علی
|
Canada
|
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
مسولین اگه کمی درایت به خرج بده و واقعی تر نیاز های دلار کشور رو پوشش بده عملا میشه گفت دلیلی باقی نمیمونه به غیر از دلال بره تو خیابون دنبال دلار.
بنظره من دولت میتونه به جای سالی یک بار هزینه سفر تا سالی دو یا سه بار این هزینه رو تامین کنه و البته با مبلغ معقول تری
هزینه دانشجویان و دیگر هزینه های اعلام شده بازنگری بشه و بیشتر در نظر گرفته بشه
بهنام
|
France
|
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
چند روزه دنبال اینم که هزینه شهریه دانشگاه که قراره تحصیل کنم رو پرداخت کنم هیچ صرافی تا الان پیدا نکردم که حاضر باشه این کارو برای من که ضروری هم هست انجام بده قیمت ارز های مختلف هم معلوم نیست در کل اوضاع ارزی خیلی خرابه.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
متاسفانه زندگی تبدیل به کابوس شده
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
یکی میگه ۷ هزار یکی میگه ۸ هزار یکی میگه ۸۵۰۰ والی آخر
متاسفانه بخش عمده تقاضا فقط از طریق بازار دلالی هست دلار ۴۲۰۰ فقط برای دولتی هاست
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
ایکاش مسئولین فعلی حوزه اقتصاد فقط به اندازه یک کم هم از اقتصاد سررشته داشتن . اقتصاد از ناکارامدی متلاشی شده ا !!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
راستی میدونستید کشگ قبل از خارج شدن ترامپ از برجام و گرانی دلار و سکه کیلویی ۱۰۰۰۰ تومان بود .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
چرا باید برای چند سال سرکوب می کنید نرخ ارز را و یک دفعه فنرش خالی می شود
شما که نمی توانید در یک قیمت برای چند ده سال نگه دارید برای چی سرکوبش می کنید و یک دفعه همین چیزی می شود که می بینید؟
بگذارید خودش ارام ارام سال به سال با تورم بالا رود و نه این شوک ها به وجود میاید و نه مشکلات امنیتی
تا کی اخه سیاست اشتباه بانکی را دنبال می کنید؟
ملت ایران
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
من جوون ایرانی یک سال به هر کاری تن در دادم و ده میلیون پول جمع کردم ولی دیگه کاری نمیشه با اون پول کرد، نامیدی محض شده زندگی همه جوونای این مملکت، فکر پراید 50 میلیونی دیوونه میمنه هر کس رو
هر چی بیشتر این وضع ادامه پیدا کنه مردم بیشتری برای خرید صف میکشن،
اوایل فکر نمی کردم دولت موافق افزایش قیمت دلار باشه ولی وقتی میبینم رییس بانک مرکزی رو عوض نمی کنن مطمئن شدم اینطور نیست
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۱
واقعا عنوان مقاله عالی و گویا بود
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟