رئیس انجمن متخصصان زنان و مامایی ایران با اشاره به ضرورت فاصلهگذاری میان دو بارداری گفت: فاصلهگذاری بین فرزندان به دلیل ایجاد شرایط مناسب مادر برای بارداری بعدی است. مادر بعد از بارداری ۹ماهه و شیردهی دو ماهه نیاز به فاصلهگذاری حداقل به اندازه سه سال دارد تا شرایطش به حالت عادی برگردد. همچنین فرزند سه ساله از نظر تکامل روحی و جسمی به حدی میرسد که مادر میتواند ضمن مراقبت از او، از فرزند دیگری نیز مراقبت کند.
به گزارش ایسنا، دکتر اعظم السادات موسوی درباره عوارض بارداریهای پیش از ۱۸سال و پس از ۳۵سالگی اظهارکرد: برای بارداری سن تقویمی مهم نیست بلکه سن بیولوژیک اهمیت دارد. ممکن است زنی که زیر ۱۸سال سن دارد، رشد کاملی داشته باشد و بارداری به او صدمهای نزند اما در شرایط فعلی جامعه میبینیم دختران زیر ۱۸سال هنوز از نظر بیولوژیک و اجتماعی تکامل پیدا نکردهاند علاوه بر آن دیده شده است که عوارض بارداری مانند فشار خون حاملگی و... در این سنین شایعتر است اما این موضوع حتما به معنی آن نیست که بارداری در سنین زیر ۱۸سال مساوی با عوارض بیشتر است.
وی بهترین سن بارداری را ۲۰تا ۲۵سالگی ذکر کرد و گفت: در سنین بالای ۳۵سال به دلیل اینکه تخمکها پیرتر میشوند، احتمال اختلالات کروموزومی جنین افزایش پیدا میکند همچنین برخی بیماریهای مزمن مانند فشارخون و دیابت با افزایش سن بیشتر دیده میشوند. اگر زنی که بالای ۳۵ سال سن دارد ، باردار شد به هیچوجه به این معنا نیست که حتما دچار عارضه میشود بلکه میتواند بارداری با نتایج خوبی نیز داشته باشد، اما از نظر آماری این سنین میتوانند بارداری با ریسک بالاتر را به مادر تحمیل کنند.
عوارض داروهای ضد بارداری چیست؟
وی در خصوص تاثیرات داروهای ضد بارداری گفت: برخی از روشهای جلوگیری از بارداری حتی میتوانند برای سلامت مادر مفید باشند. قرصهای ضد بارداری نیز علاوه بر مزایا، میتوانند مانند داروهای دیگر عوارضی داشته باشند. داروی آسپیرین و آنتی بیوتیکها نیز عارضه دارند. داروهای ضد بارداری باید با مشاوره با پزشک مصرف شوند. باتوجه به اینکه این قرصها به مدت محدودی مصرف میشوند، نمیتوانند عوارضی داشته باشند.
وی ادامه داد: خطر ایجاد ترومبوز یا لخته شدن خون در بدن یکی از عوارض این قرصهاست که وقتی پزشک آن را تجویز میکند، سابقه بیمار را میپرسد و او را تحت نظر قرار میدهد. در این صورت به او میگوید که میتواند از آن استفاده کند یا خیر بنابراین نباید از عوارض این داروها به قدری نگران بود که تن به حاملگی ناخواسته داد.
رئیس انجمن متخصصان زنان و مامایی ایران اضافه کرد: غربالگری دوران بارداری از نظر بیماریهای کروموزومی جنین جزو برنامههای وزارت بهداشت است و حتی در پروتکل آن آمده است که تمام زنان باردار باید امکان دسترسی به آن را داشته باشند. در حال حاضر در شبکه بهداشت مراقبتهای روتین دوران بارداری انجام میشود که توسط ماماها صورت میگیرد.
موسوی تصریح کرد: جامعهشناسان و روانشناسان اطفال معتقد هستند که فاصلهگذاری سه سال میتواند مناسب باشد.
رئیس انجمن متخصصان زنان و زایمان اضافه کرد: خانوادهها از نظر اجتماعی و بهداشتی باید این قدرت را داشته باشند که به صورت انتخابی صاحب فرزند شوند. این موضوع منجر به افزایش جمعیتی متعالی میشود. هرم جمعیتی ما در حال پیر شدن است و برای بهبود آن نیاز است که برخی زیرساختهای اجتماعی، اقتصادی را اصلاح کنیم تا زوجهای جوان بتوانند فرزند آوری کنند اما اینکه تصور کنیم این هدف به صورت اجباری و با جلوگیری از دراختیار گذاشتن وسایل جلوگیری از بارداری به دست میآید اشتباه است.
وی تاکید کرد: بارداری به دلیل در دسترس نبودن روشهای پیشگیری از بارداری منجر به حفظ فرزند نمیشود، بلکه باعث میشود زوجها از راههای خطرناک دیگری مانند سقطهای غیرقانونی استفاده کنند. مطالعات جهانی نیز این موضوع را تایید میکنند.
موسوی در پایان گفت: نرخ رشد جمعیت در برخی کشورهای اروپایی نیز منفی شده بود اما با انجام اقداماتی مانند مرخصی دوران بارداری و جلوگیری از دست رفتن فرصت شغلی زنان ، این روند معکوس شد. اگر جلوی رشد اجتماعی آنها گرفته شود، ممکن است تن به فرزند دار شدن ندهند. به همین دلیل باید شرایطی فراهم شود که رشد اجتماعی زنان مختل نشود و کارفرما به دلیل اینکه ممکن است زنی باردار شود، از استخدام او جلوگیری نکند علاوه بر آن نیاز است که در این دوره به زن کمک شود؛ چون او به رشد جامعه کمک میکند و جامعه هم باید امکاناتی را در اختیار او قرار دهد.