نامش را توفان گذاشتهاند، حال در توییتر است یا در اینستاگرام یا در یک شبکه مجازی دیگر! کاربران زیادی با نوشتن هشتگها از موضوع پیش آمده حمایت میکنند. موضوعاتی که بارها و بارها ممکن است در کشور رخ داده باشد و مردم در فضای مجازی آن را از این طریق به گوش مسئولان میرسانند. این موضوعات از آزادی زندانیان است تا کمپینهای اجتماعی، نقد، اعتراض و بسیاری دیگر که در مجموعه دغدغههای روز مردم در فضای مجازی تقسیمبندی میشود.
به گزارش روزنامه ابتکار، این دست از هشتگها مربوط به مسائلی است که نیاز به بررسی فوری دارد و شاید برای همین نیز آن را توفان میخوانند. در ایران و البته در شبکه های مجازی که ایرانیان بیشترین استفاده از آن را دارند، بارها چنین توفانهایی به راه افتاده و پس از 24 یا نهایتا 72 ساعت از شتاب آن کاسته شده؛ شاید بهتر است بعد از بارها ابراز مطالبه مردمی از طریق فضای مجازی در قالب هشتگها دو سوال را مطرح کنیم؛ یک: آیا مسئولان دغدغههای مردم در فضای مجازی را رصد میکنند؟ و دو: باتوجه به اینکه بسیاری از این موضوعات نتیجهای را که کاربران خواستار آن بودهاند را در بر نداشته، تکرار و تکرار و تکرار این نوع مطالبه چه تاثیر در ادامه روند خواهد داشت؟
آیا دیده میشوید؟
بسیاری از فعالان حوزههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور و همچنین تعداد زیادی از مسئولان کشوری در شبکههای اجتماعی مجازی فیلترشده و فیلترنشده حساب کاربری دارند. این اشخاص فعالیت زیادی در این شبکهها دارند که به طور مثال میتوان به شبکه جهانی توییتر اشاره کرد. در این شبکهها کاربران با بیان اخبار دسته اول منطقه جغرافیایی خود و همچنین با هماهنگی سایر کاربران به بیان مشکلات و دغدغههای روز خود میپردازند. دغدغههایی که گاه مورد توجه قرار میگیرد و گاهی اصلا دیده نمیشود!
محمود صادقی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی که حضور فعالی در شبکههای اجتماعی از جمله توییتر را دارد، در گفتوگو با «ابتکار» میگوید: «در ارتباط با رصد مسئولان از فضای مجازی با توجه به این موضوع که تعدادی از نمایندگان مجلس، معاونان رئیس جمهوری و شخص ایشان و حتی حسابهای مربوط به مقام معظم رهبری در توییتر فعالیت دارند، میتوان گفت مطمئناً این فضا رصد میشود. هرچند ممکن است برخی از طریق ادمینها شبکههای مجازی در این فضا فعالیت داشته باشند، با این حال آنها نیز از اتفاقاتی که در این فضا رخ میدهد بیخبر نیستند.»
صادقی در ادامه با اشاره به اینکه موضوعات مختلفی از طریق هشتگها روزانه در شبکههای اجتماعی از طریق مردم عنوان میشود، میافزاید: «اگر این موضوعات به حوزه کاری من مرتبط باشد، سعی میکنم آن را پیگیری کنم و از همان طریق آن رابه گوش کاربران برسانم؛ حال اینکه بسیاری از موضوعات نیز در حوزه کاری و حیطه اختیارات من نیست.»
برخی مطالبات غیر واقعی است
در سال های اخیر کاربران شبکه اجتماعی توییتر روبه افزایش بوده و حساب های کاربری که به اصطلاح به آن «فِیک» گفته میشود، بیش از گذشته ایجاد شده است. بسیاری از این کاربران در خارج از ایران و متعلق به گروههای مخالف نظام جمهوری اسلامی هستند. مسئولان کشوری معتقد هستند که برخی از هشتگهایی که در سطح توییتر ایجاد میشود، از این طریق و توسط این افراد راهاندازی شده و جز دغدغههای اصلی مردم کشورمان نیست. هرچند برخی از کاربران ایرانی داخل کشور نیز با این هشتگها همراهی میکنند اما مسئولان چنین موضوعاتی را به این دلیل که مطالبهای غیر واقعی است، نادیده میگیرند.
نمانیده مردم تهران در این باره می گوید: «این نوع مطالبه با عنوان «توفان توییتری» شناخته میشود. این موضوع قابل تامل است که برخی از این فضاسازیها که در توییتر صورت میگیرد، غیر واقعی است و نمیتوان به آن اکتفا کرد. همانگونه که گفتم در مواردی که در حیطه اختیارات من است به مسئله ورود میکنم. به عنوان مثال ماجرای آزادی آقای علی شریعتی، فعال معترض به اسیدپاشی در کشور یکی از مواردی است که بنده به آن ورود کردم. این موضوع از طریق همین توفان توییتری بیشتر به گوش مردم رسید و البته بنده نیز باتوجه به نامههایی که برایم ارسال شده بود، مسئله را مطرح که خوشبختانه به آزادی ایشان منجر شد. از این دست موارد زیاد است که با پیگیریهای انجام شده به نتیجه رسیده است.»
گفتنی است، پس از دستگیری علی شریعتی در سال 93، کاربران ایرانی و غیرایرانی شبکه اجتماعی توییتر، در یک توفان توییتری با هشتگهایی چون sosAli و All4Ali با تِرند جهانی کردن این هشتگها، موضوع را به گوش جهانیان رساندند؛ که نهایتاً به آزادی وی منجر شد.
صادقی میافزاید: «برای من شخصاً پیامهای(دایرکت) زیادی ارسال میشود و مردم از مشکلات شخصی و اجتماعی خود میگویند. هم شخص خودم و هم از طریق دفترم این مسائل بررسی میشود و سعی میکنم تا آنجا که مقدور است به حل آنها بپردازم؛ به طور مثال همین هفته قرار است با چند مورد از این افراد دیدار کنم.»
فرصت ِ خوب ِ فیلتر شده
توییتر، فیسبوک و بسیاری دیگر از شبکههای اجتماعی روز دنیا در کشورمان به دلایل امنیتی فیلتر هستند، اخیراً تلگرام نیز به جمع فیلترشدهها پیوسته است؛ با این حال بسیاری از هموطنان ایرانی در داخل کشور به این شبکهها دسترسی پیدا میکنند و تلاششان بر این است که حرفهای ناگفته خود را از این طریق به گوش مسئولان برسانند.
این بستر که مفید و غیرمفید بودن آن را مسئولان کشور تشخیص میدهند، در سالهای اخیر با استقبال خود مسئولان مواجه شده است. شاید یکی از دلایل این استقبال فرصتی است برای نزدیکی مردم و مسئولان! فرصتی که محمود صادقی آن را اینگونه شرح میدهد: «به طور کلی به عقیده من فضای توییتر یک فرصت خوب است برای یک نماینده، برای یک مسئول که بدون واسطه حرفهای مردم را بشنود. اینگونه میتواند نبض افکار عمومی را در دست داشته باشد و در این فضای آزاد به مطالبات آنها نزدیک شود.»