اگرچه شست و شوی دستها به نظر ساده میرسد اما یک مطالعه اخیر نشان داده در ۹۷ درصدِ مواقع افراد این عمل ساده را اشتباه انجام میدهند که میتواند باعث آلودگی مواد غذایی و سطوح و در نتیجه ابتلا به بیماریهای غذایی شود.
به گزارش ایسنا، مطالعات وزارت کشاورزی ایالات متحده نشان میدهد اکثر افراد کمتر از ۲۰ ثانیه برای شستن دستهای خود زمان صرف میکنند در حالی که زمان توصیه شده توسط مرکز کنترل و پیشگیری امراض آمریکا برای این کار ۲۰ ثانیه بوده و صرف زمان کمتر برای آن به معنی از بین نرفتن کامل میکروبهاست. این مطالعه همچنین نشان داد افراد پس از شست و شوی دستها، آنها را با یک حوله تمیز خشک نمیکنند.
تحقیقات در این زمینه نشان میدهد شست و شوی نادرست دستها سبب بروز آلودگیها میشود. در این مطالعه ۳۸۳ نفر از افرادی که در آشپزخانهها و غذاخوریها مشغول به کار بودند شرکت کردند و بررسیها نشان داد تقریبا نیمی از اوقات این شرکتکنندگان به هنگام تهیه برگرها باکتریها را به ظروف ادویه و ۱۱ درصد از اوقات باکتریها را به دسته یخچالها و فریزرها منتقل میکنند.
معاون وزارت کشاورزی ایالات متحده با اشاره به اینکه باکتریها قابل مشاهده نبوده و به راحتی منتقل میشوند، گفت: میتوان به سادگی با شستن درست دستها از خود و خانوادهتان در برابر باکتریها محافظت کنید و از انتقال آلودگیها به مواد غذایی و نقاط مهم آشپزخانهتان جلوگیری کنید.
یک مطالعه صورت گرفته توسط دانشگاه میشیگان در سال ۲۰۱۳ نشان میدهد تنها پنج درصد از افراد شست و شوی دستها را به طور صحیح انجام میدهند.
پس راه شست و شوی صحیح دستها چیست؟ نکات زیر توسط مرکز کنترل و پیشگیری امراض آمریکا (CDC) ارائه شده است:
دستها را با آب جاری و تمیز خیس کنید.
پس از خیس شدن کامل دستها، شیر آب را بسته و صابون را به دستها بزنید.
دستها را به طور کامل با کف صابون شست و شو دهید. اطمینان حاصل کنید که پشت دستها، بین انگشتان و زیر ناخنها به طور کامل به کف آغشته و تمیز میشود.
حداقل عمل شست و شو با کف را برای ۲۰ ثانیه انجام دهید. می توانید در حین انجام این عمل یک بار حروف الفبا را از ابتدا تا انتها بخوانید.
دستها را به خوبی با آب جاری و تمیز آب کشی کنید.
دستها را حتما با یک حوله تمیز یا دستگاه خشک کن، خشک کنید.
یک مطالعه نشان میدهد حدود ۴۹ درصد از حولهها محل رشد باکتریهایی نظیر اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس هستند. بر اساس این مطالعه، این باکتریها بیشتر در حولههای مرطوب یافت شده و همچنین حولههایی که برای بیش از یک منظور استفاده میشوند مانند دستمالهایی که برای خشک کردن دستها و خشک کردن ظرفها و سطوح به کار میروند، محل مناسبی برای رشد این باکتریها هستند.
به گزارش سی ان ان، طبق برآوردهای مرکز کنترل و پیشگیری امراض آمریکا (CDC) شست و شوی دستها یکی از سادهترین راهها برای جلوگیری از بیماریهای غذایی است که سالانه تنها در آمریکا ۴۸ میلیون نفر را مبتلا کرده و باعث بستری شدن تقریبا ۱۲۸ هزار نفر در بیمارستانها و مرگ ۳۰۰۰ نفر میشود.