مایک پامپئو، وزیر امور خارجه دونالد ترامپ به تازگی از ایجاد گروهی به نام «گروه اقدام ایران» خبر داده که در واقع سلاحی جدید در راستای تهدیدات بیش از یک سال و نیم گذشته رئیسجمهور آمریکا علیه نظام ایران است.
به گزارش «تابناک»؛ نشریه اسرائیلی «جروزالم پست» در مطلبی به تحلیل استراتژی جدید دولت آمریکا برای فشار بر ایران با ایجاد گروه اقدام ایران کرده است و در این مطلب آورده است: ترامپ از روز اول حضور خود در کاخ سفید به دنبال تغییر اوضاع در قبال ایران بوده و اکنون پامپئو تیمی را بر سر کار آورده است که انتظار میرود، دقیق و جزئی و شبانهروزی در خصوص نظام ایران و فعالیتهای آن کار کند.
پامپئو میگوید: تهران مسئول چهل سال خشونت در منطقه، هدف قرار دادن آمریکا و متحدان آن و همچنین مردم خود است و واشنگتن به دنبال تغییر این وضعیت است؛ اما آیا این گروه میتواند این وعده را محقق کند؟
ترامپ از ژانویه 2017 به دنبال افزایش فشار بر ایران بوده است؛ اما تلاشهای بینتیجه بود. اولین وزیر امور خارجه او رکس تیلرسون در مورد ایران تندرو نبود و بیشتر وقت خود را صرف وصله کردن شکافهای میان قطر و عربستان کرد.
حتی زمانی که تیلرسون سعی در فشار بر نایبان ایران کرد و به گروه موسوم به بسیج مردمی عراق گفت که به خانههای خود برگردند، مجبور شد، در دیدار ماه اکتبر خود با حیدر العبادی حرفهای خود را پس بگیرد.
پامپئو اما از جنس دیگری است. این رئیس سابق CIA در مورد ایران بسیار جدیتر است و کسی است که در انظار عمومی و پشت پرده در تلاش برای ایجاد یک سیاست جدی و مؤثر در قبال ایران است.
درحالیکه دولت اوباما چشم خود را بر فعالیتها و نقش منطقهای ایران بسته بود تا تمرکز خود را بر توافق هستهای با ایران بگذارد، پامپئو به دنبال قطع شاخکهای ایران است تا فعالیتهای نظام ایران را به عقب براند. کوتاه سخن، دولت ترامپ همه فعالیتهای ایران را با هم مرتبط و منسجم میداند، بهگونهای که عقب راندن ایران در یک جبهه به معنی فهماندن این مطلب به نظام ایران است که توافق هستهای در خلأ وجود ندارد.
پامپئو سخن از این گفته که حزبالله به وسیله ایران تا دندان مسلح شده. از ایران خواسته که نیروهایش را از سوریه بیرون بکشد، از حمایت ایران از گروههای شیعه در عراق که منجر به نقض مسئولیت نیروهای امنیتی عراق شده و حاکمیت عراق را به خطر انداخته، دست بردارد. همچنین در مورد نقش ایران در یمن و خطر این کشور برای اسرائیل هم سخنان بسیاری گفته است.
«برایان هوک»، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران مدیر و رهبر گروه اقدام ایران و عملیات روزانه این گروه خواهد بود. او به دنبال راههایی برای ایجاد فشار اقتصادی بر ایران خواهد بود. در معارفه کوتاه خود در روز پنجشنبه برخی از موضوعاتی که گروه اقدام ایران در جستجوی آنها خواهد بود را معرفی کرد.
ما یک رویکرد جامع در قبال ایران اتخاذ خواهیم کرد زیرا فعالیتهای بدخیم ایران بسیار وسیع است – از آرزوی سلاح هستهای گرفته تا حمایت از تروریسم، فعالیتهای سایبری، توسعه موشکهای بالستیک و بسیاری مسائل دیگر.
گروه اقدام ایران شبیه تجسد و تناسخ مجدد نهاد موسوم به «Whiz Kidz» در دهه 1960 است که منجر به بازسازی وزارت دفاع آمریکا شد. هوک نام این گروه را «تیمی نخبه» که از سراسر نهادها و بخشهای دولت به خدمت گرفته شده، خطاب کرده است.
این گروه به دنبال و به امید آن است که تمامی نهادهای ایالاتمتحده را در موضوع ایران با هماهنگی و منسجم به کار بگیرد. برای سالهای سال به نظر میرسید که بسیاری از نهادهای ایالاتمتحده، سیاست خارجی مخصوص به خود را دارند.
برای مثال در دوره وزیر خارجه قبلی، جان کری زمانی که او تلاش زیادی داشت تا پا در رودخانه بینتیجه دیپلماسی در مسأله سوریه بگذارد، وزارت دفاع گروههای کرد را برای مقابله با داعش تجهیز میکرد. در همان زمان CIA، کنگره و سایر نهادهای در دل وزارت دفاع، همچنان روی استراتژی شکستخورده تجهیز و آموزش عربهای سنی شورشی در سوریه کار میکردند. همه این برنامه به سبک و سیاق خود در جریان بود و حتی در برخی موارد با هم در تناقض بودند.
همین موضوع زمانی رخ داد که عربستان در ژوئن سال گذشته تصور کرد، دولت جدید آمریکا با آغوش باز از تحریمهای این کشور بر روی قطر استقبال خواهد کرد. در عوض متوجه شد که اعضای نهاد وزارت خارجه و وزارت دفاع آمریکا در برابر اقدام ریاض موضع گرفتند. از زمانی که ترامپ به کاخ سفید آمده متحدان آمریکا در خصوص بههمریختگی داخلی در دولت آمریکا دچار سرگیجه و ابهام هستند. اما گروه اقدام علیه ایران به نظر نهادی برای گذر از این بیثباتی در واشنگتن است.
دولت ترامپ در خصوص سیاستهایش در رابطه با ایران فشارهای اساسی و کاملی را به پیش کشیده که در راستای نگرانیهای اسرائیل در رابطه با ایران نیز هست. اسرائیل هم در خصوص فعالیتهای ایران در منطقه نگرانی دارد و هم در خصوص بلندپروازیهای هستهای ایران. گروه اقدام ایران قرار است یک رویکرد کلی را در خصوص ایران در پیش گیرد.
پرسش اصلی اما این است که آیا این گروه میتواند به این هدف دست یابد یا خیر؟ آیا این گروه میتواند بغداد را برای قطع همکاری با گروههای موردحمایت ایران تحتفشار بگذارد؟ چگونه این گروه میتواند پای ایران را از سوریه قطع کند؟
ترامپ میگوید که در هلسینکی با پوتین صحبتهایی کرده است اما روسیه هم عصای جادویی برای خارج کردن ایران از سوریه ندارد. واشنگتن همچنین نمیداند که چگونه باید لبنان را برای کاستن از ردپاهای حزبالله تحتفشار بگذارد. اینها چالشهای بزرگ این گروه است و به همه اینها موضوع موشکی و هستهای ایران را نیز اضافه کنید.
تیم برایان هوک تا قبل از انتخابات بعدی ایالاتمتحده دو سال وقت دارد روی این مسائل کار کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.