اعلام موجودیت دولت خودخوانده کردی در سوریه، افت 93 درصدی ارزش لیر ترکیه در برابر دلار، افشاگری فارن پالیسی از حمایت مالی اسرائیل از دوازده گروه تروریستی سوری و درخواست جدید مایک پمپئو از خریداران نفت ایران از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به بروز ناآرامی های گسترده در بصره و اعلام منع آمد و شد نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ منابع محلی ارتش و پلیس عراق اعلام کردند که ساختمان استانداری بصره عصر روز پنج شنبه دچار حریق شده است.
شهر بصره طی روزهای اخیر شاهد ناآرامی بوده است؛ از جمله امروز برای ساعاتی قانون منع آمد و شد در بصره حاکم بود تا اینکه فرماندهی عملیات بصره دستور لغو آن را صادر کرد.
برخی اخبار دیگر از این حکایت دارد که ساختمان شورای استانداری بصره نیز به تصرف معترضان درآمده است.
یک منبع در پلیس عراق نیز از ورود بیش از 1000 نیروی امنیتی شامل نیروهای واکنش سریع، ضد شورش، و نیروهای ویژه به شهر بصره خبر داد و گفت که بسیاری از این نیروها در نزدیکی ساختمان استانداری بصره مستقر شدهاند.
ناآرامیهای بصره در حالی ادامه دارد که مقتدا صدر، رهبر جریان صدر، خواستار تشکیل نشست فوری پارلمان با حضور وزرا و مسئولان برای رسیدگی به مشکل این استان شده است.
مقامات بلندپایه عراقی نیز برای بررسی فوری مسائل، عازم شهر بصره شدهاند. عبدالزهرا الهنداوی، سخنگوی رسمی وزارت برنامهریزی عراق گفت، هیأتی عالی رتبه طی ساعات آینده به استان بصره سفر خواهد کرد. وی افزود: این هیأت از اختیارات گستردهای برای حل مشکلات برخوردار است.
الفرات نیوز از به آتش کشیده شدن چندین مرکز دولتی و مقر احزاب در بصره خبر داد.
اعلام موجودیت دولت خودخوانده کردی در سوریه
شورای دمکراتیک سوریه ـ که هم پیمان آمریکاست ـ روز پنجشنبه از تشکیل یک دولت خودمختار (خود خوانده) جدید کردی در شمال شرق این کشور خبر داد.
به گزارش شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، این تصمیم پس از جلسه پشت درهای بسته شورای دمکراتیک سوریه در شهرک 'عین عیسی' واقع در حومه شمالی استان رقه صورت گرفته است.
روسیا الیوم افزود، این دولت خودخوانده مناطقی را که پیشتر کردها در شمال شرق سوریه شامل حسکه، کوبانی (عین العرب)، منبج، رقه و حومه شمالی دیر الزور به تصرف خود درآورده بودند را به منطقه تحت کنترل خود ملحق خواهد کرد.
دمشق اواخر ماه گذشته میلادی، میزبان دو دور مذاکرات میان شورای دمکراتیک سوریه و حکومت مرکزی بود که اعضای این شورا مدعی بودند، در جریان این سفر، موضوع دولت خودمختاری در شمال سوریه را مطرح کرده اند.
شورای دموکراتیک سوریه شاخه سیاسی نیروهای دموکراتیک سوریه هم پیمان آمریکاست که شمال و شمال شرق این کشور را در کنترل خود دارد.
«بشار اسد»، رئیس جمهوری سوریه پیشتر در گفت و گو با این شبکه روسی اعلام کرده بود، تعامل ما با نیروهای دمکراتیک کرد سوریه ابتدا بر پایه مذاکره خواهد بود و در صورتی که این روند جواب ندهد، دمشق راهی جز استفاده از گزینه نظامی ندارد.
افت 93 درصدی ارزش لیر ترکیه در برابر دلار
بررسی نرخ ارز در بازار ترکیه نشان می دهد، لیر ترکیه در برابر دلار آمریکا، بیش از 93 درصد ارز خود را طی دوازده ماه گذشته از دست داده است.
نرخ دلار در بازار امروز معاملات ارزی ترکیه 6.58 لیر خرید و فروش می شود که این نرخ در مدت مشابه سال گذشته میلادی (اوایل سپتامبر 2017) 3.41 لیر خرید و فروش می شد.
ارزش لیر در برابر اکثر ارزهای خارجی کاهش یافته، به طوری که این واحد پولی طی یک سال اخیر در برابر یورو نیز 87 درصد ارزش خود را از دست داده است.
آمار مندرج در نشریات این کشور نشان می دهد، قیمت یورو در اوایل سپتامبر سال گذشته 4.09 لیر معامله می شد و امروز این میزان به رقم 7.65 لیر رسیده است.
به ادعای مقامات آنکارا، افزایش قیمت ارزهای خارجی و افت شدید لیر پس از انتخابات اخیر ریاست جمهوری و مجلس این کشور، دسیسه ای از سوی غرب به ویژه آمریکا علیه ترکیه است اما بسیاری از کارشناسان سیاسی ـ اقتصادی ترک، افزایش نرخ ارز را ناشی از سیاست های اشتباه حزب حاکم طی سالیان گذشته می دانند و به باور آنها افزایش نیافتن نرخ ارز پیش از انتخابات به دلیل کنترل شدید دولت بود تا از انتخابات به سلامت خارج شود.
آمار و ارقام نرخ ارزهای خارجی در تابلوهای صرافی ها طی دو ماه اخیر نیز نشان می دهد که رشد قیمتی انواع ارز در بازار معاملات ترکیه پس از انتخابات تشدید شده و با بروز تنش در روابط میان آنکارا و واشنگتن بر سر محکومیت حبس خانگی کشیش برونسون آمریکایی در شهر ازمیر به اوج رسید.
افشاگری فارن پالیسی از حمایت مالی اسرائیل از دوازده گروه تروریستی سوری
بیش از بیست تن از فرماندهان و اعضای گروههای تروریستی در سوریه، روز پنجشنبه با یک رسانه آمریکایی درباره جزئیات برنامه مخفیانه رژیم صهیونیستی برای تسلیح و تأمین مالی خودشان صحبت کردهاند.
مجله فارنپالیسی نوشته، رژیم اسرائیل دستکم دوازده گروه «شورشی» در جنوب سوریه را تسلیح و تأمین مالی کرده است. انتقال تسلیحات به این گروهها که در ماه جولای سال جاری به پایان رسیده، تسلیحاتی از جمله تفنگهای تهاجمی، خمپارهانداز و خودروهای باری را شامل میشود؛ سازمانهای امنیتی اسرائیل، این سلاحها را از سه دربی ـ که بلندیهای جولان اشغالی را به سوریه متصل میکند ـ منتقل کردهاند.
فارنپالیسی نوشته: رژیم صهیونیستی به شبهنظامیان این گروهها کمک مالی هم کرده و به هر یک از اعضای آنها ماهانه حدود ۷۵ دلار حقوق داده است. علاوه بر این، رژیم صهیونیستی پولهایی را هم برای خرید سلاح در بازار سیاه سوریه در اختیار آنها قرار داده است.
رژیم صهیونیستی تلاش کرده روابطش با این گروهها را مخفی نگاه دارد. با آنکه برخی از رسانه ها پیشتر گزارشهایی در این مورد منتشر کردهاند، مصاحبههایی که فارنپالیسی با اعضای گروههای تروریستی انجام داده، مفصلترین جزئیات از حمایتهای رژیم صهیونیستی از این گروههای افراطی به شمار میرود.
درخواست جدید مایک پمپئو از خریداران نفت ایران
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه در دهلی نو به خبرنگاران اعلام کرد: ما به دنبال اعمال فشار بر هند در موضوع خرید سامانه موشکی اس- ۴۰۰ از روسیه نیستیم.
وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: پیشبینی می کنیم تمام کشورها واردات نفت از ایران را متوقف کرده و به صفر برسانند؛ در غیر این صورت با تحریم مواجه خواهند شد.
وی در ادامه افزود: کشورهایی نیز هستند که توقف کامل خرید نفت از ایران برای آنها تا مدتی زمانبَر است، به همین دلیل معافیت هایی را برای آنها در نظر گرفته، در موارد لزوم برای خریداران نفت ایران برخی استثناهایی قائل می شویم.
این در حالی است که هند و آمریکا، ساعاتی پیش، مذاکرات دوجانبه خود در خصوص موضوع خرید نفت ایران توسط دهلی نو را آغاز کردند.
همزمان با آغاز سفر مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا به هند، یک مقام ارشد وزارت خارجه این کشور اعلام کرد که دو کشور هند و آمریکا می خواهند تمامی ابعاد و موارد فنی لازم برای توقف خرید نفت ایران از سوی هند را در جریان مذاکراتی دو جانبه بررسی کنند.
به گفته این مقام وزارت خارجه آمریکا، واشنگتن از تمامی متحدان خود خواسته است تا خرید نفت از ایران را به صفر برسانند و بر این اساس، انجام این مذاکرات تنها مختص هند نخواهد بود.
بنابراین، آمریکا در صدد است تا از چهارم نوامبر سال جاری میلادی (۱۳ آبان ماه) خرید نفت ایران را در دومین بازگشت تحریم های اقتصادی علیه تهران به اجرا درآورد؛ اقدامی که به اذعان بسیاری از صاحبنظران، موفقیتی برای واشنگتن با خود به همراه نخواهد داشت.