نیمی از یارانه بنزین در باک خودروهای 3 دهک

شیوه کنونی پرداخت یارانه بنزین مصداق بی عدالتی به شمار می رود به طوری که اقشار ثروتمند و مرفه که دارای بیشترین خودرو هستند بالاترین سود را برده و اقشار فقیر، نیازمند و یا افرادی که به هر دلیلی تمایلی برای داشتن خودرو ندارند، کم ترین بهره را از این یارانه می برند.
کد خبر: ۸۴۹۱۳۷
|
۱۴ آبان ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۱ 05 November 2018
|
4820 بازدید
|

شیوه کنونی پرداخت یارانه بنزین مصداق بی عدالتی به شمار می رود به طوری که اقشار ثروتمند و مرفه که دارای بیشترین خودرو هستند بالاترین سود را برده و اقشار فقیر، نیازمند و یا افرادی که به هر دلیلی تمایلی برای داشتن خودرو ندارند، کم ترین بهره را از این یارانه می برند.

به گزارش ایرنا، ایران یکی از بزرگ ترین توزیع کنندگان یارانه سوخت و بنزین در دنیاست؛ به طوری که بر اساس گزارش ها، یارانه پنهانی که برای بنزین پرداخت می شود روزانه به 35 میلیون دلار و سالیانه به بیش از 12.5 میلیارد دلار می رسد.

البته در صورت ورود یک میلیون و 500 هزار دستگاه خودرو جدید به جاده های کشور در سال آینده، میزان یارانه پنهان پرداختی به بنزین به روزانه 45 میلیون لیتر و سالیانه به حدود 16.5 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.

توزیع ناعادلانه یارانه سوخت

توزیع حجم بالای یارانه سوخت و بنزین با هدف توزیع عدالت و بهره مندی همگانی از سوخت ارزان انجام می شود اما بررسی ها نشان دهنده انحراف در دستیابی به اهداف مورد نظر است.

یارانه به 2 نوع تقسیم می شود، «یارانه مستقیم» به صورت نقدی به افراد پرداخت می شود اما «یارانه پنهان» به صورت غیر نقدی و بدون اینکه به مردم اعلام شود برای تامین کالاهای مختلف مانند بنزین توسط دولت هزینه می شود.

در واقع، روند توزیع یارانه پنهان بنزین و سایر انواع سوخت به گونه ای است که به جای قشرهای کم برخوردار و دهک های پایین جامعه، گروه های مرفه و ثروتمند از این یارانه سود شده اند.
اقتصاددانان جمعیت هر جامعه ای را به لحاظ درآمد و مصرف به 10 رتبه تقسیم بندی می کنند و هریک از این رتبه ها را دهک می نامند.

دهک اول نشان دهنده 10 ‌درصد از خانوارهایی است که کمترین هزینه سالیانه را داشته‌اند. بنابراین می‌توان گفت این دسته از خانوارها جزو فقیرترین قشرهای جامعه محسوب می‌شوند.

در نقطه مقابل، دهک دهم، 10 ‌درصد از خانوارهایی را نشان می دهد که بیشترین مبلغ را صرف هزینه سالیانه خود کرده‌اند، که این دسته از خانوارها از مرفه‌ترین افراد به شمار می روند.

سود بیش از 5 هزار تومانی با مصرف هر لیتر بنزین

بر اساس شیوه فعلی توزیع یارانه بنزین، خانواده های مرفهی که چند خودرو دارند از 38 سنت (بر مبنای نرخ دلار 14 هزار تومانی در زمان تنظیم گزارش) که به صورت یارانه پنهان برای هر لیتر بنزین توسط دولت پرداخت می شود، بهره می گیرند و افراد فقیر و نیازمند که خودرو ندارند، هیچ سود و عایدی از این یارانه نخواند داشت.
با احتساب یارانه پنهان 38 سنتی برای یک لیتر با مصرف هر لیتر بنزین معادل پنج هزار و 320 تومان عاید مالک خودرو می شود.

بنابراین در صورت مصرف روزانه 10 لیتر بنزین توسط خودرو، دارندگان آنها معادل 53 هزار و 200 تومان در روز از یارانه بنزین بهره مند می شوند؛ این در حالی است که آنها برای سوخت گیری 10 لیتر بنزین فقط 10 هزار تومان پول پرداخت کرده اند.

در این میان، فقیران یا افرادی که به هر دلیلی فاقد خودرو اند از این یارانه بی بهره می مانند و به عنوان بازندگان اصلی بازی یارانه سوخت محسوب می شوند.

در واقع، دهک های مرفهی که گاهی چندین خودرو دارند، برندگان اصلی شیوه فعلی توزیع یارانه بنزین به شمار می روند و بیشترین سود را دریافت می کنند و افراد فقیر و فاقد خودرو سودی از این یارانه کسب نمی کنند.

اختصاصی نیمی از یارانه بنزین به 3 دهک پردرآمد جامعه

بر اساس گزارش ها سه دهک ثروتمند و مرفه جامعه، به تنهایی نیمی از یارانه پنهان بنزین را به خود اختصاص می دهند.
بر این اساس، مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت چندی پیش از اختصاص نیمی از یارانه بنزین به سه دهک‎ پردرآمد جامعه خبر داده و گفته بود، اگر روند مصرف به همین شکل ادامه یابد در چند سال آینده، بخش عمده‎ بودجه کشور باید به پرداخت یارانه سوخت اختصاص یابد.

محسن دلاویز تاکید کرد پرداخت ارقام هنگفت به عنوان یارانه بنزین که نیمی از آن به دهک‎های ثروتمند جامعه اختصاص می‎یابد و همین‌طور قاچاق بنزین با قیمت یارانه‎ای، هر دو از نمودهای بی‎عدالتی است.
وی افزود: بی‌شک اگر برای مردم تبیین شود که قیمت کنونی بنزین، چگونه در ترویج این بی‎عدالتی نقش داشته است، در اصلاح قیمت‎گذاری‎ سوخت همراهی خواهند کرد و از این چالش که تبعات منفی آن رو به افزایش است، عبور می‌کنیم.

البته باید توجه داشت که مرفهان به عنوان تنها برندگان یارانه بنزین به شمار نمی روند قاچاقچیان بنزین نیز روزانه حدود 10 میلیون لیتر بنزین را به کشورهای همسایه قاچاق می کنند و سود سرشاری از شیوه فعلی توزیع یارانه به جیب می زنند.

بی عدالتی موجود در شیوه کنونی توزیع یارانه سوخت باعث شده است پیشنهادهایی برای تغییر این رویه ارایه شود که از جمله آنها می توان به پرداخت یارانه مستقیم به جای یارانه پنهان و همچنین اختصاص اعتبار برای توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی اشاره کرد تا بدین ترتیب همه اعضای جامعه بویژه دهک های پایین و افراد فاقد خودرو نیز از این یارانه بهره شوند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۳۶
انتشار یافته: ۱۶
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
یعنی گران کردن سوخت بزرگترین اشتباه تاکتیکی دولت خواهد بود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
ما که جزو پایین ترین دهک هستیم به اشتباه یارانه مون از سال 91 قطع شد با پیگیری هم وصل نشد.یارانه کلا تبعیضه و من اصلا راضی نیستم و حروم کردم حقی که دارم و بهم نمیدن.33 سالمه 1/500 دریافتیمه . مجرد موندم از نداری نه خونه دارم نه ماشین.پدرم فوت شده.مادرم 1 میلیون مستمری می گیره.خانواده 6 نفره با 3 نفر بیکار و مجرد.از دار دنیا یک واحد آپارتمان داریم که اونم ارث 7 نفره.این عدالته؟؟ اگه یارانه ما باید قطع بشه پس یارانه اینایی که می گیرن و وضع مالیشون به مراتب بالاتر از ماست و میلیارد تو حسابشونه چرا وصله؟!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
راه حل ساده و عملی
فروش بنزین بر اساس قیمت خودرو

قیمت بنزین بر اساس قیمت خودروها محاسبه بشه
خودروهای 500 میلیونی به بالا لیتری 15 هزار تومان
خودروهای 200 تا 500 لیتری 8 هزار تومان
خودروهای 100 تا 200 لیتری 6 هزار تومان
خودروهای 50 تا 100 لیتری 4 هزار تومان
خودروهای زیر 50 لیتری 3 هزار تومان
حسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
يكي ميگويد مصرف بنزين رو ارزون ميديم ديگري ميگه برق و اب و نان و خلاصه هركي ندونه فكر ميكنه ارزوني تو ايران بيداد ميكنه وقتي دلار را ظرف مدت كوتاهي حدود پنج برابر بالا ميبرن و سودهاي هزاران هزاران ميلياردي ميكنند تاوانش رو هم مردم ،همه ي مردم دارن ميدن اكر راست ميگيد حقوق را هم بر اساس دلار محاسبه كنيد و پرداخت نماييد
ناشناس
|
Germany
|
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
یارانه بنزین اتفاقا میره تو چیب همون بدبختی که ماشینش مال ده سال پیشه و نمیتونه عوضش کنه و به لطف خودرو ساز داخلی داره به ازای هر صد کیلومتر 15 لیتر میسوزونه نه اون ماشین به روزی که 6 لیتر میسوزنه و قیمتش هم به لطف و مرحمت دولتمردان ما از قیمت خون بهای انسان بالاتر رفته دست از این تحلیل ها بردارید اگر میخواین قیمتا رو ازاد کنید بکنید اینقدر منت سر مردم بدبخت نزارید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
خواهش میکنم از این مطالب نزارید
افزایش قیمت بنزین یعنی افزایش قیمت همه چی ... بفهمید اینو... افزایش قیمت بنزین به هر طریقی یعنی مردن مردم از گشنگی ....
انقدر نگید یارانه بنزین حیف میشه با سهمیه بندی هم درست نمیشه.
کاری که احمدی نژاد کرد دوباره تکرار نکنید.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
دقیقاً این شیوه که اقشار ثروتمند و مرفه نسبت به درآمدشان کمتر از حقوق بگیران ثابت مالیات می دهند ، که این مصداق بی عدالتی می باشد، که باعث می شود شکاف اقتصادی بین مردم روز به روز بیشتر شود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
اینها همه مقدمه گران کردن بنزین اشت. اگر واقعا صادق هستید از اقشار مرفه مالیات بگیرید تا عدالت تامین شود و بی عدالتی از بین برود. به قول شما کسی که ماشین ان چنانی سوار می شود و حق دیگران را ضایع می کند باید تاوانش را هم بدهد مثل بقیه کشورها از انها مالیات بگیرید چرا گرانی که دودش به چشم اقشار ضعیف برود . فشار را زیاد کند؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
تا الان که هرچی طرح ارایه شده تماما در جهت رفاه و تامین منافع ثروتمندان و به زیان ضعفا بوده است و امیدی نیست شرایط تغییر کند
شهروند
|
United States
|
۱۳:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
این اقای کارشناس چرا به این فک نمی‌کنه که همون قشر کم درامد ممکنه با یه ماشین معمولی‌ داره مسافر کشی‌ می‌کنه. و افزایش قیمت بنزین میتون زندگیش رو جهنم کنه. اینقد تو رسانه‌ها افزایش قیمت‌ها رو مطرح نکنین. اگه نرخ بنزین رو با کشورهای همسایه مقایسه می‌کنین مییزان دستمزد کرگر رو هم مقایسه کنین.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت