در سرطان مغز، سلولهای مغزی به شکل بی رویهای شروع به تقسیم و تکثیر میکنند و باعث ایجاد تومور در مغز میشوند. این تومور در هر نقطهای از مغز میتواند به وجود آید و بنا بر محل تومور، علایم سرطان مغز متفاوت است.
تومورهای مغزی چه خوش خیم باشند و چه بدخیم، همگی خطرناکند و ممکن است با رشد تودههای تومور به اطراف بافتهای مغز، خطراتی را برای فرد ایجاد کنند.
هنگامی که بیمار به پزشک مراجعه میکند، پزشک متخصص با راههای زیر میتواند سرطان مغز را به طور قطعی تشخیص دهد:
۱- با مشاهده هر گونه ورم و برآمدگی در ناحیه سر شخص، پزشک به وجود تومور در سر او شک میکند. البته اگر این ورم و برآمدگی با کاهش توانایی شناختی فرد و سردرد همراه باشد، پزشک بیشتر به سرطان مغز مشکوک میشود. در این صورت پزشک، چشمها و صورت شخص را بررسی میکند تا عملکرد اعصاب را ببیند.
۲- پزشک پس از بررسیهای لازم برای تشخیص قطعی خود، سی تی اسکن از مغز و عکسهای رادیولوژی را برای فرد تجویز مینویسد. اگر اندازه تومور در عکس قابل تشخیص باشد، در طی سی تی اسکن مشخص میشود.
۳- انجام MRI (ام آر آی) هم به این دسته از افراد توصیه میشود. همان طور که میدانید سی تی اسکن، عکسبرداری از بافت استخوانی و سفت میباشد و MRI عکسبرداری از بافت نرم است.
هنگامی که سرطان در قسمتی از بدن بروز کند، با انجام آزمایشاتی، وجود سرطان در قسمتهای دیگر بدن نیز بررسی میشود، زیرا تومورها میتوانند به قسمتهای دیگر بدن بروند
اگر تومور مغزی به حدی بزرگ شده باشد که بافتهای اطراف را تخریب کرده باشد، در طی ام آر آی، قابل تشخیص است.
۴- هنگامی که تشخیص تومور در مغز فرد قطعی شد، برای تشخیص جنس بافت این تومور، انجام بیوپسی ضروری میباشد. در طی بیوپسی، یک نمونه از بافت مغز برداشته میشود تا در آزمایشگاه بررسی شده و متخصصان مربوطه درباره جنس و نوع تومور نظر بدهند.
در طی انجام بیوپسی، سوزنی را به مغز وارد کرده و قسمتی از بافتهای آن قسمت را برمی دارند. این کار تحت نظر پزشک متخصص مغز و اعصاب انجام میگیرد.
۵- هنگامی که سرطان در قسمتی از بدن بروز کند، با انجام آزمایشاتی، وجود سرطان در قسمتهای دیگر بدن نیز بررسی میشود، زیرا تومورها میتوانند توسط جریان خون متاستاز پیدا کنند (پخش میشوند) و به قسمتهای دیگر بدن بروند و آن مناطق را نیز درگیر کنند.
چند توصیه
امروزه با گسترش علم و اختراع وسایلی مانند موبایل، سرطان مغز هم بیشتر شده است. قرار گرفتن در معرض امواج الکترومغناطیسی مانند امواج تلفن همراه و آنتنهایی که در سطح شهر وجود دارند، بشر را به شدت در معرض خطر و پیشرفت سرطان مغز قرار داده است.
از طرف دیگر هم نمیتوان از وسایلی مانند تلفن همراه استفاده نکرد، اما با رعایت نکات زیر میتوان خطرات آن را به حداقل رساند:
۱- موبایل را به سر خود نچسبانید و سعی کنید موقع مکالمه با تلفن همراه، از هندزفیری استفاده کنید.
۲- حتی المقدور از سکونت در اطراف دکلهای مخابرات خودداری کنید.
۳- موقع خوابیدن تلفن همراه خود را خاموش کنید و یا در خارج از اتاق خواب خود قرار دهید.