معاون حقوقی و امور مجلس وزیر علوم با اشاره به وظایف پیشگیرانه این وزارتخانه در قانون مقابله با تقلب علمی، گفت: ابطال پایان نامه و مدرک تحصیلی، برخورد با تخلف دانشجو و در صورت لزوم اخراج از موارد پیشگیری برای مقابله با تقلب علمی است.
به گزارش ایرنا، حسین سیمایی صراف با بیان این مطلب افزود: در بحث پیشگیری قانون مقابله با تقلب علمی، فهرستی از اقدامات پیش بینی شده برای پیشگیری از وقوع تقلب علمی تهیه شده است که در این زمینه می توان به تشکیل کمیته اخلاق پژوهش، برخورد با تخلف دانشجو و تخلف احتمالی استاد و همچنین ابطال پایان نامه در صورت احراز تقلب، اشاره کرد.
معاون حقوقی و امور مجلس وزیر علوم با بیان اینکه مدرک تحصیلی فرد با احراز تقلب می تواند ابطال یا منجر به اخراج دانشجو شود، اظهار داشت: رسیدگی به تخلفات دانشجویان از وظایف کمیته های انضباطی دانشجویان است؛ این موضوع برای درصد اندکی که دست اندارکار تقلب شوند تهدیدی به حساب می آید؛ در مواقع ضروری اگر تقلب علمی دانشجو ثابت شود بحث اخراج دانشجو هم به میان می آید.
وی در مورد برخورد با استادان در صورت احراز تخلف، تاکید کرد: اگر استادی امانت داری را رعایت نکند به هیات انتظامی اعضای هیات علمی معرفی می شود که از این موارد می توان به عنوان پیشگیری از تقلب علمی یاد کرد.
سیمایی صراف در ادامه با اشاره به راه اندازی سامانه ای در ایرانداک (پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران) برای مشابهت یابی پایان نامه ها، اظهار داشت: موضوعی که دانشجو برای پایان نامه پیشنهاد می کند قبل از تصویب در گروه دانشگاه باید در ایرانداک برای مشابهت یابی جستجو شود.
معاون وزیر علوم ادامه داد: محتوای پایان نامه یا رساله بعد از تکمیل و قبل از دفاع بار دیگر در ایرانداک برای نداشتن مورد مشابه جستجو می شود که در صورت مشابه نداشتن، قابل دفاع خواهد شد.
به گفته این مقام مسئول در وزارت علوم، اگر بر اساس جستجوی ایرانداک، مشخص شود به عنوان مثال 50 درصد پایان نامه کپی شده است دیگر این مساله قابل دفاع نخواهد بود.
وی بررسی این موضوع را یکی از وظایف دانشگاه ها در برخورد و شناسایی تقلب علمی عنوان کرد و گفت: در بیشتر دانشگاه ها این فضا ایجاد شده که استاد، تاییدیه ایرانداک مبنی بر مشابهت نداشتن موضوع پایان نامه را از دانشجو بخواهد.
سیمایی صراف استادان راهنما و مشاور را مسئول پایان نامه ها و رساله ها دانست و افزود: این استادان راهنما و مشاور هستند که باید با دقت در پایان نامه دانشجو، اصالت یا کپی بودن اثر را تشخیص دهند و این موضوع تا حدود زیادی توسط استاد قابل تشخیص است.