چالش بانک مرکزی و مجلس بر سر واریز ۱۵ هزار میلیارد تومان از حساب بانک مرکزی به حساب دولت؛

آیا با تصمیم امروز مجلس، شاهد چاپ پول و افزایش تورم در روزهای پایانی سال خواهیم بود؟

پس از افزایش نرخ ارز در یک سال اخیر، همواره این پرسش مطرح بوده که آیا دولت از این افزایش نرخ ارز درآمدی کسب کرده است؟ به تازگی جدال بانک مرکزی با کمیسیون برنامه و بودجه مجلس بر سر بند 6 طرح اصلاح قانون بودجه 97، نشان داد، هنوز دولت از محل تسعیر نرخ ارز نفعی نبرده است. البته قرار است طبق توافقات صورت گرفته و در صورت تأیید نمایندگان مجلس و شورای نگهبان به زودی دولت از این محل درآمدی کسب کند.
کد خبر: ۸۷۵۳۶۱
|
۱۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۸ 03 February 2019
|
16174 بازدید
|

تابناک اقتصادیپس از افزایش نرخ ارز در یک سال اخیر، همواره این پرسش مطرح بوده که آیا دولت از این افزایش نرخ ارز درآمدی کسب کرده است؟ به تازگی جدال بانک مرکزی با کمیسیون برنامه و بودجه مجلس بر سر بند 6 طرح اصلاح قانون بودجه 97، نشان داد، هنوز دولت از محل تسعیر نرخ ارز نفعی نبرده است. البته قرار است طبق توافقات صورت گرفته و در صورت تأیید نمایندگان مجلس و شورای نگهبان به زودی دولت از این محل درآمدی کسب کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ پس از آن که نرخ ارز در یک سال اخیر روند صعودی به خود گرفت و رکوردهای قیمتی جدیدی برای خود به ثبت رساند، همواره این پرسش مطرح بود، آیا دولت از این افزایش نرخ ارز نفعی برده و درآمدی حاصل کرده است؟ برای پاسخ به این پرسش، باید به لایحه بودجه سال 1397 بازگردیم و بررسی را از زمان ارائه این لایحه به مجلس آغاز کنیم.

هنگامی که دولت لایحه بودجه سال 1397 را تقدیم مجلس کرد، در بندی از آن برای خود از محل تسعیر نرخ ارز درآمدی ده هزار میلیارد تومانی را در نظر گرفته بود.

لایحه بودجه

این بند در جریان بررسی لایحه بودجه در کمیسیون برنامه و بودجه حذف شد. با حذف این بند، کمیسیون برنامه و بودجه مطرح نمود که چنانچه نرخ ارز نسبت به نرخ محاسباتی در بودجه افزایش یافت، مابه التفاوت نرخ ارز و نرخ محاسباتی در بودجه در درآمدهای بانک مرکزی دیده شود. به همین منظور، حدود 18 هزار میلیارد تومان درآمد از این محل برای بانک مرکزی پیش بینی و در درآمدهای بانک مرکزی لحاظ شد.

از سوی دیگر مقرر شد که بانک مرکزی مشمول ماده 4 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت شود. ماده 4 این قانون اعلام می کرد، شرکت های دولتی و بانک ها مکلفند 50 درصد سود سهام پیش بینی شده در لایحه بودجه را به همراه مالیات به صورت یک دوازدهم پرداخت کنند. به همین منظور پیش بینی شد، بانک مرکزی از محل سود سهام مبلغ 10 هزار میلیارد تومان و از محل مالیات مبلغ 5 هزار میلیارد تومان و در مجموع مبلغ 15 هزار میلیارد تومان را به صورت یک دوازدهم به دولت پرداخت نماید.

لایحه بودجه

این مبلغ از سوی بانک مرکزی به دولت پرداخت نشد و مجلس مجبور شد، در طرح اصلاح قانون بودجه سال 1397 بندی را به نام بند 6، برای پیگیری این موضوع در نظر بگیرد. در بند 6 ذکر شده بود، بانک مرکزی جمهوری اسلامی همانند دستگاه های دولتی و بانک ها نسبت به واریز مالیات علی الحساب و سود سهام بودجه مصوب به صورت یک دوازدهم در هر ماه اقدام کند. نمایندگان مجلس در نشست علنی روز یکشنبه هفتم بهمن ماه 1397 مجلس شورای اسلامی پس از استماع اظهارات مخالفان و موافقان با بررسی و اصلاحات بیشتر این طرح موافقت نمودند.

عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در روز بررسی بند 6 طرح اصلاح قانون بودجه سال 1397 در صحن علنی مجلس حضور یافت و در مخالفت نسبت به این بند، گفت: در این طرح 18 هزار و 600 میلیارد تومان سود از بابت خرید و فروش ارز برای بانک مرکزی پیش بینی شده که قطعا اگر این بند در مجلس تأیید و تصویب شود بانک مرکزی مجبور است که بابت سود محقق نشده، مالیات بپردازد. وی افزود: اجرای بند 6 طرح اصلاح قانون بودجه 97 قطعاً موجب افزایش 6 تا 7 درصدی پایه پولی و نقدینگی در پایان سال می شود. همتی ادامه داد: عملکرد ارزی بانک مرکزی تاکنون حدود 2 هزار و 400 میلیارد تومان منفی بوده است و اصلاً عملکرد ارزی مثبت نبوده است که بابتش چیزی پرداخت کنیم.

همچنین امروز به نقل از بانک مرکزی، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی بار دیگر اعلام کرد: در صورت تصویب طرح یک فوریتی که امروز در مجلس مطرح می شود حداقل افزایش ۹۰ هزار میلیارد ریال پول پرقدرت در اقتصاد ایران را رقم خواهد زد.

وی تأکید کرد: اجبار بانک مرکزی در پرداخت سود تحقق نیافته خرید و فروش ارز مندرج در بودجه سال ۹۷ این بانک، صرفا چاپ پول است و موجب افزایش تورم خواهد شد.

همان گونه که در بالا گفته شد، نمایندگان مجلس با بررسی و اصلاحات بیشتر بند 6 موافقت نمودند؛ از این روی، این بند به کمیسیون برنامه و بودجه جهت بررسی و اصلاح ارجاع داده شد. سیدمحمد حسینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه در رابطه با بررسی و اصلاح این بند به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: در جلسه ای که کمیسیون برنامه و بودجه با حضور بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه برگزار کرد متن این بند بدین صورت اصلاح گردید، بانک مرکزی مکلف است تا 15 بهمن ماه 50 درصد سود سهام و مالیات پیش بینی شده در پیوست شماره 3 قانون بودجه را به حساب خزانه واریز بکند و مابقی را نیز بر اساس عملکرد خود اقدام بکند.

نماینده مردم تفرش، آشتیان و فراهان در مجلس دهم شورای اسلامی افزود: قرار است که این بند مجدداً در 14 بهمن ماه 1397 (امروز) در صحن علنی مجلس به رأی گذاشته شود و در صورت رأی مثبت نمایندگان به آن، این بند به شورای نگهبان ارسال خواهد شد و در صورتی که شورای نگهبان هم با آن موافقت کند، دولت می تواند از این محل حدود 7 الی 8 هزار میلیارد تومان درآمد کسب و مشکلات شب عید را برطرف کند.

بنابراین با تأیید بند 6 در مجلس و شورای نگهبان به نوعی دولت می تواند از محل افزایش نرخ ارز منتفع گردد و به درآمدی حدود 7 تا 8 هزار میلیارد تومان دست یابد.

بر اساس این گزارش؛ دقایقی پیش نمایندگان در نشست علنی امروز (یکشنبه 14 بهمن) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی طرح اصلاح قانون بودجه سال 97 اعاده شده از شورای نگهبان با الحاق یک بند به تبصره 6 این قانون با 159 رأی موافق، 35 رأی مخالف و 9 رأی ممتنع از مجموع 226 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

بر اساس بند (ق) الحاقی به تبصره 6 قانون بودجه سال 97 ؛ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است حداقل 50 درصد سود سهام و مالیات علی الحساب پیش بینی شده در پیوست شماره 3 این قانون را تا پانزدهم بهمن ماه سال جاری پرداخت و براساس عملکرد مطابق مفاد حکم ماده 4 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی 2 تسویه کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۹
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵۴
نیما
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
فقط دنبال این هستین که به هر شکلی دلار رو به همین قیمت الان نگه داریم.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
مجلس و دولت و حاکمیت چون اهل انضباظ مالی نیستند بنابراین هیچ راهی جز بالا بردن قیمت دلار برای رفع کسری بودجه سنگین امسال و کسری بودجه وحشتناک سال اینده ندارند. انکار این واقعیت مانند این است که بخواهید قانون جاذبه را انکار کنید. البته راه دیگر هم چاپ پول است که با تاخیری دو تا سه ماهه اثر بسیار شدیدتری بر افزایش تورم و در نتیجه نرخ دلار و کاهش ارزش ریال خواهد داشت. ولی یک راه دیگر هم هست و ان درس گرفتن از گذشته و قبول واقعیت اشتباه در سیاست گزاریهای داخلی و خارجی و تلاش برای همزیستی با دنیا و با همه طیفهای فکری داخل کشور است که به بجربه ثابت شده که دولتمردان حاضر به قبول 598 و برجام و مذاکره با شرق و غرب هستند ولی حاضر نیستند در داخل بپذیرند اشتباه کردند و هزینه ان را بدهند.
ناشناس
| United States of America |
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
خوب بود این کارشناسان بانک مرکزی وقتی در دور اول اقای روحانی وزیر اقتصاد او با طرح تثبیت قیمت ارز با اهرم سودهای موهوم بانکها نقدینگی کشور را سالی 30 درصد افزایش می دادند به وزیر اقتصاد و اقای روحانی نامه می فرستادند که این یعنی فاجعه اقتصادی برای چند سال اینده. می نوشتند که مگر می شود نقدینگی در یک اقتصاد را چهار برابر کرد و در حالیکه ورودی ارز خارجی ان تغییر نکرده ارزش پول ملی را جفظ کرد؟ الان هم خوب است به اقای همتی بنویسند مگر می شود ثبت سفارش واردات و در نتیجه تقاضا ارز خارجی را کاهش داد و چند ماه دیگر با سونامی کمبود کالا و کاهش تولید و افزایش بیکاری و در نتیجه افزایش شدید تورم که خود منجر به کاهش باز هم بیشتر ارزش پول ملی خواهد شد روبرو نشد؟ متاسفانه نه کارشناس قابل داریم که به موقع هشدار دهند و نه مسئول قابل که بداند اقتصاد علم است نه توهم و بداند که اگر چند صد هزار تن گوشت هم وارد شود وقتی که همه چیز مطابق این نقدینگی چهار برابر شده افزایش یافته امکان ندارد یک کالا که دولت به صورت سنتی در انحصار خود نداشته مانند گوشت را به قیمت سابق رساند. و از همه مهمتر کاش به این کارشناسان و مسئولان گفته شود چیزی که الان ما در اقتصاد شاهدیم و چند برابر شدن قیمتها مربوط به ان اشتباه فاحش 5 ساله در دوره اول وزیر اقتصاد در دادن سودهای موهوم و افزایش نقدینگی است و تحریم اثری نداشته. اثر تحریم خرید نفت ایران از اواخر اسفند و بهار سال اینده تازه خود را نشان خواهد داد.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
پول باید در اقتصاد چرخش داشته باشد و مثل یک دایره حرکت کند وقتی از نجومی بگیران و کسانی و یا شرکتهایی که درآمدهای نجومی دارند مالیات گرفته نمیشود یا صورت خیلی ناچیزی گرفته میشود راهی جز چاپ پول و بدنبال آن افزایش نقدینگی نیست کاری که دهها سال است که انجام میشود
علت اصلی تورم در اقتصاد ایران
| - |
۱۵:۰۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۶
علت اصلی تورم در اقتصاد ایران کسری بودجه شدید دولت است . علت کسری بودجه شدید دولت نیز واگذاری مجانی صنایع و معادن متعلق به دولت ( مردم) است . اما اکثر آقایان این موضوع را فراموش! کرده اند . چرا ؟ ! چون مسببش خودشان بوده اند . کسری بودجه شدید دولت باعث استقراض مستقیم و غیرمستقیم دولت از بانک مرکزی و سایر بانکها و حتی آستان قدس شده و نتیجه آن افزایش شدید نقدینگی و شبه پول است . لطفا درست آدرس دهید تا خودتان هم گمراه و سرگردان نشوید !! .... استاد و پژوهشگر اقتصاد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
خیلی ساده ای اگر فکر کنی دولت در زدن جیب مردم نقشی ندارد و از تفاوت نرخ دلار و آشوب کردن بازار سودی نمیبرد.!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
خدایا این ملت را از شر مسئولین مصون بدار
پاسخ ها
قاتلی به نام خصوصی سازی
| - |
۱۷:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
فاجعه و جنایتی به نام خصوصی سازی ======== کارخانجات و شرکتهای بزرگ دولتی چرخشان می گشت. نیروهای کار به خاطر گسترده شدن صنایع ملی در کل کشور تعدادشان بالا رفت. فقر آرام آرام از چهره شهرها زدوده می شد. در همه شهرها شرکت هایی برای اشتغال صدها هزار نفر به وجود آمدند . ذوب آهن اصفهان ، پالایشگاه آبادان ، تهران ، شیراز و تبریز ، تراکتورسازی تبریز ، فولاد مبارکه ، فولاد خوزستان ، معادن سنگ آهن چادرملو ، گل گهر ، مس سرچشمه ، ذغالسنگ کرمان ، زیراب ، طبس و ..... اما خصوصی سازی مانند زلزله ای ویرانگر به ویژه از دهه ۷۰ با اقتصادِ ملی درافتاد. خصوصی سازی ، دستاوردهای اقتصاد و اشتغال ملی را هدف گرفت و بدترکیب کرد. خصوصی سازیِ فاسد و ولنگار که مبنایش توزیعِ شرکت های دولتی میان خودی هاست، قلبِ اقتصاد را هدف گرفت ؛ اشتغال و صداقت را به نابودی کشاند . گروه ملی فولاد ایران ، شرکتی دولتی و موفق با چهار هزار پرسنل بود . پس از فاجعه ی خصوصی سازی در دست گروه امیرمنصور آریا گرفتار شد . و اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی ، و تعطیلی کارخانه و بیکاری کارکنان ، نتیجه نهایی بود .
ناشناس
|
Germany
|
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
دولت ماههاست داره پول چاپ میکنه و میریزه تو بازار دلیلش هم شما برو از ای تی ام هر دهات کوره هم پول برداری میبینی اسکناس نو تا نشده هست.در صورتیکه سالهای قبل فقط چند روز به عید مانده اونم محدود اینگونه بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
بانک مرکزی زور میزنه نقدینگی رو کاهش بده مجلس فاتحه خوند با این تصمیمش بر همه چی...
این چه تصمیمی آخه...
حق با بانک مرکزی به نظرم...چرا بایدپیش پیش پولی رو که محقق نشده بده...باید بره پول چاپ کنه که دولت شب عید بهش فشار نیاد...
استقلال بانک مرکزی برگ چغندر است...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
جلوي تورم را بگيريد مردم بيچاره شدند!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۰۲:۱۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۵
میگفتی با چی جلوی تورم را بگیرند. با بیل یا چیز دیگه. اگر مسولین در همه ردها می‌توانستند جلوی این وضع را بگیرند خوب از قبل نمی‌گذاشتند اصلا به اینجا برسه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
مجلس خسته نباشید...سیف یعنی خوب جایی رو تحویل همتی داد...بدبخت باید تا یک مدت خرابی های سیف رو رفع و رجوع کنه...راستی سیف الان کجاست دقیقا...
ناشناس
|
Australia
|
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
ددم وای !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۱ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
:)))))))
ناشناس
|
Romania
|
۱۱:۲۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
مجلس سواد اقتصادی دارد آیا ؟؟؟ خیر
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۰۲:۱۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۵
شما بگرد یکنفره اگر سواد اقتصادی داشت بیا جایزه بگیر.
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۱:۲۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
چه کسی میتواند ادعای بانک مرکزی را راستی ازمایی کند؟
احتمالا دولت از فروش گران دلار بودجه ۲ سالش را بسته.
پاسخ ها
مهدی
| Germany |
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۴
بستن بودجه به چه قیمتی!
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟