آیا با محدودسازی کنکور به ۱۵ درصد ظرفیت دانشگاهها، بحث «پذیرش جنسیتی» برچیده شده یا قرار است کنکور ۹۸ بی پذیرش جنسیتی به نتیجه برسد؟
به گزارش «تابناک»، به رغم آنکه مقدمات برگزاری متفاوتترین کنکور ادوار در کشورمان فراهم آمده و ثبت نام از متقاضیان به پایان خود نزدیک میشود، هنوز ابهامات جدی و فراوانی پیرامون آن به چشم میخورد. ابهاماتی که کمتر تلاشی از جانب مسئولان برای پاسخ دادن به آنها به چشم میخورد.
از جمله این ابهامات، بحثی است که ریشه در گذشته دارد، اما به دلیل خو گرفتن عموم با آن، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بحث دخیل کردن «جنسیت» در نتایج کنکور که یک دهه پیش مطرح شد و ابهاماتی آفرید تا در نهایت به تایید مسئولان وقت برسد و شائبههای تبعیض آمیز بودن آن مطرح شود.
ماجرایی که سال ۱۳۸۶ جدی شد، زمانی که دکتر عبدالرسول پورعباس، رئیس وقت سازمان سنجش آموزش کشور اعمال پذیرش جنسیتی در نتایج کنکور را تایید کرد و در پاسخ به شائبههای مطرح پیرامون آن گفت: «نوع پذیرش جنسیتی که در کنکور سراسری اعمال میشود موجب پذیرش داوطلبان پسر یا دختر با تفاوت علمی بالا نخواهد شد و این نوع پذیرش به هیچ عنوان تبعیض تلقی نمیشود.»
ادعایی که پورعباس در تشریح آن، به قانونی بودن این اقدام اشاره کرد و افزود: «قانونی که ما اعمال میکنیم به این صورت است که در برخی رشتههای روزانه شامل برخی پزشکیها، برخی از مهندسیها و برخی علوم انسانیها حداقل ورود هر جنسیت را تضمین میکنیم. این موضوع در بخشی از ظرفیتها به نفع دختران و بخشی از ظرفیتها به نفع پسرها است.»
رئیس وقت سازمان سنجش در ادامه حداقل ورود هر جنس را ۳۰ درصد عنوان کرد و گفت: «حداقل ورود شامل ۳۰ درصد دختر و ۳۰ درصد پسر میشود و بقیه داوطلبان به صورت رقابتی پذیرش میشوند. این یعنی ۳۰ درصد دختران با دختران و ۳۰ درصد پسران با پسران رقابت میکنند. در رشتههای ریاضی و فنی به دلیل اینکه نمره دختران به طور میانگین پائینتر از نمراه پسران است، پذیرش به نفع دختران و در رشتههای علوم تجربی به دلیل اینکه نمره دختران بیشتر از پسران است پذیرش و قبولی به نفع پسران تمام میشود.»
اظهاراتی که اگرچه زمان زیادی از طرح آنها میگذرد، اما با توجه به تغییرات رخ داده در کنکور، بار دیگر مهم جلوه میکند، به ویژه اگر به این موضوع دقت کنیم که احتمالا رشتههای مشمول پذیرش جنسیتی با رشتههایی که پذیر در آنها از طریق کنکور خواهد بود، تشابه چشمگیری دارند؛ رشتههایی که به رغم تغییر کنکور و پذیرش ۸۵ درصد ظرفیت دانشگاهها بر اساس سوابق تحصیلی، باز ورود به آنها تنها از طریق کنکور ممکن است و لاغیر.
نکتهای که مجابمان میکند از مسئولان سازمان سنجش آموزش کشور بپرسیم آیا با تغییرات کنکور و اجرای شیوه جدید ۸۵+۱۵، پذیرش پرابهام جنسیتی برچیده شده یا خیر؟ سوالی که بی شک همه متقاضیان کنکور ۹۸ ترجیح میدهند پیش از برگزاری کنکور از پاسخ مسئولان به آن آگاه شوند، نه بعد از آن!