پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون تقویت ۱۲۵۴ واحدی شاخص کل بورس تهران، نرخ سکه طرح جدید در بازار ۱۷فروردین، کرکره صرافیها با دلار ۱۳۲۰۰ تومانی بالا رفت، ارزش پول آرژانتین سقوط کرد/ تولید نفت اوپک پایینترین رکورد چهار ساله را زد/ نماینده مجلس: انتظار میرود که بازار پیاز به تعادل برسد و کاهش رشد بزرگترین اقتصاد شرق اروپا را در بر دارد.
ترامپ خواهان کاهش نرخ بهره شد
نیویورک تایمز: ترامپ در تازهترین تلاش خود برای اثرگذاری بر تصمیمات مقامات بانک مرکزی آمریکا از آنها خواست با کاهش نرخ بهره و سیاستهای محرک به افزایش رشد اقتصادی این کشور کمک کنند. ترامپ بار دیگر با انتقاد از افزایش نرخ بهره در سال ۲۰۱۸ گفت: آنها رشد ما را پایین نگه داشتند و افزود که فدرال رزرو میتواند کارهای بیشتری برای کمک به رشد اقتصادی آمریکا انجام دهد. در شرایطی که نرخ بیکاری آمریکا در پایینترین سطح خود از سال ۱۹۶۹ قرار دارد، کمرنگ شدن نتایج لایحه کاهش مالیاتی و جنگ تجاری دولت ترامپ با چینیها، شرکتهای آمریکایی را تحت تأثیر قرار داده است و بیشتر پیش بینیهای اقتصادی حاکی از کاهش رشد اقتصادی آمریکا در سال جاری است. خبری که با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ خبر مثبتی برای ترامپ و دولتش محسوب نمیشود. ترامپ در بخش دیگری از سخنانش گفت: شخصاً فکر میکنم که فدرال رزرو باید نرخ بهره را کاهش دهد. در شرایطی که تورم بالا نیست به جای سیاستهای انقباضی باید به طرف سیاستهای انبساطی حرکت کنیم. شما شاهد حرکت موشکی اقتصاد آمریکا هستید و داریم خیلی خوب کارها را جلو میبریم.
تقویت ۱۲۵۴ واحدی شاخص کل بورس تهران
شاخص کل، نخستین روز معاملاتی هفدهم فروردین ماه را با سبزپوشی به پایان رساند و براین اساس نماگر اصلی بازاربا رشد 1254 واحدی در ارتفاع 186هزار و 535 واحدی قرار گرفت و شاخص کل هم وزن نیز با رشد 661 واحدی در ارتفاع 36 هزار و 29 واحدی ایستاد. شاخص قیمت وزنی ارزشی نیز با رشد 361 واحدی در کانال 53 هزار و 794 واحدی تثبیت شد و شاخص قیمت هم وزن نیز با رشد 461 واحدی در ارتفاع 25 هزار و 148 واحدی آرام گرفت. شاخص آزاد شناور نیز با رشد 1593 واحدی در ارتفاع 209 هزار و 722 واحدی ایستاد و شاخص بازار اول با افزایش 942 واحدی رقم 138 هزار و 831 واحدی را به نمایش گذاشت. شاخص بازار دوم نیز با جهش 2412 واحدی در ارتفاع 364 هزار و 768 واحدی قرار گرفت. بر اساس این گزارش، امروز ارزش معاملات بورس تهران بیش از 622 میلیارد و 788 میلیون تومان بود که ناشی از داد و ستد 2میلیون و 144 هزار سهم و ارواق مالی قابل معامله طی 207 هزار و 858 نوبت معاملاتی بود. شاخص کل فرابورس آیفکس با کاهش ۱۴.۶۹ واحدی رقم ۲۳۹۰ واحدی را به نمایش گذاشت و ارزش معاملات فرابورس نیز از ۳۰۴ میلیارد تومان فراتر رفت و حجم معاملات این بازار به رقم ۸۲۶ میلیون سهم و اوراق مالی رسید.
نرخ سکه طرح جدید در بازار ۱۷فروردین
در جریان معاملات روز شنبه ۱۷ فروردین ۹۸ قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید به ۴ میلیون و ۷۲۷ هزار تومان رسید. همچنین هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم ۴ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان، نیم سکه ۲ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان، ربع سکه ۱ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۸۸۰ هزار تومان بود. /مهر
کرکره صرافیها با دلار ۱۳۲۰۰ تومانی بالا رفت
با آغاز به کار بسیاری از کسب و کارها بعد از تعطیلات نوروزی ۹۸، کرکره صرافیهای بانکی روز شنبه ۱۷ فروردین ماه، با دلار ۱۳۲۰۰ تومانی بالا رفت. البته صرافیهای بانکی در تعطیلات رسمی نوروز هم مشغول به کار بوده و با هدایت بازارساز، مشغول فعالیت در ایام تعطیل بودند. اما دیروز، قیمت هر دلار برای خرید ۱۳,۱۰۰ تومان و برای فروش ۱۳,۲۰۰ تومان بود. قیمت هر یورو برای خرید ۱۵,۱۰۰ تومان و برای فروش ۱۵,۲۰۰ تومان بود.
ارزش پول آرژانتین سقوط کرد
پزو پول آرژانتین به دلیل بلاتکلیفی سیاسی و اقتصادی در مقابل دلار آمریکا ۱.۳۲ درصد کاهش ارزش پیدا کرد و تقریبا هر ۴۴ پزو در مقابل یک دلار معامله شد. رکود و افزایش تورم سرسام آور دولت رئیس جمهور «موریسیو ماکری» از جمله دلایل کاهش ارزش پول آرژانتین در مقابل دلار آمریکا در ماه های اخیر محسوب می شود؛ ضمن اینکه مشکلات اقتصادی باعث از بین رفتن محبوبیت وی در انتخابات مجدد ریاست جمهور در ماه اکتبر شده است. وی به منظور پایین آوردن کسری بودجه اولیه این کشور اقدام به کاهش یارانه شرکت های خدمات رفاه عمومی و به کارگیری اقدامات ریاضتی کرد که نارضایتی مردم را به دنبال داشت. بر پایه این گزارش، وزارت خزانه داری آرژانتین اعلام کرد این کشور با نیاز فاینانس ۲۷.۳ میلیارد دلاری برای سال آینده روبرو خواهد شد که پیش از این رقم ۲۵.۹ میلیارد دلار برآورد شده بود؛ ضمن اینکه انتشار اوراق قرضه بر پایه ارز پزو در سال آینده میلادی ۱۷.۸ میلیارد دلار پیش بینی می شود که پیش از این ۱۶.۱ میلیارد دلار برای آن تصور می شد.
میانگین قیمت مرغ به ١٣٥٠٠ تومان رسید
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام گفت: قیمت مرغ گرم، روز شنبه نیز روند کاهشی داشته و به طور متوسط بین ١٢ تا ١٣ هزار تومان در بسیاری از استانها عرضه شده است. وی افزود: متوسط کشوری قیمت مرغ حدود ١٣٥٠٠ تومان است و روند کاهشی نرخ این کالا همچنان ادامه خواهد داشت. حمید ورناصری با بیان اینکه عرضه مرغ گرم با قیمت کیلویی ١١٥٠٠ تومان برای مصرف کنندگان به وفور در حال عرضه است، تأکید کرد: این توزیع تا زمان متعادل شدن قیمتها ادامه خواهد داشت.
تولید نفت اوپک پایینترین رکورد چهار ساله را زد
نظرسنجی پلاتس نشان داد، کاهش بیش از حد تولید عربستان سعودی و قطع برق در ونزوئلا باعث شد تولید نفت خام اوپک در مارس ۵۷۰ هزار بشکه در روز نسبت به فوریه کاهش پیدا کند و به ۳۰.۲۳ میلیون بشکه در روز برسد که پایینترین میزان در بیش از چهار سال گذشته به شمار میرود. به گزارش ایسنا، طبق نظرسنجی ماهانه پلاتس، عربستان سعودی که بزرگترین تولیدکننده عضو اوپک است، تولید خود را در مارس به پایینترین سطح از فوریه سال ۲۰۱۷ رساند. سعودیها به وعده خود برای کاهش بیشتر تولید عمل کردند و تولیدشان را ماه گذشته ۲۸۰ هزار بشکه در روز دیگر کاهش داده و به ۹.۸۷ میلیون بشکه در روز رساندند. ونزوئلا نیز به دلیل خاموشی گستردهای که تولید و صادرات نفت را در مارس فلج کرد، تولیدش را به پایینترین میزان در ۱۶ سال اخیر رساند و ۷۴۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرد. عراق که دومین تولیدکننده بزرگ عضو اوپک است، تولیدش را در مارس به میزان ۱۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به فوریه کاهش داد و به ۴.۵۷ میلیون بشکه در روز رساند. با این حال این رقم اندکی بالاتر از سقف تولید ۴.۵۱۲میلیون بشکه در روز عراق بود. بر اساس نظرسنجی پلاتس، تولید نفت ایران نیز با وجود تحریمهای آمریکا، نسبتاً ثابت ماند و این کشور ۲.۶۹ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرد.
نفت در آخرین روز کاری به بالای ۷۰ دلار رسید
درحالیکه انتشار آمارهای قوی استخدام در آمریکا که موجب کاهش نگرانی برای کم شدن تقاضای نفت شد، قیمت این کالای اساسی در مبادلات روز جمعه، آخرین روز کاری بازارهای جهانی، به علت انتظار برای تشدید درگیری در لیبی که میتواند عرضه نفت را محدود کند، 1.5 درصد رشد کرد. درعین حال، خوشبینی نسبت به توافق رسیدن واشنگتن و پکن بر سر توافق تجاری نیز بر قیمتها افزود. هر بشکه نفت برنت با 94 سنت افزایش به 70.34 دلار رسید. در این روز قیمت نفت برنت به 70.46 دلار نیز رسید که بالاترین رقم از 12 نوامبر به شمار میرود. هر بشکه نفت خام آمریکا با 98 سنت افزایش 63.08 دلار فروخته شد. این نوع نفت دیروز تا 63.24 دلار بالا رفت که بیشترین قیمت از ششم نوامبر به شمار میرفت. نفت برنت دومین هفته متوالی افزایشی را ثبت کرد، درحالیکه نفت خام آمریکا پنجمین هفته متوالی افزایشی را رقم زد.
کاهش رشد بزرگترین اقتصاد شرق اروپا
بانک جهانی در گزارشی به دولتمردان لهستانی هشدار داد، به دلیل کاهش رشد اقتصادی جهان و کمبود نیروی کار ماهر داخلی، رشد اقتصادی لهستان در سال ۲۰۱۹ به حدود ۴ درصد کاهش خواهد یافت. سال گذشته لهستان با رشد ۵ درصدی سریعترین نرخ رشد در بین کشورهای اروپای شرقی را از آن خود کرده بود. بانک جهانی همچنین هشدار داده است اگر چه در کوتاه مدت افزایش مخارج دولتی به تقویت رشد اقتصادی کمک خواهد کرد، اما در بلندمدت منجر به افزایش کسری بودجه خواهد شد. این بانک کسری بودجه لهستان را برای سال ۲۰۱۹ معادل ۱.۴ درصد و برای سال ۲۰۲۰ معادل ۱.۶ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور پیش بینی کرده است که حدود سه برابر کسری بودجه ۰.۵ درصدی این کشور در سال گذشته است.
نماینده مجلس: انتظار میرود که بازار پیاز به تعادل برسد/ دلیل گرانیها، 1700 هزارمیلیارد تومان نقدینگی در جامعه است
عضو هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی با اشاره به گرانی محصولات کشاورزی بهویژه پیاز در ایام تعطیلات نوروز گفت:سوداگری، دلالی، صادرات و قاچاق را باید عوامل اصلی گرانی محصولات کشاورزی و دامی در ماههای اخیر و ایام نوروز دانست. علی اکبری از محدودیت صادرات پیاز از 15فروردین در راستای تعادل قیمت و تنظیم بازار خبر داد و افزود: با محدودیت صادرات و رفع مشکلات حمل و نقل ظرف چند روز آینده انتظار میرود که بازار پیاز تا حدودی به تعادل برسد. وی ادامه داد: 1700 هزارمیلیارد تومان نقدینگی موجود در جامعه دلیل دیگری بر این گرانیها است چراکه این نقدینگی هرازگاهی به سمت یک محصول همچون گوشت قرمز، مرغ، پیاز و... حرکت میکند و موجب گران شدن آن میشود. اکبری با بیان اینکه سیلهای مدام اخیر در چند استان به زیرساختهای کشاورزی و دامی در کشور لطمه وارد کرده است به همین دلیل امکان گرانتر شدن قیمتها وجود دارد، افزود: جبران هرچه سریعتر خسارتها، رونق تولید، بازسازی به موقع و واردات محصولات کمیاب شده میتواند مانع از گرانی محصولات دامی و کشاورزی بیش از این شود. /خانه ملت
آلمانی ها به افزایش نرخ اجاره بهای مسکن اعتراض کردند
هزاران نفر از مردم آلمان روز شنبه در اعتراض به افزایش نرخ اجاره بها در خیابان های برلین تظاهرات کردند و خواستار مصادره بیش از 200 هزار آپارتمان فروخته شده به موجران خصوصی و تامین مسکن ارزان قیمت برای افراد کم درآمد ازسوی نهادهای دولتی یا سازمان های غیرانتفاعی شدند. به گزارش شبکه خبری یورونیوز، همچنین تجمعات مشابهی در دیگر شهرهای بزرگ آلمان شامل کلن، فرانکفورت و مونیخ برگزار شد. نرخ اجاره بها در برلین پایتخت آلمان طی بیست سال گذشته، دو برابر شده و در دیگر شهرهای سراسر این کشور نیز افزایش یافته است. در همین حال، سازمانی که به موضوعات مربوط به املاک و مستغلات می پردازد، دادخواستی در مورد برگزاری همه پرسی درخصوص افزایش اجاره بها در آلمان تهیه کرده است. حمایت از منع فعالیت موجران در آلمان رو به افزایش است و همچنین ایده واگذاری املاک به مسکن اجتماعی و ارزان قیمت، مورد توجه قرار دارد. متوسط اجاره بها برای آپارتمان های کوچک در مرکز برلین، حدود 839 یورو در ماه است.
طبق آمار، یک آپارتمان 100 متری در منطقه «فریدریساین» در شرق برلین که مهاجرپذیر است، به طور متوسط 1663 یورو در ماه اجاره داده می شود، درحالی که اجاره بهای آپارتمان های بزرگتر از 120 مترمربع، 2628 یورو در ماه است؛ هرچند اجاره بها در آلمان کمتر از دیگر پایتخت های اروپایی همچون لندن و پاریس است، فعالان اجتماعی در مورد نزاع طبقاتی در آلمان هشدار داده اند. طبق جدیدترین آماری که در سال 2015 انتشار یافت، 48 درصد از آلمانی ها مستاجر هستند و 52 درصد از مردم این کشور، خانه دارند. بیشتر اجاره نشین ها در آپارتمان زندگی می کنند.