روز دوشنبه، کاخ سفید در اقدامی غیر قانونی و در بیانیهای، رسما برنامه دولت خود برای اضافه کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» را اعلام کرد.
به گزارش «تابناک»؛ دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در بیانیه ای گفت: «امروز من رسماً طرح دولت خود را برای اضافه کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و از جمله نیروی قدس به سازمانهای تروریستی خارجیFTO اعلام میکنم.»
در این میان، پرسشی که ذهن بسیاری از ناظران داخلی و خارجی را به خود مشغول کرده، این است که آیا قرار گرفتن سپاه لیست FTO به معنای حمله آمریکا به نیروهای سپاه است؟
در پاسخ باید گفت، قرار دادن گروهی در لیست FTO ارتباطی به حمله یا عدم حمله ندارد. لیست FTO تحت دو «قانون مهاجرت و ملیت» ١٩٦٥ همچنین «قانون ضدتروریستی و مجازات مرگ مؤثر» ١٩٩٦ ایجاد شده و مطابق آن وزارت خارجه آمریکا اختیار تعیین مصادیق و اعمال تحریمهایی را بر اساس «مقررات تحریم سازمانهای تروریستی خارجی» و «مقررات تحریم تروریسم جهانی» یافته است.
بیشتر بخوانید
در مقررات مربوطه، از ممنوعیت ارائه «کمکهای عینی» به سازمانهای مندرج در لیست FTO و «تعقیب کیفری متخلفین» نیز سخن رفته است. به این معنا که متخلفین نه تنها در معرض تحریمهای معمول مانند منع از کسب و کار در بازار آمریکا و منع دسترسی به نظام پولی آمریکا و... قرار میگیرند، بلکه به عنوان «متخلف جنایی» مشمول پیگرد کیفری ملی و فراملی، با مجازات بیست سال زندان و جریمههای بسیار سنگین نیز میشوند.
لذا این قضیه بعد نظامی و عملیاتی ندارد و از این جهت نکته مهمی است. صرفا تصور نظامی و عملیاتی از این اقدام آمریکایی ها، می تواند به تشدید بحران میان دو کشور منجر شود.
برخی ناظران نیز از زاویه ای دیگر به اقدام ترامپ علیه سپاه نگاه می کنند و بر این باورند که قرار دادن سپاه در لیست سازمان های تروریستی خارجی با هدف تحریک این نهاد برای راه اندازی اقداماتی است که می تواند زمینه اقدامات متقابل آمریکا را فراهم سازد.
در واقع ترامپ سپاه را گروه تروریستی اعلام کرد تا ایران را به انجام اقداماتی وادار کند که در نتیجه آن، اجماع جهانی علیه ایران را تسهیل و فشار حداکثری بر ایران را دنبال کند.
لذا، گویا باید پیش از هرگونه اقدام عملیاتی، اهداف و ملاحظات اصلی آمریکا از این تصمیم بی سابقه را سنجید و متناسب با آن و سناریوهای مختلف، پاسخ ها و واکنش هایی را در نظر گرفت.