چند روز پیش، در مجلس شورای اسلامی به هنگام بررسی اصلاح مواردی از قانون انتخابات مجلس، اتفاق عجیبی رخ داد که تا به امروز کمتر به آن پرداخته شده است. نمایندگان زن مجلس در جلسه علنی روز سه شنبه، دو پیشنهاد مطرح کردند، ولی هر دو پیشنهاد با مخالفت قاطع نمایندگان روبه رو و حذف شد.
به گزارش «تابناک»؛ پیشنهاد نخست مبنی بر تکلیف احزاب به اختصاص سهمیه یک ششمی به زنان در شهرهای دارای بیش از شش نماینده بود که پروانه مافی در مجلس شورای اسلامی آن را ارائه کرد.
پیشنهاد دوم از سوی فاطمه حسینی مطرح شد؛ به این صورت که کرسیهای دارای چهار و پنج کرسی نمایندگی، دو نفر از فهرست انتخاباتی و در حوزههای دارای شش کرسی نمایندگی و بالاتر نیز، یک سوم فهرست انتخاباتی به زنان اختصاص یابد. طبق این پیشنهاد، حوزههای انتخابیه دارای یک یا دو کرسی نمایندگی تحت تأثیر این پیشنهاد قرار نمیگرفتند که با این حساب، بیش از ۱۷۰ حوزه انتخابیه مشمول این پیشنهاد نمیشود و به این ترتیب، هر دو این پیشنهادها با کمترین استقبال از سوی نمایندگان روبه رو شد!
پروانه سلحشوری در گفت وگو با تابناک در این باره اظهار داشت: فراکسیون زنان مجلس، پیشنهادی داشت که به نظر عملیتر بود؛ به این شکل که یک کرسی از شش کرسی مجلس در استانهایی که بیش از شش نماینده در مجلس دارند، به زنان اختصاص یابد که البته این طرح، استانهای زیر شش نماینده را شامل نمیشد؛ به عبارت دیگر، ما خیلی از این استانها را داریم که حضور زنان در مجلس تهدیدی برای مردان حساب نمیشود و میتوانستند رأی دهند، ولی همینها نیز به طرح ما رأی ندادند. البته برای برخی زنان هم بد میشد؛ مثلا شامل استان چهارمحال که چهار نماینده دارد و یا استان بوشهر که چهار نماینده دارد، نمیشود.
این نماینده گفت: در طرح دیگر ما تأکید شده بود، استانهای بالای شش کرسی، یک ششم و برای پایین شش کرسی، تنها یک کرسی به زنان اختصاص یابد؛ به عبارت دیگر، اگر استانی بالای شش نماینده دارد، یک کرسی به زنان داده شود و پایینتر از آن هم حداقل یک کرسی را داشته باشند.
سلحشوری در ادامه افزود:، اما خانم حسینی همنظر دیگری بود که برای شش نفر، همان طرح ما را مطرح کردند، ولی برای پایینتر از آن را جدا کرده بود؛ اما این هم با استقبال مواجه نشد و حتی طرحی که ما گفته بودیم ـ مبنی بر اینکه استانهای بالای شش نفر، یک نماینده زن داشته باشند ـ و شانس رأی آوری بالاتری هم داشت، رأی نیاورد.
وی همچنین یادآور شد: عمده مخالفتها با این طرح از سوی فراکسیون ولایی بود؛ شهاب نادری به عنوان مخالف صحبت و فرهنگی هم از این موضوع حمایت کرد و با وجود اینکه فراکسیون امید موافق این طرح بود، آنها هم رأی چندانی ندادند.
وی در پاسخ به این که چرا فراکسیون امید به این طرح رأی نداد، افزود: نمیشود گفت، فراکسیون امید رأی نداده است، چون خیلیها حضور نداشتند و اگر خود ما هم حواسمان نبود، شاید رأی نمیدادیم و جوگیر شده و در حال چهار چهار کردن بودیم، اما این یک کارنامه منفی برای مجلس شد.
وی در پاسخ به این که آیا تفکیک کرسی برای زنان، اصل رقابت را زیر سؤال نمیبرد گفت: اصلا این گونه نیست، چون زنها در ایران فرصتهای برابر ندارند. این یک طرح توسعهای است که در کشورهای جهان سوم اجرا شده و ما جزو معدود کشورهایی هستیم که این قانون را نداریم. این در حالی است که همه کشورهای مسلمان این قانون را دارند؛ حتی عربستان که معروف به ضد زن بودن است، ۲۰ درصد از نمایندگان مجلس مشورتی آن را زنان تشکیل میدهند. همچنین افغانستان ۲۷.۷ درصد از مجلس آنان زنان هستند و همینطور مالزی، اندونزی و پاکستان هم کرسیهایی برای زنان در نظر گرفته اند.
این نماینده مجلس در پایان گفت: قانون مشخص، دولت را مکلف میکند تا در مجلس سهمیه به زنان اختصاص دهد. در واقع باید حکومت مکلف شود نه حزب. مردان ما نمیپذیرند که زنان در احزاب باشند تا چه رسد به اینکه در مجلس اجازه دهند زنان حضور یابند.
وی در پایان در پاسخ به این که این موضوع در لایحه دولت وجود داشت، ولی حذف شد نیز گفت: در زمان بررسی گفتند ابهاماتی دارد و به کمیسیون ارجاع شد، ولی کمیسیون آن را به کل حذف کرد.