پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون مردم خیالشان راحت بنزین امسال گران نمیشود، سکه همچنان بالای ۵ میلیون تومان فروخته میشود، افزایش ۲۵۰ تومانی اسکناس دلار، عقب نشینی شاخص کل بورس در کانال ۲۲۴ هزار واحد، قیمتهای بازار خودرو کاذب است، تجربه ارزی پارسال تکرار نمیشود و عرضه قطره چکانی عامل گرانی شکر در بازار را در بر دارد.
نماینده مجلس: مردم خیالشان راحت بنزین امسال گران نمیشود
رئیس کمیسیون عمران مجلس با اشاره به حواشی گران شدن قیمت بنزین گفت: در پی رایزنیهای مجلس با دولت، بنزین امسال گران نمیشود، چون گرانی بنزین مساوی با گرانی بسیاری کالاهای دیگر است و دولت نمیتواند جلوگیری از گرانی کالاهای دیگر را مدیریت کند؛ لذا مردم از این بابت خیالشان راحت باشد. محمدرضا رضایی کوچی ادامه ادامه داد: مردم در شرایط فعلی نیز فشارهای سختی را متحمل شدهاند و گرانی بنزین این فشارها را دوچندان میکند که دیگر در توان مردم نخواهد بود؛ لذا دولت باید با صرفهجویی در هزینههای اجرایی نیاز خود را به بودجه حاصل از گرانی بنزین جبران کند. /خانه ملت
سکه امامی همچنان بالای ۵ میلیون تومان فروخته میشود
روز گذشته، قیمت سکه امامی، ۵,۰۴۰,۰۰۰ تومان به ثبت رسید که نسبت به روز شنبه، ۵۰ هزار تومان ارزانتر بود. همچنین هر قطعه سکه تمام طرح قدیم تا رقم ۴,۸۵۰,۰۰۰ تومان هم قیمت گذاری شد، اما نرخ پایانی در بازار دیروز، ۴,۸۲۰,۰۰۰ تومان بود که نسبت به روز قبل، ۱۵ هزار تومان ارزانتر شده بود. هر نیم سکه بهار آزادی نیز از رقم ۲,۸۵۰,۰۰۰ تومان صبح به نرخ ۲,۸۲۵,۰۰۰ رسید و هر ربع سکه بهار آزادی نیز به رقم ۱,۸۳۰,۰۰۰ تومان فروخته شد. هر سکه یک گرمی بدون تغییر ۹۷۵ هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار با افزایش قیمت، رقم ۴۵۶,۴۰۰ تومان بود. همچنین هر مثقال طلای ۱۷ عیار که به عنوان مبنا برای محاسبات نرخ گذاری است، ۱،۹۷۷,۰۰۰ تومان قیمت گذاری شد. حباب سکه نیز با ۴۰ هزار تومان کاهش به ۵۵۰ هزار تومان رسید.
افزایش ۲۵۰ تومانی اسکناس دلار در صرافیهای بانکی
سامانه سنا بانک مرکزی: دیروز هر دلار آمریکا به نرخ ۱۴۶۰۰ تومان در صرافیهای مجاز و بانکی خریداری شد و به قیمت ۱۴۷۵۰ تومان به متقاضی دریافت دلار آمریکا فروخته شد. این رقم نسبت به روز قبل، ۲۵۰ تومان افزایش داشت. همچنین هر یورو در سنا به نرخ ۱۶۵۰۰ تومان خریداری و با افزایش ۳۰۰ تومانی به قیمت ۱۶۶۵۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد.
برگشت دلار از مرز ۱۵ هزار تومانی
در معاملات روز یکشنبه بهای ارز در بازار افزایش داشت. این روند بعدازظهر تغییر مسیر در جهت کاهش داشت، به گونهای که مشاهدات خبرنگار تابناک اقتصادی از بازار آزاد تهران، حکایت از افزایش قیمت دلار تا پیش از ظهر به نرخ ۱۵۱۰۰ تومان داشت، اما در پایان روز با کاهش مواجه شد و به رقم ۱۴۹۵۰ تومان رسید. همچنین یورو در بازار آزاد تا سطح ۱۶۸۹۰ تومان هم افزایش داشت، ولی در ادامه روز به رقم ۱۶۷۵۰ تومان بازگشت. درهم امارات نیز به نرخ ۴۰۵۰ تومان رسید، ولی در نهایت، ۳۹۸۰ تومان قیمت گذاری شد. تعداد زیادی از معاملهگران بازار داخلی باور داشتند، عامل اصلی برگشت دلار از مرز ۱۵ هزار تومانی، رفتار بازارساز ارزی در نوع قیمتگذاری دلار بود. دیروز بازارساز ارزی از همان ابتدای روز نرخ صرافیهای بانکی را افزایش داد و اجازه نداد فاصلهای با قیمت بازار آزاد ایجاد شود. حتی در مقاطعی از روز گذشته آربیتراژ منفی بین قیمت دلار در بازار آزاد و صرافیهای بانکی ایجاد شد؛ یعنی قیمت دلار در صرافیهای بانکی در سطح بالاتری نسبت به بازار آزاد قرار داشت.
تعرفه واردات خودروهای هیبریدی صفر شد
عبدالله رضیان عضو هیأت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه بررسی طرح ساماندهی بازار خودرو در کمیسیون صنایع و معادن مجلس به اتمام رسید، افزود: بر اساس تصمیم کمیسیون صنایع و معادن، تعرفه واردات خودروهای هیبریدی صفر شد. وی اظهار کرد: بر اساس یکی از مواد طرح ساماندهی بازار خودور در صورت وقوع تصادف، به تشخیص کارشناس شرکت سازنده خودرو نیز باید سهمی از ضرر وارد شده بپردازد و مسئولیت مدنی این اتفاق را بپذیرد. این نماینده مردم در مجلس دهم خاطرنشان کرد: مقرر شد؛ سیستمی برای افزایش کیفیت و استانداردسازی خودروهای سنگین تهیه و آیین نامه مربوطه در هیات وزیران تدوین شود. وی ادامه داد: دو ماده از طرح ساماندهی خودرو در سال گذشته در صحن علنی تصویب و 8 ماده دیگر نیز امروز در کمیسیون صنایع و معادن تصویب شد، این طرح برای بررسی به صحن ارائه میشود. /خانه ملت
عقب نشینی شاخص کل بورس در کانال ۲۲۴ هزار واحد
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز یکشنبه، با کاهش ۵۳۲ واحدی معادل ۰.۲۴ درصد به رقم ۲۲۴ هزار و ۵۷ واحد رسید. همچنین شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، با کاهش ۱۵۳ واحدی معادل ۰.۲۴ درصد به رقم ۶۴ هزار و ۵۷۲ واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز، با رشد ۲۱۳ واحدی معادل ۰.۴۶ رصد، عدد ۴۶ هزار و ۱۰۱ واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش ۱۴۸ واحدی معادل ۰.۴۶ درصد به رقم ۳۲ هزار و ۱۲۱ واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور، ۳۹۸ واحد افزایش معادل ۰.۱۶ درصد را رقم زد و به سطح ۲۵۳ هزار و ۹۲۴ واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با ۹۳ واحد افزایش معادل ۰.۰۶ درصد به رقم ۱۶۸ هزار و ۹۳۵ واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز، با ۳۳۱۰ واحد کاهش معادل ۰.۷۷ درصد همراه بود و عدد ۴۲۷ هزار و ۹۳۲ واحد را به نمایش گذاشت.
پراید در دوراهی ماندن یا رفتن!
دیروز اعضای کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و فراکسیون کیفیت و استاندارد با رئیس و معاونان سازمان ملی استاندارد ایران دیدار و گفتوگو کردند. در حاشیه این جلسه، نیره پیروزبخت، رئیس سازمان ملی استاندارد ایران در جمع خبرنگاران درباره وضعیت تصویب استانداردهای هشتادوپنجگانه خودرو، تأکید کرد که تاکنون تصمیمی برای توقف خط تولید هیچ خودرویی گرفته نشده و تصویب این استانداردها هنوز در دست بررسی است. وی افزود: برخی از این خودروها برای آزمایش باید به کشورهای دیگر فرستاده شود که در این زمینه به دلیل اعمال تحریمها با مشکلاتی مواجه هستیم. پیروزبخت در پاسخ به این که آیا تولید پراید در سال جاری متوقف میشود یا خیر، اظهار کرد: این مسأله در دست بررسی است و نتیجه قطعی آن مشخص نشده است.
قیمتهای بازار خودرو کاذب است
حمیدرضا فولادگر، نماینده مجلس شورای اسلامی یکی از الزامات رونق تولید را رقابتپذیر شدن تولید عنوان کرد و گفت: ساماندهی صنعت خودرو در حال انجام است و کیفیت و رقابتپذیر کردن این صنعت بحثهایی است که مطرح میشود. وی افزود: حذف تدریجی خودروی پراید حدود دو سال است که مطرح شده؛ اما شرایط خاصی که بر کشور تحمیل شده و لزوم مدیریت منابع ارزی و آسیبهایی که به اقتصاد کشور وارد کرده، باعث بهمریختگی بازار خودرو شده است که در نتیجه آن توقف تولید خودرو پراید به تعویق افتاده است. فولادگر همچنین تأکید کرد، قیمتهایی که اکنون در بازار خودرو حاکم است قیمت رسمی نیست، بلکه یک جریان دلالی و واسطهای قیمتهای کاذب را بر بازار تحمیل کرده است. به گفته وی، در حال حاضر یک فضای سوداگری و واسطهگری در بازار خودرو حاکم شده، به طوری که نقدینگی سرگردان را به این بازار جذب کرده است. برای مثال شاید ۹۰ درصد افرادی که برای خرید خودرو ثبت نام میکنند، به آن نیازی ندارند و فقط برای حفظ ارزش پول خود خودرو میخرند که این مشکل باید ریشهیابی شود.
ماکارونی نایاب شد
دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران به ایرنا گفت: با افزایش دو برابری قیمت گندم «آسیابانی» و «دروم»، مجوز افزایش 70 درصدی قیمت ماکارونی صادر شد. وی اظهار داشت: پیش از این قیمت هر کیلوگرم گندم آسیابانی 950 تومان بود که دولت بابت آن یارانه پرداخت می کرد، اما با توجه به مشکلات دولت در تأمین بودجه مورد نیاز خود و افزایش قیمت گندم، این یارانه برای صنایع غذایی قطع شده است. معاون نظارت بر کالاهای مصرفی و شبکه های توزیع اقتصادی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، در گفت و گو با ایرنا، ادعای زرگران را تأیید کرد و گفت: اعلام افزایش قیمت ماکارونی به دلیل بررسی مجددی که اتحادیه مربوطه باید انجام دهد، به فردا (دوشنبه) موکول شده است؛ هرچند افزایش قیمت حدود 70 درصدی تقریبا قطعی است.
به گفته این مقام مسئول، نرخ گندم مورد استفاده برای تولید ماکارونی که تا پارسال کیلویی 900 تومان بوده، از آغاز امسال به حدود یک هزار و 800 تومان افزایش یافته که با احتساب سایر هزینه ها به یک هزار و 900 تومان رسیده و همین موضوع بر افزایش قیمت این ماده غذایی تاثیرگذار شد. اخبار مرتبط با قیمت ماکارونی ـ که قیمت آن نسبت به سایر اقلام سبد غذایی خانوار در یک سال اخیر ثابت مانده بود ـ عرضه را کاهش داد و عطش بازار را به دنبال داشت و صف خالی کردن ماکارونی ها از قفسه مغازه ها به سرعت تشکیل شد. یک شهروند ساکن تهران در اعتراض به نایاب شدن ماکارونی در بازار، در تماس با ایرنا گفت: «امروز من اطلاعی از گران شدن ماکارونی نداشتم؛ به یک سوپر مارکت که همیشه قفسه ای بزرگ برای ماکارونی داشت مراجعه کردم اما با قفسه خالی مواجه شدم». وی گفت: «وقتی علت خالی بودن قفسه را از فروشنده سوال کردم و پرسیدم که آیا جای ماکارونی را در قفسه های فروشگاه تغییر داده اید؟ فروشنده گفت مردم با شنیدن خبر گرانی ماکارونی، کل ماکارونی های فروشگاه را خریداری کرده اند». وی اضافه کرد: «پس از آن فروشگاه، به چهار سوپر مارکت دیگر سر زدم، اما قفسه ماکارونی های این فروشگاه ها نیز خالی بود».
چرا کنسرو ماهی گران شده است؟
عضو هیأت مدیره سندیکای کنسرو درباره دلایل افزایش قیمت کنسرو ماهی و کمیاب شدن این ماده غذایی در بازار گفت: ماهی از چند ماه پیش از لیست کالاهای وارداتی با ارز 4200 تومانی خارج شد و بر این اساس اکنون این محصول خوراکی باید با ارز نیمایی وارد کشور شود. محمد مختاریان افزود: بر خلاف آنچه گفته میشود، ارز نیمایی به قیمت 8 یا 9 هزار تومان به دست وارد کننده نمیرسد و واردکنندگان این ارز را با قیمت حداقل 11 هزار و 500 تومان تأمین میکنند. وی با بیان اینکه با توجه به افزایش قیمت ارز برای واردات ماهی، واردات این محصول کم شده است، گفت: تاکنون بخشی زیادی از تولید کنسرو ماهی از محل صید داخلی تامین میشده، اما با توجه به نزدیک شدن به پایان فصل صید اکنون باید برای تامین نیاز داخلی واردات انجام شود. مختاریان با اشاره به افزایش قیمت هر کیلوگرم تن ماهیان از 10 به 21 هزار تومان اظهار داشت: صیادان هم به دلیل پایان فصل صید و نزدیک شدن به زمان واردات ماهی، قیمت را افزایش دادهاند. وی با بیان اینکه به دلیل افزایش قیمت تمام شده واردات تن ماهیان با ارز نیمایی واردکنندگان تمایلی به واردات ندارند، گفت: علاوه بر این موضوع، مشکلات مربوط به نقل و انتقالات مالی هم موجب کاهش واردات ماهی و تن ماهیان شده است.
این تولیدکننده مواد غذایی با بیان اینکه قیمت تمام شده هر کیلوگرم تن ماهی وارداتی حدود 26 هزار تومان است، گفت: با پایان یافتن فصل صید داخلی، پیشبینی میشود قیمت کنسرو ماهی از قیمت کنونی هم بیشتر شود. وی بیان داشت: تا پیش از عید نوروز قیمت هر قوطی کنسرو ماهی به قیمت حدود 8 تا 9 هزار تومان عرضه میشد، اما اکنون اغلب کارخانهها کنسرو ماهی را به قیمت 15 هزار و اندی عرضه میکنند و در موارد قیمت عرضه هر قوطی کنسرو ماهی 14 هزار تومان و در موارد اندکی هم هر قوطی کنسرو ماهی به قیمت 17 یا 18 هزار تومان عرضه میشود. مختاریان همچنین با اشاره به افزایش قیمت قوطی کنسرو از 700 به 1200 تومان و افزایش قیمت درب آسان بازشو قوطی کنسرو از 350 به 650 تومان گفت: این کالاها کاملا وارداتی است و مشکلاتی هم برای واردات آن وجود دارد. وی با بیان اینکه از هر کیلو گرم تن ماهی 3 قوطی کنسرو ماهی تولید میشود، گفت: براین اساس با توجه به افزایش قیمت گوشت تن ماهیان فقط هزینه تولید این محصول غذایی به دلیل افزایش قیمت گوشت حدود 3 هزار و 400 تومان در هر قوطی افزایش یافته است. این تولید کننده کنسرو ماهی گفت: پیش از این در کارخانهاش در هر ماه 3 میلیون قوطی کنسرو ماهی تولید میشده که اکنون به 500 هزار قوطی کاهش یافته است. /فارس
عرضه قطره چکانی عامل گرانی شکر در بازار
محمد آقاطاهر درباره افزایش قیمت شکر اظهار کرد: قبل از عید دولت برای صنوف و قنادان سهمیه در نظر گرفت، اما کارخانجات نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند. رئیس اتحادیه بنکدارن مواد غذایی افزود: البته دولت برای قنادان تا حد امکان شکر تحویل داد، اما از سهمیه ۲۰۰ تنی بنکداران بیش از ۲۵ تن را نتوانست تحویل دهد و به تازگی تسویه کرده است. وی با بیان اینکه عرضه قطره چکانی مشکلی از بازار شکر برطرف نمیکند، گفت: برای ماه مبارک رمضان مقرر شد سهمیه اختصاص بدهند که هنوز خبری نشده است. آقاطاهر ادامه داد: بیشترین افزایش تقاضا مربوط به ماه مبارک رمضان و ایام عید است که به راحتی با برنامه ریزی میتوان نیازها را برطرف کرد. رئیس اتحادیه بنکداران موادغذایی در گفتوگو با میزان با بیان اینکه با بیان اینکه مقرر شده ۴۰۰ تن شکر وارد شود، خاطرنشان کرد: مسئولان از یک ماه قبل وعده این واردات را برای ماه مبارک رمضان داده بودند؛ اما هنوز خبری نشده است، با وعده نمیتوان قیمتها را کنترل کرد. وی درباره قیمت ۱۰ هزار تومانی شکر در بازار گفت: این شکرها خارج از شبکه تنظیم بازاری است اما، شکرهای تنظیم بازاری همه توزیع شده است. آقاطاهر با بیان اینکه مسئولان زمانها را از دست میدهند، تصریح کرد: در حالی که فردا ماه مبارک رمضان آغاز میشود تازه جلسات شکر برگزار شده در حالی که این جلسات باید پیشتر برگزار میشد. رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی خاطرنشان کرد: اگر قرار بر تنظیم بازار است باید به بنکداران ۵ هزار تن شکر اختصاص دهند نه ۲۰۰ تن که همه واحدها بتوانند عرضه کنند.
دلایل افزایش قیمت خرما
قیمت خرما در بازار تهران در آستانه ماه مبارک رمضان افزایش چند برابری داشته و برخی از انواع خرما تا کیلویی ۲۲ هزار تومان هم رسیده است. این در حالی است که ایران دومین تولیدکننده بزرگ خرما است و سالانه یک تا ۱.۱ میلیون تن خرما در این کشور تولید میشود. آن طور که رئیس انجمن ملی خرمای ایران میگوید؛ افزایش قیمت در شهرها به دلیل عدم نظارت بر قیمتها است. محسن فرخی در گفتوگو با فارس، در پاسخ به اینکه فردا ماه رمضان است و در این ایام سفره افطار هر ایرانی معمولاً خرما وجود دارد، اما قیمتها بسیار بالاست، دلیل افزایش قیمتها چیست، گفت: چند دلیل برای افزایش خرما وجود دارد. نخست اینکه در سال ۹۷-۹۶ تولید محصول خرما در کشور به دلیل گرمازدگی و تغییرات اقلیمی ۳۵ درصد کاهش یافت. دوم اینکه؛ با افزایش نرخ ارز در فروردین و اردیبهشت سال گذشته میزان صادرات خرما به کشورهای دیگر هم ۲۰ درصد رشد کرد. به گفته رئیس انجمن ملی خرمای ایران، سالانه حدود ۲۵ درصدی خرمای تولیدی کشور حدود ۳۰۰ هزار تن صادر میشود که افزایش نرخ ارز این میزان صادرات را تشدید کرد. فرخی دلیل سومی که برای افزایش قیمت خرما را تورم قیمتها عنوان کرد و گفت: قیمت نهادههای کشاورزی چندین برابر شده است، مثلاً کود شیمیایی از کیسهای ۲۵ هزار تومان به ۱۲۰ هزار تومان رسیده، قیمت سم سه برابر شده و سایر نهادهها هم رشد کردهاند. وی با بیان اینکه تورم در داخل کشور هم به افزایش قیمت خرما دامن زده است، گفت: در اقتصاد نامتعارف ما نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که قیمتها منطقی رشد کند. رئیس انجمن ملی خرمای ایران با تأکید بر اینکه این عوامل تا حدودی به افزایش قیمتها در مبدا و باغ خرما شده است، اضافه کرد: اما افزایشهای بی حد و اندازه در شهرها کاملاً غیرمنطقی است و هیچ توجیهی ندارد و باید نظارتها و کنترل قیمتها بیشتر شود. وی تأکید کرد: حدود ۲۰ درصد از خرمای تولیدی کشور در انبارها به میزان حدود ۱۵۰ هزار تن موجود است و تا حدود ۲ ماه دیگر هم فصل برداشت، خرما هم آغاز خواهد شد؛ بنابراین، هیچ نگرانی از لحاظ تأمین خرما در داخل کشور وجود ندارد. فرخی با بیان اینکه دولت چند روزی است ممنوعیت صادرات خرما را مطرح کرده است، گفت: طرح ممنوعیت صادرات خرما تصویب شده، اما هنوز به گمرکات کشور ابلاغ نشده است، اما این راهکار درستی نیست.
تجربه ارزی پارسال تکرار نمیشود
محمد فطانت مشاور وزیر اقتصاد و دارایی در خصوص بازار ارز در سال جاری گفت: تجربه افزایش چند برابری مانند سالهای ۶۷ و ۹۷ تکرار نمیشود. کماکان بازار ارز التهابات دارد و ما در این بخش شاهد نوسان خواهیم بود؛ اما پیشبینی نمیشود که نوسانات در حد سال گذشته باشد. وی در خصوص وضعیت بازار سکه در سال جاری نیز اظهار کرد: همچنان سکه حباب خواهد داشت؛ زیرا میل به سرمایهگذاری از طریق سکه افزایش پیدا کرده و عدد سکه با حباب روبرو بوده و این امر ادامه دارد. فطانت در خصوص بازار بورس نیز اضافه کرد: شرکتهای صادرات محور و شرکتهایی که تحت تأثیر مثبت نرخ ارز قرار دارند از پربازدهترین سهامها خواهند بود. وی با بیان اینکه عمده سودی که در شرکتهای بورسی ما رخ میدهد از جانب بخش تأثیر ارز و تورم است، ادامه داد: این امر داراییهای آن را نیز تحت تأثیر قرار میدهد و از لحاظ قدر مطلق سود از جهت تورم عدد بالایی را نشان خواهد داد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.