نماینده ایران در سومین نشست مقدماتی کنفرانس بازنگری پیمان منع گسترش سلاح اتمی گفت: سلاحهای اتمی بزرگترین تهدید امنیت جهانی و بشریت است و تنها راه رهایی از خطر این تسلیحات غیرانسانی، امحای کامل آنها است.
به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، علی رباط جزی روز چهارشنبه در این نشست که در مقر سازمان ملل متحد برگزار شد، افزود: بهترین راه برای جلوگیری از گسترش سلاحهای هسته ای، اجرای کامل و موثر تمام مفاد پیمان ان پی تی و الحاق همه اعضای سازمان ملل به آن است.
وی ادامه داد: خوشبختانه کشورهای غیر هستهای به تعهدات عدم گسترش خود عمل کردهاند و پیشرفت خوبی نیز در این زمینه به دست آمده است. این در حالی است که به علت عدم پایبندی برخی کشورهای هستهای به تعهداتشان، هیچ پیشرفتی در زمینه خلع سلاح هستهای حاصل نشده است.
این دیپلمات جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه براساس ماده یک پیمان، کشورهای هستهای متعهد شده اند از انتقال سلاحهای هستهای به سایر کشورها خودداری کنند، گفت: استقرار تسلیحات هستهای توسط آمریکا در برخی کشورهای عضو ناتو، نقض صریح متن و روح این معاهده است.
رباط جزی همکاریهای آمریکا و برخی کشورهای هستهای با برنامه سلاح اتمی رژیم صهیونیستی را مغایر پیمان منع گسترش و نقض فاحش کلیه هنجارهای عدم اشاعه خواند و افزود: برنامه تسلیحات هستهای این رژیم نتیجه اعمال استاندارد دوگانه توسط این کشورها است که باید به آن پایان داده شود.
وی اضافه کرد: رژیم صهیونیستی باید وادار شود تا به پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی بپیوندد و تمام فعالیتها و تاسیسات هستهای خود را تحت پادمانهای جامع آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دهد.
نماینده ایران در نشست مقدماتی کنفرانس بازنگری ان پی تی اظهار بر لزوم سازگاری اقدامات عدم اشاعه سلاحهای اتمی با حقوق کشورهای عضو در زمینه استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای تاکید کرد و گفت: متاسفانه اعمال برخی اقدامات محدود کننده که بر خلاف مقررات این پیمان است، هنوز ادامه دارد که باید برای همیشه متوقف شوند.
رباط جزی، آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تنها مرجع صلاحیتدار برای راستیآزمایی فعالیتهای هستهای کشورها برشمرد و خواستار بیطرفی و استقلال آژانس در انجام اینگونه فعالیتها شد.
بر اساس این گزارش، در این نشست، اکثر کشورهای عضو ان پی تی ضمن ابراز ناخرسندی از عدم پیشرفت در خلع سلاح اتمی، از کشورهای دارای سلاح اتمی خواستند به تعهدات خود مبنی بر خلع کامل سلاح اتمی عمل کنند.
هدف این نشست آمادهسازی دهمین کنفرانس بازنگری دولتهای عضو پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی است که سال آینده در نیویورک برگزار خواهد شد. کنفرانسهای بازنگری این پیمان هر پنج سال یک بار برای بررسی چالشهای پیش روی اجرای آن و یافتن راههای رفع آنها برگزار میشود.