به گزارش «تابناک»؛ معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان ـ که اخیرا با دریا اورس، سفیر ترکیه در ایران دیدار کرده ـ گامهای مؤثر و مفیدی که دو کشور میتوانند در زمینه محیط زیست و بهبود آن در منطقه بردارند، بخشی از تفاهم حاصل آمده در این دیدار دیپلماتیک خوانده تا بار دیگر تأکید کند که «امکان انتقال آب از دریاچه وان به دریاچه ارومیه وجود دارد.»
ادعایی که نخستین بار زمانی مطرح شد که کلانتری تنها در ستاد احیای دریاچه ارومیه سمت داشت و به سازمان حفاظت محیط زیست نرفته بود؛ طرحی که کلانتری در یک نشست خبری در مردادماه سال ۹۵ در توجیه آن گفت: «دریاچه وان گرفتار زیادی آب است؛ ارتفاع آب در این دریاچه به قدری بالا آمده که شرایط بی هوازی در کف دریاچه ایجاد کرده و موجودات داخل آب در حال از بین رفتن هستند.»
اظهار نظری که پیرو آن، از تمایل طرف ترک برای انتقال آب دریاچه وان به دریاچه ارومیه سخن به میان آمد و کلانتری یک گام جلوتر گذاشته و گفت: «بخشی از مطالعات این طرح صورت گرفته و در حال تکمیل است. مطالعات این پروژه از لحاظ شیمیایی توسط دانشگاههای مراغه، تربیت مدرس و ارومیه صورت گرفته و نتایج آن به سوئیس ارسال شده است. شوری دریاچه وان کمتر از دریاچه ارومیه است و PH آن ۹.۲، که با توجه به اینکه PH دریاچه ارومیه ۷.۴ است، از لحاظ شیمیایی ترکیب آنها مشکلی ندارد.»
اظهاراتی که رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه در ادامه آن تأکید کرده بود، اگر مطالعات بخش بیولوژیکی این پروژه به نتایج مثبت برسد، وارد مذاکره با ترکها خواهیم شد. وعدهای که با توجه به دیدار اخیر وی با سفیر ترکیه و اظهارنظر صورت گرفته در خصوص این دیدار، به نظر میرسد در آستانه تحقق قرار گرفته و حتی فراتر از آن، در آستانه نهایی شدن است و باید منتظر حفر کانال انتقال آب از ترکیه به ایران باشیم!
پروژهای که کلانتری در همان نشست خبری در سال ۹۵، درباره چگونگی اجرای آن نیز سخن گفته و تأکید کرده «ترکها از لحاظ مهندسی جلوتر از ما هستند؛ آنها میتوانند آب را تا مرز ایران انتقال دهند. مناسب است که این آب به قسمت شمال دریاچه وارد شود. شوری دریاچه ارومیه به خاطر وجود کوههای نمکی در ضلع شمال غربی دریاچه است که در صورت ورود آب از وان، شوری دریاچه کاهش مییابد.»
ماجرا زمانی جالبتر میشود که بدانیم از جمله نکات مورد اشاره توسط کلانتری در آن نشست، طرح ریزی این انتقال آب برای ورود ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب آب از دریاچه وان به دریاچه ارومیه است؛ حجم بزرگی از آب که میتواند دریاچه ارومیه را به معنای واقعی کلمه احیا کرده و افزون بر آن، دریاچه وان را از آفتِ زیادی آب برهاند. آفتی که به زعم کلانتری آنقدر جدی است که ترکیه راضی شود، این آب را با احداث کانالی ـ احتمالا بسیار گران قیمت ـ تا مرز کشورمان منتقل کرده و در اختیارمان بگذارد!
دورنمایی که تا حدود زیادی رویایی و خیال انگیز به نظر میرسد، اما نه زمانی که بدانیم حدود یک سال پیش، مسعود باقرزاده کریمی، سرپرست وقت دفتر امور تالابها در سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان از فقدان مطالعات شناسایی ترکیب آب دریاچه وان خبر داده و حتی تأکید کرده در این خصوص از وی و مجموعه تحت امرش نظرخواهی و استعلام نشده و همه چیز تنها در حد یک ایده است! ایدهای که به همراه انبوه ایدههای دیگر از زمان شکل گیری ستاد احیای دریاچه ارومیه مطرح شده و قرار بوده بررسی و امکان سنجی شود.