معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری گفت: زنان در زمینه ارتقای سلامت فرزندان و همسرشان، نقش محوری دارند و این زنان هستند که میتوانند با مدیریت صحیح، سبک زندگی و فرهنگ سلامت را در خانواده ارتقا بخشند.
به گزارش ایسنا، دکتر معصومه ابتکار همزمان با اجرای بسیج ملی کنترل فشار خون در سراسر کشور، ضمن پیوستن به این پویش ملی، درخصوص ضرورت توجه به فشار خون به عنوان یک ریسک فاکتور بسیار مهم، اظهار کرد: جای خرسندی است که توفیق مشارکت در این پویش ملی که اقدامی ارزشمند از سوی وزارت بهداشت محسوب میشود را دارم.
وی افزود: در مقطعی از زمان، توجه به مقوله "درمان" بسیار مورد تاکید قرار گرفته بود، اما در حال حاضر موضوع "پیشگیری" از اولویتهای اصلی وزارت بهداشت محسوب می شود. لذا جا دارد از دکتر نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که رویکردی پیشگیرانه داشته و نسبت به مقوله "بهداشت"، پیشگیری از بیماری ها و سبک زندگی اهتمام ویژه دارند، تشکر کنم. با راه اندازی این کمپین، یک گام به سوی پیشگیری پیش رفته و از مشارکتهای مردمی در این زمینه نیز بهرهمند میشویم.
ابتکار با تاکید بر نقش موثر زنان در ارتقای سلامت خانواده، تصریح کرد: زنان در زمینه ارتقای سلامت فرزندان و همسرشان، نقش محوری دارند و این زنان هستند که می توانند با مدیریت صحیح، سبک زندگی و فرهنگ سلامت را در خانواده ارتقا بخشند.
وی افزود: امروزه مصرف فست فودها، کنسروها و غذاهای آماده رواج زیادی پیدا کرده است، میزان نمک در این نوع غذاها بسیار بالا بوده و فرد را به سمت افزایش فشار خون سوق میدهد. بنابراین، زنان با نقش تاثیرگذاری که دارند، می توانند سبک تغذیه خانواده را نیز مدیریت کنند.
وی گفت: بیش از ۵۰ درصد از افرادی که به فشار خون مبتلا هستند، از این مشکل آگاهی ندارند. در این راستا، باز هم می توان به نقش موثر زنان اشاره کرد؛ چراکه زنان می توانند در افزایش این آگاهی و بالابردن سواد سلامت خانواده پیشگام باشند.
ابتکار با بیان اینکه حفظ نشاط، کاهش تنش و افزایش شادکامی در خانواده، با برقراری ارتباط موثر اعضای خانواده با یکدیگر میسر می شود، بیان کرد: در حال حاضر، طرحی تحت عنوان "طرح گفت و گوی ملی خانواده" در حال اجرا است که به مهارت های ارتباطی درون خانواده و اصلاح سبک زندگی می پردازد، تا خانواده ها با تقویت ارتباطات خود درون خانواده، تنش ها را کاهش دهند. همچنین، بخشی از گفتوگوهای خانوادگی نیز میتوان به مباحث سلامت، سبک زندگی سالم و برقراری مناسبات سالم درون خانواده و برقراری مناسبات عاطفی مثبت به منظور کاهش تنشها و افزایش سواد سلامت اختصاص پیدا کند.
وی با تاکید بر تاثیر مستقیم کیفیت و سبک زندگی سالم در افزایش سلامت اعضای خانواده، بیان کرد: متاسفانه امروزه، با سبک زندگی نشسته و بی تحرک در منزل و محل کار مواجه شدهایم و ضرورت دارد که به فعالیت بدنی و ورزش، توجه بیشتری کرده و آن را جزو ضروریات روزمره تلقی کنیم. باید توجه شود که کودکان و فرزندان ما، از رفتار و عادات والدین الگوبرداری میکنند. بنابراین، چنانچه رفتارهای مثبتی همچون ورزش، طبیعت گردی و تغذیه مناسب را در خانواده الگو قرار دهیم، کودکان نیز آموزش خواهند دید. در موضوع کاهش ریسک فاکتورهای بیماری های غیرواگیر مانند فشار خون نیز آموزش عادات صحیح در خانواده، نقش موثری ایفا میکند.
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری اظهار کرد: امروزه با صنعتی شدن جوامع و گسترش شهرنشینی، ارتباط مردم با طبیعت دچار اختلال شده است و این موضوع بر شاخصهای سلامت تاثیر دارد. در بسیاری از کشورهای جهان، درمانگران، پیاده روی در طبیعت را به عنوان یک رژیم درمانی، توصیه می کنند و تاثیر این موضوع را در کاهش تنش و تنظیم فشار خون ثابت کردهاند. بنابراین سبک زندگی شهری باید اصلاح شود؛ چراکه روستاییان فعالیت بدنی بهتری داشته و با طبیعت ارتباط بهتری دارند، اما به دلیل اینکه ۷۰ درصد جمعیت کشور به سمت شهرها و حاشیه شهرها حرکت کردهاند، باید بر سبک زندگی سالم با مشارکت فعال زنان و سایر اعضای خانواده تاکید بیشتری شود.
ضرورت افزایش تحرک بدنی در زنان
وی درخصوص ضرورت افزایش تحرک بدنی در زنان، گفت: زنان باید بر ورزش کردن و اصلاح سبک زندگی توجه بیشتری کنند. در اصلاح سبک زندگی، بر تغذیه صحیح، تحرک بدنی و افزایش آگاهی و اطلاعات دقیق و علمی درخصوص سلامتی و عوامل ایجادکننده بیماری ها از جمله فشار خون، تاکید می شود؛ چراکه متاسفانه در فضاهای مجازی و شبکه های اجتماعی اطلاعات مختلفی رد و بدل می شود که مبنای علمی ندارد. بنابراین، مردم باید اطلاعات دقیق را درخصوص مباحث سلامتی، از منابع علمی از جمله وزارت بهداشت کسب کنند.
بیتوجهی به روان، به جسم آسیب میرساند
وی خاطرنشان کرد: باید توجه شود که ورزش کردن و ایجاد نشاط در خانواده یک ضرورت محسوب میشود و خانواده ها باید برای خودشکوفایی تلاش کنند. انسان دو بعد جسمانی و روانی دارد، بی توجهی به روان، به جسم آسیب می رساند. بحث بیماریهای روان تنی در دنیا نیز مطرح است. بنابراین، نوع نگرش انسان به آینده و امیدوار بودن، می تواند در کاهش مشکلات روان نیز موثر باشد.
ابتکار ادامه داد: در معاونت زنان و خانواده، یکی از رویکردها، توجه به سلامت زنان است. در این زمینه، همکاری های بسیار خوبی هم با وزارت بهداشت داریم. همچنین، تفاهم نامه ها و طرح های مشترکی را دنبال می کنیم و امیدواریم که در زمینه های مختلف همچون اصلاح سبک زندگی نیز این همکاریها تداوم پیدا کند.
رفتارهای صحیح و بسیاری از پارامترهای سلامت در دوران کودکی شکل میگیرد
وی افزود: یکی از موضوعاتی که اهمیت زیادی دارد، ورزش بانوان است. ورزش کردن و حفظ سلامتی، ارتباط زیادی با یکدیگر دارند. در مقاطعی به دلیل کمبود بودجه، درس ورزش در مقطع ابتدایی از برنامههای آموزش و پرورش حذف شده بود. این موضوع برای دختران، تاثیرات نامطلوبتری را در پی داشت؛ چراکه پسران به هرحال جنب و جوش و فعالیت بدنی دارند. بنابراین، با نشست ها و جلساتی که با وزیر آموزش و پرورش وقت برگزار کردیم، این موضوع پیگیری شد و دوره های آموزشی تربیت بدنی برای معلمان برگزار شد. تابستان سال گذشته، ۶۷ هزار معلم این آموزش ها را دریافت کردند و ورزش ابتدایی به اکثر مدارس ابتدایی در سطح کشور بازگشت. این موضوع اهمیت بسیاری دارد، زیرا رفتارهای صحیح و بسیاری از پارامترهای سلامت در دوران کودکی شکل میگیرد، یکی از دلایل چاقی و اضافه وزن در کودکان و همچنین بزرگسالان، ناشی از رفتارهای دوران کودکی است.
محدودیت فضاهای ورزشی برای بانوان
ابتکار بیان کرد: خوشبختانه، وزارت ورزش و جوانان به مقوله ورزش بانوان و ورزش های همگانی دختران توجه زیادی دارد، اما با توجه به مباحث شاخص های عدالت جنسیتی که موضوع عدالت در دسترسی به خدماتی مانند ورزش را شامل می شود، بانوان ایرانی، کماکان در دسترسی به سالن های ورزشی مخصوصا در شهرستان ها، کمبودهای جدی دارند و دختران محدودیتهای بیشتری برای این موضوع دارند.
بنابر اعلام پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت، وی ادامه داد: اقدام دیگری که با وزارت ورزش و جوانان آغاز کردیم، بررسی فضاهای ورزشی در مدارس دخترانه از لحاظ امکان فعالیت های ورزشی و مناسب سازی آنها است؛ چراکه برای دختران دشوار است که با روپوش و مقنعه به فعالیت های ورزشی بپردازند و به دلیل اعتقادات و ضوابطی که وجود دارد، رسیدگی به این موضوع اهمیت بسیاری دارد. معتقد هستم، برای اینکه جامعه سالمی داشته باشیم، باید فضاهای ورزشی مناسبی فراهم کنیم.
حمایت از پارک های بانوان
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری تاکید کرد: حمایت از پارکهای بانوان یکی از اقداماتی است که می تواند در راستای فراهم سازی امکان فعالیت بدنی برای بانوان موثر باشد. این پارک ها فضاهای ویژه ای دارند که بانوان می توانند با سهولت بیشتری از آفتاب استفاده کنند. امروزه، کمبود ویتامین D، کلسیم و مشکلات اسکلتی از جمله مشکلات جسمی است که میتواند سلامتی زنان را تهدید کند. بنابراین این پارک ها، فضایی را فراهم می کنند تا بانوان بتوانند ورزش کنند و از آفتاب استفاده کنند. در بسیاری از شهرهای بزرگ این اقدام آغاز شده است، اما ضرورت دارد که در شهرهای دیگر نیز گسترش پیدا کند.