سخنگوی سازمان انرژی اتمی اعلام کرد، ایران ششم تیر از سقف ۳۰۰ کیلو گرم اورانیوم غنی شده که پیشتر تعیین شده بود، عبور خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار اعزامی تابناک به اراک، بهروز کمالوندی سازمان انرژی اتمی که در مجتمع آب سنگین خنداب اراک حضور یافته است در نشست خبری گفت: درباره بحث تصمیماتی که شورای امنیت میگرفت، دو اقدام را سازمان انرژی اتمی بر عهده گرفت. درباره اینکه به مرحله دوم ورود خواهیم کرد، نمیدانیم و بستگی به اقدام طرف مقابل دارد.
کمالوندی در ادامه گفت: ما تولید را در نطنز افزایش دادیم. امروز شمارش معکوس شروع شده و از امروز ده روز ما از سقف ۳۰۰ کیلو عبور خواهیم کرد و افزایش تولید بالا خواهد رفت و سرعت افزایش اورانیوم غنی شده ۳.۶۷ بالا خواهد رفت. ما در زمینه آب سنگین به مصرف کننده تبدیل شدهایم که در یکی از موارد تا ۵۷ نوع بیماری را میتوان تشخیص داد. ممکن است در سنوات آینده نیازی به صادر کردن آب سنگین نباشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در ادامه گفت: هرچند ما نمیخواهیم تعهداتی را که در گذشته داشتهایم و بازارهایی که پیدا کردهایم را کنار بگذاریم، ممکن است با یک روندی، با رفتن به ۱۳۰ به بالاتر، مزیتهای اقتصادی را کنار نگذاریم و آن را به عنوان مواد اولیه صادر نکنیم و با ارزش افزوده آن را صادر کنیم.
وی درباره مرحله دوم اقدام ایران برای کاهش تعهدات به برجام گفت: درباره مرحله دوم ما منتظر تصمیم مقامات هستیم. هنوز برای اروپاییها وقت باقی است. آنها در گذشته هم فرصت داشتند یک سال صبر استراتژیک بود و دو ماه هم فرصت دادیم. اروپاییها اظهار عجز کردهاند، اما این موضوع به وزارت خارجه مربوط هست. اگر دو اقدامی که در مرحله اول زمانبر بود و ما داشتیم در مرحله بعدی به ویژه برای رفتن بالاتر از ۳.۶۷ نیاز به زمانی نخواهد بود. فکر نکنند که بعد از ۶۰ روز، بار دیگر فرصت ۶۰ روزه خواهند داشت. اقدامات ایران در راستای بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام است. درباره بند دیگری که در رابطه با مرحله دوم هست، امروز در خدمت متخصصین بودیم. آنچه دستور گرفتهاند، این است که هر دو رآکتور را با هم به پیش ببرند.
کمالوندی همچنین افزود: ما درباره افزایش ۳.۶۷ هم سناریوهای مختلف را در نظر گرفتهایم. این میتواند از ۳.۶۸ باشد تا شرایط دیگری. بر اساس نیازهای فنی سناریوهای مختلف در خدمت مسئولین نظام قرار گرفته و در انتهای ۶۰ روز اول تصمیم گرفته خواهد شد. با همین روندی که رو به جلو میرویم، ما فکر میکنیم در دو ماه و نیم آینده اگر بازار جدیدی برای عرضه تولیدات جانبی آنها نداشته باشیم، این (آب سنگین) میتواند از ۱۳۰ تن عبور کند. در ذهن ترامپ این است که اگر کسی از ما آب سنگین نخرد، خودکار کارخانه تعطیل میشود، در صورتی که این طور نیست؛ ما هم مصرف داخلی داریم و هم بازار داریم.
وی درباره تأسیسات هستهای فردو نیز گفت: فردو فعلی با فردو سابق خیلی فرق دارد. تنها چیزی که نداریم، فقط غنی سازی است. ما الان در فردو مرکز خلا هم داریم. در نطنز واحد اختلاط هست، زیرساختهای لازم مونتاژ را برای غنی سازی هستهای هم دیدید. در شرایط بسیار خوبی قرار داریم همه امکانات برای حرکت با شتاب را داریم و اگر محدودیتها برداشته شود خواهیم دید که به سرعت برای پیشرفت و تأمین رفاه کشور حرکت خواهیم کرد. با شرایطی که کشور به لحاظ صنعت هستهای دارد، نوید این را میدهم که در زمینههای مختلف این صنعت پیشرفتهایی داشته باشیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی از طرف متخصصان صنعت هستهای گفت: همه گوش به فرمان مقام معظم رهبری هستند و نخواهد گذاشت که این صنعت صدمه ببیند.
وی در خصوص اینکه آیا پس از بررسی اروپا که قرار است انجام شود، ایران تصمیم جدیدی خواهد داشت یا نه، گفت: درباره اقدام طرف مقابل ما منتظر هستیم که اقدامی انجام دهند، جلسه و نشست کفایت نمیکند. به محض اینکه آنها اقدام عملی انجام دهند، این امکان هست که تعهدات به شرایط قبلی برگردد. اگر من آن موقع عرض کردم ۴ برابر، الان دو برابر آن ۴ برابر قبلی (سرعت تولید اورانیوم غنی شده درصد پایین) است و در آینده هم نمیتوان گفت: چند برابر است.
کمالوندی افزود: راکتور دوم و مدت زمان مورد نیاز، نیاز به جلسه و ارائه است، اما بدانید که با سرعت انجام خواهد شد. ما شنیدیم که از ۶ ماه تا یک سال و نیم است. مسأله اصلی کالندریا است. چون اجزای کالندریای قبلی را داریم میتواند سریعتر باشد. به هر حال تعهدی را نمیپذیریم که بازطراحی داشته باشیم. ما تعهد برگشت نکردن به راکتور قبلی را بر اساس مرحله دوم کنار میگذاریم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تأکید بر اینکه آب سنگین دارای مواد استفاده متعددی در رشتههای مختلفی از جمله پزشکی است و به درمان و تشخیص بسیاری از بیماریها در نوزادان کمک میکند، در بخش دیگری از صحبتهای خود در مورد اجرای مرحله دوم کاهش تعهدات برجامی ایران تصریح کرد: ما در ارتباط با این موضوع منتظر تصمیم مقامات مسئول کشور هستیم. هنوز برای اروپاییها فرصت برای تصمیم گیری وجود دارد. ما دیگر صبر نداریم. حدود یک سال صبر کردیم دو ماه نیز به آنها فرصت دادیم اکنون مدت محدودی از این زمان باقی مانده و آنها میتوانند از این فرصت استفاده کنند.
وی با بیان اینکه اگر از این فرصت استفاده نشود، ما میتوانیم دو تحلیل ارائه کنیم، خاطرنشان کرد: تحلیل اول این است که آنها نمیخواهند که به تعهداتشان عمل کنند و تحلیل دوم این است که نمیتوانند این کار را انجام دهند. توانایی فنی و داخلی لازم را ندارند یا اینکه نمیتوانند در مقابل رقیب خود قرار بگیرند.
کمالوندی با تأکید بر اینکه مقامات وزارت خارجه همچنان با مقامات اروپایی در مذاکره هستند و تماس دائمی بین آنها وجود دارد، ادامه داد: همانطور که در جریان هستید، خانم اشمیت در روز شنبه با آقای عراقچی دیدار داشت و گفت وگوهایی در این دیدار انجام شد.
وی تأکید کرد: آنچه مهم است این که جمهوری اسلامی ایران بیش از این برای به نتیجه رسیدن اقدامات آنها صبر نخواهد کرد و آنها باید از فرصت باقی مانده برای اجرای تعهداتشان استفاده کنند.
کمالوندی در پاسخ به پرسش خبرنگار تابناک درباره اینکه باتوجه به فرصت بیست روزه باقی مانده عملا بعید به نظر می رسد اروپایی ها بخواهند به غیر از حرف های تکراری اقدام عملی را در قبال ایران انجام دهد، گزینه های ایران به جز افزایش سطح غنی سازی تا 20 درصد برای گام دوم در کاهش سطح تعهدات بحرانی مشخص شده و در این خصوص چه خواهید کرد، گفت: ما همکاری های زیادی با اروپایی ها داریم علاوه بر موضوعات هسته ای و برجام، در حوزه هایی مثل مبارزه با مواد مخدر و مهاجران و در حوزه های فنی گزینه های زیادی داریم که می توانیم آنها را انجام بدهیم. اگر آنها در گذشته، خیلی این موضوعات را جدی نمی گرفتند اما الان این موضوع را بسیار جدی گرفته اند. البته برخی رسانه های غربی برای راحت کردن خیال آنها گزینه های غلطی در این خصوص می دهند. ما در راستای انجام وظایف سازمان انرژی اتمی ده ها گزینه برای گام دوم کاهش سطح تعهدات در اختیار شورای عالی امنیت ملی قرار داده ایم و از حیث فنی توان بالایی در انجام آن داریم.
وی افزود: اگر قرار باشد ایران مزیتی در قبال انجام تعهدات نداشته باشد، دلیلی برای انجام تعهدات بحرانی نداریم و این حق مسلم ماست که نسبت به کاهش سطح تعهدات مرحله به مرحله تصمیم بگیریم و در خصوص آن اقدام کنیم. گزینه های زیادی در این خصوص پیش بینی شده است.