امروز (چهارشنبه) نشست دورهای شورای امنیت برای بررسی اجرای قطعنامه این شورا درباره توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی در نیویورک برگزار شد.
به گزارش «تابناک»؛ «رزماری دیکارلو» معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در امور سیاسی در جلسه شورای امنیت با موضوع برجام، این توافق هستهای، از تحولات اخیر درباره برجام ابراز نگرانی کرد و گفت: «برنامه جامع اقدام مشترک که در قطعنامه شماره ۲۲۳۱ به تأیید شورای امنیت رسیده، محصول دوازده سال تلاش فشرده دیپلماتیک و مذاکرات فنی است. دبیر کل، این توافق و قطعنامه تأییدکننده آن را دستاوردی برای چندجانبگی دانست.»
او افزود: «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد، از گزارش اخیر آژانس بینالمللی مبنی بر اینکه ایران به تعهدات هستهای خود پایبند بوده، استقبال میکند.
دیکارلو ادامه داد: دبیر کل سازمان ملل متحد، در عین حال از برخی تحولات اخیر در خصوص برجام نگران است. معاون دبیر کل به اقدام اخیر آمریکا در تمدید نکردن معافیتهای مربوط به مبادلات نفت با ایران و همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران ذیل برجام اشاره کرد و گفت: دبیر کل از این اقدامات متأسف است. معاون دبیرکل خاطرنشان کرد، شاید این اقدامات در اجرای توافق هستهای از سوی ایران و برخی از دیگر طرفهای برجام جلوگیری کند.
وی در بخش دیگری از سخنانش به قصد ایران برای کاستن از تعهدات خود ذیل برجام اشاره و تأسف دبیر کل را از بابت آن ابراز کرد. این مقام سازمان ملل گفت: «دبیر کل از بیانیه ایران مبنی بر اینکه خود را متعهد به سقفهای برجامی ذخایر اورانیوم و آب سنگین نمیداند، متأسف است.»
او با بیان اینکه چنین اقداماتی در راستای منافع طرفهای برجام نیست و به حفظ این توافق کمکی نمیکند، گفت: دبیر کل ایران را تشویق میکند با وجود چالشهایی که با آن روبه روست، به اجرای کامل برجام ادامه دهد.
دیکارلو با اشاره به حوادث اخیر در خلیج فارس گفت: «حوادث اخیر در خلیج [فارس] نشاندهنده آن است که ما در برههای حساس قرار داریم. دبیر کل از طرفها میخواهد از انجام اقداماتی که باعث تشدید تنشها میشود خودداری کنند، به دیپلماسی و گفتوگو روی بیاورند و تنشزدایی کنند.»
معاون دبیرکل خاطرنشان کرد: سازمان ملل گزارش جدیدی در خصوص عرضه، فروش، یا انتقال اقلامی به ایران که مغایر با پاراگراف دوم پیوست B قطعنامه باشند، دریافت نکرده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت، طرفها در خصوص اینکه اقدام ایران در آزمایش موشکهای بالیستیک مغایر با تعهدات ایران ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ بوده است یا خیر، اختلاف نظر دارند.
رزماری گفت: در هفتمین گزارش دبیر کل سازمان ملل متحد در خصوص اجرای قطعنامه ۲۲۱۳، به جزئیات جدیدی درباره سفرهای ادعایی سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران اشاره شده است. این گزارش همچنین به اطلاعات دریافتشده توسط دبیرخانه در خصوص یک فرد و چند سازمان از فهرست قطعنامه ۲۲۳۱ که ممکن است سازوکارهای مربوط به انسداد داراییها و منع سفر را نقض کرده باشند، میپردازد. دبیر کل به منظور تسهیل اجرای این سازوکارها پیشنهاد میکند که اطلاعات مرتبط با این افراد و سازمانها در فهرست قطعنامه ۲۲۳۱ توسط شورا بهروزرسانی شود.
اتحادیه اروپا: ایران به تعهداتش پایبند باشد
نماینده اتحادیه اروپا در نشست شورای امنیت سازمان ملل، با موضوع وضعیت توافق هستهای و قطعنامه ۲۲۳۱، بار دیگر گفت ایران باید با وجود خروج آمریکا از توافق هستهای، به اجرای تعهدات خود ادامه دهد.
وی که به نمایندگی «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صحبت میکرد، گفت: «چهار سال از دستیابی تاریخی به توافق هستهای گذشته است؛ بنابراین، لازم است در این برهه چالشبرانگیز، دستاوردهای توافق هستهای را یادآوری کنیم.»
این مقام اروپایی سپس به تشریح مفاد هستهای برجام پرداخت و با بیان اینکه این توافق توانست برنامه هستهای ایران را محدود کند، آن را «جزئی کلیدی در معماری عدم اشاعه» توصیف کرد و گفت: «به همین جهت است که اتحادیه اروپا قاطعانه از این توافق پشتیبانی میکند و به تلاش برای حفظ این توافق متعهد است... اتحادیه اروپا همچنان به اجرای کامل و مؤثر این توافق متعهد است، مشروط بر اینکه ایران به اجرای تعهدات خود ادامه دهد.»
وی با بیان اینکه توافق هستهای در دستیابی به اهدافش موفق بوده و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز پانزده بار پایبندی ایران به توافق را تأیید کرده، گفت ایران «باید» همچنان به این توافق پایبند باشد.
او سپس با اشاره به اینکه «عادیسازی روابط اقتصادی و تسهیل تجارت ایران» یکی از بخشهای محوری توافق هستهای بود، گفت: «از این منظر، اتحادیه اروپا... عمیقا از خروج ایالات متحده از این توافق متأسف است. اعمال تحریمهای یکجانبه توسط ایالات متحده، تصمیم این کشور به عدم تمدید معافیتهای تجارت نفتی و عدم تمدید کامل همکاریهای پروژههای عدم اشاعه، اثری چشمگیر بر اقتصاد ایران داشته است.»
این مقام اروپایی بیانیههای پیشین اتحادیه اروپا در مورد برجام را یادآور شد و گفت: موگرینی همچنان به تلاش برای محقق کردن منافع اقتصادی متصور در برجام برای ایران متعهد است. همچنین عملیاتی شدن اینستکس... در حال پیشرفت است و تجارت مشروع با ایران را، منطبق با قوانین و قواعد بینالمللی و اروپایی، امکانپذیر میکند.
او افزود: «در عین حال، اتحادیه اروپا با نگرانی شدید اشاره میکند که بیانیههای مختلف ایران در ارتباط با تعهدات این کشور در برجام... اتحادیه اروپا به توافق هستهای پایبند است و ضربالاجل را نمیپذیرد و پایبندی ایران به توافق هستهای را بر اساس عملکردش میسنجد.»
وی همچنین گفت: هم اکنون چندین پروژه همکاریهای صلحآمیز هستهای میان ایران و دیگر اعضای توافق هستهای در جریان است. او در ارتباط با کانال خرید توافق هستهای نیز این ساز و کار را مکانیزمی مربوط به شورای امنیت خواند و گفت اینکه هنوز درخواستهایی برای انتقال اقلام از طریق این کانال ارائه میشود و تمام پانزده عضو شورای امنیت از جمله آمریکا نیز پذیرفتهاند، این درخواستها را «بیطرفانه» مورد بررسی قرار دهند، «پیامی مثبت» است. به گفته وی، تاکنون ۴۴ درخواست انتقال کالا از طریق این کانال، ارائه شده است.
او در ادامه به تحولات فراتر از مسأله هستهای در ارتباط با ایران پرداخت و با ابراز نگرانی از رخدادهای اخیر در منطقه گفت: «اتحادیه اروپا همواره کاهش میزان تنش و میزان حضور نظامی همه بازیگران را خواستار است و به ایران توصیه میکند از اقداماتی که میتواند به تعمیق عدم اعتماد منجر شود، خودداری کند؛ اقداماتی مانند آزمایش موشکهای بالستیک، که با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ناهمخوان هستند.»
این مقام اروپایی، اتحادیه اروپا را پیشتاز دیپلماسی چندجانبه خواند و گفت به لطف برجام امکان بحث و تبادل نظر با ایران در مورد موضوعات منطقهای نیز فراهم شده و در نبود این توافق، چنین کانالهایی شکل نمیگرفت.
وی در پایان گفت: «امروز احتمالا در برههای حساس در مورد آینده برجام قرار داریم، با این حال، باید یادآور شد که برجام یک توافق هستهای بود که به نتایج خود دست یافته بود. هیچ جایگزین معتبر و صلحآمیزی برای آن وجود ندارد و اتحادیه اروپا به همراه دیگر اعضای جامعه بینالملل به نحوی خستگیناپذیر تا زمانی که ایران به این توافق پایبند باشد، برای حفظ آن تلاش خواهد کرد.»
انگلیس: به ایران توصیه میکنیم از محدودیتهای برجام فراتر نرود
«کارن پیرس» نماینده انگلیس در سازمان ملل روز چهارشنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد با موضوع وضعیت اجرای قطعنامه ۲۲۳۱، بار دیگر گفت ایران به اتهامزنی علیه ایران پرداخته است. جمهوری اسلامی باید به توافق هستهای پایبند بماند.
پیرس در ابتدای نشست «حراست از رژیم منع اشاعه و جلوگیری از دستیابی به یک توان هستهای» را یکی از اهداف سهگانه لندن در ارتباط با ایران توصیف کرد و گفت: انگلیس همچنان به توافق هستهای با ایران متعهد و معتقد است که این توافق «بهترین راه برای جلوگیری از ایران مسلح به هستهای»، «جزئی ضروری از معماری عدم اشاعه بینالمللی» است و برای «امنیت ملی ما و امنیت مشترک شرکا و متحدان ما» بااهمیت است.
پیرس گفت: از همین روی، ما بار دیگر از تصمیم ایالات متحده برای خروج از برجام و اعمال تحریم علیه ایران و عدم تمدید کامل معافیتهای عدم اشاعهای... ابراز تأسف میکنیم. این اقدامات بر خلاف اهداف برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است. ما همچنان به تلاش شدید برای راهاندازی برجام و تسهیل تجارت مشروع با ایران ادامه میدهیم... از گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی که پایبندی ایران به توافق هستهای را تأیید کرده، استقبال میکنیم... تا زمانی که ایران کامل به توافق هستهای پایبند باشد، انگلیس برای حفظ این توافق تمام تلاش خود را خواهد کرد.
وی افزود: «ما در عین عمیقا نگرانیم که این نشست در حالی برگزار میشود که ایران تهدید کرده اجرای تعهدات خود ذیل برجام را از طریق عبور از سقفهای ذخایر هستهای متوقف کند. اگر ایران از این سقفها عبور کند، منافع منع اشاعهای این توافق، محو میشود. در نتیجه، به ایران توصیه میکنم اقداماتی انجام ندهد که از سقفهای تعیینشده در این توافق فراتر رود.»
در ادامه نشست، این دیپلمات انگلیسی «محدود کردن اقدامات ایران را که ثبات منطقه را تهدید میکند»، دومین هدف لندن در قبال ایران توصیف کرد و مدعی شد، هرچند قطعنامه ۲۲۳۱ برای حل مسأله هستهای بوده، «هنگام تصویب آن همه در اینجا این برداشت را داشتند که این قطعنامه نه فقط برای مسائل هستهای، بلکه برای ادامه اعمال محدودیتهای الزامآور برای محدود کردن برنامه موشکهای هستهای و فعالیتهای اشاعهای ایران که همانطور که گفتم منطقه و فراتر از آن را تهدید میکند، طراحی شده است.»
نماینده انگلیس سپس برنامه موشکی ایران را با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت «ناهمخوان» خواند و گفت: موشکهای با قابلیت حمل کلاهک با وزن ۵۰۰ کیلوگرم و با برد بیش از ۳۰۰ کیلومتر، دارای توان حمل کلاهک هستهای محسوب میشوند.
وی همچنین ایران را به انتقال موشک به گروههای مختلف در منطقه متهم کرد و مدعی شد که این اقدام ناقض قطعنامههای مختلف شورای امنیت سازمان ملل است. نماینده انگلیس که کشورش از حامیان اصلی ائتلاف سعودی مهاجم به یمن است، از آنچه انتقال توان ساخت موشک و پهپاد به یمن خواند انتقاد کرد و گفت: «این اقدامات بخشی از الگوی رفتار ایران است که تهدیدی جدی برای صلح و ثبات منطقه به شمار میآید.»
پیرس در ادامه مانند دیگر مقامهای دولت انگلیس مدعی شد که ارزیابی اطلاعاتی لندن نشان میدهد که «تقریبا قطعی است» که ایران عامل حملات به چند نفتکش در بندر «فجیره» امارات عربی متحده و دریای عمان بوده است. این ادعا در حالی مطرح میشود که حتی وزیر خارجه امارات هم امروز گفت هنوز مشخص نیست حوادث توسط چه گروهی انجام گرفته است.
او در ادامه افزود: «جهان نمیتواند درگیری در این منطقه را تاب بیاورد، به همین دلیل بار دیگر گفتوگو و احترام کامل به قوانین بینالمللی را خواستار میشویم.»
نماینده انگلیس در شورای امنیت سپس «عادیسازی روابط اقتصادی و دیپلماتیک با منطقه و فراتر از آن و رسیدن به نقش صحیح خود به عنوان یک قدرت شکوفا و مسئول» را به عنوان سومین هدف انگلیس در ارتباط با ایران برشمرد. وی با بیان اینکه لندن معتقد است که این هدف قابل تحقق است، گفت انگلیس به تلاش برای «یافتن راهکار دیپلماتیک جهت کاستن از تنشهای کنونی و حفظ توافق هستهای» ادامه میدهد.
پیرس در پایان گفت: «من به ایران توصیه میکنم که این کشور هم به ما بپیوندد و همین کار را کند.»
فرانسه: پایان برجام عقبگردی خطرناک خواهد بود
نماینده فرانسه در سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در خصوص برجام سخنرانی کرد.
نماینده فرانسه در این جلسه گفت: پاریس تا زمانی که ایران تعهداتش را اجرا کند به اجرای این توافق متعهد است. او درباره خروج آمریکا از برجام گفت: خروج آمریکا از برجام و بازاعمال تحریمها علیه ایران به ایجاد روالهای مبهم و نگرانکنندهای منجر شده است.
وی در ادامه از بیانیه ایران برای کاستن از تعهداتش ابراز نگرانی کرد و گفت: «اجازه بدهید موضع کشورم را یادآوری کنیم. ضروری است که ایران کامل به اجرای تعهدات هستهای خود ادامه دهد. ایران باید از انجام اقداماتی که این کشور را ناقض برجام قرار میدهد خودداری کند.»
وی از فعالیتهای موشکی ایران هم ابراز نگرانی کرد و آن را مغایر با مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ خواند و گفت: «ایران به اقدامهای بیثباتکننده در زمینه موشکی ادامه میدهد؛ بنابراین، ضروری است که ایران این فعالیتها را متوقف کند.»
نماینده فرانسه گفت: «پایان برجام به معنی یک عقبگرد خطرناک خواهد بود که با خود ابهام و تبعات جدی برای منطقه، نظام منع اشاعه و امنیت جمعی ما به همراه خواهد داشت. ما باید همه برای جلوگیری از وقوع این سناریو تلاش کنیم.»
نماینده آلمان هم برجام را یکی از مؤلفههای اساسی در معماری منعاشاعه توصیف کرد و گفت: جامعه بینالمللی در برههای حساس برای حفظ توافق هستهای قرار دارد.
او از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای و اعمال تحریمها علیه ایران ابراز تأسف کرد. نماینده آلمان در ادامه با اشاره به بیانیه ایران در خصوص کاستن از تعهداتش ذیل برجام گفت، برلین از ایران میخواهد تعهدات هستهای خود را اجرا کند. وی همچنین بر ضرورت برخورداری ایران از مزایای اقتصادی ذیل برجام تأکید کرد.
نماینده آلمان گفت: با پابرجا ماندن برجام میتوان مسائل خارج از این توافق را بهتر حل کرد. او همانند نماینده فرانسه از ایران خواست از انجام آزمایشهای موشکی خودداری کند و گفت کشورش به اجرای توافق هستهای و قطعنامه شماره ۲۲۳۱ پایبند خواهد بود.
کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام وعده دادهاند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند. این کشورها، علیرغم ایستادگیهای لفظی و سیاسی در برابر اقدام آمریکا تا کنون هیچ اقدام عملی برای محقق کردن وعدههایشان صورت ندادهاند.
اتحادیه اروپا همچنین علیرغم مخالفت با تصمیم آمریکا در زمینه برجام با سایر ادعاهای این کشور در زمینه فعالیتهای موشکی و منطقهای ایران همسو شده است.
«بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی دوشنبه 27 خرداد در نشستی خبری در محل تأسیسات آب سنگین اراک (خنداب) گفت که با شتاب گرفتن روند تولید اورانیوم غنیشده ۳.۶۷ درصد، ذخایر اورانیوم غنیشده کشور نهایتا تا ششم تیر از سقف ۳۰۰ کیلو عبور خواهد کرد.
این اقدامات پس از آن انجام شد که شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در هجدهم اردیبهشت ۱۳۹۸ با صدور بیانیهای از توقف برخی اقدامات تهران ذیل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خبر داده و و به کشورهای باقی مانده در توافق هستهای، شصت روز فرصت داد تا تعهدات خود به ویژه در حوزه های بانکی و نفتی را اجرا کنند.
روسیه: متخصصان رمزنگاری هم نمیتوانند از مواضع آمریکا رمزگشایی کنند
«واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل روز چهارشنبه در نشست شورای امنیت در مورد اجرای قطعنامه ۲۲۳۱، از اقدامات تنشزای آمریکا در قبال ایران و توافق هستهای انتقاد کرد.
وی در ابتدای صحبتهایش خروج آمریکا از توافق هستهای و احیای تحریمها علیه ایران را «بر خلاف اهداف برجام و قطعنامه ۲۲۳۱» خواند و گفت این اقدامات «توان ایران برای پایبندی به مفاد این اسناد را کاهش میدهد.»
نبزنیا افزود: «یادآور میشوم که برجام و قطعنامه ۲۲۳۱... جزو تاریخیترین دستاوردهای جهان دیپلماسی و چندجانبهگرایی بود... که نشان داد میتوان با دیپلماسی بر بحرانها فائق آمد. ایران به تعهدات خود پایبند بوده و این موضوع در گزارشهای متعدد آژانس بینالمللی انرژی اتمی انعکاس یافته است.»
او همچنین برجام را یکی از «ابزارهای کلیدی» در نظام منع اشاعه جهان و برنامه هستهای ایران را یکی از «راستیآزمایی شدهترین برنامههای جهان» توصیف کرد و گفت: «در حال حاضر تنها راه برجام، اجرای با حسن نیت آن توسط تمام طرفهای باقیمانده است... در این راستا، اشاره میکنیم که گزارش دبیر کل به وضوح نشان میدهد که ایران به دقت به تمام تعهدات هستهای خود پایبند بوده است، آن هم با وجود چالشهایی که با آن روبه روست.»
نبنزیا ادامه داد: «ما در تمام مجامع بینالمللی، بارها تلاشهای غیرمسئولانه برای بر هم زدن این توافق را قویا محکوم و ابراز امیدواری کردهایم که مسائل مربوط به صلح و امنیت بینالملل دیگر گروگان منافع سیاسی داخلی کشورها برخی کشورها قرار نگیرد، اما متأسفانه درخواستهای ما نادیده گرفته و پتانسیل منحصر به فرد برجام، تضعیف شده است.»
وی افزود: «ایالات متحده با خروج یکجانبه از برجام و تضعیف این توافق مهم برای صلح و امنیت منطقهای، اکنون در تلاش است تا تقصیر را به گردن دیگران بیندازد. آنها نه تنها از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ که خود آن را تأیید کردهاند، خودداری میکنند، بلکه دیگر کشورها را نیز به دلیل اجرای تصمیمات شورای امنیت به تنبیه دردآور تهدید میکند. در مقابل، ایران بدون تردید تمام تعهدات بینالمللی خود را کامل اجرا میکند.»
نماینده روسیه در سازمان ملل با بیان اینکه واشنگتن مواضع متناقضی در قبال ایران اتخاذ کرده، ادامه داد: «ایالات متحده تأکید میکند که کسی به دنبال تغییر نظام در ایران نیست، اما همزمان تهدید به نابودی را میشنویم و تحریمهای تازهای اعلام میشود. خواستار گفتوگو میشوند، اما به موازات آن اعلام میکنند که قصد دارند حضور نظامی خود را در آن منطقه افزایش دهند.»
وی افزود: «چنین سیگنالهایی که حتی متخصصان باتجربه رمزنگاری هم نمیتوانند از آن رمزگشایی کنند، صرفا وضعیت را به مرحله غیرقابل بازگشت میرسانند... تنها راه عملی باقیمانده برای حفظ برجام، این است که طرفهای باقیمانده تعهدات خود را اجرایی کنند. باید ترس و نگرانیهای خودخواهانه را کنار بگذاریم و حفظ برجام را در اولویت قرار دهیم.»
نبنزیا تأکید کرد که نباید اجازه داد کسانی دست بالا را بیابند که معتقدند صرفا با فشار و ارعاب سیاسی و همچنین توسل به زور، میتوان به اهداف دست یافت.
او با بیان اینکه از روز نخست، بقای برجام به اراده سیاسی طرفها وابسته بود، گفت: مسکو خواهان حفظ این توافق است و می خواهد ایران هم به این توافق پایبند بماند. وی با این حال، افزود: «ما ناخرسندی عمیق ایران از روند تحولات را درک میکنیم؛ اینکه از آنها خواسته میشوند، کامل به توافق هستهای پایبند باشند، بیآنکه در ازای آن چیزی دریافت کنند.»
این دیپلمات روس در پایان با بیان اینکه همه طرفها باید با گامهای عملی به تهران ثابت کنند که به توافق هستهای پایبند هستند، گفت: واشنگتن در تلاش بوده است تا از طریق فشار اقتصادی و ارعاب نظامی، ایران را به سمت و سوی مورد نظر خود سوق دهد.
وی از بخشی از گزارش دبیر کل و برخی از کشورها در مورد برنامه موشکی ایران نیز انتقاد کرد و گفت: آنچه به عنوان مدرک انتقال موشک یا پهپاد از ایران به دیگر کشورها ارائه شده، مدارک موثق و مستندی نیست که بتواند این ادعاها را ثابت کند.
او به تحولات اخیر در خلیج فارس نیز اشاره کرد و گفت: به نظر میرسد از طریق اقدامات «تصنعی» تلاش میشود تا تنش در این منطقه افزایش یابد. او با رد سندیت ادعاهای مطرح درباره نقش ایران در حادثه برای نفتکشها در دریای عمان، گفت این تحولات «یادآور رخداد ماه مارس ۲۰۰۳ است که مدارکی جعل شد تا تهاجم به عراق توجیه شود.»
وی با بیان اینکه مسکو آماده کمک به کاهش تنش در منطقه خلیج فارس است، گفت میتوان در گام نخست کنفرانسی با حضور کشورهای منطقه خلیج فارس و پس از آن دیگر کشورهای منطقه برگزار کرد.
او در پایان گفت: «میخواهم تأکید کنم که فدراسیون روسیه همچنان به اجرای بدون قید و شرط قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام متعهد است. ما هم مانند آنچه دبیر کل در گزارش خود گفته، خواهان آن هستیم که همه از اقدامات و بیانیههای تحریکآمیزی که میتواند بر ثبات منطقهای اثر منفی داشته باشد، خودداری کنند. ما همچنان به حمایت از گفتوگو با هدف مصالحه و توازن منافع ادامه میدهیم. این تنها راه است و تنها از طریق تلاشهای هماهنگ است که ما میتوانیم روند کنونی تحولات را بار دیگر تحت کنترل درآوریم.»
چین: باید توازن میان حقوق و تعهدات ایران ذیل برجام حفظ شود
نماینده چین در سازمان ملل در جلسه چهارشنبه شورای امنیت درباره برجام با بیان اینکه این توافق در حکم یک قانون بینالمللی است، خواستار پایبندی به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت شد.
او همچنین با یادآوری اینکه آژانس بینالمللی تا کنون پانزده بار پایبندی ایران به مفاد توافق هستهای را تأیید کرده گفت: «چین از تلاشهای ایران برای اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای برجام تمجید میکند و امیدوار است ایران به اجرای برجام ادامه دهد.»
نماینده چین در ادامه ابراز امیدواری کرد که سایر طرفها هم به تعهداتشان عمل کنند و ضمن احترام به «درخواستهای مشروع ایران»، با برداشتن گامهای مثبت، توازن میان تعهدات و حقوق ذیل برجام را حفظ کنند.
این مقام چینی همچنین از اقدام آمریکا در خصوص خروج از برجام و اعمال تحریمهای یکجانبه علیه ایران ابراز تأسف کرد و گفت: «ما از طرفهای درگیر میخواهیم تا به طور مناسب مشکلات مربوط به حفظ روابط نرمال تجاری با ایران را برطرف کنند.»
وی در بخش دیگری از سخنانش به برنامه موشکی ایران پرداخت و گفت که تهران بارها خاطرنشان کرده که برنامه موشکی این کشور ماهیت متعارف و دفاعی دارد.
آمریکا: آماده توافق جدید با ایران هستیم
«جاناتان کوهن»، معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت با موضوع برجام ادعاها علیه ایران را تکرار کرد.
او ایران را به بیثبات کردن منطقه و حمایت از گروههای تروریستی و حمله به کشتیهای تجاری متهم و همچنین ادعا کرد ایران با نقض قوانین سازمان ملل، به گروههای تحت حمایت خود سلاح ارسال میکند.
کوهن همچنین مدعی شد سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علیرغم محدودیتهای مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱، «آزادانه به مناطق مختلف خاورمیانه سفر میکند.» او مدعی شد سایر مقامهای ایران هم با نقض این مفاد قطعنامه، در حال سفر به مناطق مختلف خاورمیانه هستند.
مقام آمریکایی به بیانیه ایران برای عبور از سقفهای برجامی مربوط به ذخائر اورانیوم اشاره کرد و گفت: «اقدامات ایران بسیار مضر هستند و انزوای این کشور را بیشتر خواهد کرد.»
وی در ادامه گفت: «آقای رئیس، سرپیچی ایران از [قطعنامه] شورای امنیت و رفتارهای بیپروای این کشور که تهدیدی علیه صلح و امنیت است نباید به نام حفظ یک توافق، کماهمیت انگاشته شوند.»
کوهن در سازمان ملل متحد در ادامه سخنان خود مدعی شد که کشور او مقصر معضلات اقتصادی ایران نیست. او گفت: «رفتار خود ایران به سقوط اقتصادی این کشور منجر شده است. این روایت غلط که آمریکا مقصر معضلات اقتصادی ایران است، فراتر از مقاصدی است که در پیوست B قطعنامه ۲۲۳۱ درج شده است.»
مقام آمریکایی در بخش دیگری از سخنانش مدعی شد که آمریکا تمایل خود را برای گفتوگو با ایران جهت دستیابی به «توافقی بهتر» اعلام و تصریح کرد: «ایالات متحده به روشنی تمایل خود را برای گفتوگو با ایران بر سر توافقی که به نحو بهتری در خدمت صلح و امنیت بینالمللی باشد، ابراز کرده است.»
جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه آمریکا میز مذاکره را ترک کرده، تأکید نمود، وارد گفتوگو با این کشور نخواهد شد. حضرت آیتالله خامنهای، مقام معظم رهبری، هشتم خرداد پیشنهاد مذاکره را تاکتیک آمریکا برای تکمیل راهبرد فشار علیه ایران توصیف کردند.
نماینده آمریکا در ادامه ضمن متهم کردن ایران به حمله به کشتیهای تجاری در منطقه خلیج فارس گفت: «ما قصد داریم از همه آنچه در توان داریم، از جمله بهروز کردن نظام تحریمهای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، برای مهار رفتارهای مخرب ایران استفاده کنیم.»
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا هجدهم اردیبهشتماه سال گذشته در ادامه کارشکنیهای دولت آمریکا در اجرای توافق هستهای برجام به مشارکت کشورش در این توافق پایان داد و تحریمهای یکجانبه علیه ایران را احیا کرد.
او بعد از خروج از این توافق در راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی قرار داده، از صدور معافیتهای تحریمی برای مشتریهای نفت ایران خودداری و چندین ناو و بمبافکن به منطقه اعزام کرده است.
ارتش آمریکا در جدیدترین اقدام تحریکآمیز پنجشنبه هفته گذشته (۳۰ خرداد) یک پهپاد جاسوسی از نوع «گلوبالهاوک» را به نزدیک مرزهای ایران ارسال و نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی این پهپاد را بعد از تجاوز حریم هوایی ایران سرنگون کرد.
تخت روانچی: ایران به تنهایی بار حفظ برجام را به دوش نخواهد کشید
مجید تخت روانچی، نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد روز چهارشنبه تأکید کرد، ایران در یک سال گذشته از خود خویشتنداری حداکثری نشان داده و دیگر نمیتواند به تنهایی بار حفظ برجام را به دوش بکشد.
وی که در نشست شورای امنیت با موضوع وضعیت قطعنامه ۲۲۳۱ صحبت میکرد، گفت: «ایالات متحده همچنان به تهدید دیگر کشورها برای توقف پایبندی به قطعنامه ادامه میدهد. این رفتار غیرمسئولانه توسط یک عضو دائم شورا، در تاریخ این نهاد بیسابقه، ناقض قوانین بینالمللی و موجب کاهش اعتماد به شوراست.»
روانچی افزود: در یک سال پس از خروج ایالات متحده از توافق، تنها واکنش ایران، اعطای فرصتهای بیشتر بود. هفتهها و هفتهها و ماهها و ماهها فرصت به طرفهای دیگر، به خصوص سه کشور اروپایی، آن هم به درخواست خودشان، برای جبران تبعات خروج ایالات متحده. اما حسن نیت و خویشتنداری حداکثری ایران و همچنین وعدههای دیگر طرفها برای اجرای راهکارهای عملی، به هیچ نتیجه ملموسی منجر نشد.
او در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: «ایران در اجرای سیاست صبر راهبردی برای حفظ برجام، ایران در برابر جنگ اقتصادی ایالات متحده متحمل هزینه سنگینی شده است... در عمل، برجام به توافقی بدل شده است که فقط از سوی یک طرف رعایت میشود. یک توافق چندجانبه را نمیتوان یکجانبه اجرا کرد. ایران تلاش زیادی، و بیش از سهم خود، برای حفظ برجام انجام داده است. ایران دیگر نمیتواند به تنهایی بار حفظ برجام را به دوش بکشد، و نباید و نخواهد این کار را کرد.»
تخت روانچی هدف از تصمیمات اخیر ایران را «حراست از منافع مردم ایران» و «احیای موازنه در برجام» توصیف کرد و گفت این اقدامات در انطباق کامل با مفاد برجام هستند.
وی با اشاره به حسن نیت ایران در مذاکرات هستهای و اجرای برجام، گفت طرفهای باقیمانده برجام به خصوص سه کشور اروپایی، یا باید از طریق «برداشتن گامهای به موقع، کافی، جدی و عملی» حسن نیت خود را نشان دهند یا در کنار ایالات متحده، تمام تبعات احتمالی را بپذیرند.
نماینده ایران در سازمان ملل با انتقاد از تلاشهای برخی از کشورها برای مقابله با برنامه موشکی، تأکید کرد که در منطقه ناآرام غرب آسیا، داشتن توان دفاعی یک ضرورت است و «جمهوری اسلامی ایران از امنیت و توانمندیهای متعارف دفاعی خود کوتاه نمیآید، هیچ کشور دیگری هم چنین کاری نمیکند.»
وی در ادامه به تبعات تحریمهای آمریکا علیه ایران پرداخت و گفت این تحریمها مستقیم مردم ایران را هدف قرار دادهاند و در عمل نیز کسانی بیش از همه آسیب میبینند که ضعیفتر هستند. تخت روانچی گفت: «ایالات متحده از مواد غذایی و دارو به عنوان سلاحی علیه غیرنظامیان استفاده میکند، که نمادی روشن از تنبیه جمعی کل یک ملت و معادل جنایت علیه بشریت است و پاسخ جامعه بینالملل را میطلبد.»
او به ادعای آمادگی آمریکا برای مذاکره با ایران نیز پرداخت و به یادآوری فهرست بلندی از اقدامات ضدایرانی آمریکا پرداخت و گفت منظور ایالات متحده از دیپلماسی، چنین اقداماتی است. وی افزود: «تا زمانی که تحریمهای غیرقانونی وجود دارد، نمیتوان به پیشنهاد مذاکره به چشم پیشنهادی صادقانه و واقعی نگریست.»
وی در پایان گفت» ایران در نامهای به دبیر کل ملاحظات خود در مورد گزارش وی درباره قطعنامه ۲۲۳۱ را به وی یادآور شده است.