«سود بالای بانکی» اسم رمز شکست طرح‌های مولد و تولیدی

در همه گزارش‌های منتشر شده، "دشواری تأمین مالی از بانک ها" همواره یکی از سه مانع اصلی بر سر راه کسب و کار‌ها از نظر فعالان اقتصادی بوده است. اما در روزهای اخیر، همتی رئیس کل بانک مرکزی از طرح "تأمین مالی مولد" خبر داده است؛ طرحی که قرار است نیاز زنجیره تولید صنعت به سرمایه در گردش را پاسخ دهد و تأمین مالی فعالیت‌های تولیدی را سهل‌تر کند.
کد خبر: ۹۰۹۹۸۲
|
۱۶ تير ۱۳۹۸ - ۱۶:۳۰ 07 July 2019
|
10823 بازدید
|
تابناک اقتصادیعبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی به تازگی در یادداشتی اینستاگرامی از طرح "تأمین مالی مولد" رونمایی کرد. این طرح قرار است نیاز زنجیره تولید صنعت به سرمایه در گردش را پاسخ دهد و تأمین مالی فعالیت‌های تولیدی را سهل‌تر کند. در تقریباً یک دهه اخیر، گزارش‌های پایش محیط کسب و کار همواره نشان داده اند که "دشواری تأمین مالی از بانک ها" از نگاه فعالان اقتصادی، یکی از سه مانع جدی بر سر راه کسب و کار‌ها بوده است. آیا این طرح خواهد توانست این مانع را برطرف کند؟

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ جمعه ۱۴ تیر ماه ۱۳۹۸ عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در جدیدترین یادداشت اینستاگرامی خود از طرح "تأمین مالی مولد" رونمایی کرد.
 

وی در این یادداشت نوشت: علیرغم رشد بالای کل‌های پولی و به ویژه نقدینگی طی سال‌های گذشته، تأمین مالی فعالیت‌های تولیدی همچنان با دشواری مواجه بوده است. افزایش هزینه‌های تولید در یک سال گذشته، نیاز به سرمایه در گردش تولید را به شدت افزایش داده و این تأمین مالی را دشوارتر کرده است. بانک مرکزی با درک این وضعیت به دنبال طرح‌هایی جهت حل این دشواری است. اصل اساسی در نگاه بانک مرکزی آن است که هرگونه طراحی اولاً به تأمین مالی فعالیت‌های تولیدی منجر شده و نیاز افزایش یافته سرمایه در گردش آن‌ها را برآورد کند؛ ثانیاً منجر به انحراف در منابع نظام بانکی و تشدید فشار‌های تورمی و قیمتی نشود؛ بنابراین، در کمیته‌های مشورتی نقدینگی و اعتباری بانک مرکزی، طرح‌های متعددی مورد بحث قرار گرفته است. یکی از این طرح‌ها طرح «تأمین مالی مولد» است، به نحوی که با کمترین نیاز به انبساط اعتباری و اثر تورمی، نیاز زنجیره تولید صنعت به سرمایه در گردش پاسخ داده و از انحراف منابع به سمت فعالیت‌های غیرمولد به خوبی ممانعت می‌شود.

طرح تأمین مالی مولد هنوز در حد یک یادداشت اینستاگرامی است و جزئیات این طرح فعلاً منتشر نشده و بخشنامه‌ای هم برای اجرای آن به بانک‌ها هنوز ابلاغ نشده است؛ اما پرسش اصلی این است که آیا این طرح با همین اطلاعاتی که از آن منتشر شده، می‌تواند باعث رونق تولید شود؟

«سود بالای بانکی» اسم رمز شکست طرح‌های مولد و تولیدی

"دشواری تأمین مالی از بانک ها"، طرح تأمین مالی مولد را کلید زد

در سال‌های اخیر، گزارش پایش محیط کسب و کار ایران در ابتدا توسط مرکز پژوهش‌های مجلس و سپس توسط اتاق بازرگانی ایران با همکاری مرکز آمار ایران مرتب و فصلی تهیه و منتشر شد.

در تمامی گزارش‌های منتشره، "دشواری تأمین مالی از بانک ها" همواره یکی از سه مانع اصلی بر سر راه کسب و کار‌ها از نظر فعالان اقتصادی بوده است. قبل از شروع تحریم‌ها و نوسانات بازار ارز، حتی دشواری تأمین مالی از بانک‌ها به عنوان اولین و جدی‌ترین مانع بر سر راه کسب و کار‌ها مطرح بوده است، اما با شروع تحریم‌ها، این مانع پس از "غیرقابل پیش بینی بودن و تغییرات مواد اولیه و محصولات" و "بی ثباتی سیاست ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب وکار" به عنوان سومین مانع مطرح شده است.

در جدول زیر می بینید که در دو فصل پاییز و زمستان ۹۷ این مؤلفه به عنوان سومین مانع پیش روی فعالان اقتصادی در بخش‌های کشاورزی، صنعت و خدمات بوده است.



طرحی که قرار است سومین مانع پیش روی کسب و کار‌ها را کنار بزند؛ اما چالش اصلی نرخ بالای سود تسهیلات است

علی رغم آن که در سال‌های اخیر نقدینگی رشد چشمگیری داشته است، همان گونه که ملاحظه می‌شود مشکل دشواری تأمین مالی از بانک‌ها همچنان برای فعالان اقتصادی پابرجا بوده و این نشان از آن دارد که نقدینگی به سوی فعالیت‌های غیرمولد هدایت شده و به همین منظور، طرح تأمین مالی مولد پیشنهاد شده تا این مشکل را برطرف کند و مانع دشواری تأمین مالی از بانک‌ها را از پیش روی کسب و کار‌ها بردارد.

آیا این طرح می‌تواند سومین مانع پیش روی کسب و کار‌ها را کنار بزند؟

برای پاسخ به این پرسش که آیا این طرح می‌تواند در نهایت مشکل دشواری تأمین مالی از بانک‌ها برای فعالان اقتصادی را حل کند یا خیر، باید گفت: پاسخ خیر است. این طرح تنها می‌تواند بخشی از مشکلات را برای فعالان اقتصادی در این زمینه حل کند. بخش مهم که در این طرح گویا مغفول مانده، موضوع نرخ بالای سود تسهیلات است که بلای جان تولید شده است. در حالی که به گفته کارشناسان، نرخ بازدهی تولید در کشور کمتر از ۱۰ درصد و نرخ سود تسهیلات بانکی به دلیل پرداخت نرخ سود ۲۰ درصدی به سپرده‌ها بیش از ۲۰ درصد است.
 
«سود بالای بانکی» اسم رمز شکست طرح‌های مولد و تولیدی
 
جعفر قادری عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس طی مصاحبه‌ای با رادیو در ۱۶ تیر ماه ۱۳۹۸ در این زمینه گفت: در شرایط فعلی واحد‌های تولیدی ظرفیت‌های خالی دارند؛ از دیگر سو، افزایش نرخ ارز نیاز به نقدینگی را بالا برده و به علت رها شدن سیستم بانکی، نرخ سود تسهیلات بیشتری اعمال شده که این روند مشکل زاست. وی افزود: بانک‌ها در شرایط فعلی نمی‌توانند نرخ تسهیلات بالای ۳۰ درصد دریافت کنند؛ لذا تسهیلات خود را تا نرخ ۲۸ درصد جمع آوری می‌کنند.

این اختلاف نرخ سود تسهیلات بانکی با بازدهی تولید موجب شده است تا بسیاری از بنگاه‌های کوچک و متوسط تولیدی علیرغم مشکل تأمین سرمایه جهت گسترش تولید خود، قید دریافت تسهیلات از بانک‌ها را بزنند و همین عامل در کنار تأمین وثیقه و یافتن ضامن برای دریافت تسهیلات موجب شده تا دشواری تأمین مالی از بانک‌ها  به سومین مانع پیش روی کسب و کار‌ها تبدیل شود.  
 
«سود بالای بانکی» اسم رمز شکست طرح‌های مولد و تولیدی
 
این شرایط در حالی رقم خورده که تابستان سال ۱۳۹۶ شورای پول و اعتبار با هدف کاهش نرخ سود تسهیلات، اقدام به کاهش نرخ سود بانکی کرد و بانک مرکزی در پنجم شهریور ماه سال ۱۳۹۶ بخشنامه‌ای هشت بندی به بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری ابلاغ نمود که پیرو آن، باید تمام بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری از یازدهم شهریور ماه ۱۳۹۶ نرخ‌های سود علی الحساب سپرده‌های سرمایه گذاری یک ساله را حداکثر به ۱۵ درصد و نرخ سود کوتاه مدت عادی روزشمار را حداکثر به ۱۰ درصد کاهش می‌دادند. هر چند این تصمیم موجب خروج مقادیر زیادی سپرده از بانک‌ها و روانه شدن این سپرده‌ها به سایر بازار‌ها از جمله بازار ارز و برهم ریختگی نظم قیمتی در بازار‌ها شد و یک تورم ناخواسته را به مردم تحمیل کرد، هرگز به هدف نهایی خود که کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی جهت رونق بخشی به تولید بود، نرسید.
 
به نظر می‌رسد با توجه به کلیاتی که تاکنون برای طرح تأمین مالی مولد اعلام شده است، این طرح نخواهد توانست، کامل مانع دشواری تأمین مالی از بانک‌ها را از سر راه کسب و کار‌ها بردارد و موجبات رونق تولید را فراهم کند. باید برای این کار اولاً بانک مرکزی پای را فراتر از توصیه بگذارد و برای اجرای قطعی آن بخشنامه‌ای برای بانک‌ها صادر کند و دوم آنکه در این بخشنامه، موضوع کاهش نرخ سود تسهیلات و موضوعات مربوط به سهولت اخذ وام از جمله کمتر شدن وثیقه‌ها را نیز مد نظر قرار دهد.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
پول چاپ نکنید، خواهید دید چطور تورم کشور کاهش خواهد یافت. و دیگر نیازی به سود های 20 درصدی نیست.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
در همه کشورها پول اضافه می شود
ولی انجا از سوداگران در بازارهای کاذب مالیات می گیرند ولی از تولید زیاد نمی گیرند و به خاطر همین است که تورمشان کم است
سیدمحسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
سود بانکی بیست درصد سود نیست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
خودتون دارید اعلام میکنید تورم بالای ۱۵۰ درصد بوده در بخش مسکن و خودرو که ۲۰۰ درصد بوده بعد بانک همش ۲۰ در بعضی مواقع ۱۵ درصد میده میگید بالاست؟! والا راس میگید ما هم باید به جای آب شدن سرمایمون سکه و ارز میخریدیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
پس تولید چی شد
حمایت از تولید چی شد

دولت داره تیر خلاص رو به اقتصاد میزنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
تولید کننده نما ها ارز را 3 برابر تهیه میکنند و کالاهایشان را 4 لا 5 لا میفروشند آن وقت انتظار دترند از محل پولهای مردم وام مفت دریافت کنند
آنهم در شرایطی که نرخ تورم بطور رسمی در 1 سال گذشته بیش از 100 در صد بوده است
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
بانک وظیفه اش دریافت نقدینگی مردم است و دادن آن به بخش تولید است ، این وسط فقط باید کارمزد بگیرد و تمام ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۷
شما تحمل کارمزد رو هم ندارید چه برسد به سود تسهیلات زیر تورم
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
مجلس و دولت و قوه قضائیه باید با اجرا و تصویب قوانین حمایتی بورس مردم را به سمت سهام داری ببرند و صدا و سیما هم باید در این زمینه اطلاع رسانی و مردم را به سرمایه گذاری در بازار سهام تشویق کند
البته ذکر این نکته مهم است که باید در کتاب های درسی بخشی قرار داده شود تا مردم بدانند بازار سرمایه چیست و چه ریسک های دارد و چگونه و در چه قیمتی باید خرید و فروش کرد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
وقتی دولت با احتکار خودرو قیمت پراید رو 50 میلیونی کرد مردم باید خودشون پراید تولید کنند؟
ناشناس
|
Germany
|
۱۷:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
سود بالای بانکی بزرگترین خیانتی بود که بعضیها به این کشور کردند. نقدینگی کشور ضرف چند سال چندین برابر شد. آیا اینتصمیم فقط با داخل کشور در ارتباط بود؟ یا این که ... ؟
ناشناس
|
Germany
|
۱۷:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
من نه اقتصاد دان هستم نه حتی کارمند بانک ونه تحلیلگر مسایل اقتصادی ولی ساده لوحانه است که من ادم عامی بیایم و سپرده ام رادر بانک بگذارم واگر گرانی نشود تورم که داریم تورم سرمایه ام را ببلعد . بطور مثال فردی برای خرید مسکن سپرده گذاری کرده تا نوبت به ایشان برسد هم قیمت مسکن دوبرابر شده هم تورم حالا ایا ایشان به خاک سیاه ننشسته. اما کسی که ازبانک وام گرفته هم کارخانه او جند برابر شده هم محصولات خود را اگر نگوییم جند برابر متناسب باروز می فروشد .تازه اگرنهنگی مانند بانک سرمایه.سرمایه بانک را نبلعد پس بهتر است اینقدر سر بسر بانکها نگذاریم والی اخر هم شما میدانید هم ما.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
سود بانکی کم نشه فاجعه بعدی برای ارزش پول ملی در راه هست.سود بانکی باید با نرخ رشد اقتصادی متناسب باشد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
چرا کسانی که زحمت میکشن و ده ها کارگر و کارمند دارن باید مالیات پرداخت کنن و ریسک کنن ولی امثال شما خانه نشسته بدون هیچ ریسکی و زحمتی سود ببری بدون مالیات و ریسک کردن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
بانک ها بزرگترین عامل تورم و فساد در اقتصاد ایران هستند
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟