پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون قرمزپوشی دماسنج بازار سرمایه، رکورد واردات نفت هند از ونزوئلا، ادامه فعالیت شرکت آمریکایی در ونزوئلا با وجود تحریمها، دلار در صرافیهای بانکی گران شد، قیمت سکه تکان نخورد، ذخایر طلای روسیه رکورد زد، قیمت نان تا یکماه آینده تعیین تکلیف میشود و افزایش ۳۰۰ هزار نفری فارغالتحصیلان بیکار را در بر دارد.
نایب رئیس مجلس: باید ۲۲ هزار هزار میلیارد تومان کالا بفروشیم تا جایگزین درآمد نفتی شود
عبدالرضا مصری روز شنبه در همایش آینده کار و کارآفرینی جوانان که در محل اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی ایران برگزار شد، گفت: اگر صادرات نفتی کشور را ٢.۵ میلیون بشکه با نرخ ۶٠ دلار در نظر بگیریم، ۵۵ میلیون دلار درآمد کسب می کنیم که با ارز ١٠ هزار تومانی، ۵۵٠ هزار میلیارد تومان می شود. وی افزود: اگر بخواهیم این هزینه را از مالیات به دست بیاوریم با توجه به اینکه ١٠ درصد مالیات از فروش گرفته میشود. باید ٢٢ هزار هزار میلیارد تومان کالا تولید کنیم و بفروشیم تا با این درآمد هزینه های خود را تأمین کنیم. نایب رئیس مجلس گفت: کشور ما در مبانی تئوری مشکلی ندارد و مسأله ما در بخش اجراست. به نقل از ایرنا؛ وی به جلسه مجلس با یکی از صنایع کشور اشاره کرد و بدون اینکه به نام آن صنعت اشاره کند، گفت: این صنعت ٣ هزار میلیارد تومان مالیات می پردازد. ١٠ هزار شاغل مستقیم دارد و سالی ۵۶٠ هزار میلیارد تومان حقوق و ١۵٠ هزار میلیارد تومان حق بیمه می دهد؛ اما تولید داخل را بدون توجه به استانداردهای آن صنعت وارد بازار میکند که مشکلاتی را به دنبال داشته است و هیچ قانونی برای برخورد با آن وجود ندارد.
قرمزپوشی دماسنج بازار سرمایه در نخستین روز معاملاتی هفته
شاخص کل بورس تهران در معاملات دیروز پنجم مرداد ماه 1398 با کاهش 589 واحدی در ارتفاع 252 هزار و 275 واحدی قرار گرفت. شاخص قیمت وزنی ارزشی با کاهش 159 واحدی رقم 68 هزار و 218 واحدی را به نمایش گذاشت، در مقابل شاخص کل هم وزن با افزایش 501 واحدی در ارتفاع 60 هزار و 446 واحدی قرار گرفت و شاخص قیمت هم وزن نیز با رشد 336 واحدی در ارتفاع 40 هزار و 553 واحدی ایستاد. شاخص آزاد شناور با کاهش 635 واحدی به ارتفاع 280 هزار و 147 واحدی برگشت و شاخص بازار اول نیز در حالی با کاهش 1149 واحدی مواجه شد که شاخص بازار دوم با افزایش 2030 واحدی رقم 504 هزار و 939 واحدی را به نمایش گذاشت. ارزش معاملات بورس تهران بیش از 1123.4 میلیارد تومان بود که ناشی از دست به دست شدن بیش از یک میلیارد و 845 میلیون برگه سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 259 هزار و 900 نوبت معاملاتی بود. نماد فولاد مباركه اصفهان (فولاد)، ملی صنايع مس ايران (فملی)، معدنی وصنعتی چادرملو (كچاد)، مخابرات ايران (اخابر) و هلدینگ سرمايهگذاری غدير (و غدير) بیشترین تأثیر منفی را بر شاخص کل بورس تهران ثبت کردند.
واردات نفت هند از ونزوئلا رکورد زد
واردات نفت هند از ونزوئلا در ژوئن به حدود ۴۷۵ هزار و ۲۰۰ بشکه در روز رسید که بیش از دو برابر ماه پیش از آن و بالاترین میزان در ۲۱ ماه گذشته بود.
صنعت نفت شیل آمریکا امسال از رونق میافتد
رویترز: مدیران شرکتهای خدمات حفاری در آمریکا هفته گذشته هشدار دادند تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا در ماههای آینده از سال جاری میلادی سرمایهگذاری خود را کاهش میدهند و بسیاری از این شرکتها قصد دارند فعالیت تجهیزات میدانهای نفتی را متوقف کنند. این کند شدن شتاب تولید نفت شیل در شرایطی اتفاق میافتد که سهامداران آمریکایی به تولیدکنندگان نفت شیل فشار میآورند که بیش از سرمایهگذاری برای افزایش تولید، روی سوددهی تمرکز کنند. جان لیندسی، مدیرعامل شرکت خدمات حفاری هلمرش اند پین گفت: صنعت خدمات حفاری، پیامدهای ناشی از تأکید شرکتهای مهندسی و تولید بر انضباط (مالی) را حس میکند؛ این شرکت و رقبای آن، قصد دارند شمار دکلهای حفاری فعال خود را کاهش دهند. شرکتهای خدمات حفاری در آمریکا پیش از این با امید رونق گرفتن فعالیتها، برای خرید تجهیزات حفاری رقابت داشتند، اما این امیدواری محقق نشد. با رسیدن شمار چاههای ناکامل در آمریکا به رقم بیسابقه ۸ هزار و ۳۱۵ چاه، بسیاری از شرکتهای خدمات حفاری وادار شدهاند استفاده از این تجهیزات را متوقف کنند. شرکت هالیبرتون، از بزرگترین شرکتهای خدمات حفاری در آمریکا، هفته گذشته اعلام کرد که به معطل گذاشتن تجهیزات خود ادامه میدهد و 8 درصد از کارکنان خود در آمریکای شمالی را اخراج کرده است.
دلار در صرافیهای بانکی گران شد
در معاملات دیروز، صرافیهای مجاز و بانکی هر اسکناس دلار آمریکا را به قیمت ۱۲۰۰۰ تومان خریداری کردند و در مقابل با افزایش ۱۵۰ تومان نسبت به پایان هفته گذشته، به نرخ ۱۲۱۰۰ تومان به متقاضی دریافت دلار آمریکا فروختند. یورو دیگر ارز پرطرفدار بازار نیز به قیمت ۱۳۸۰۰ تومان خریداری و به قیمت ۱۳۹۰۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد. این نرخ نسبت به روز پنجشنبه، ۱۵۰ تومان رشد داشت.
قیمت سکه تکان نخورد
روز گذشته، هر قطعه سکه تمام طرح قدیم ۴ میلیون و ۱۳۰ هزار تومان و هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید (سکه امامی) نیز ۴ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان بود. نرخهایی که از ابتدای صبح بدون تغییر بود. هر نیم سکه بهار آزادی به رقم ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و هر ربع سکه بهار آزادی نیز به رقم یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و هر سکه یک گرمی نیز به رقم ۹۷۰ هزار تومان رسید. هر گرم طلای ۱۸ عیار به رقم ۴۱۳ هزار و ۶۰۰ تومان رسید و هر مثقال طلای ۱۷ عیار که به عنوان مبنا برای محاسبات نرخ گذاری است، یک میلیون و ۷۹۲ هزار تومان شد. به گفته کشتی آرای، حباب سکه در سطح ۱۸۰ هزار تومان قرار داشت. عضو هیأت مدیره طلا و جواهر تهران تأکید کرد، روند فعلی بازار نشان میدهد تا روز دوشنبه، نباید انتظار تغییر خاصی در قیمتها را داشته باشیم و به نظر میرسد ثبات بر بازار حاکم باشد.
چین همچنان بزرگترین صادرکننده به ایران
بر اساس اعلام معاونت بررسیهای اتاق بازرگانی تهران، پنج مقصد اول صادرات ایران در بهار ۹۸ به ترتیب به کشورهای عراق، چین، امارات، افغانستان و ترکیه بوده است؛ بنابراین، در فصل بهار ۹۸، صادرات ایران به عراق معادل ۶ هزار و ۳۰۵ تن به ارزش ۲ میلیارد و ۳۹۱ میلیون دلار بوده است. این رقم برای صادرات به چین نیز برابر با ۱۲ هزار و ۲۲۸ تن به ارزش ۲ میلیارد و ۳۵۴ میلیون دلار و برای امارات ۴ هزار و ۱۶۱ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۵۵۵ میلیون دلار بوده است. از سوی دیگر، صادرات ایران به افغانستان در سهماهه نخست ۹۸ برابر با ۵۱۳ میلیون دلار (یک هزار و ۴۲۸ هزار تن) و به ترکیه ۳۸۲.۳ میلیون دلار (یک هزار و ۶۸ هزار تن) محاسبه شده است.
کشورهای چین، امارات، ترکیه، هند و آلمان به ترتیب بیشترین صادرات را به ایران در سهماهه نخست سال ۱۳۹۸ داشتهاند. بررسی آمارهای روزانه گمرک نشان میدهند که بزرگترین صادرکننده به ایران، همچنان کشور چین با ۷۸۹ هزار تن کالا به ارزش ۲ میلیارد و ۲۷۵ میلیون دلار بوده است. در جایگاه دوم این فهرست، امارات با صادرات ۷۹۳ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۵۳۵ میلیون دلار قرار دارد و رده سوم این فهرست نیز در اختیار ترکیه با یک هزار و ۱۶۳ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۲۴۹ میلیون دلار است. ایران همچنین از هند در فصل بهار معادل یک هزار و ۱۹۴ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۲۱۸ میلیون دلار وارد کرده است. جایگاه پنجم این فهرست نیز به کشور آلمان با ۵۱۰ میلیون دلار (۲۰۹ هزار تن) تعلق دارد.
پنج قلم عمده وارداتی در سهماهه نخست امسال «برنج نیمه سفید شده یا برنج کامل سفید شده» به ارزش ۶۸۸.۷ میلیون دلار، «ذرت دامی» به ارزش ۵۶۶.۷ میلیون دلار، «لوبیای سویا بهجز دانه» به ارزش ۳۳۲.۸ میلیون دلار، «کنجاله و سایر آخالهای جامد» به ارزش ۳۲۶.۰ میلیون دلار و «کره بستهبندی» به ارزش ۲۵۷.۶ میلیون دلار بودهاند. همچنین در مدتزمان مشابه پنج کالای نخست صادراتی ایران نیز «گاز طبیعی مایعشده» به ارزش ۲ میلیارد و ۷۶۷ میلیون دلار، «پروپان مایعشده» به ارزش ۴۵۷.۷ میلیون دلار، «میعانات گازی» به ارزش ۴۱۹.۴ میلیون دلار، «قیر نفت» به ارزش ۲۹۵.۴ میلیون دلار و «متانول» به ارزش ۲۷۳.۵ میلیون دلار بودهاند.
افزایش 300 هزاری فارغالتحصیلان بیکار
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از افزایش 300 هزاری فارغالتحصیلان بیکار دانشگاهی خبر داد. محمد شریعتمداری در جمع کارآفرینان گفت: هرچند نرخ بیکاری جوانان کشور کاهش یافته، روند رو به رشد بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی را ظرف سال های 95 تا 97 شاهدیم و تعداد آنها از 1.4 به 1.7 میلیون رسیده است.
ذخایر طلای روسیه رکورد زد
راشاتودی: به لطف افزایش قیمت طلا و تلاشهای روسیه برای افزایش ذخایر خود از این فلز گرانبها، ذخایر طلای روسیه به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار افزایش یافت. طبق آخرین دادههای بانک مرکزی روسیه، تنها در ماه ژوئن، روسیه بیش از ۱۸ تن به ذخایر خود افزود. با خرید این مقدار طلا، کل ذخایر طلای روسیه به ۲۲۰۸ تن رسید. این به معنای آن است که تا اول جولای، روسیه روی کوهی از طلاستکه ارزش آن بیش از ۱۰۰.۲۷۷۶ میلیارد دلار است. از آغاز سال مالی جدید، با تلاش روسیه برای کاهش سهم دلار در ذخایر ارزی این کشور، حدود ۹۶.۴ تن طلا خریداری شده است. در ماه می بیش از شش تن طلا به ذخایر روسیه افزوده شد. همچنین حدود ۱۶ تن طلا در آوریل و ۱۸ تن طلای دیگر هم در ماه مارس به این ذخایر اضافه شد. بیشترین خرید طلای روسیه در ماه فوریه اتفاق افتاد و این کشور ۳۱ تن طلا به ذخایر خود افزود. همچنین در ماه اول سال شش تن طلا به این ذخایر اضافه شد. طبق آمار انجمن جهانی طلا، در سال گذشته روسیه بزرگترین خریدار طلا بوده است و ۲۷۵ تن طلا وارد کرده است. این بزرگترین میزان خرید طلا در یک سال است.
پیتر شیف، کهنهکار کارگزاری طلا، میگوید: روسیه به وضوح به دنبال این است که در شرایط فعلی که قیمت طلا نسبتاً پایین آمده، تا جایی که میتواند طلا خریداری کند و وابستگی خود به دلار را کاهش دهد. این تحلیلگر پیشبینی کرد قیمت طلا در آینده نزدیک به رکوردهای ۲۰۱۱ که حدود ۱۹۰۰ دلار در هر اونس بود نزدیک شود.
هشدار خودروسازی بریتانیا به جانسون
قیمت نان تا یک ماه آینده تعیین تکلیف می شود
حسین مدرس خیابانی، قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد قیمت نان گفت: با افزایش نرخ ارز دولت مجبور به ارایه یارانه به نان شده است، قیمت نان اکنون باید در چارچوب ضوابطی که در قالب چند سناریو انجام میشود، در استانها کنترل شود. در تهران نیز در جلسات با وزیر کشور به نتایج خوبی رسیده ایم و ظرف یک ماه آینده قیمت نان تعیین تکلیف خواهد شد. نان یک کالای صرفا اقتصادی نیست و یک کالای اجتماعی است و هدف ما این است که شوک به مصرف کننده وارد نشود؛ ضمن اینکه اگر احتمال افزایش قیمت باشد، حواسمان هست که شوک قیمتی به مصرف کننده وارد نشود، پس بر اساس فضای فرهنگی و محیطی در استان ها قیمت را تعیین خواهیم کرد که البته چارچوبی را نیز برای استانها تعیین خواهیم کرد.
واکنش ترامپ به کاهش رشد اقتصادی آمریکا
آسوشیتدپرس: رشد اقتصادی آمریکا در سه ماهه منتهی به ژوئن در مقایسه با سه ماهه نخست سال تقریبا یک سوم کاهش یافته و از ۳.۱ درصد به ۲.۱ درصد رسیده است. برای نخستین بار در سه سال گذشته، سرمایه گذاری کسب و کارها کاهش یافته و این مسأله بیانگر نگرانی آنها از پیامد های جنگ تجاری با چین بر اقتصاد آمریکا است. برخی از اقتصاددانان معتقدند با توجه به کاهش رشد اقتصادی در سطح جهان و امید پایین به حل و فصل منازعه تجاری با چین، احتمال کاهش بیشتر رشد اقتصادی آمریکا نیز وجود دارد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در واکنش به این اتفاق سعی کرد بار دیگر تقصیر را به گردن بانک مرکزی آمریکا بیندازد. وی با بیان این که رشد ۲.۱ درصدی ثبت شده در سه ماهه دوم سال چندان هم بد نیست افزود: به این توجه کنید که فدرال رزرو یک وزنه بسیار سنگین به گردن ما آویزان کرده است (!) وزنه مورد اشاره ترامپ احتمالا مساله نرخ بهره است. ترامپ که از طرفداران سرسخت کاهش نرخ بهره محسوب میشود، بارها و بارها از بانک مرکزی این کشور به دلیل کاهش ندادن نرخ بهره انتقاد کرده است. وی پیشتر گفته بود: اگر یک بانک مرکزی داشتیم که نرخ بهره را کاهش میداد الان با سرعت سفینه فضایی در حال رشد بودیم اما به جای آن با بانکی طرفیم که خود مدیران آن هم نمیدانند دارند چه کاری انجام میدهند!