وزیر امور خارجه از اعلام رسمی اجرای گام سوم کاهش تعهدات برجامی جمهوری اسلامی ایران به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی چند ساعت آینده خبر داد.
به گزارش «تابناک» به نقل ازایسنا محمد جواد ظریف در بدو ورود به جاکارتا در پاسخ به یک سوال، گفت: طی چند ساعت آینده آغاز گام سوم ایران را رسما به اطلاع خانم موگرینی خواهم رساند.
وی در خصوص اظهارات اخیر دونالد ترامپ مبنی بر اینکه تحریمها برداشته نمیشوند و او میتواند ظرف ۲۴ ساعت مشکل مردم ایران را حل کند، گفت: آقای ترامپ بهتر است برای مردم ایران مشکل درست نکنند؛ ما از ایشان نه توقع حل مشکل داریم و نه ایشان میتواند مشکلات ما را حل کند.
ظریف افزود: تصوراتی که او (ترامپ) درباره توانمندیهای خودش دارد، اگر میتواند مشکل مردم آمریکا که هر چند وقت یکبار توسط یک هفتتیرکش بیحساب و کتاب جان خودشان را در تعداد وسیع از دست میدهند را حل کنند که وظیفهشان است. برای مردم ایران مشکل درست نکنند، برای ما کافی است.
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا در خصوص واکنش اروپا و به ویژه فرانسه در رابطه با اجرای گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران و این که چه پیامی به این کشورها و اعضای ۴+۱ دارید گفت: اروپاییها باید به این نتیجه برسند که اگر بخواهند از آمریکا برای اجرای تعهدات شان اجازه بگیرند آمریکا هیچ وقت به آنها این اجازه را نخواهد داد. شما از رژیم و دولت کنونی آمریکا که سیاست خود را فشار حداکثری قرار داده، انتظار دارید این فشار را کم کند حتما این کار را نخواهد کرد.
وزیر امور خارجه خطاب به اروپاییها گفت: شما نمیخواهد به ایران امتیازی بدهید و قرار نیست به ایران لطفی بکنید شما قرار است تعهدات خودتان را انجام دهید این تعهدات نه وابسته به آمریکا و نه وابسته به اجازه آمریکاست.
وی ادامه داد: اروپاییها تعهداتی را در قالب برجام داشته اند. بند سه ضمیمه دو برجام نشان میدهد این تعهدات حتی صدور قوانین هم نیست بلکه اجرای قوانین و نتیجه اجرای آن قوانین است و اروپاییها در اجرای تعهداتشان که ارتباطی هم با آمریکا ندارد تخلف کردند. اروپاییها خبر داشتند که آمریکا با سیاست خشنی وارد شده بازهم یازده تعهد دادند و این تعهدات را چندین بار تکرار کردند و این تعهدات را اجرا نکردند در واقع هم اجرای تعهدات برجامی شان را نقض کردند هم تعهداتی که بعد از خروج آمریکا داشتند را نقض کردند.
ظریف با بیان اینکه "اگر اروپاییها بخواهند منتظر اجازه کشوری بمانند که برای فشار بر ایران از برجام خارج شده، حتماً این اجازه صادر نخواهد شد"، افزود: من در سفری که به اروپا داشتم در تمام ملاقاتها تکرار کردم که ما حتما از این مرحله عبور میکنیم. همه حقوقی داریم در قالب برجام که آن را اجرا خواهیم کرد و هم از این مرحله با سربلندی عبور میکنیم کما اینکه تاکنون هم مقدار زیادی از خساراتی که در سال اول خروج آمریکا از برجام بر کشور وارد شد را به سمت جبرانش حرکت کردیم.
وزیر امور خارجه ادامه داد: اروپاییها برای ایران نیاز نیست کاری بکنند؛ برای خودشان کار کنند. اقدامی که آقای رئیسجمهور اعلام کردند و من ظرف چند ساعت آینده به خانم موگرینی رسما اعلام خواهم کرد، اقدام بسیار مهمی است. البته این هم مانند اقدامات قبلی ما قابل بازگشت است؛ یعنی جمهوری اسلامی به عنوان یک کشور قانون مدار در چارچوب حقوق و وظایف خود عمل میکند اروپاییها اگر به وظایفشان عمل کنند این اقدام همانند دو اقدام دیگر که قبلا صورت گرفته امکان دارد برگردد.
ظریف در پاسخ به سوال دیگری درباره اظهارات برایان هوک و تعیین جایزه برای کسانی که اسناد مالی سپاه را افشا کنند، گفت: آمریکاییها هم از مردم ایران و هم از نمایندگان مردم ایران که سپاه هم نماینده سرفراز مردم ایران است شکست خوردهاند و حتماً نمیتوانند با این اقدامات جلوی دفاع از ایران و جلوی پیشرفت ایران را بگیرند.
وزیر امور خارجه ادامه داد: کار بسیار شرمآورتر دیگری که برایانهوک انجام داده ایمیلی بوده که برای ناخدای کشتی آدریان دریا فرستاده و در آن به ایشان پیشنهاد صریح داده و اصلاً هم تلاش نکرده در لفافه دیپلماتیک بگنجاند و گفته است من اسمم این است و مسئولیت این است و شما میتوانید کشتی را به ما تحویل بدهید، چند میلیون دلار پول بگیرید و زندگی خوبی داشته باشید؛ یا این کار را نکنید و زندگی بسیار بدی در آینده شماست. این نشان دهنده نه تنها سقوط اخلاقی بلکه سقوط سیاسی و عملیاتی آمریکاست.
وی ادامه داد: اینکه فردی که به قول خودشان نماینده ویژه در امور ایران هست و عنوان پر طمطراقی دارد بیاید و به ناخدای یک کشتی نفتکش چنین پیامی بفرستد، هم تطمیع و هم تهدید و هم باج گیری بکند. آمریکا به خودش نگاه کند ببیند به چه روزی افتاده است که همانند گانگسترها و اعضای مافیا عمل میکند. آقای ترامپ گفت که یکبار دیگر آمریکا را بزرگ و قدرتمند میکند. آیا این قدرت است که به یک ناخدا نامه بنویسید بگویید کشتی را تحویل بده و از ما پول بگیرید؟ آیا این غیر از دزدی دریایی است؟
ظریف در ادامه گفت: اقدام آمریکا با زمانی که در فیلمهای وسترن کابوها و گاوچرانها این کار را میکردند خیلی فرق نمیکرد. این گونه استفاده از قدرت اقتصادی نشاندهنده استیصال سیاسی و بینالمللی آمریکا و نشان دهنده این است که ایران بسیار موفق بوده تا آمریکا را منزوی کند به طوری که نماینده ویژه آمریکا به دریوزگی بیفتد.
وزیر خارجه در پاسخ به این پرسش که وضعیت مذاکرات ایران و فرانسه چه خواهد شد؟ گفت: این بستگی به فرانسه دارد. مذاکرات ما با فرانسه مذاکرات خوبی بوده است، اما مذاکراتی که ما با فرانسه داشتیم در مورد آمریکا نبوده است در مورد این بوده است که فرانسه چگونه میتواند به تعهدات خود عمل کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: گفتگوهایی که آقای دکتر عراقچی به همراه معاون بانک مرکزی و معاون وزیر نفت داشتند و مذاکراتی که من هم در بیاریتز داشتیم برای این بود که مطمئن باشیم اتحادیه اروپا میتواند تعهدات خود را اجرا کند. اگر فرانسویها فکر میکنند نیاز دارند برای اجرای تعهداتشان از آمریکا توافق بگیرند ما همان موقع به آنها گفتیم و باز هم میگویم که این موافقت صادر نخواهد شد.
ظریف با بیان اینکه "آمریکاییها باید ببینند که اروپا آماده است در برابر زورگویی آنها از حقوق خودش دفاع کند"، خاطرنشان کرد: ما از هیچکس نمیخواهیم از ایران دفاع کند؛ ما خودمان از ایران دفاع کردیم و خواهیم کرد، اما آنها لازم است از حقوق خودشان دفاع کنند و اگر نمیتوانند از حقوق خودشان دفاع کنند که دیر یا زود هم به این نتیجه خواهند رسید؛ آن وقت مجبور هستند تصمیم دیگری بگیرند.
وی در خصوص دیدارهای روز گذشته خود در بنگلادش گفت: سفر بنگلادش سفر بسیار خوبی بود که هم نخستوزیر، وزیر خارجه و رئیس پارلمان را دیدیم و هم فرصتی بود که با ایرانشناسان و اساتید زبان فارسی صحبت کنیم.
ظریف افزود: جلسه اقتصاد آبی اقیانوس هند هم فرصت خوبی بود که موضوعاتی مانند سیاستهای خصمانه و خطرناک آمریکا در اقیانوس هند و منطقه ما در آن مطرح شد و هم فرصت خوبی بود تا ملاقات کوتاهی با وزرای خارجه که در آنجا حضور داشتند، انجام دهیم.
وی سفر بنگلادش را در مجموع سفری مختصر و مفید توصیف کرد و گفت: سفر به اندونزی از سفر بنگلادش هم کوتاهتر خواهد بود. فردا دیدار مفصلی با وزیر خارجه خواهیم داشت و بعد به سمت تهران میرویم.
ظریف در پایان یادآور شد: ایران و اندونزی در سازمان همکاری اسلامی، جهان اسلام، عدم تعهد و موضوعات مختلف بینالمللی مواضع نزدیکی به همدیگر داشتهاند و همیشه با هم همکاری کردهاند. این سفر هم فرصت بسیار خوبی است که با دوستانمان در اندونزی گفتگو کنیم.