آخرین وضعیت برداشت از میدان‌های مشترک نفت و گاز

کد خبر: ۹۲۳۰۷۷
|
۱۹ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۳:۲۸ 10 September 2019
|
1890 بازدید

طبق آخرین آمار، نفت درجای میادین مشترک غرب کارون حدود ۶۷ میلیارد بشکه اعلام شده که با ضریب بازیافت شش درصد ۶.۴ میلیارد بشکه می‌توان از این میادین برداشت کرد. این میزان با نفت خام ۵۰ دلاری ۲۳۰ میلیارد دلار برای ایران منافع خواهد داشت. علاوه‌بر این، ذخیره درجای گاز پارس جنوبی در طرف ایران، حدود ۱۴.۲ تریلیون مترمکعب و ذخیره‌ میعانات گازی بالغ بر ۱۹ میلیارد بشکه است.

به‌گزارش ایسنا، اجرای توسعه میادین نفتی در غرب کارون، موجب می‌شود تولید نفت از این منطقه تا پایان سال روزانه ۵۰ هزار بشکه بیشتر شود و آن‌طور که مسئولان نفتی اعلام کرده‌اند اکنون در حوزه میدان‌های مشترک غرب کارون، عقب‌ماندگی نداریم و نیروگاه برق غرب کارون تا پایان امسال راه‌اندازی خواهد شد.

حوزه غرب کارون به عنوان یک حوزه پرظرفیت بالغ‌بر ۷۰ میلیارد بشکه ذخیره نفتی را در خود جای داده و اکنون طرح‌های متعددی برای توسعه میدان‌های غرب کارون و دیگر میدان‌های نفتی و همچنین طرح‌های که به تازگی در قالب آی پی‌سی واگذار شده، در حال اجراست.

تورج دهقانی - مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران - در این باره با اشاره به طرح انتقال نفت خام در حوزه غرب کارون از منطقه گوره به جاسک در شرق تنگه هرمز به عنوان یک طرح عظیم، ملی و راهبردی، اظهار کرد: شرکت متن اجرای این طرح را به عهده دارد و این طرح دارای ارزش چند میلیارد دلاری است و خط لوله عظیم هزار کیلومتری را در دست احداث دارد که سال گذشته پیمان‌ها و مناقصات آن، انجام و عملیات اجرایی آن نیز آغاز شده است.

سهم ایران از پارس جنوبی چقدر است؟

از سوی دیگز بر اساس آخرین برآوردهای انجام شده، ذخیره درجای گاز پارس جنوبی در طرف ایران، حدود ۱۴.۲ تریلیون مترمکعب و هم‌چنین دارای ذخیره‌ای بالغ بر ۱۹ میلیارد بشکه میعانات گازی است. با توجه به وسعت این میدان توسعه آن در فازهای مختلف مطابق با برنامه‌های پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران و با هدف تأمین تقاضای رو به رشد گاز طبیعی، اعم از مصارف داخلی و تزریق آن به میادین نفتی به‌منظور صیانت از مخازن و هم‌چنین صادرات گاز در دولت‌های یازدهم و دوازدهم دستور کار وزارت نفت قرار گرفت.

مقایسه ایران و قطر در برداشت از پارس جنوبی

تعداد چاه‌های در حال بهره‌برداری از میدان مشترک پارس جنوبی در مردادماه ۱۳۹۲ در ایران ۱۱۰ و در قطر ۴۰۱ حلقه بوده است. این میزان در اسفندماه سال ۱۳۹۶ در ایران به ۲۵۲ رسید و در قطر همان ۴۰۱ حلقه چاه ماند. تولید روزانه گاز غنی از این میدان در مردادماه سال ۱۳۹۲ در ایران ۲۸۵ میلیون مترمکعب و در طرف قطری ۵۶۶ میلیون مترمکعب بود که این میزان تا اسفندماه سال ۱۳۹۶ در قطر ثابت ماند و در ایران به ۵۷۰ میلیون مترمکعب رسید.

اما برداشت گاز از میدان گازی پارس جنوبی، از سال ۱۳۸۰ در ایران و قطر آغاز شد و تا شش سال بعد هم‌تراز بود، اما پس از آن، به مدت هشت سال قطر در برداشت گاز از بزرگ‌ترین میدان گازی جهان از ایران پیشی گرفت و در حالی که ظرفیت تولید گاز قطر در میدان پارس جنوبی در آن هشت سال به ۶۰۰ میلیون مترمکعب رسید، ظرفیت تولید ایران ۲۸۵ میلیون مترمکعب در روز بود.

تولید گاز طبیعی از میدان گازی پارس جنوبی هم از سال ۱۳۸۰ با تولید حدود دو میلیون مترمکعب در روز در طرف ایرانی آغاز شده که در نتیجه بهره‌برداری از فازهای این میدان، میزان تولید گاز غنی ایران از این میدان مشترک، در حال حاضر از قطر پیشی گرفته و به بیش از ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده است.

در برداشت از میدان‌های مشترک غرب کارون و پارس جنوبی پیشتازیم

بیژن زنگنه - وزیر نفت - نیز درباره وضع برداشت از ذخایر مشترک نفت و گاز ایران گفت: ما میدان‌های مشترکی با کشورهای عراق، عربستان، قطر، امارات و ترکمنستان داریم که بزرگ‌ترین این میدان‌های مشترک در دو منطقه پارس جنوبی و غرب کارون واقع شده‌اند.

به گفته وی، تا چند سال پیش در برداشت از میدان‌های مشترک از کشورهای مقابل جلوتر نبودیم؛ به‌ویژه در قطر، اما امروز از نظر برداشت روزانه گاز در میدان پارس جنوبی و همچنین برداشت نفت از میدان‌های غرب کارون جلوتر هستیم این در حالی است که عمده کارها را با منابع و توان خودمان دنبال می‌کنیم.

وزیر نفت به قراردادهای توسعه‌ای امضا شده در غرب کشور به‌ویژه ایلام اشاره کرد و گفت: در میدان آذر که از قبل فعال بوده‌ایم و برای توسعه چند میدان نیز با روس‌ها قرارداد امضا کرده‌ایم.

زنگنه به میدان‌های دیگری مثل میدان فروزان که با عربستان مشترک است نیز اشاره کرد و گفت: حجم اصلی این میدان در طرف عربستان است، اما ایران هم برداشت دارد و برنامه‌های نوسازی نیز در این میدان دنبال می‌شود.

وزیر نفت گفت: از میدان مشترک گازی فرزاد A و B هنوز برداشتی نداشتیم، به دلیل اینکه مدتی معطل هندی‌ها بودیم و هنوز هم هستیم، اما امیدواریم این میدان امسال به سامان برسد.

زنگنه با بیان اینکه امیدواریم تکلیف توسعه همه میدان‌های مشترک تا پایان این دولت مشخص شود، درباره وضع توسعه میدان گازی پارس جنوبی نیز گفت: از ۲۷ فاز این میدان، پالایشگاه بخش خشکی و بخش دریایی ۲۵ فاز تمام شده و تا اوایل سال آینده، بخش دریایی ۲۷ فاز پایان می‌یابد و تولید روزانه گاز این میدان مشترک به حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب می‌رسد.

به گفته وی، به این ترتیب تنها بخش باقیمانده طرح توسعه فاز ۱۴ میدان گازی مشترک پارس جنوبی می‌ماند. همچنین طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی که روند توسعه آن به دلیل تحریم با مشکلاتی روبرو شد.

زنگنه ابراز امیدواری کرد که فعالیت‌های اجرایی طرح توسعه فاز ١١ میدان گازی مشترک پارس جنوبی هم امسال آغاز شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟