نشریه آمریکایی وال استریت ژورنال، امروز در مقاله ای به موفقیت ایران و حزب الله در باز کردن جبهه دوم در مرزهای اسرائیل و در بلندی های جولان اشاره کرده است. این مطلب از آن روی بااهمیت است که طی بیش از یک سال گذشته، حملات پی در پی اسرائیل به مواضع نیروهای متحد ایران که به عراق و لبنان نیز تسری یافته بود، با هدف جلوگیری از استقرار جبهه جدید علیه اسرائیل بوده است.
به گزارش «تابناک»؛ وال استریت ژورنال امروز در مطلب خود نوشته است، در حالی که اسرائیل در حال مبارزه با گسترش نفوذ ایران در خاورمیانه است، خطر برای دولت یهودی در نزدیکی مرزهایش کمین کرده است. تلاش پر مشقت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای متحد آنها منجر به آن شده که زمینه برای باز شدن جبهه دوم ایران علیه اسرائیل در ارتفاعات جولان فراهم شود.
این مطلب ادامه داده است: جبهه اول واقع در شمال اسرائیل و جنوب لبنان است. جولان که اسرائیل در سال 1967 آن را از خاک سوریه جدا کرده، در امتداد شرق است؛ هرچند اسرائیل بر آسمان این منطقه حكومت می كند، گویا خاک سوریه در مجاورت مرز اسرائیل به طور فزاینده ای تحت کنترل ایران است. گزارش ها از طرف هر دو گروه اسرائیلی و شورشیان سوریه بیان کننده روش هایی است که ایرانیان و متحدین آنها برای فراهم کردن زیرساخت های نظامی در بخش سوری بلندی های جولان به کار برده اند.
یکی از این گزارش ها با تیتر «استیلای ایرانی بر سوریه»، گزارشی است که ماه گذشته توسط مرکز مطالعات عمومی اورشلیم منتشر شد. نویسندگان این گزارش دو تن از افسران بازنشسته اطلاعاتی ارتش اسرائیل، ژنرال شیمون شاپیرا و سرهنگ ژاک نریا هستند. آنها توضیح داده اند که چگونه مبارزان ایرانی و حزب الله قاعده مند از منطقه آتشفشانی اللجاه در 40 مایلی بلندی های جولان به سمت غرب و تا استان قنیطره، که حتی به مرز اسرائیل نزدیکتر هم هست، خزیده اند.
نیروهای ایرانی، متشکل از سپاه پاسداران، حزب الله لبنان و سوری های محلی، به شکلی منسجم در بافت نیروهای رسمی امنیتی سوریه و سکنه روستاهای مرزی ادغام می شوند. این موضوع از محل چهار پایگاه دائمی که حزب الله لبنان در جنوب غربی سوریه مورد استفاده قرار می دهد، روشن شده است. یکی از این پایگاه ها در منطقه الحراق و در منطقه ای است که توسط تیپ 52 ارتش سوریه کنترل و حفاظت می شود. دو پایگاه دیگر در منطقه اللجاه قرار دارند. این دو پایگاه برای آموزش جنگجویان محلی و به عنوان زرادخانه موشک های با برد کوتاه و متوسط استفاده می شود.
پایگاه چهارم در قنیطره، خارج از الحضر، و حدود سه مایلی مرز اسرائیل است. به گفته محققان اسرائیلی، این پایگاه توسط تیپ موشکی قنیطره ـ که بخشی از نیروهای دفاع ملی سوریه است ـ یک نیروی نظامی ذخیره سازماندهی شده توسط فرمانده ایرانی قاسم سلیمانی پایه گذاری شده. این پایگاه در موقعیتی نزدیک به مواضع تیپ 90 ارتش سوریه واقع شده و عمدتاً برای جمع آوری اطلاعات و استراق سمع استفاده می شود.
پیش از جنگ داخلی سوریه، مرز جولان توسط سربازان خواب آلود، بدون تجهیزات و کاملاً غیرفعال سوری اداره می شد. پس از ژوئیه سال 2018 و هنگامی که دولت سوریه شورشیان را از این منطقه دور کرد، نیرویی بسیار متفاوت وارد عمل شد. یکی از ساکنین اسرائیلی در منطقه جولان ـ که عمیقاً مشغول فعالیت های امنیتی در این منطقه بوده ـ دیدی کاملا عینی از میزان و نحوه استقرار نیروها در سمت دیگر مرز جولان داده است. وی شگفتی فعالان محلی امنیتی اسرائیل را از دیدن استقرار جنگجویان مجهز و حرفه ای در گشت زنی در نزدیکی مرزها، توصیف کرده است.
ژنرال شاپیرا و سرهنگ نریا معتقدند که این جنگجویان از اعضای حزب الله هستند و اشاره کرده اند که فقط با 200 متر فاصله از نخستین مواضع نیروهای نظارتی سازمان ملل متحد، مواضع جدید خود را ایجاد کرده اند. زیرساخت های جدید متحدین ایران در نزدیکی مرز اسرائیل با کمپین جذب نیرو از بین جوانان محلی همراه است.
نخستین گزارش های ناهمگون از پیشروی ایرانیان در نزدیکی جولان، در نوامبر سال 2018 و هنگامی منتشر شد که وب سایت مخالفان سوری به عنوان SyrianObserver به یک پایگاه بزرگ ایرانی در دست ساخت در منطقه اللجاه اشاره کرد. ظاهراً شبه نظامیان شیعه عراق، عصائب اهل الحق و حزب الله لبنان، که به نمایندگی از ایران فعالیت می کنند «...منطقه ای به مساحت 30 کیلومتر مربع ایجاد کردند. در این روستاها شبه نظامیان تحت حمایت ایران پادگان های آموزشی و انبارهای اسلحه و مهمات را ایجاد کردند تا این منطقه به پایگاه نظامی برای شبه نظامیان تحت حمایت ایران تبدیل شود». وب سایت SyrianObserver ادعا کرده این جنگجویان تحت حمایت سپاه پاسداران و از گذرگاه مرزی عراق و سوریه در ابوكمال، كه بنا بر گزارش ها اسرائیل اوایل این ماه آن را بمباران نمود، به اللجاه سفر کرده اند.
شاید این حمله باعث توقف پیشرفت ایران شود، اما شواهد نشان می دهد تهران طی یک سال گذشته گام های اساسی در راه این استقرار نیرو برداشته است. ایران که در بافت زیرساخت های غیرنظامی و نظامی جنوب غربی سوریه تنیده شده، جبهه دوم را علیه اسرائیل برقرار کرده است.