تیم ملی والیبال ایران در آخرین بازی خود از رقابتهای جامجهانی والیبال ۲۰۱۹ ژاپن به مصاف تیم آشنای لهستان رفت و در نمایشی سراسر بی انگیزه و نمایشی ضعیف، سه بر صفر بازنده شد تا پرونده جام جهانی برای شاگردان کولاکوویچ با هفت باخت بسته شود.
به گزارش «تابناک ورزشی»؛ از ساعت ۷:۰۰ صبح امروز (سهشنبه) ۲۳ مهر ماه ۱۳۹۸، تیم ملی والیبال ایران در آخرین بازی خود از رقابتهای جامجهانی ۲۰۱۹ ژاپن به مصاف لهستان رفت؛ دیداری که بر خلاف بازی سه ساعته مقابل ایتالیا، تنها کمی بیش از یک ساعت به طول انجامید و انگار بازیکنان ملی پوش ایران، بی تاب به پایان رساندن مسابقه و بازگشت هر چه سریعتر به تهران بودند!
تیم ملی والیبال ایران در جام جهانی ژاپن، بسیار ضعیفتر از انتظار ظاهر شد و در نهایت با کسب ۴ برد، تحمل ۷ شکست و کسب تنها ۱۲ امتیاز از یازده مسابقه اش، به کار خود در این رقابتها پایان داد و توقعات را به برآورده نکرد. تیم ملی با این شکست، جایگاه هفتمی اش را در جدول رده بندی به خطر انداخت، چون روسیه و کانادا شانس سبقت از ایران در بازی های باقی مانده امروز را پیدا کردند.
حیثیتی بودن بازی آخر با لهستان به خاطر توهینهای ستاره این تیم و سابقه درگیریهای فیزیکی دو تیم هم نتوانست بی انگیزگی شاگردان کولاکوویچ را درمان کند و آنها که از میانه رقابتها اغلب بازیها را رها کرده بودند، ژاپن را دست خالی ترک میکنند.
به نظر میرسد، دوره برخی بازیکنان و ستارههای تیم ملی به پایان رسیده و آنها دیگر برای بازی با پیراهن تیم ملی، شور و شعف خاصی ندارند. والیبال ایران که از مدتها قبل باید به تغییر نسل و جوانگرایی و نوسازی ترکیب تیم میاندیشید، در دوران طولانی اداره توسط چند سرپرست، به پایینترین سطح کیفی خود در آستانه المپیک رسیده و با تداوم این رویه، به نظر نمیرسد در بازیهای تابستانی توکیو ۲۰۲۰ هم امیدی به این تیم باشد!
از لحاظ تاکتیکی و کوچینگ هم کادرفنی فعلی تیم ملی دیگر چیزی برای ارایه ندارد و برنامهای برای بهبود شرایط دیده نمیشود. بد نیست وزارت ورزش و جوانان ـ که با بلاتکلیف گذاشتن فدراسیون، والیبال ایران را از اوج به زیر کشید ـ بار دیگر به نقش خود در تضعیف تیم ملی والیبال بیندیشد.
تیم ملی ایران در سیاستگذاری و استراتژی کلی در این دوره از جام جهانی، سردرگم و پریشان نشان داد. والیبالیستهای پرافتخار کشورمان نمیدانستند که سرمربی از این مسابقات چه میخواهد؛ نتیجه یا آزمایش ترکیب جوانها در کنار با تجربهها؟!
متأسفانه فرصتی که میتوانست با برنامه ریزی اصولی به یک فرصت برای ساخت و تقویت نسل آتی تبدیل شود، به آسانی هدر رفت و تیم ملی بار دیگر نسلی که نشان داده است توان برگزاری این حجم از مسابقات پیاپی در مقطعی کوتاه را ندارد، را به میدان جام جهانی فرستاد. بازیهای سیاسی و منافع شخصی برخی چهرههای پرحاشیه ورزش ـ که متأسفانه به لایههای بالای مدیریت ورزش کشور نیز راه پیدا کرده اند ـ باعث شده است والیبال لنگ تصمیمات سلیقهای بماند و سروسامان پیدا نکند؛ رشتهای که از سوی افکار عمومی توجه بسیاری را برانگیخته و مردم حتی عوام نیز به نتایج و درخشش آن دل بسته اند.
ترکیب اولیه ایران مقابل لهستان: میلاد عبادیپور، مسعود غلامی، پوریا یلی، علی شفیعی، جواد کریمی، امیرحسین اسفندیار و محمدرضا حضرتپور بازی را آغاز کرد.
دو تیم سابقه درگیری لفظی و فیزیکی با یکدیگر داشتند و توهینها و الفاظ رکیکی که «میهاو کوبیاک» کاپیتان تیم ملی لهستان در مورد مردم ایران به کار برده بود نیز حساسیت این بازی را بیشتر می کرد. او حتی در چهارچوب مسابقات باشگاهی در فینال قهرمانی باشگاههای آسیا با پوریا فیاضی درگیر شده و بعدها گفته بود که ملتی به نام ایران را اصلاً نمیشناسد! هرچند به خاطر این توهین از سوی فدراسیون جهانی محروم شد. با این حال بازیکنان ایران به هیچ عنوان در این دیدار نتوانستند جواب او را در زمین بدهند.
پوریا یلی در این بازی ۱۴ امتیاز برای ایران کسب کرد و ویلفردو لئون ۱۷ امتیاز برای لهستان به دست آورد. امیرحسین اسفندیار نیز ۱۲ امتیاز دیگر برای ایران کسب کرد.
ست اول: ۱۸ - ۲۵ لهستان
با شروع بازی لهستانیها در سرویس عملکرد بهتری داشتند و روی توپها برگشتی با آبشارهای "لئون" ۵ - ۱ پیش افتادند. دو دفاع غلامی اختلاف را کاهش داد، اما در نهایت دو تیم در امتیاز ۴ - ۸ به سود لهستان، راهی وقت استراحت فنی اول شدند. با شروع مجدد بازی اسفندیار با آبشارهای خود اختلاف را کاهش داد، اما با سرویس های خوب لهستان، اختلاف ۳ امتیازی حفظ شد تا شاگردان هینن، ۱۳ - ۱۶ وقت استراحت فنی دوم را کسب کنند.
با شروع بازی، لهستان توسط کلوس و لئون روند بهتری در سرویس و دفاع داشت تا ضمن افزایش اختلاف، ۱۴ - ۲۰ پیشی بگیرد تا کولاکوویچ تقاضای وقت استراحت کند. لهستان با افزایش اختلاف به ۷ امتیاز، ۱۸ - ۲۵ پیروز ست نخست شد.
ست دوم: ۱۸ - ۲۵ لهستان
بازی تا امتیاز ۲ پایاپای بود، ولی در ادامه لهستان با درخشش لئون در حمله، ۵ - ۱ پیش افتاد. در ادامه، ایران اختلاف را کاهش داد، اما این تیم لهستان بود که وقت استراحت فنی اول را ۵ - ۸ به دست آورد. با شروع بازی رویکارهای سرعتی ایران ۱۱ - ۱۰ پیش افتاد، اما در نهایت با عملکرد بهتر لهستان در سرویس، دو تیم در امتیاز ۱۳ - ۱۶ به سود لهستان، راهی وقت استراحت فنی دوم شدند.
با شروع بازی ایران سعی در کاهش اختلاف داشت، اما لهستانیها با درخشش کوبیاک در دفاع و حمله، حملات ایران را ناکام گذاشتند تا نهایت مانند ست اول، با اختلاف ۷ امتیازی، ۱۸ - ۲۵ پیروز ست دوم بازی نیز شوند.
ست سوم: ۱۶ - ۲۵ لهستان
در حالی که دریافتهای ایران به وسیله سرویسهای خوب بازیکنان لهستان از کار افتاده بود، اختلاف به ۵ پوئن افزایش یافت تا کولاکوویچ در امتیاز ۱ - ۶ به سود لهستان، وقت استراحت بگیرد. نهایتا لهستان ۴ - ۸ وقت استراحت فنی اول را به دست آورد. با ورود دو تیم به زمین، لهستانیها روند خوب خود در سرویس و دفاع را با درخشش بازیکنانی چون کلوس و لئون ادامه دادند تا ضمن افزایش اختلاف به ۸ پوئن، ۸ - ۱۶ وقت استراحت فنی دوم را نیز کسب کنند. با شروع دوباره بازی، اشتباهات فردی بازیکنان ایران از جمله یلی، در خط حمله بیشتر شد تا اختلاف به ۹ امتیاز افزایش یابد. لهستان با حفظ این اختلاف، ۱۶ - ۲۵ پیروز ست سوم شد تا در مجموع سه بر صفر برنده این دیدار شود.
تیم ملی والیبال ایران تا پایان بازی، ۴۰ امتیاز از اسپک، ۳ امتیاز از دفاع روی تور، ۲ پوئن سرویس و ۷ امتیاز از اشتباهات حریف به دست آورد و در مقابل لهستان نیز ۴۶ امتیاز از اسپک، ۱۰ امتیاز از دفاع روی تور، ۲ پوئن سرویس و ۱۷ امتیاز از اشتباهات بازیکنان ایران کسب کرد. تا پایان این ست، پوریا یلی ۱۴ و امیرحسین اسفندیار ۱۲ امتیاز برای ایران کسب کردند.
پژمان حسین زاده