تهاجم ترکیه به شمال سوریه و حملات سنگین علیه کردها و همچنین نقض تمامیت ارضی سوریه، انتقادات و فشارهای بین المللی گسترده ای علیه آنکارا به همراه داشته است.
به گزارش «تابناک»؛ این انتقادات با واکنش های تند مقامات ترکیه و شخص رجب طیب اردوغان همراه بوده است.
در همین رابطه، «رجب طیب اردوغان» امروز سهشنبه قبل از سفر به روسیه، در کنفرانسی خبری ضمن انتقاد شدید از فشارهای بین المللی، اعلام کرد در دیدار با همتای روس خود «ولادیمیر پوتین» وضعیت سوریه را بررسی خواهد کرد.
به گزارش شبکه خبری «تی.آر.تی»، اردوغان با اشاره به عملیات نظامی این کشور در شمال سوریه موسوم به «چشمه صلح»، به واشنگتن هشدار داد اگر کاخ سفید به وعدههایش در خصوص شمال سوریه عمل نکند، آنکار، عملیات نظامی چشمه صلح را بزرگتر از سر خواهد گرفت.
رئیس جمهور ترکیه با بیان اینکه «ترکیه و روسیه درباره لزوم مبارزه با همه اشکال تروریسم متفقالقول هستند»، گفت: «در روسیه گامهایی که باید برای پایان دادن به حضور عناصر تروریستی "پ.ک.ک"، "پ.ی.د" و "ی.پ.د" برداریم، صحبت خواهیم کرد..؛ پ.ک.ک و ی.پ.گ در آینده سوریه جایی ندارند. امیدواریم منطقهمان را از آفت تروریسم تجزیهطلب با همکاری روسیه نجات دهیم».
او توضیح داد که ترکیه اجازه نداده و نخواهد داد «گذرگاهی تروریستی» به دست گروهک «پ.ک.ک» و دیگر شبهنظامیان کُرد در جنوب کشورش (و شمال سوریه) ایجاد شود. او مدعی شد که ترکیه تنها ضامن حفظ سلامت ارضی سوریه است.
اردوغان با اشاره به برخی نتایج عملیات نظامی در شمال سوریه گفت: «حدود ۸۰۰ تروریست از منطقه [عملیات] عقبنشینی کردهاند و حدود ۱۳۰۰ تن دیگر نیز به سرعت در حال عقبنشینی هستند و ما وضعیت را به دقت زیر نظر داریم».
اردوغان گفت: اجازه نمیدهیم کشوری تروریستی در شمال سوریه شکل بگیرد و هر چه در توان داشته باشیم، برای ممانعت از آن به کار میگیریم.
رئیس جمهور ترکیه همچنین خبر داد، هفت تن از ارتش ترکیه و ۷۹ تن از آنچه او آن را «ارتش ملی سوریه» مینامد و ۲۰ غیرنظامی ترکیه جان خود را در طول عملیات چشمه صلح از دست دادهاند.
رئیس جمهور ترکیه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه دیروز امانوئل ماکرون و ولادیمیر پوتین دیدار کردند و رئیس جمهور فرانسه پیشنهاد داده که مهلت بیشتری به شبهنظامیان کُرد داده شود، گفت، «از جانب ماکرون نیز پیشنهاد مستقیمی [برای تمدید تعلیق عملیات چشمه صلح] دریافت نکردهایم. او معمولا این امور را با تروریستها ی کُرد بررسی میکند. او این پیشنهاد را بر اساس خواسته تروریستها ارائه کرده است».
او همچنین با اشاره به وضعیت آوارگان سوری گفت که اتحادیه اروپا در خصوص آوارگان سوریه، به تعهدات خودش [مقابل ترکیه] عمل نکرده است.
رئیس جمهور ترکیه در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره مواضعی که در ایران علیه عملیات نظامی آنکارا در شمال سوریه یا ایجاد منطقه امن گرفته شده، ابراز ناخرسندی کرد و گفت، البته این چنین مواضعی از جانب رئیس جمهور ایران گرفته نشده است و ایران و ترکیه و روسیه باید متحد باشند.
اردوغان گفت: «این امر مرا ناراحت کرد. چون در پازنزده یا بیست سال گذشته، ایران باید ببیند که رئیس جمهور اردوغان چطور به طرحهای ایران که برخی کشورهای غربی در خصوص برنامه هستهای ایران ایجاد کرده بودند، کمک کرد... اما این سخنان از جانب [حسن] روحانی صادر نشده بلکه برعکس سخنان افراد دیگری بوده است. اما روحانی باید به این افراد گوشزد کند که چنین حرفهای آزاردهندهای میزنند. ما الان سه طرف متحد و همپیمان در مسیر سوچی هستیم که از [مذاکرات] آستانه آغاز شده، یعنی ترکیه، روسیه و ایران. ما در حال رسیدن به توافق سوچی هستیم. چگونه متحد و همپیمان و همبسته نباشیم؟ لذا هیچ یکی از این سه طرف نمیتواند به طرفهای دیگر خیانت کند. من محکوم میکنیم و باید از چنین صحبتهای اشتباهی اجتناب کنیم».
نخست: اردوغان ابتدا به آمریکا هشدار داد که اگر وعده های خود عمل نکند، عملیات چشمه صلح را در مقیاسی وسیع تر از سر خواهد گرفت. به نظر می رسد ترکیه در گام اول توانست واشنگتن را با خود همراه کند اما احتمالا ترامپ تمایلی به ادامه حمایت از ترکیه ندارد که این مسأله منجر به سردرگمی مقامات این کشور شده است.
دوم: این سردرگمی احتمالا ترکیه را به این نتیجه رسانده که باید روابط خود با روسیه و ایران در سوریه را بیش از پیش تقویت کند. به همین جهت، قرار است اردوغان عازم روسیه شود تا با همتای خود پوتین دیدار و گفتوگو کند.
سوم: اردوغان واکنش ها در ایران در رابطه با تجاوز به سوریه و سرکوب کردها را برنتافت و عنوان کرد که ایران و ترکیه باید متحد باشند. رئیس جمهور ترکیه ضمن محکومیت واکنش ها، اظهار داشت که در سالیان گذشته و در برابر تحریم های غرب همواره پشتیبان ایران بوده است. به نظر می رسد، اردوغان ضمنی و غیر مستقیم ادامه حمایت ترکیه از ایران در برابر تحریم ها را منوط به سکوت در برابر تجاوز خود به خاک سوریه کرده است!
در نهایت اینکه به نظر می رسد، ترکیه امیدوار بود تا پایان عملیات همراهی آمریکا را با خود داشته باشد، اما تهدیدات گاه و بیگاه ترامپ و مقامات آمریکایی عرصه را بر آنکارا تنگ کرده و به نظر می رسد اردوغان خود را در وضعیتی گرفتار می بیند که راه حل برون رفت از این وضعیت را نه آمریکا بلکه روسیه و ایران تلقی می کند.