به گزارش «تابناک»؛ در ساعات اخیر شایعهای در فضای مجازی و میان کاربران پرشمار ایرانی دست به دست میشود که با اتکا به یک نامه (و دو تصویر) تأکید دارد عطری خوشبو اما سمی با نام RASHA در حال توزیع در کشورمان است که چند مرتبه استفاده از آن میتواند به فلج شدن فرد مصرف کننده یا مرگ وی منجر شود.
البته این نامه حاوی جزئیات جالب توجهی هم هست، از جمله اینکه عطر یاد شده قیمت مناسبی دارد، به واسطه دستفروشها عرضه میشود و از همه مهمتر، مبدأ تهیه و ارسال آن به کشورمان، عربستان سعودی و امارات متحده عربی است. اما چرا این دو کشور و با چه انگیزهای؟ نامه به این پرسش هم پاسخ داده و علت را اقدام تلافی جویانه بابت حمله یمن به آرامکو عربستان ذکر کرده است!
اما چنین نامهای که از تحلیل ماوقع نیز فروگذار نکرده و همه فرایند تهیه و عرضه این عطر سمی و حتی قیمتش را افشا کرده، چه کسی باید نوشته باشد تا واقعی جلوه کند؟ احتمالا با تأمل در این خصوص به پاسخی میرسیم که در نامه درج شده، یعنی یک مقام نظامی، ترجیحا مرتبط یا حوزههای «اطلاعات» و «بهداشت و درمان» و از اینها مهمتر، دارای درجه نظامی بالا و شاغل در جایی ناشناس برای عموم!
اگر با خواندن سطرهای فوق احساس کردهاید که خطری بالقوه را نادیده گرفته و با نگاهی غیرمنصفانه، سعی داریم برخی واقعیتها را زیر سؤال ببریم، بهتر است توضیح ماجرا را از سال گذشته و از کشوری دیگر آغاز کنیم؛ از مصر و شایعهای که حکایت از توزیع «عطری کشنده با برند Relax» در فروشگاههای این کشور داشت که عمر مصرف کنندگانش به سه روز نرسیده، پایان مییافت و جز این کشور، در دیگر کشورهای عربی نیز در دست توزیع قرار گرفته بود؛ شایعهای که سندش، نامهای بود که امضا کننده آن مقامی نظامی در الجزایر بود!
تا همینجا و در نتیجه شباهتهای داستان مصر و ایران، احتمالا پی بردهاید که ماجرای عطر مرگبار راشا و کشورمان چیست یا برعکس، متوجه شدهاید که چرا شایعه منتشره در مصر از اساس کذب بوده است، اما بد نیست اشاره کنیم که هم نامه مقام نظامی الجزایر مهر «محرمانه» داشته و هم نامه مقام نظامی کشورمان؛ نامههایی که حالا میدانیم جعلی هستند، ولو خیلی طبیعی و واقعی به نظر برسند و یا فراتر از آن، روی سربرگ واقعی چاپ شده باشند.
نکته جالب توجه دیگر اینکه شایعه منتشره در مصر را میتوان در رسانههای مشهور و تحت نام «خبر» یافت؛ از خبرگزاری جمهوری اسلامی در کشورمان تا بیبیسی و بسیاری دیگر از رسانهها. خبری که هنوز موجود است و از خروجی این رسانهها حذف نشده، در حالی که ماجرای یاد شده توسط مقامات الجزایر و مصر و دیگران تکذیب شده است.
با وجود همه این توضیحات، بیایید برای محکم کاری و اطمینان از کذب بودن شایعه عطر راشا، روایت دیگری را هم مرور کنیم که نه در کشورهای عربی، بلکه در کشورمان رقم خورده و ظاهرا به مدد حافظه ضعیف بسیاریمان، از یاد رفته و موجب شده شایعه جدید با این ابعاد مورد توجه قرار گیرد و نگرانی بیافریند. شایعهای درباره «ادکلن Lovely»؛ ادکلنی مرگبار که گفته میشد از مرزهای غربی کشورمان وارد شده است.
جالب اینکه این ادکلن چند سال قبلتر نیز با عنوان ادکلن مرگبار در کشورمان در کانون توجهها قرار گرفته و نسبت به خطراتش هشدار داده شده بود، اما تکرار شایعه مربوط به آن موجب نشد که وزارت بهداشت یا هر نهاد دیگری به سرعت وارد عمل شده و کذب بودن ماجرا را تشریح کند، درست مثل واکنشها به عطر مرگبار راشا که محدود به اظهار نظر یکی دو مقام استانی است که گفتهاند بی اطلاع هستند و مستنداتی در خصوص آن ندارند!
مستنداتی که امیدواریم به واسطه انتشار این گزارش به دست مسئولان برسد تا به سرعت به این دست شایعات واکنش نشان دهند و نگذارند اذهان عمومی مسموم شده و ماجرا به خلق غائلههایی بزرگ منجر شود. به وقوع ماجراهایی پیچیده که برای پایان دادن به آنها باید به هر دری زد و چه بسا جواب نگرفت!
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.