تفاوت تعطیلاتی ایران با سایر نقاط جهان چیست؟

«آخر هفته» در بیش از ۱۰۰ کشور جهان به‌صورت رسمی- قید در تقویم کشورها- دو روزه است.
کد خبر: ۹۳۳۰۶۹
|
۰۶ آبان ۱۳۹۸ - ۰۷:۵۰ 28 October 2019
|
6316 بازدید
|

یک تحقیق تصویری درباره تقویم تعطیلات رسمی کشورها در مقطع فعلی -که مجلس طرح تعطیلی سراسری پنج‌شنبه‌ها را در دستور کار دارد- می‌تواند به سوءبرداشت‌ها درباره تعطیلات در ایران پاسخ دهد. «آخر هفته» در بیش از ۱۰۰ کشور جهان به‌صورت رسمی- قید در تقویم کشورها- دو روزه است.

به گزارش «تابناک» به نقل از دنیای اقتصاد، در این کشورها، مجموع تعطیلات سالانه شامل «تعطیلات مناسبتی» و «تعطیلات آخرهفته»، بیش از ۱۱۰ روز است. اما مجموع تعطیلات سالانه در ایران کمتر از ۸۰ روز است. تفاوت ناگفته و مغفول، به اختلاف مجموع روزهای تعطیل محدود نیست، بلکه به «تعطیلات مناسبتی» برمی‌گردد. در عمده کشورها، تعداد تعطیلات مناسبتی حدود ۱۰ روز در طول سال است؛ اما در ایران، این نوع تعطیلات- مناسبتی‌ها- بیش از ۲۵ روز است. طبق اعلام علی مطهری، نماینده مجلس برخی تعطیلات مناسبتی،‌ ناشی از بدسلیقگی و بی‌تدبیری است که می‌تواند حذف شود. پژوهش‌های مستقل و رسمی نیز تایید کرده «دوروزه شدن آخر هفته» می‌تواند منافع متعددی در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی داشته باشد. دیروز نتایج یک نظرسنجی عمومی در فضای مجازی درباره «آخرهفته دوروزه» که بیش از سه هزار نفر در آن شرکت کردند، از مطالبه ۸۱ درصدی برای تصویب طرح مجلس خبر داد.

اگر تصاویر تقویم رسمی کشورهای مختلف جهان با یک جست‌وجوی ساده اینترنتی رصد شود، مسیر بازنگری «تعطیلات رسمی» کشور در مجلس طی روزهای آتی هموار خواهد شد. طرح تعطیلی سراسری پنج‌شنبه‌ها بعد از تصویب در کمیسیون اصلی مجلس، قرار است این هفته برای بررسی نهایی در صحن به رای‌گیری نمایندگان گذاشته شود. چند روز پیش یک عضو هیات دولت از اعلام نظر مخالف کابینه خطاب به مجلس درباره تعطیلی پنج‌شنبه‌ها خبر داد. هرچند این موضع‌گیری دولت صرفا «اعلام‌نظر» محسوب می‌شود و درصورتی‌که طرح مجلس مبنای کارشناسی داشته باشد –که دارد- دلیلی برای توجه به‌نظر مخالف وجود ندارد اما در این میان یک برداشت سنتی درباره تعطیلات در تقویم ایران وجود دارد که مجموع تعطیلات کشورمان را خیلی بیشتر از تعطیلات کشورهای مختلف می‌داند. طی سه سال گذشته تحقیقات و مطالعات متعددی درباره تعطیلات در کشورهای مختلف انجام شد که همگی بر «کمتر بودن مجموع تعطیلات رسمی ایران در مقایسه با غالب کشورها» حکایت داشت. در همه تقویم کشورهای جهان، تعطیلات رسمی از مجموع تعطیلی آخر هفته و تعطیلی مناسبتی تشکیل می‌شود. در ایران روزهای تعطیل مناسبتی از خیلی از کشورها بیشتر است، اما تعطیلی آخر هفته کشورمان نصف عمده کشورها است و در بسیاری از کشورها تعطیلات مناسبتی بسیار کم، اما تعطیلات دو روزه آخر هفته آنها در مجموع موجب تعطیلات بیشتر این کشورها در طول یک سال است. در ایران با همانندسازی تعطیلات آخر هفته و کم کردن از تعطیلات مناسبتی مانند سایر کشورها می‌توان از آثار چندمنظوره این تغییر منتفع شد.

تعطیلات آخر هفته در تقویم رسمی حداقل ۱۰۲ کشور جهان، دو روزه است اما در ایران آخرهفته فقط یک روزه (جمعه) است. اکنون تصاویر تقویم کشورها نیز نشان می‌دهد: رنگ دو روز آخر هفته آنها یعنی شنبه و یکشنبه، با رنگ بقیه روزها متفاوت است. در این کشورها، رنگ شنبه‌ها کمی متفاوت‌تر از یکشنبه است چون برخی ادارات خاص دولتی از جمله اداره پست و همچنین بانک‌ها برای ساعاتی از روز شنبه، فعالیت می‌کنند، اما آخر هفته در این کشورها به شکل رسمی به‌صورت دو روزه تعطیل است. تصاویر تقویم ۵ کشور می‌تواند به رای‌گیری صحیح درباره مناسب‌سازی تعطیلات آخر هفته در ایران کمک کند. در ایران میزان تعطیلات سالانه با احتساب تعطیلات مناسبتی و آخر هفته‌ها حدود ۷۸ روز است که نسبت به سایر کشورها کم است، اگرچه تعطیلات مناسبتی ایران به ۲۶ روز طی یک سال می‌رسد؛ اما تعطیلی آخر هفته در ایران فقط یک روز است. در مقایسه تعطیلات ایران با سایر کشورها باید کل تعطیلات رسمی اعم از مناسبتی و آخر هفته را در نظر گرفت و تفکیکی میان تعطیلات پایان هفته و مناسبتی قائل نشد.

تعطیلات پایان هفته با توجه به شغل افراد، فرهنگ و مذهب حاکم بر کشورها، متفاوت است. در اغلب کشورهای جهان، روزهای کاری هفته از دوشنبه تا جمعه است و دو روز پایانی هفته یعنی شنبه و یکشنبه به اوقات فراغت و انجام کارهای شخصی اختصاص پیدا می‌کند. در کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس و برخی کشورهای مسلمان جمعه و شنبه دو روز تعطیلی آخر هفته است. براساس تحقیقات انجام شده بر روی ۱۱۴ کشور، معدود کشورها فقط یک روز از هفته را به‌عنوان تعطیلی رسمی آخر هفته اعلام کرده‌اند. از این میان دو کشور ایران و جیبوتی فقط در روز جمعه تعطیل هستند و کشورهای اوگاندا، پاکستان، کره‌شمالی، مکزیک، هند، هنگ‌کنگ، گینه استوایی، کاستاریکا و کلمبیا هم فقط یک روز تعطیل یعنی روز یکشنبه را در تقویم خود دارند. ۱۰۲ کشور باقی‌مانده، دو روز تعطیلی هفتگی در تقویم رسمی خود داشته‌اند که برای اکثر کشورها، روزهای شنبه و یکشنبه و برای کشورهای مسلمان، روزهای جمعه و شنبه است.

در بسیاری از کشورهای پیشرو در جهانتعطیلات آخر هفته دو روز شنبه و یکشنبه است. در کشورهای کانادا، آمریکا، انگلیس و استرالیا با احتساب روزهای آخر هفته و تعطیلات مناسبتی طی یک سال حدود ۱۱۴ روز تعطیل رسمی هستند. در فرانسه میزان روزهای تعطیل مناسبتی ۱۴ روز است که با احتساب تعطیلات آخر هفته ۱۱۸ روز تعطیلی سالانه ثبت شده است و اسپانیا ۱۵ روز تعطیلی مناسبتی دارد که ۱۱۹ روز طی یک سال تعطیل است. در بعضی از کشورها مانند مالزی، ترکیه، چین و امارات که طی چند سال اخیر در بازار گردشگری رشد چشمگیری داشتند نیز تعطیلات آخر هفته دو روز است که با تعطیلات مناسبتی طی یک سال بالای ۱۱۸ روز تعطیل هستند. میزان تعطیلات آخر هفته در چین ۹۸ روز است و تعطیلات مناسبتی آن حدود ۲۸ روز می‌باشد که در مجموع به ۱۲۶ روز در طول یکسال می‌رسد. در تقویم رسمی این کشورها دو روز شنبه و یکشنبه تعطیل رسمی اعلام شده است اما با دو رنگ متفاوت نشان داده شده است. رنگ قرمز در روز یکشنبه‌ها به معنای تعطیلی کامل تمامی بخش‌های خصوصی و دولتی آن کشورهاست و رنگ دیگر در شنبه‌ها به معنای تعطیلی مدارس، دانشگاه‌ها، بخش‌های خصوصی و غالب ادارات دولتی است. اما بانک‌ها یا برخی ادارات دولتی که وظیفه خدمات‌دهی مستقیم دارند مانند اداره پست، اداره صدور گواهینامه در روز شنبه با ساعاتی کمتر از ساعات روزهای کاری دیگر کار می‌کنند.

از جمله عوامل تاثیرگذار بر سیاست‌های اتخاذ شده در میزان تعطیلات آخرهفته و در مجموع تعطیلات سالانه در یک کشور، تفاوت‌های میان کشورها از نظر موقعیت جغرافیایی و شرایط فرهنگی، اقتصای و سیاسی حاکم بر هر کشوری است. در سوئد و نروژ یا دیگر سرزمین‌های شمالی اروپا به ازای هر سه هفته کار، یک هفته مرخصی برای سفر به دیگر کشورهای اروپایی اختصاص داده می‌شود. براساس مطالعات انجام شده میزان بهره‌وری کشورها با ساعت کار نسبت معکوس دارد و افزایش بهره‌وری نیروی کار با افزایش تعطیلات رابطه مستقیمی دارد به این معنی که هرچقدر تعطیلات یک کشوری کمتر باشد بهره‌وری نیروی کار آن کشور پایین تر است و متقابلا هرچه بر میزان تعطیلات آخر هفته آن افزوده شود نیروی کار نیز عملکرد بهتر با بهره‌وری بیشتری خواهد داشت. همچنین افزایش تعطیلات منظم هفتگی می‌تواند در برخی موارد از هزینه‌های اضافی بکاهد و منجر به کاهش الودگی کار و تردد کمتر در نواحی پرترافیک روزهای کاری شود. کشورهای دنیا برای افزایش لذت کار کردن و بهره نیروی کار به کاهش ساعت کاری هفتگی روی آورده‌اند.

با توجه به اهمیت روز جمعه برای کشورهای مسلمان تمامی کشورهای مسلمان به‌جز لبنان و پاکستان روز جمعه را تعطیل رسمی اعلام کرده‌اند و این دو کشور یکشنبه را به‌عنوان تعطیلی آخر هفته به ثبت رسانده‌اند. پاکستان و ایران تنها کشورهای مسلمانی هستند که فقط یک روز تعطیلی آخر هفته دارند. و دیگر کشورهای مسلمان به‌جز لبنان روزهای جمعه و شنبه را به‌عنوان تعطیلی آخر هفته برگزیدند. در لبنان روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل است. یکی از دلایل انتخاب روز شنبه به‌عنوان تعطیلات آخر هفته به جای روز پنج‌شنبه از منظر اقتصادی و براساس مبادلات و مراودات بین‌المللی است که براساس تقویم رسمی جهانی پنج‌شنبه از روزهای کامل کاری محسوب می‌شود و یکسان‌سازی تعطیلات بر حسب مبادلات بین‌المللی موجب صرفه‌جویی در هزینه تعطیلات خواهد شد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۹
انتشار یافته: ۱۱
H
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
بهتر است بجای پنج شنبه، شنبه تعطیل شود. جهانی شویم نه جزیره ای.
SINA
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
دلیل مخالفت بعضی از مسءولین چیه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
خوب دو روز تعطیل وقتی پول نداشته باشی مسافرت بروی یا تفریح کنی به چه درد می خورد؟ اقلا فعلا بچه ها در مدرسه سرگرم هستند و والدین در اداره
سید عبدا...دین پرور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
بدون خود باختگی ویا ستیزه جویی با دیگر کشورها، با شرایط فعلی میزان کار مفید در کشور ما بحث میزان یا چگونگی تعطیلات موضوع با اهمیتی تلقی نمی گردد.
امرالله
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
در سایر کشورها تعطیلات مناسبتی ثابت است مانند ایران نیست که مثلا آبانماه انها و سال بعد مهرماه انها کلا درگیر تعطیلی شود و دو روز آخر هفته هم کلا تعطیل.سری به دانشگاه ها بزنید هنوز از بازگشایی ان چند روز نگذشته کل آبانماه درگیر تعطیلی شده.مدارس هم جای خود دارد.اقای علی مطهری احتمالا فرزند دانشجو دارد و خودش این موضوع را فهمیده.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
تعطیلات ایران= غم و عزاداری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
مشکل اقتصاد ایران تعطیلی نیست.
بهره وری است.
شش روز هفته کار می کنیم.
5 روز هفته 8 ساعت کار می کنیم.
اما واقعا در هر روز به صورت واقعی چقدر کار می کنیم؟
چقدر پای تلفن هستیم؟
چقدر به بهانه صبحانه و نهار و نماز پشت میز کارمان نیستیم!
اگر جمعه ها هم سر کار بیاییم باز هم مشکل مملکت حل نخواهد شد.
بایستی مشکل پیدا و حل شود وگرنه هیچ اتفاق مثبتی نخواهد افتاد.
تعطیلی پنجشنبه اگر در بخش خصوصی اعمال نشود هیچ ارزشی نخواهد داشت چرا که خیلی از خانواده ها زن در بخش خصوصی کار می کند و مرد در بخش دولتی یا بالعکس! حال این خانواده ها چگونه می توانند از تعطیلات خود استفاده کنند؟
با تعطیلی بانک ها در روز پنجشنبه شاید بخش خصوصی ترغیب یا مجبور به تعطیلی شوند که مردم بتوانند از تعطیلات خود استفاده کنند.
این طرح می تواند طرح بسیار خوبی باشد.
دو مثال برای این که چرا تولید در چین بالاست و در ایران فقط در حد شعار می ماند؟
1- در چین بعد از ثبت شرکت تولیدی، پس از یک سال هیچ مالیاتی دریافت نمی شود و صرف کنترل دفاتر کارخانه دریافت مالیات به صورت پلکانی و پس از سال ششم به صورت 100% دریافت می شود. یعنی انتهای سال اول کنترل دفاتر، انتهای سال دوم 20% کل مالیات، سال سوم 40%.... و انتهای سال ششم 100% متعلقه. در ایران اولین چیزی که پس از ثبت شرکت به متقاضی داده می شود دفاتر مالیاتی است.
2- در چین حمایت واقعی از تولید می شود و دولتی ها و خصولتی ها رقیب بخش خصوصی نیستند. چندین سال پیش وقتی به خاطر بیماری سارس کسی برای خرید به چین مراجعه نکرد، دولت چین با کنترل اسناد کارخانجات خرید یکسال محصولات تولیدی کارخانجات را تقبل نموده و در انبارهای خود کارخانجات دپو نمود و ماهانه نسبت به پرداخت بهای خرید کالا به کارخانجات اقدام می نمود. پس از رفع مشکل کارخانجات محصولاتی را که در انبار داشتند و متعلق به دولت بود را فروخته و پول آنرا به دولت دادند و با این کار خطوط تولیدی آنها بدون کمترین مشکل به کار خود ادامه دادند.
و نمونه های فراوان از این کمک های واقغی به بخش خصوصی.
حالا ما هی بیاییم و بگوییم تعطیلات بد است و نباید باشد و .....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
برای دولتی ها خوبه
ناشناس
|
Canada
|
۰۹:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
تفاوت فقط در تعطیلات نیست. بهره وری در کشور ما به هیچ انگاشته شده و بارها اعلام شده که کار مفید در ایران فقط 20 دقیقه در روز است و هفت ساعت آن به بطالت می گذرد. اول ماه صفر در پرترافیک ترین نقطه شهر تعدادی که شمار آنها به 20 نمی رسید با علم و کتل چند نفر با لباس سبز و چند نفر با لباس قرمز و سوار بر اسب نظم ترافیک شهر را به سخره گرفته و احدی هم نیست که جوابگوی چنین بی نظمی هایی باشد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
بسیار عالی
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟