قرارداد رایت اینترنتی و شائبه‌های بزرگ مالی علیه فدراسیون و سازمان لیگ

کد خبر: ۹۴۱۳۰۱
|
۱۲ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۲ 03 December 2019
|
4759 بازدید

براساس اعلام فدراسیون فوتبال در تاریخ ۲۷ فروردین ۹۷، یک فراخوان برای برگزاری مزایده حق پخش اینترنتی (IPTV) داده شد و به شرکت‌های متقاضی تا تاریخ ۲ اردیبهشت فرصت داده شد که پیشنهادات مالی و اجرایی‌شان را ارائه کنند.

به گزارش تابناک ورزشی، از این فراخوان تا زمانی که موسسه فراکاو به عنوان کارگزار سازمان لیگ طی انتشار تنها یک نامه به رسانه ها معرفی شد، هیچ اطلاعات و جزئیاتی راجع به مزایده منتشر نشد به همین دلیل این شائبه وجود دارد که اصلا مزایده‌ای برگزار نشده باشد و اگر هم شده باشد، با اشکالاتی همراه بوده است. در نتیجه شفاف‌سازی فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ راجع به مزایده IPTV باعث از بین رفتن شائبه‌ها می‌شود.

چرا درباره مبلغ قرارداد با فراکاو شفاف‌سازی نمی‌شود؟

براساس ادعای درودگر ، اعداد و ارقام قرارداد با فراکاو جزو موارد محرمانه قرارداد است، اما آیا این ادعا درست است؟ طبق ماده ۲ قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، «هر شخص ایرانی حق دسترسی به اطلاعات عمومی را دارد، مگر آن که قانون منع‌کرده‌باشد. استفاده از اطلاعات‌عمومی یا انتشار آن‌ها تابع قوانین و مقررات مربوط خواهد بود.»

همچنین طبق ماده ۵، ۸ و ۲۲، «مؤسسات عمومی مکلفند اطلاعات موضوع این قانون را در حداقل زمان ممکن و بدون تبعیض در دسترسی مردم قرار دهند.» ، «مؤسسه عمومی یا خصوصی باید به درخواست دسترسی به اطلاعات در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ دهد و در هر صورت مدت زمان پاسخ نمی‌تواند حداکثر بیش از ده روز از زمان دریافت درخواست باشد.

آیین‌نامه اجرائی این ماده ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب این قانون بنا به پیشنهاد کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.» و "ارتکاب عمدی این اعمال جرم است و مرتکب به پرداخت جزای نقدی از سیصدهزار (۳۰۰.۰۰۰) ریال تا یکصدمیلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال با توجه به میزان تأثیر، دفعات ارتکاب جرم و وضعیت وی محکوم خواهد شد: الف- ممانعت از دسترسی به اطلاعات برخلاف مقررات این قانون. ب- هر فعل یا ترک فعلی که مانع انجام وظیفه کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات یا وظیفه اطلاع‌رسانی مؤسسات عمومی برخلاف مقررات این قانون شود. ج- امحاء جزئی یا کلی اطلاعات بدون داشتن اختیار قانونی. د- عدم رعایت مقررات این قانون در خصوص مهلت‌های مقرر. چنانچه هر یک از جرائم یادشده در قوانین دیگر مستلزم مجازات بیشتری باشد همان مجازات اعمال می‌شود. "

با این اوصاف فدراسیون فوتبال موظف است که اطلاعات مربوط به قرارداد حق پخش اینترنتی را در اختیار رسانه‌ها یا هر فرد ایرانی دیگری قرار دهد. البته فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ قبلا هم نشان داده که علاقه‌ای به شفاف‌سازی ندارد.

آیا سایت‌های زیر نظر فراکاو برای IPTV پول می‌دهند؟

یکی دیگر از ابهامات قرارداد IPTV این است که آیا سایت‌هایی زیر نظر کارگزار سازمان لیگ برای استفاده از محتوای دیجیتال لیگ برتر همانند دیگر رسانه‌های تصویری موظف به پرداخت پول می‌شوند یا نه.

سهم باشگاه‌ها از IPTV چقدر است؟

درآمد‌های حاصل از فوتبال به شکل‌های مختلفی در هر کشور بین باشگاه‌ها تقسیم می‌شود. برای مثال در مورد حق پخش تلوزیونی لیگ برتر انگلیس که در دنیا بیشترین ارزش را دارد، باشگاه‌ها مبالغ نزدیک به هم دریافت می‌کنند و همین موضوع باعث شده که همه باشگاه‌های انگلیسی از شرایط مالی بسیار خوبی برخوردار باشند.

یا در مورد تبلیغات محیطی لیگ ایران ۵۰ درصد از درآمد به صورت یکسان بین باشگاه‌ها تقسیم می‌شود و ۵۰ درصد باقی‌مانده براساس اطلاعات منتشر شده در ایسنا به شرح زیر تقسیم می‌شود: باشگاه‌ها از رتبه اول تا شانزدهم، از شماره ۱۶ تا ۱ شماره‌گذاری می‌شوند. در ادامه تیم‌ها با تقسیم عدد مربوط به رتبه‌شان بر ۱۳۶ (مجموع ۱ تا ۱۶) سهم خودشان را متوجه می‌شوند. برای مثال تیم نخست ۱۱.۷۶ درصد (۱۱.۷۶=۱۳۶/۱۶)

با این حال سازمان اقتصادی فدراسیون فوتبال هنوز راجع به سهم هر تیم از درآمد‌های حاصل از فروش IPTV توضیح نداده است. در این بین باید حق تیم‌های پرهواداری مانند استقلال، پرسپولیس، تراکتور، سپاهان و نساجی مشخص شود، زیرا بیشتر مراجعه کنندگان به سایت‌ها برای تماشای محتوای لیگ برتر، هواداران این باشگاه‌ها هستند.

آیا فوتبال از تبلیغات انجام شده از محتوا سهم می‌برد؟

در اطلاعیه‌ای که سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال راجع به واگذاری IPTV منتشر کرده است، مشخص نیست که آیا ۷۳ درصد سهم فوتبال شامل تبلیغات مختلفی که در ویدئو‌ها وجود دارد، می‌شود یا فقط شامل مبلغی می‌شود که رسانه‌ها برای کسب مجوز از فراکاو برای استفاده از IPTV پرداخت می‌کنند، می‌شود. این هم یکی از موضوعاتی است که فدراسیون فوتبال باید راجع به آن شفاف‌سازی کند.

این‌ها ابهامات مهمی است که هنوز فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ راجع به آن توضیح نداده‌اند. ابهاماتی که اگر پاسخ روشنی به آن داده شود، هم رسانه‌ها، هم باشگاه‌ها و هم هوادارانشان با اعتماد بیشتری نسبت به واگذاری IPTV و کمکی که می‌تواند به فوتبال بکند، پیدا می‌کنند.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟