آثار بخش مستند سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر در حالی رونمایی شد که آثار مستقل حضور کمرنگتری در میان این مجموعه دارند و در مقابل، مستند شهردار تهران نیز در میان این مستندها قرار گرفته و اغلب مستندهای مهم سال در جشنواره سینماحقیقت رونمایی شد، در این دوره از جشنواره حضور ندارند.
به گزارش «تابناک»،؛ در فاصله چهل روز تا آغاز سال نوی سینمای ایران، هیات انتخاب بخش مستند متشکل از «بابک بهداد»، «رامین حیدری فاروقی» و «مرتضی شعبانی» پس از بازبینی فیلمهای مستند بلند متقاضی حضور در بخش مستند، ده فیلم زیر را برای حضور در جشنواره فیلم فجر برگزیدند؛ فیلمهایی که برخی از آنها قطعاً در میان ده فیلم مستند برتر سال قرار نمیگیرند و در مقابل، شماری از برترین فیلمهای مستند سال در این لیست قرار ندارند.
«صحنههایی از یک جدایی»، «واکس چه»، «تارهای ممنوعه»، «زیرپوست رنج»، «گلوله باران»، «قهرمان گله» و «آشو» از جمله مهمترین مستندهایی است که از جشنواره بیرون ماندهاند، اگر مستندهایی نظیر «زمستان است» به تهیه کنندگی پرویز حناچی یا «زندگی میان پرچمهای جنگی» درباره موضوع به حاشیه رفته داعش کنار گذاشته میشدند و نگاه نسبتاً حرفهای که در جشنواره سینماحقیقت شاهد بودیم، در این جا نیز لحاظ میشد.
نمایش مستندها در جشنواره ملی فیلم فجر یک فرصت است اما به واسطه آنکه معمولاً مستندها با چنین ملاحظاتی انتخاب میشود و لزوماً بهترین مستندهای سال نیست، هیچ هیجانی در این سانسها وجود ندارد و معمولاً این نمایشها با کف ظریف انجام شده است؛ وضعیتی که در دورههای پیشین جشنواره در سینمای رسانهها شاهد بودیم و اکنون در این دوئره از جشنواره نیز قابل پیش بینی است.
مستندهایی که به جشنواره سی و هشتم راه یافتند، به این ترتیب هستند؛
بانو
کارگردان: محمد حبیبی منصور
تهیهکننده: محمد حبیبی منصور
داستان: عصمت احمدیان از زنان تاثیرگذار اهواز است. زنی که خودش و اعضای خانواده او از جمله همسر و سه فرزندش هرکدام به نوعی با جنگ در ارتباط هستند، پس از جنگ متوقف نشدند و مسیر تازهای در پیش گرفتند.
پروژه ازدواج
کارگردان: حسام اسلامی، عطیه عطارزاده
تهیهکننده: مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی
داستان: در یک مرکز نگهداری از بیماران اعصاب و روان، کوشش میشود گروهی از این بیماران با هم ازدواج کنند...
جایی برای فرشتهها نیست
کارگردان: سام کلانتری
تهیهکننده: محمد شکیبانیا و محسن شاه محمد میراب
داستان: «تیم ملی اسکیت هاکی دختران ایران» برای حضور در رقابتهای بینالمللی حتی پول بلیت ندارند و باید ناتوانی دولت در تامین هزینههای فعالیت ورزشیشان را شخصاً جبران کنند.
خسوف
کارگردان: محسن استادعلی
تهیهکننده: محسن استادعلی، مسعود زارعیان
داستان: زندگی یک طلبه جوان و مردد برای پوشیدن لباس روحانیت که یارای تصمیمگیری ندارد.
خط باریک قرمز
کارگردان: فرزاد خوشدست
تهیهکننده: نگار اسکندرفر و فرزاد خوشدست
داستان: گروهی از مجرمین کانون اصلاح و تربیت در پی تغییر مسیر زندگیشان هستند و حالا اجرای یک نمایش دریچهای برای این تغییر میگشاید تا در صورت موفقیت، یک روز از زندان خارج شوند
زمستان است
کارگردان: مهرداد زاهدیان
تهیهکننده: پیروز حناچی
داستان: روایتی از خیابان لاله زار تهران
زندگی میان پرچمهای جنگی
کارگردان: محسن اسلامزاده
تهیهکننده: محسن اسلامزاده
داستان: مستندساز که پیشتر روایتهایی نسبتاً همدلانه با طالبان ساخته بود، این بار تلاش کرده روایتی درباره داعش بسازد.
عالیجناب
کارگردان: سجاد ایمانی
تهیهکننده: رضا دانشپژوه، سجاد ایمانی
داستان: روایت زندگی قهرمان ملی بوکس که دچار مشکلی بزرگ شده و در پی حل آن است.
کامی
کارگردان: میترا ابراهیمی
تهیهکننده: پیمان قاسمخانی
داستان: روایتی از زندگی کامیار شاپور پسر فروغ فرخزاد که کمتر برای عموم شناخته شده است.
مهدی عراقی را بکش
کارگردان: عبدالرضا نعمتاللهی
تهیهکننده: عبدالرضا نعمتاللهی
داستان: مستندی دربارهی مهدی عراقی؛ مردی که فعاليت سياسیاش را با فدائيان اسلام شروع کرد، به امام خمينی(ره) پیوست و در شهریور ۵۸ توسط گروهک فرقان ترور شد.
سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر ۱۲ تا ۲۲ بهمن ماه سال جاری همزمان با گرامیداشت چهل و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی برگزار میشود.